Spel 2014 was een feest

Na jaren sfeervol speelplezier in het dorpje Broechem is de Vlaamse spellenbeurs Spel dit jaar verhuisd naar een nieuwe zaal in Antwerpen. Afgelopen weekend opende de beurs voor het eerst zijn deuren in de Waagnatie expozaal, een voormalig pakhuis aan de Schelde. Bij aankomst kon je niet om het verleden van de locatie heen. Het terrein voor de expozaal was grotendeels onverhard, een rij hijskranen markeerde de wandelroute naar de ingang en het gebouw had al jaren geen lik verf meer gezien. Dat was de robuuste buitenkant, binnen ademende het evenement de goede sfeer en de gezelligheid waarop het al jaren trots mag zijn.

spel2014-waagnatie-gevel

de gevel van de nieuwe expozaal

een zaal vol speelplezier

een zaal vol speelplezier

Alle activiteiten zijn nu ondergebracht in één grote hal. Vlak na de entree vond je de demonstratiestands van kleine en grote spellenuitgevers. Daar kon je terecht voor actuele spellen van Asmodee, 999 Games, White Goblin Games, Quined Games, PlayThisOne, Waterfall Games enzovoort. Bij sommige uitgevers stonden de demonstratietafels naar mijn smaak wat te dicht op elkaar, waardoor het voor spelleiders en spelers (zeker van mijn omvang) te krap was. Deze kinderziekte lossen ze de volgende keer ongetwijfeld op.

999 Games

999 Games met  Camel Up

Asmodee

Asmodee met Colt Express, Five Tribes en meer

PlayThisOne

PlayThisOne met RoboRama

Machi Koro en Macho Piet

Machi Koro en Macho Piet

Balance Games met Balance Duels

Balance Games met Balance Duels

Waterfall Games dobbelt met Spexx

Waterfall Games dobbelt met Spexxx

In het midden van de zaal vond je als vanouds een enorme zone met vrije speeltafels, een grote speluitleen, een kinderhoek, demonstratietafels met de genomineerden van de Gouden Ludo en tafels met interessante spellen van Spiel 2014. Deze zone is wat mij betreft het hart van deze beurs. Hier kun je zo’n beetje alles spelen wat je hartje begeert. Op de meer commerciële evenementen is al jaren geen ruimte meer voor zoveel ludieke vrijheid. Dit maakt Spel in mijn ogen een leuk en interessant evenement. Op de vroege zaterdagmorgen liep het hier wat langzaam vol, waardoor het middenstuk aanvankelijk een lege aanblik bood, maar vanaf het middaguur werd hier volop gespeeld.

vrije speeltafels en uitleen in het middenstuk

vrije speeltafels en uitleen in het middenstuk

Johan van White Goblin Games met Gouden Ludo winnaar Istanbul

Johan van White Goblin Games met Gouden Ludo winnaar Istanbul

Imperial Settlers, een hit van Spiel

Imperial Settlers, een hit van Spiel

Orleans, nog een hit van Spiel

Orleans, een nagelbijtend spannend spel van Spiel

Henk Rolleman vermaakt zich met Zhanguo

Henk Rolleman vermaakt zich met Zhanguo

speelplezier voor jong en oud

speelplezier voor jong en oud

spelontwerpster Chislaine signeert

spelontwerpster Chislaine signeert

De achterkant van de hal was gevuld met de gigantische verkoopstand van Adriaensen. Dit warenhuis was handig verdeeld in een aantal straten, waar de spellen per uitgever waren uitgestald. Hierdoor kon ik zonder moeite vinden wat ik zocht. Van mijn vorige beursbezoeken in Broechem herinner ik me een gruwelijk lange rij voor één kassa. Dit jaar had Adriaensen drie kassa’s in bedrijf, waardoor de wachttijd meeviel (cash betalen ging zeer snel, pinnen kostte wat meer tijd). Adriaensen is de enige winkelier op deze beurs, maar maakt geen misbruik van deze monopolypositie. Nieuwe spellen werden tegen scherpe prijzen verkocht (al had je net zulke scherpe ogen nodig om de prijskaartjes te kunnen lezen), de koopjes waren zoals gebruikelijk spectaculair. Liefhebbers van tweedehands spul konden aan de rand van de zaal terecht bij een grote bring & buy stand.

Veel koopjesjagers bij Adriaensen

Veel koopjesjagers bij Adriaensen

de tweedehands stand

de tweedehands stand

Bordspelmania organiseerde een populaire uitgeversrally

Bordspelmania organiseerde een populaire uitgeversrally

Volgens het slotbericht van de organisator heeft de beurs 2.848 betalende bezoekers getrokken (1.460 op zaterdag en 1.388 op zondag). Dit is weliswaar een recordaantal, maar de stijging ten opzichte van 2013 is gering (+ 21). De organisator is toch tevreden, gezien de nieuwe locatie, de (fors) verhoogde toegangsprijs en het mooie weer. Men is blij dat de beurs zoveel vertrouwen blijft genieten in spelerskringen.

Ik hoop dat het saldo van opbrengsten en kosten een volgende beurs op deze locatie mogelijk maakt. De Waagnatie biedt Spel ruimte voor groei zonder aan sfeer in te leveren. Dat belooft wat voor de toekomst! Wanneer ze tegen die tijd een leuk hotelarrangement kunnen aanbieden, maak ik er graag een weekendje Antwerpen van.

Erwin Broens
November 2014


Meer informatie over Spel: