Zuiderspel 2024

Ik heb me het afgelopen weekend, verspreid over zaterdag en zondag, een slordige elf uur vermaakt op Zuiderspel in Veldhoven. Deze sfeervolle spellenbeurs wordt georganiseerd door de mensen achter de spellenvereniging Roll the Dice. De tientallen vrijwilligers van deze club doen elk jaar hun best om ons een weekend vol speelplezier te bezorgen. Dit doen ze in een ruim opgezette zaal, waar het aangenaam vertoeven is. Roll the Dice viert dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag. Van de bezoekers kreeg de club alvast een mooi cadeau: een bezoekersrecord van 2886 speelse gasten. Da’s een extra felicitatie waard!

een nieuwe banner op de voorgevel van de beurszaal

de rij op zondagmorgen

de infostand van de organisatie

een recordaantal bezoekers zonder onaangename drukte

de jarige club

Na mijn binnenkomst liep ik Bastiaan van Nox’ Spellenzolder tegen het lijf. Deze sympathieke YouTuber, en gelukkig af en toe ook medespeler, vermaakte de bezoekers op zaterdag en zondag met zijn populaire spellenquiz. Op zaterdag startte hij spectaculair, want bij de eerste vraag (negen of tien torens in De Betoverde Torens?) was het overgrote deel van de deelnemers al uitgeschakeld. Deze quiz werd gewonnen door een jonge spellenkenner, die een paar mooie prijzen in ontvangst mocht nemen.

veel belangstelling voor Nox’ spellenquiz

een vraag die voor velen te moeilijk bleek

de winnaar van de zaterdagquiz

ook op zondag veel belangstelling

Uiteraard heb ik ook dit jaar weer een paar spelletjes gespeeld. Naast ‘oudere’ titels als Heat, Bosbuit en Blitzkrieg heb ik (onder de deskundige en vriendelijke begeleiding van een spelleidster van Asmodee) kennisgemaakt met het trading card game Star Wars Unlimited, waarbij Bob Skywalker het moest afleggen tegen Darth Broens. Ik kijk uit naar een nadere kennismaking met dit spelsysteem. Bij mijn eerste potje Marabunta werd ik zelf verpletterd door Patrick Zuidhof.

een geslaagde kennismaking met Aqua

Ik heb verder genoten van mijn eerste kennismaking met de Nederlandstalige editie van het nieuwe legspel Aqua, een ontwerp van Dan en Tristan Halstad, uitgegeven door de Deense uitgever Sidekick Games. Bij dit spel vorm je via het draften van koraaltegels een bontgekleurd rif. Wanneer je drie koraalelementen van dezelfde kleur verbindt, mag je een zeszijdige kleine diertegel van de desbetreffende soort op deze koraaltegels leggen. Bepaalde configuraties van diertegels geven je het recht er een (2-4 velden) grote diertegel op te leggen. Deze grote tegels scoren aan het einde allereerst de afgebeelde punten. Daarna worden ze verwijderd en doen ze dienst als opdrachtkaartjes, met extra punten voor de bijbehorende diertegelsoorten. Jouw kleine diertegels leveren zelf ook punten op, met een leuke bonus wanneer jij rond jouw diertegels koraalketens met een grootte van 4+ zichtbaar hebt liggen. Het spel bevat enkele varianten, waaronder een solovariant. Aqua is geschikt voor 1-4 spelers vanaf acht jaar en duurt 30-45 minuten. Dit spel is me goed bevallen, ik heb voor het leuke beursprijsje van 25 euro een exemplaar meegenomen.

HenMar Games werd geplaagd door een vertraagde uitlevering van de twee nieuwe kaartspellen Run Bunny Run en Survive the Serengeti.

HenMar Games

Bij Run Bunny Run probeert één dapper konijntje een veilig hol te bereiken, terwijl hij wordt opgejaagd door meerdere hongerige wolven. De wolven beginnen hun jacht ter hoogte van de holkaarten, het konijn start aan de andere kant. Iedere speler heeft naast zijn startkaart een set kaarten, waarvan je er elke beurt één speelt. Op elke kaart is afgebeeld met welke oriëntatie je de volgende kaart moet neerleggen. Hiermee bepaal je de richting en het tempo van je volgende stap. De kaarten van het konijn zijn sneller en flexibeler, waardoor hij de wolven beter kan ontwijken. Laatstgenoemden moeten goed samenwerken. Onderweg kun je tegen hindernissen opbotsen (een boom voor alle dieren, een hek voor de wolven en een stenen muurtje voor het konijn). Na een botsing raak je één willekeurig getrokken handkaart kwijt. Dit ontwerp van Kees Meis & Dennis Merkx heeft een tijd in de pijpleiding van Mayfair Games gezeten, maar is daar door omstandigheden nooit uitgegeven. Dit spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt 20-50 minuten. Run Bunny Run is een leuke asymmetrische race, waarbij het “één tegen de rest” gevoel goed uit de verf komt.

Dennis met zijn nieuwe spel

Survive the Serengeti riep bij mij meteen het ‘ik denk dat jij denkt dat ik denk’ speelgevoel op, waardoor ik bijv. Grijpgrage Gieren zo’n heerlijk spel vind. Iedere speler heeft een set biedkaarten met de waarde 1-12. Van deze kaarten met kuddedieren probeer je er zoveel mogelijk in jouw veilige scorestapel te krijgen; bij voorkeur als een kudde van zoveel mogelijk aaneengesloten kaarten. Elke ronde wordt een roofdier getrokken, waarop is afgebeeld welke kaart(en) deze ronde worden gevreten. Denk aan de laagste kaart van een kudde (wanneer de door de gezamenlijke spelers gespeelde kaarten opeenvolgend zijn), of aan de hoogste kaart enzovoort. Dan is het zaak in te schatten wat jouw medespelers gaan doen, met welke kaart jij uit de klauwen van het rooddier kunt blijven en hoe jij de kudde in jouw scorestapel kunt vergroten. Aan het einde krijg je één punt per kaart in jouw grootste kudde, aangevuld met bonussen voor de zonnen en manen op jouw kaarten. Dit ontwerp van Tom Cox is geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt 10-15 minuten. Dit is een kaartspelletje waarvoor je mij wakker mag maken. Vlot, toegankelijk, spannend en een mooie balans tussen plannen, bluffen en gokken. Toppertje.

een kaartspel naar mijn smaak

Pagina's: 1 2