Noorderspel 2012 was een succes

Het leek er afgelopen voorjaar sterk op dat de Groningse spellenbeurs Noorderspel in 2011 zijn laatste adem had geblazen. Na relatief slecht bezochte beurzen in de Euroborg leek het begin 2012 over en uit voor Noorderspel. In de loop van dit jaar volgde onverwacht alsnog een blijde boodschap uit Groningen. De plaatselijke spellenspeciaalzaak Wirwar wilde zijn 20-jarig jubileum opfleuren met een spellenevenement. Met hulp van de plaatselijke spellenvereniging Rabenhaupt, in een grijs verleden de motor van dit evenement, kon er dit jaar toch een Noorderspel plaatsvinden. De beurs keerde terug naar de Groningse binnenstad, in de prachtige Aa-kerk. De combinatie van een mooie locatie en de vriendelijke entreeprijs van 2 euro bleek te werken, deze eendaagse Noorderspel trok zaterdag 29 september meer dan 900 bezoekers.

Het spellenaanbod bestond grotendeels uit familie- en kinderspellen. Dit was een verstandige keuze, omdat deze verschijningsvorm van het evenement het vooral van gelegenheidsspelers moet hebben. Zulke bezoekers moet je niet lastigvallen met te stevige expertspellen. Dit gezegd hebbende, kan het een volgende keer geen kwaad om ook de veelspelers te kietelen met een paar leuke noviteiten. Vroeger werd dit segment afgedekt door Peter Eggert, maar hij is eind september uiteraard veel te druk met de voorbereidingen op Spiel.

De belangrijkste Nederlandse en Vlaamse uitgevers en distributeurs waren present. Zij vulden tientallen speeltafels met oude en nieuwe gezelschapsspellen.

De meeste noviteiten vond je bij White Goblin Games, met het nieuwe bordspel Oereka! en de kaartspellen Call to Glory, Heersers van de Nijl en Muisgeflipt. Op een gegeven moment lag er zelfs een exemplaar van het legspel Völuspá op tafel, een van hun nieuwe Spielreleases. De Goblins hadden ook nog een primeurtje, ze komen volgend jaar met Knizia’s legspel Qin.

Rielekst demonstreerde het Kumbu kaartspelletje, bij Odynaut lagen de onlangs verschenen kaartspellen op tafel en The Game Master toonde o.a. zijn succesvolle puzzelspelletje Matchpoint. 999 Games demonstreerde onder meer het bekroonde kinderspel Monsterval en het nieuwe coöperatieve bordspel Flash Point.

De spellen van Asmodee Benelux werden gedemonstreerd door enthousiaste en kundige spelleiders, maar het Belgische thuisfront had helaas steken laten vallen. Ik vind het niet zo handig om op een Nederlandse familiebeurs Franstalige demospellen te gebruiken. Très bizarre!

Ik hoop dat het succes van deze editie ook in de toekomst nieuwe Noorderspelletjes zal kweken. Als ze de combinatie van een publieksvriendelijk spellenaanbod, een mooie locatie en een aangename entreeprijs kunnen vasthouden, wordt dit ongetwijfeld opnieuw een succes.

Erwin Broens
September 2012

Meer informatie: Noorderspel.