Spiel 2015 preview N-S

Deel III van de Spiel 2015 preview. Laatste update: 1 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2015 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2015 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


North Star Games (stand 3G-108)
 • Evolution: Flight is een uitbreiding van Evolution, die gevleugelde diersoorten in het ecosysteem introduceert.
 • De tweede editie van Evolution.
NSKN Games (stand 1G-124)
 • Mistfall [info] is een coöperatief avonturenspel in een fantasy setting. Iedere speler kiest een held met een basisdeck met uitrusting- en machtkaarten, die in de loop van het spel worden aangevuld met betere kaarten. De helden gaan op pad op een variabele speelbord en ontmoeten daar allerlei gevaren en uitdagingen.
 • Simurgh [info] is een bordspel in een fantasy setting. De spelers zetten hun vazallen in op actievelden om grondstoffen de verzamelen en nieuwe drakensoorten te fokken. Het speelveld ontwikkelt zich tijdens het spel, waardoor nieuwe actiemogelijkheden ontstaan en scoremogelijkheden opduiken voor bepaalde combinaties van draken.
 • Edge of Extinction is de eerste uitbreiding van Exodus: Proxima Centauri.
 • Je kunt de spellen voorbestellen in de NSKN webshop.
Nürnberger-Spielkarten-Verlag (stand 1C-131)
 • Qwinto [info] is een nieuw dobbelspel in de lijn van Qwixx. De Nederlandse versie verschijnt dit najaar bij White Goblin Games. Interessant!
 • The Game on Fire is een speciale versie van The Game, die is verpakt in een blik. Deze set bevat verder een speelmat en de mini-uitbreiding On Fire. Deze bestaat uit zes vuurkaarten (22, 33, 44, 55, 66, 77). Wanneer zo’n kaart wordt afgelegd, moet die uiterlijk aan het einde van de volgende spelerbeurt zijn afgedekt. Zo niet, verliezen de spelers het spel.
 • On Fire is ook los verkrijgbaar en zit bovendien als gratis bijlage in de aankomende Spielbox (nr 5).
 • Qwixx: Big Points is een uitbreiding van Qwixx met twee nieuwe scorebloks. Hierop vind je twee nieuwe rijen: een rood/gele en een groen/blauwe. Hierin kun je op de bekende manier getallen aankruisen. Een X in deze nieuwe rijen telt mee als extra X in de rij van de oorspronkelijke kleur. White Goblin Games komt met de Nederlandse versie.
Oink Games (stand 7G-109) update 1-10
 • In Deep Sea Adventure daal je als diepzeeduiker af langs een slang van fiches, die meer punten waard zijn naarmate je dieper gaat. Alle duikers zijn verbonden met dezelfde zuurstoftank. Wanneer deze tank leeg is, is het einde verhaal. Het is dus zaak om niet zo gulzig te zijn dat je de buit niet meer naar boven kunt krijgen. Verzamelde fiches verlagen je bewegingspunten. Interessant!
Osprey Games (stand 7J-111)
 • The King Is Dead [info] is een bewerkte heruitgave van König von Siam, die zich afspeelt in Engeland na de dood van King Arthur.
 • Secret Santa [info] is een kaartspel waarbij je als eerste alle presentjes moet zien weg te geven.
 • Bij They Come Unseen [info] valt het ene team aan met duikboten, terwijl het andere team deze met oppervlakteschepen probeert te bestrijden. Er zijn twee borden: een gemeenschappelijk bord voor alles wat zich boven de golven afspeelt en een geheim bord voor de kapiteins van de duikboten.
Österreichisches Spiele Museum (stand 1C-106)
 • royalgoodsAlexander Pfister’s Royal Goods [info] is een kaartspel met multifunctionele kaarten: gebouwen, goederen en grondstoffen. Als handwerker bouw je een productieketen op, waarmee je goederen produceert om nieuwe en betere gebouwen te kunnen bouwen. Zelf kun je in één gebouw tegelijk werken, maar met personeel groeit jouw actiepotentieel. Om een gebouw te bouwen, moeten de juiste grondstoffen op de markt liggen. Omdat niet alles zichtbaar is, moet je soms een gokje nemen of ontbrekende grondstoffen alsnog vanuit je hand bijbetalen. Interessant!
 • Bij Flip a Bird bestaat de trekstapel uit open en dichte kaarten door elkaar. Je moet daarbij inschatten of er al te veel vogels open liggen of dat je nog een gokje kunt wagen door een volgende kaart te trekken.
 • Deze spellen worden voor een zacht prijsje aangeboden. De opbrengst komt ten goede aan Grenzenlos Spielen.
 • Kesse Rüben is een nieuwe spelkaart met een spel van Dijkstra & van Dijk, de auteurs van Targui. Ducosim verzorgt de Nederlandse editie, die op het Spellenspektakel wordt uitgedeeld.
OSTIA Spiele (stand 3E-108, Abacus – 3J-100, Spiel Direkt)
 • Bij het kaartspel Visby heeft iedere speler een gelijke set met acht personagekaarten, die elk een speciale eigenschap hebben. Alle spelers kiezen een gedekte kaart en draaien deze tegelijk om, waarna de acties van de kaarten worden uitgevoerd. Sommige kaarten leveren direct winstpunten op, andere kaarten goederen, weer andere kaarten veredelen goederen tot punten enzovoort. Je neemt de buit uit een op tafel liggende voorraad, waarbij het mogelijk is dat de medespelers al het nodige hebben weggegraaid voordat jouw sterke kaart wordt afgewikkeld. Gespeelde kaarten ben je kwijt totdat je ze met een monnik terughaalt. Interessant!
 • Een Visby: Extra Player Pack bevat het materiaal voor twee extra spelers. Met twee packs maak je het spel geschikt voor zes spelers.
 • Visby: Der Abt is een gratis extraatje.
 • Blindes Huhn [info] is een bewerkte heruitgave van het bied- en blufspel dat in 2007 door Kosmos is uitgegeven. Je begint met acht kippenkaarten (waarde 1-3) voor je op tafel. De veilingmeester trekt drie kaarten van de stapel en laat 1 of 2 van deze kaarten zien. Vervolgens doet hij een openingsbod, waarna de aangeboden set naar de hoogste bieder gaat, die betaalt met kaarten uit zijn open voorraad. Zo kun je betere kaarten verdienen. Pas op voor blinde kippen, zonder gouden graankorrels leveren die strafpunten op.
PD-Verlag (stand 1-C108)
 • Concordia: Salsa is de tweede uitbreiding van Concordia. Deze uitbreiding introduceert de nieuwe grondstof zout en 20 nieuwe actiekaarten. Het speelbord toont kaarten van Spanje en Byzantium. Interessant!
 • Een preview van Mac Gerdts’ nieuwe spel Steam Ship Company.
Pearl Games (stand 1C-136)
 • The Bloody Inn [info] is een spel voor bloeddorstige spelers. Je speelt een herbergier, die er niet voor terugdeinst om zijn gasten om zeep te helpen om ze vervolgens te beroven.
Pegasus Spiele (stand 3M-110)
 • Voor de lekkernijen van eggertspiele verwijs ik je naar de desbetreffende opsomming.
 • Port Royal: Ein Auftrag geht noch… is een set met vier uitbreidingen van het kaartspel Port Royal, waaronder een coöperatieve variant. De eerste reacties van Duitse journalisten zijn zeer positief. Interessant!
 • Pi mal Pflaumen is een slagenspel van Matthias Cramer.
 • Asterix & Obelix Mau Mau. Herr der Ringe Mau Mau: Freie Völker. Herr der Ringe Mau Mau: Mordor. De titel zegt genoeg.
 • Asterix & Obelix: Das große Abenteuer is een spel van Michael Rieneck.
 • Zoowaboo is een kinderspel over dieren op een vlot.
 • Viva Topo! is een kinderspel met muizen.
 • Hopp hopp Häschen is een kinderspel met konijntjes van Knizia.
 • Maskenball der Käfer is een kinderspel met lieveheersbeestjes.
 • Bam!: Extrahart.
 • De Duitse editie van het coöperatieve bordspel Castle Panic.
 • Dungeon Roll: Hero Booster Pack #1.
 • Nachbarschaftshilfe is de Duitse versie van de eerste Imperial Settlers uitbreiding.
 • Mocha & Baksheesh is de Duitse versie van de eerste uitbreiding van Istanbul.
 • Dark Vlad Mount, Duell Box 2, Dunkle Helden Set en Piwate Expansion zijn uitbreidingen van Krosmaster.
 • Krosmaster Quest is een zelfstandige Krosmaster titel.
 • Lost Legacy: Todesschwert & Weißgoldturm en Morgen kommt der Weihnachtsmann: Mein Wunschzettel zijn de zoveelste varianten op Seiji Kanai’s kaartspel.
 • Flammenschmiede is een uitbreiding van Mage Wars.
 • Verborgene Schätze is een uitbreiding van Munchkin.
 • Munchkin: Jäger des Schatzes is een Munchkin bordspel.
 • De Duitse editie van Smash Up: Munchkin.
 • Star Munchkin 3: Diplomatische Immunität.
 • De Duitse editie van Pixel Tactics.
 • De Duitse editie van Takenoko: Chibis.
 • De Duitse editie van Tides of Time.
 • Zombie Würfel 3: Schulbus.
 • Zombie Würfel Deluxe.
Phalanx (stand 2B-110, PPL)
 • The MAGNATES: A Game of Power [info] is een strategisch historisch spel over de intriges en machtstrijd in het Pools-Litouwse Gemenebest vanaf de 16e eeuw.
Placentia Games (stand 7B-111 & 7C-110)
 • Bretagne [info] is een worker placement spel waarbij de spelers vuurtorens bouwen aan de kust van Bretagne in de 19e eeuw. Met hun acties huren ze arbeiders en ingenieurs in, verhandelen ze grondstoffen, kaarten of geld en gebruiken ze de grondstoffen om te bouwen. Je kunt een voltooide vuurtoren meteen scoren, of investeren in een hogere opbrengst.
Plaid Hat Games (stand 3R-100)
 • Ashes: Rise of the Phoenixborn [info] is een ‘expandable card game’ voor twee spelers in de stijl van Magic.
 • Tail Feathers [info] is een skirmish game met miniaturen, dat zich afspeelt in de wereld van Mice and Mystics.
Playmore Games (stand 2D-131, Arctic Union)
 • In Race to the North Pole is iedere speler een expeditieleider op de Noordpool, die worstelt met de barre omstandigheden. Het roterende speelbord verandert de omstandigheden doorlopend, zowel je speelkaarten, je positie als het landschap. Een optionele app zorgt voor meer diepgang.
PlayThisOne (stand 3M-105 )
 • revoltaaa-coverRevoltaaa [info] is een toegankelijk kaartspel van Reiner Knizia. De spelers spelen elke ronde hun kaarten uit om invloed uit te oefenen op twee strijdende facties, de eenden en de robots. De uitdaging zit ‘m in de spanning tussen het uitspelen van kaarten om de juiste factie te laten winnen en het bewaren van kaarten om daarbij zelf zo veel mogelijk punten te verdienen. Interessant!
 • Stingy [info] is een interactief verzamelspelletje van Reiner Knizia. Het spelmateriaal bestaat uit tegeltjes waarop allerlei piratenspullen zijn afgebeeld. Het is de bedoeling om complete sets van kostbare voorwerpen te verzamelen. Dit doe je door incomplete sets van medespelers te roven, maar die mogen op hun beurt weer een greep uit jouw collectie doen.
 • Je kunt de spellen hier voorbestellen.
Porcupine Press (stand 1F-150)
 • Bestaat het speelveld uit gedekte speelkaarten met insecten met allerlei kenmerken. De actieve speler draait kaarten om en beslist wanneer hij ophoudt. Dit gaat goed zolang de kenmerken (bijv. kleur, soort) overeenstemmen. Hoe meer kaarten, des te beter de score. Draai je een verkeerde kaart, dan scoor je deze ronde niets.
Portal Games (stand 3N-113)
 • Tides of Time [info] is een tweepersoonsspel met een drafting mechanisme. In drie rondes verzamel je kaarten om jouw koninkrijk te vormen. Elke kaart behoort tot een van vijf soorten en heeft bovendien een doel. Aan het einde van een ronde bepaal je jouw score aan de hand van de verzamelde kaartsoorten en de doelen. Ten slotte mag je elke ronde één kaart houden om er in latere rondes van te profiteren. Interessant!
 • Atlanteans [info] is een nieuwe uitbreiding van Imperial Settlers. Deze inwoners van Atlantis hebben de technologie waarmee je de speciale eigenschappen van hun volkkaarten kunt ontsluiten en algemene locaties tot sterke bondgenoten kunt omsmeden. Dit volk zoekt zijn winstpunten niet in het bezit van locaties aan het einde van het spel. Geheel in stijl met de legende verdwijnen deze gebouwen aan het einde namelijk onder de golven. De andere volken missen weliswaar de kennis om Atlantische technologie te gebruiken, maar er zijn toch een paar gebouwen waarmee de andere volken kunnen profiteren van technologie. White Goblin Games komt met een Nederlandstalige versie.
