Knizia’s Stingy bij PlayThisOne

stingy-coverDe Nederlandse uitgever PlayThisOne komt dit najaar met twee nieuwe spellen van Reiner Knizia. Deze wereldberoemde spelauteur heeft honderden publicaties op zijn naam staan. De nieuwe spellen zijn het verzamelspel Stingy en het kaartspel RevoltaaA. Beide spellen zijn geïllustreerd door Franz Vohwinkel, de man die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de mooie uitvoering van UGO! en RoboRama. Vandaag stel ik Stingy voor.

Als piratenkapitein een buit vangen is op zich al moeilijk, maar nog lastiger is het om de buit eerlijk te verdelen. Met slimheid, handelsgeest en wat geluk haal jij de grootste buit binnen. Stingy is een interactief verzamelspel voor 2-6 spelers. Het spelmateriaal bestaat uit 115 tegels met afbeeldingen in zes verschillende kleuren. Er zijn drie tegels van elke kleur rum, vier van elke kleur sabels, vijf papegaaien en zes diamanten. De zeven tegels met een piratenvlag hebben maar één kleur. Iedere speler begint met zes open tegels, waarvan identieke exemplaren steeds als groep worden neergelegd. De andere tegels liggen als gedekte voorraad op tafel.

De actieve speler begint zijn beurt met een ruil. Pak een groep met een of meer identieke tegels van een tegenstander af en leg deze voor je neer. Daarna mag de tegenstander een of meer groepen uit jouw aanbod pakken, met een totale waarde die niet hoger is dan de door jou genomen groep. De waarde van een groep stijgt progressief met de grootte van de groep. Wanneer de tegenstander niet genoeg kan terugpakken, mag hij genoegen nemen met minder of mag hij een ruil met een hogere waarde eisen. In het laatste geval beslis jij met welke groepen je betaalt. Kun je dit niet betalen, dan gaat de ruilhandel niet door. Het is verboden om bij het ruilen een groep te verbreken. Wanneer je een groep compleet hebt (bijv. vijf papegaaien) leg je deze op een gedekte scorestapel. Complete groepen worden niet meer geruild. Aan het einde van je beurt trek je 1-2 nieuwe tegels. Aan het einde van het spel tellen de spelers de waardes van hun complete groepen. De piraat met de grootste buit is de winnaar. Arrr!

Meer informatie: