Spellenspektakel 2012: een terugblik

Op 27 en 28 oktober 2012 was de herstart van het Spellenspektakel een feit. Na een uitstapje naar Zwolle en twee jaren pauze keerde de beurs terug naar de stad en de hal waar het in de vroege jaren negentig allemaal is begonnen, het Beursgebouw te Eindhoven. De eerste Spellenspektakels werden georganiseerd door 999 Games, eerst als kleine postorderwinkel, later als uitgever. In 2000 zette 999 Games een professionele beursorganisatie op, die in de eerste jaren van dit millennium voor schitterende Spellenspektakels met meer dan 10.000 bezoekers zorgde. Na zes topjaren volgde een kwalitatieve dip in 2006, gevolgd door de overdracht aan Libema en de verhuizing naar Zwolle.

De editie van 2012 is door een nieuwe speler georganiseerd, de evenementenorganisator Qdose. Door zes jaren afwezigheid in Eindhoven moest Qdose het Spellenspektakel vanaf de grond opbouwen. Daarin zijn ze wat mij betreft met glans geslaagd. Het bezoekersaantal komt nog niet in de buurt van de gloriejaren, maar lijkt in ieder geval ruim hoger dan de eerste edities van het Spellenspektakel. Als men de Brabantse familiespelers weer aan de beurs weet te binden, is de eerste stap op de weg naar 10.000 bezoekers gezet. De organisator heeft er in ieder geval vertrouwen in. Het Spellenspektakel van volgend jaar staat al op de agenda, op 9 en 10 november 2013.

de beurs bruist van activiteit

de beurs bruist van activiteit

Inhoudelijk was het een schitterend evenement. Ik ben allereerst goed te spreken over de zaalindeling. Je had goed zicht op de activiteiten en kon overal gemakkelijk bij. Dat was in het verleden wel anders. De overdadig gedecoreerde stands van vroeger heb ik niet gemist, maar een aankleding van de kale achterwand van de hal had van mij wel gemogen. Het viel insiders wellicht op dat er relatief weinig commerciële meters waren verhuurd, maar voor het publiek was dit niet te merken. De tafels van verenigingen en spelauteurs waren naadloos in de beurs opgenomen en zorgden voor veel speelplezier.

overal werd volop gespeeld

Spelen kon je er genoeg. Afgezien van bijvoorbeeld Ravensburger en Hasbro waren de meeste uitgevers van naam en faam present om hun nieuwste spellen te demonstreren. Spelleiders stonden klaar om de regels uit te leggen, het publiek hoefde alleen maar aan te schuiven en te spelen. Ik beperk me hier tot een korte selectie.

999 Games demonstreerde onder meer de nieuwe Hobbitspellen en Friedemann Friese’s smakelijke cocktail Andermans Veren. Bij White Goblin Games kon je o.a. genieten van het leuke en schitterende uitgevoerde familiespel Waka Waka (dat bord is een kunstwerk, dat kan zo aan de muur) en een handvol Spielreleases. Uiteraard trokken de knotsen van Oereka! veel aandacht. Identity Games knalde erop los met de ballonnen van Boom Boom Balloon. Bij Playthisone leek het doorlopend ‘happy hour’ en slonk de voorraad Bloqs in een rap tempo. Distributeur Bergsala Enigma Benelux is met het label PS Games ook weer actief als uitgever en presenteerde op de beurs een heruitgave van Mamma Mia! en een Nederlandse editie van het dobbelspelletje Tutto. Interessant dat men onder deze door een faillissement verdwenen geachte merknaam toch weer spellen uitgeeft. Asmodee Benelux pakte goed uit met interessante nieuwe titels als Seasons, Escape (drie weken voor de officiële Nederlandse release) en een vergrote versie van City of Horror. Hierdoor kreeg het spellenaanbod op deze beurs internationale allure. Quined Games had op het laatste moment een kraam gehuurd voor demonstraties van hun schitterende veilingspel Homesteaders. Bij The Game Master ging de aandacht met name uit naar het legspelletje Match Point, een gezamenlijk ontwerp van eigenaar Hans van Tol en zijn dochter Madelief. Zij haalden hiermee zelfs het Jeugdjournaal.

Pa krijgt ervan langs bij Oereka!

Er waren minder winkeliers dan vroeger, maar over de kwaliteit van het aanbod en de scherpe prijzen hoefde niemand te klagen. Het webwinkeltje TheGameFreak had vooraf een grote mond over spectaculaire stunts, maar bleek tijdens de beurs nauwelijks iets te kunnen waarmaken. Dit kraampje was duurder en slechter gesorteerd dan de Belgische topwinkel Adriaensen (laatstgenoemde was met sommige actuele titels maar liefst 25% goedkoper). Adriaensen was een verrijking voor de beurs, met een uitgebreid assortiment, interessante nieuwe titels, hoogwaardig advies en spectaculaire aanbiedingen. TheGameFreak bood veel minder van dit alles en leek zich vanaf de week voor de beurs als een slecht verliezer te gedragen.

koopjes en verse toppers bij Adriaensen

Winkels als Subcultures, Fantasy En’Counter en Gameforce verrijkten het aanbod met Magic, rollenspellen, wargames en andere interessante producten. Winkelier Games ’n Stuff zorgde voor het miniaturenaanbod en presenteerde ook nog een nieuw spel naar aanleiding van de televisieserie Spartacus. Bij ’t Ezelsoor en Bekant Alles lagen stapels tweedehands spellen te wachten op koopjesjagers, verzamelaars en/of spelers op zoek naar jeugdsentiment.

Matthias Cramer bij Ducosim

Spellenverenigingen als Ducosim en Roll the Dice trokken alle registers open om het spelaanbod te vergroten en te verdiepen. Laatstgenoemde demonstreerde veel interessante titels van Spiel 2012, waaronder de visuele lekkernij Spellbound. Roll the Dice organiseerde verder een spellenhitlijst, waar bezoekers hun favoriete spellen konden aangeven. Ducosim organiseerde o.a. een 7 Wonders toernooi en was op zondag gastheer van Matthias Cramer, de auteur van Lancaster (winnaar van de Nederlandse Spellenprijs van 2012). Het spellenportaal Bordspelmania had een frisse informatiestand, waar je een enquête en een uitdagende spellenquiz kon afhalen. Bastiaan van Nox’ Spellenzolder interviewde aan de lopende band uitgevers en spelontwerpers. Zijn video’s vind je terug op Bordspelmania.

Jan van Asmodee en Bastiaan van Nox’ Spellenzolder praten over City of Horror

De kinderspeelplaats in het midden van de zaal was goed opgezet. Geen onzin met de stinkende pony’s en/of springkussens uit Zwolle, maar gewoon heel veel speelplezier voor de allerkleinsten. Op deze manier sluiten de kinderspellen goed aan bij de rest van het aanbod, wat de uitstraling van een echte familiebeurs opleverde. Dit is een goede zaak, want hiermee trek je meer bezoekers.

De herstart van het Spellenspektakel is wat mij betreft geslaagd, Eindhoven is weer de spellenhoofdstad van Nederland. Qdose heeft niet alleen een sfeervolle beurs georganiseerd, maar ook een fundament neergelegd voor grotere en mooiere Spellenspektakels in de toekomst. Ik roep o.a. Hasbro, University Games en Ravensburger op om voor 2013 budget te reserveren. Met een stand op het Spellenspektakel laat je jezelf zien als een uitgever met warme aandacht voor het spelende publiek.

Op 1 april 2013 keren we terug naar Eindhoven voor de volgende editie van Zuiderspel. Op 9 en 10 november gaan we los op het twintigste Spellenspektakel.

Tekst en foto’s: Erwin Broens