 • Rattle, Battle, Grab the Loot [info] is een bordspel van Ignacy Trzewiczek in een piratensetting. De spelers leveren elke ronde zeegevechten, waarbij ze zoveel mogelijk buit proberen te verdienen. Een van de spelers neemt de dobbelstenen van alle spelers, schudt ze en gooit ze in de doos. Niet alleen de gegooide symbolen, maar ook de plaats waar ze landen, bepalen de uitkomst van het gevecht en de buit. De spelers keren tussen de gevechten door terug naar de haven, waar ze hun schepen verbeteren, bemanningsleden werven en hun buit overhandigen aan de piratenkoning, wat ze winstpunten oplevert. Het spelmateriaal bevat tientallen kartonnen onderdelen voor de schepen, zodat de liefhebbers van ‘pimp your ship’ volop aan hun trekken komen.
 • Neuroshima Hex! Steel Police is een army pack voor Neuroshima Hex!.
 • Five Families is een uitbreiding van Legacy: The Testament of Duke de Crecy.
 • Neuroshima: Convoy [info], een heruitgave van The Convoy, is een asymmetrisch tweepersoons kaartspel in de Neuroshima setting.
 • Een tweede editie van het belegeringsspel Stronghold [info].
 • Hunters, een nieuwe factie voor Theseus.
Post Scriptum (stand 7B-111 & 7C-110)
 • Bretagne is een worker placement spel waarbij de spelers vuurtorens bouwen aan de kust van Bretagne in de 19e eeuw. Met hun acties huren ze arbeiders en ingenieurs in, verhandelen ze grondstoffen, kaarten of geld en gebruiken ze de grondstoffen om te bouwen. Je kunt een voltooide vuurtoren meteen scoren, of investeren in een hogere opbrengst. Een coproductie met Placentia Games.
 • In Zena 1814 verplaatsen de spelers hun speelstukken over de gebieden op het speelbord en spelen ze bijpassende kaarten uit. Deze activeer je met invloedblokjes. Ook andere spelers kunnen profiteren van jouw uitgespeelde kaarten, wat jou een bonus oplevert. Je moet samenwerken om uiteindelijk zelf de meeste prestige te verzamelen.
Queen Games (stand 1D-121 & 3H-115/116)
 • treasurehunter-boxTreasure Hunter/Schatzjäger [info] is een spel van Richard Garfield, waarbij je via het draften van kaarten schatten probeert te vinden, die zijn verstopt in besneeuwde bergen, dichte jungle of diepe grotten.  Er zijn twee soorten schatten: een voor de sterkste groep en een voor de snelste groep. De andere teams krijgen niets. Ondertussen word je bedreigd door roofzuchtige Goblins, die je met waakhonden van jouw schatten probeert weg te houden.
 • In Liguria zijn de spelers handelaren die met hun schepen verf over de Ligurische Zee vervoeren. Wie de mooiste verf op de markt van zijn thuishaven weet te verkopen, verdient het meeste aanzien. Queen Games presenteert dit spel als de thematische voorganger van Fresco.
 • The Survivor Chronicles is een uitbreiding van Escape – Zombie City. De ene module bevat zes nieuwe locaties met bijpassende opdrachten, die je moet vervullen om aan de zombies te ontkomen. De andere module bevat zes personages met ieder een bijzonder vaardigheid.
 • Traps is een uitbreiding van het coöperatieve real-time spel Escape. De ene module bevat valstrikken, die je vasthouden totdat je de juiste combinatie dobbelt. De andere module bevat zandloperkamers, waarmee je extra tijd kunt winnen.
 • Kingdom Builder Marshlands [info] is de derde grote uitbreiding van Donald X. Vaccarino’s bordspel Kingdom Builder. Deze set introduceert niet alleen nieuwe moerasgebieden, maar ook interessante bonusacties met extra kracht en een handvol nieuwe scorekaarten. De komst van deze uitbreiding is onzeker.
Quined Games (stand 3S-112)
 • haspelknecht-coverHaspelknecht is het derde deel van Thomas Spitzer’s spellentrio over mijnbouw in het Ruhrgebied. De voorgangers Ruhrschifffahrt en Kohle & Kolonie werden door de Duitse uitgever Spielworxx uitgegeven. Toen uitgever en auteur uit elkaar gingen, was het lot van het derde spel onzeker. Gelukkig heeft Arno Quispel het pikhouweel opgepakt en dit geslaagde en sfeervolle economische bordspel alsnog het daglicht doen zien. Haspelknecht is nummer 15 in de Masterprint Series. Voor een uitgebreide spelbeschrijving verwijs ik je naar mijn eerste indruk. Interessant!
 • Carson City [info] verschijnt opnieuw als Big Box, inclusief de nieuwe uitbreiding Horses & Heroes, die overigens ook los verkrijgbaar is.
 • xanadu-coverHet kaartspel Xanadú is de eerste titel in de Masterprint Pocket game serie. De spelers zijn architecten die een bijdrage leveren aan de bouwplannen van de Mongoolse heerser Kublai Khan. Elke kaart toont aan de voorkant een gebouw met bouwkosten, productie en waarde. De achterzijde is een arbeider, die je aan een gebouw toewijst om te produceren. De gebouwen zijn geen onuitputtelijke melkkoeien, je kunt ze maar een paar keer gebruiken. Door dit gebruik verandert de puntenwaarde van een gebouw ook nog eens. Aangezien je arbeiders ook bij medespelers kunt inzetten, kun je een bijdrage leveren aan de waardedaling van hun gebouwen. Voor een ogenschijnlijk klein spelletje heb je aardig wat te beslissen.
Ragnar Brothers (stand 2F-112)
 • In Barking Up The Wrong Tree [info] probeer je verschillende boomsoorten te verzamelen, door de juiste honden- en kattenkaarten uit te spelen.
 • In DRCongo [info] werken de spelers aan de economische ontwikkeling van Congo. Je bouwt fabrieken, transportmiddelen, produceert grondstoffen, ontwikkelt de stad en verkoopt grondstoffen. Ondertussen dreigt een opstand.
 • Een preview van Nina & Pinta.
Ravensburger (stand 3H-108)
 • Captain Black [info] is een coöperatief kinderspel van Reiner Knizia. De spelertjes helpen de kapitein om zijn verborgen piratenschat terug te vinden. Onderweg naar het schateiland moeten ze allerlei gevaren overwinnen: enterende piraten, zeemonsters en andere uitdagingen.
 • Rauf und Runter [info] is een racespel van Inka en Markus Brand op een dubbelzijdig magnetisch speelbord. Stokstaartjes proberen zo snel mogelijk hun dierenvriendjes op het speelbord te bereiken. Daarna duik je in een hol, waarna het speelbord wordt omgedraaid.
 • Star Wars – die große Würfelrebellion [info] is een push-your-luck dobbelspel van Reiner Knizia. Op diverse planeten dek je door te dobbelen vijandelijke symbolen af, waarmee je winstpunten en bondgenoten kunt verdienen. Bij mislukte worpen nemen Darth Vader & co. dobbelstenen af. Uiteraard speelt het laatste dobbelduel zich af op een Death Star.
 • Space Hawk is actiespeelgoed in een in Duitsland populaire SF-setting.
 • Königskarten is een promo voor het kaartspel Abluxxen.
REBEL.pl (stand 1G-141)
 • In het real-time fantasy spel Heroes sturen de spelers hun creaturen op de tegenstanders af. Met dobbelstenen activeer je jouw wezens en toverspreuken, neutraliseer je vijandelijke spreuken en leer je nieuwe spreuken. Met de juiste magische combinaties kun je jouw kaarten met spreuken en wezens activeren.
 • Termity [info] is een spel van Fréderic Moyersoen, waarbij je probeert om vijandelijke en neutrale termietenheuvels te veroveren en jouw eigen nesten te beschermen.
REDIMP GAMES (stand 2D-101)
 • In Achaia vertegenwoordig je een adellijk huis in Troje, die via manipulatie en vuil spel de strijd om de macht probeert te overleven.
 • De tweede editie van The Lord of the Ice Garden [info], een fantasy bordspel in de world of Midgaard setting van de schrijver Jarosław Grzędowicz.
Repos Production (stand 3B-109)
 • 7 Wonders: Duel [info] is een tweepersoonsspel dat is gebaseerd op Antoine Bauza’s 7 Wonders. De spelers verzamelen in drie epochen kaarten voor de bouw van wonderen, militaire kracht en wetenschappelijke ontwikkeling. Ze kiezen deze kaarten uit een aanbod met open en dichte kaarten. Je mag alleen vrij liggende kaarten nemen. Grondstoffen verzamel je via bepaalde kaarten of koop je van de bank. Je kunt op drie manieren winnen. Meteen zodra jouw militaire marker de andere hoofdstad bereikt of zodra je alle wetenschappelijke symbolen bezit. Zo niet, wint de speler met de meeste punten. Interessant!
 • More Cash ’n More Guns is een uitbreiding van Ca$h ’n Guns.
 • Time’s Up! Kids is een variant voor kinderen.
 • Je kunt voorbestellen in de Repos Production webshop.
R&D Games (stand 3O-101)
 • Inhabit the Earth [info] is het nieuwe spel van Richard Breese. Iedere speler creëert zijn eigen menagerie met max. zes diersoorten, die elk worden vertegenwoordigd door max. zes kaarten. Je gebruikt de kaarten om dieren toe te voegen, voort te planten, te evolueren en om ze aan te passen. Elke kaart bevat een diersoort, een continent, de natuurlijke habitat en een speciale actie of een scoremogelijkheid. De diersoorten bewegen als counter over de continenten, planten zich voort, genereren nieuwe kaarten en verzamelen tokens, waarvoor je uiteindelijk punten krijgt. Interessant!
 • Pig Shelter is een nieuwe dorpstegel voor Keyflower.
Roxley Games (stand 7J-106)
 • Steampunk Rally [info] is een racespel in een steampunk setting. De spelers draften elke ronde hun onderdelen en actiekaarten. Je kunt kaarten afleggen voor dobbelstenen of tandwielen. Vervolgens dobbel je om de onderdelen van je machine te activeren (beweging, bescherming enzovoort). Onderweg verlies je het een ander, dat je de volgende ronde maar moet zien te vervangen.
 • In Super Motherload [info] gebruik je jouw deck kaarten om mineralen en andere voordelen te winnen. Hiermee koop je betere kaarten, die jou tijdens het spel versterken en aan het einde punten opleveren.
R&R Games (stand 1G-161)
 • Face Chase [info] draait om het snel matchen van de gezichtskenmerken op jouw kaarten (ogen, neus enz.) met de steeds veranderende gezichten op het speelbord.
 • In Flipping Flags [info] moeten de spelers de vlaggen van verschillende landen herkennen. Alle spelers draaien tegelijk een vlagkaartje open en moeten snel het juiste land noemen wanneer twee kaartjes gelijk zijn.
 • In het legspel GobbleStones zijn de spelers hongerige goblins die stenen verorberen. Het variabele speelbord bestaat uit velden in vijf verschillende kleuren en een waarde van 1-6. Je begint met 5 tegels (een van elke kleur). Je voert vijf acties uit: 0-5 tegels spelen, 5-0 tegels trekken. Je speelt de tegels op de juiste kleur en scoort de bedekte waarde.
 • Mombasa is de Engelstalige editie van de gelijknamige Eggert Spiele titel.
 • Panda Head [info] is een slagenspel waarbij je zo min mogelijk punten moet verzamelen.
 • Rome: City of Marble is een legspel dat zich afspeelt in Rome ten tijde van Keizer Augustus. De spelers bouwen allerlei gebouwen om hun invloed in de stad te vergroten.
SchilMil Games (stand 1A-100 & 1A-104, Treefrog Games)
 • Manifest [info] is een ‘pick-up-and-deliver’ bordspel met twee niveaus. De basis draait om het laden en afleveren van goederen en passagiers, contracten vervullen en een beetje etteren met actiekaarten. De expertversie introduceert deck building.
Schmidt Spiele (stand 3H-102)
 • Completto is een legspel van Heinz Meister, waarin je als eerste 22 getaltegels (die aan het begin gedekt op tafel liggen) in de juiste volgorde moet zien te krijgen.
 • Die holde Isolde is de Duitse editie van het meerderhedenspelletje Medieval Academy, inclusief de Galantry & Magic mini-uitbreidingen.
 • Bij het kaartspel Team Play speel je in teams. Je moet acht opdrachten vervullen, waartoe je jouw partner op het juiste moment de juiste kaarten moet zien toe te schuiven.
 • Bij het dobbelspel Top 12 kiest de actieve speler een getal tussen 1 en 100. Daarna gooi je een dobbelsteen, waarvan het symbool bepaalt in welke kolom van jouw scorebriefje je dit getal moeten noteren. Omdat je getallen oplopend moet noteren, is het van belang om de rij zorgvuldig te kiezen.
 • Bij Cornwall [info] werken boeren op landerijtegels. Na een succesvolle werkdag duiken ze allemaal de pub in, waardoor het een uitdaging wordt om voldoende werkers voor de volgende klus te verzamelen. Je landerijen kunnen flink groeien, maar lopen gevaar om door andere spelers bezet of zelfs overgenomen te worden.
 • Star Wars Qwirkle overgiet het bekende legspel met een Star Wars sausje.
 • Ligretto – Star Wars Rebels Edition.
Schwerkraft-Verlag (stand 3Q-120)
 • Goldene Zeitalter is de Duitse editie van de Quined Games topper The Golden Ages.
 • Innovation is de Duitse editie van Carl Chudyk’s gelijknamige kaartspel.
 • Eine Studie in Smaragdgrün is de Duitse editie van A Study in Emerald van Martin Wallace.
 • Winziges Weltall is de Duitse editie van Tiny Epic Galaxies.
 • Catacombs [info] is een dungeon crawler met behendigheid. Een spelers controleert de monsters in de catacomben, de andere spelers zijn de helden die de monsters en hun opponent moeten verslaan. De speelstukken zijn houten schijfjes, die je behendig over het speelveld tikt.
 • Catacombs: Cavern of Soloth is een uitbreiding.
Le Scorpion Masqué (stand 3M-109, Iello)
 • Me Want Cookies! [info] is een kinderspel van Roberto Fraga, waarin elk monstertje de juiste toetjes moet zien te verorberen.
Scribabs (stand 7B-107 en 7C-110)
 • Sator Arepo Tenet Opera Rotas: Malleus Maleficarum is een nieuwe editie inclusief uitbreiding. Met kaarten creëer je de routes waarlangs de monniken op zoek moeten naar verloren boeken.
Serious Poulp (stand 7J-113)
 • Een preview van The 7th Continent [info].
Shared Bulb Games (stand 3P-101)
 • Een preview van Treatment: A psychiatry card game.
Sierra Madre Games (stand 3P-100)
 • In Neanderthal [info] vertegenwoordig je een van drie prehistorische mensenrassen. Jouw mannen gaan op jacht, waarbij ze roofdieren proberen te ontwijken. Jouw vrouwen zijn de verzamelaars en de leren de kinderen een woordenschat aan. Je specialiseert jouw ouderen in vuur, uitvindingen of het temmen van dieren. Je kiest uit verschillende voortplantingsscenario’s: losbandig, veelwijverij of koppels. De juiste mix leidt tot een winnende strategie. Dit spel is als het ware een voorloper van Greenland uit 2014.
 • Het kaartspel Pax Pamir [info] speelt zich af in Afghanistan vanaf 1823 tot en met 1845. Jij probeert als stamoudste invloed te verzamelen in de dominante koloniale macht.
 • Greenland 2nd edition [info].
 • Pax Porfiriana Collector’s Edition [info].
 • High Frontier (3rd edition) is een luxe heruitgave met High Frontier, de uitbreiding Colonization en 32 nieuwe of aangepaste kaarten.
 • Een preview van Bios: Genesis, de in 2016 verwachte prequel van Bios: Megafauna.
Sir Chester Cobblepot (stand 2A-105, Truant)
 • Waterloo: Enemy Mistakes [info] is een wargame over Napoleon’s beroemde veldslag.
Sit Down! (stand 3S-116)
 • Ekö [info] is een abstract bouw- en veroveringsspel.
Smoothie Games (stand 7J-104)
 • Dark Age Z [info] is bordspel waarbij de spelers winstpunten verdienen door zombies te verslaan.
 • Een preview van Big 2 Revolution.
Soso Studio (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • Cubes & Cards is een uitbreiding van het behendigheidsspel Castle Crush!.
 • In DaDaoCheng speel je handelaren omstreeks 1900. Je vervoert lading, vervult contracten en gebruikt de goederen om allerlei gebouwen te bouwen.
Space Cowboys (stand 1F-100 & 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • Time Stories [info] is een ‘decksploring game’, waarbij de spelers via verschillende speeldecks allerlei verhalen ontdekken en beleven. De spelers zijn agenten van een instantie die verstoringen in de tijd moet voorkomen. Jouw karakter wordt naar een bepaalde periode gestuurd, waar hij via een ‘gastheer’ kan handelen. Onder tijddruk moet je informatie en hulpmiddelen verzamelen om het doel van de missie te realiseren. Interessant!
Sphinx Spieleverlag (stand 3J-100) update 1-10
 • Duell [info] is de Duitse versie van het kaartspel Duello van Edigrafica. Iedere speler heeft een set actiekaarten (3x colt, 1x buks, 1x barricade en 1x herladen) en een levend/dood-kaart. Iedereen speelt een gedekte actiekaart en steekt zijn hand als pistool in de lucht. Dan kiest iedereen tegelijk zijn doelwit. De uitkomst van het duel wordt bepaald. De ronde gaat door tot er één overlevende is. Deze speler wint 1 dollar. Het spel is voorbij zodra iemand 5 dollar bezit.
Spiele aus Timbuktu (stand 2A-100, Spielbar)
 • Marktflecken is een mini-uitbreiding van Michael Schacht’s bordspel Hellweg Westfalicus. Je krijgt ‘m gratis bij aanschaf van het spel. Heb je het spel al eerder gekocht, laat dan je originele regelboekje zien.
Spielbox (stand 3M-118)
 • Het oktobernummer van het tijdschrift Spielbox (5/2015) bevat leuke extraatjes: een speciale kaart voor De Vorsten van Catan, de mini-uitbreiding On Fire van The Game en zes speciale kaarten voor New York 1901 van Blue Orange Games. Spielbox verschijnt in een Duits- en een Engelstalige editie.
Spielworxx (stand 2D-139, ADC Blackfire)
 • In Dilluvia Project is de aarde overbevolkt en zoekt de mensheid een uitweg in zwevende steden. De spelers moeten de bouw van de eerste stad managen. Het is zaak om efficiënt te bouwen en om de meeste inwoners te trekken.
 • Haithabu is de naam van een belangrijke handelspost van de Vikingen in Jutland. De spelers handelen met de bekende wereld. Daarbij moeten ze goed inspelen op prijsschommelingen en omgaan met complicaties als gevolg van toevallige gebeurtenissen. De actiemotor is een rondel. Timing van acties is een uitdaging omdat elke actiekleur maar één keer per ronde kan worden gekozen. Interessant!
Splotter Spellen (stand 1F-107)
 • Food Chain Magnate [info] is een stevig strategisch spel over de opbouw van een fast food imperium.
Squirmy Beast (stand 7C-103)
 • In Boomtown Bandits [info] zetten de spelers eerst gedekte fiches in, waarna ze in een wilde schietpartij met dobbelstenen tegelijk dezelfde locaties proberen te beroven. Je probeert de grootste buit te verzamelen, maar tijdens het spel ben je ook blij met extra wapens en andere bonussen.
 • Letter Tycoon [info] is een woordspel waarbij je woorden vormt met een hand van 7 kaarten en 3 open kaarten. Dit levert geld en aandelen op. Met geld kun je een patent op een letter kopen, waardoor andere spelers je voor gebruik van die letter moeten betalen.
Stonemaier Games (stand 1F-131, Morning Players)
 • In Between Two Cities [info] moeten de spelers twee steden opbouwen uit losse tegels. Dit doe je samen met je linkerbuurman voor de ene stad en je rechterbuurman voor de andere stad. Elke beurt kies je twee tegels uit je hand, overleg je met je partners over de plaatsing en geef je jouw resterende hand met tegels door. Aan het einde levert de leefbaarheid van de steden punten op, waarbij jij de score van jouw slechtste stad ontvangt. Voorbehoud: het spel wordt alleen verkocht wanneer de Europese backers van het Kickstarterproject voor de beurs zullen ontvangen.
 • Een kleine beurspromo van Between Two Cities.
 • Een preview van Jamey Stegmaier’s nieuwe spel Scythe, dat in de loop van oktober op Kickstarter wordt gelanceerd.
Stronghold Games (stand 3M-107)
 • Space Cadets: Away Missions [info], een nieuw coöperatief spel in de Space Cadets setting.
 • Dark Moon [info], een spel waarin een besmet team met bloeddorstige gekken en een onbezet team elkaar bestrijden in een mijn op de maan Titan.
 • Een Engelstalige editie van Friedemann Friese’s 504.
 • Among the Stars: Revival, een uitbreiding van Among the Stars.
 • Een Engelstalige editie van de Quined Games topper The Golden Ages
 • Een Engelstalige editie van La Granja.
 • Een Engelstalige editie van Porta Nigra.
 • Survive: Dolphins & Squids & 5-6 Players…Oh My! is een set mini-uitbreidingen.
 • In het zusterspel Survive: Space Attack! [info] verhuist het speelplezier naar de ruimte.
Surprised Stare Games (stand 1A-100 & 1A-104)
 • In Guilds of London zorgen de spelers ervoor dat hun volgelingen sleutelposities in de belangrijke gildes innemen. De gildes vormen samen een speelveld van vierkante tegels. De controle over gildes levert punten en bonusacties op. Daarnaast is invloed in de plantages in Ulster en Virginia lucratief. Je voert jouw acties uit via speelkaarten. Het kaartdeck bestaat uit 105 kaarten in 5 kleuren. Met deze kaarten huur je volgelingen in en verplaats je ze tussen de gildes en naar de plantages. De kaarten leveren ook bonusacties op. Helaas is dit spel weer tegen vertraging aangelopen. De productiepartner van Surprised Stare Games wil het spel pas in 2016 uitbrengen.
 • Snowdonia: Card 31 of 30 is een promo pack met zes nieuwe kaarten voor Snowdonia (eerder verkrijgbaar op de UK Games Expo).
 • Snowdonia: The Trans-Australian Railway is een kleine uitbreiding van Snowdonia.

Ga verder naar het vierde blok: T-Z.