Spellenspektakel 2014 – een terugblik

Afgelopen weekend was het Eindhovense beursgebouw gastheer van het eenentwintigste Spellenspektakel, de derde editie van het huidige organisatieteam. De beurs werd in de vroege jaren negentig uit de grond gestampt door Michael Bruinsma met zijn eenmanszaak 999 Games (toen nog een postorderwinkeltje in wargames en treinspellen). Het Spellenspektakel groeide na de eeuwwisseling uit tot een evenement van 14.000 bezoekers, verloor aan kracht en pracht in de Zwolse jaren onder Libema en moet nu opnieuw een groot publiek in Eindhoven zien te winnen. De toename van het bezoekersaantal verloopt ongetwijfeld langzamer dan de organisator lief is, maar ze hebben wel degelijk een stijgende lijn te pakken. De beurs trok dit jaar 6.300 bezoekers, een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van vorig jaar. Er is nog meer gegroeid: het spelaanbod was dit jaar weer groter en veelzijdiger, er waren nieuwe binnen- en buitenlandse uitgevers en de ouderwetse speelavond in de Holiday Inn was in ere hersteld. Ik vond het een zeer geslaagde beurs, met meer dan genoeg speelplezier in een gezellige sfeer.

een zaal vol speelplezier

een zaal vol speelplezier

goed gevulde speeltafels

goed gevulde speeltafels

In samenwerking met 999 Games en Carta Mundi trakteerde de organisator zijn bezoekers dit jaar op een gratis kaartspel. Bonje in de Stal is een ontwerp van Chislaine van de Bulk, Kristel Kleijer en Kathalijn Vergeer. Bij dit spel moet je razendsnel reageren om de juiste dieren in jouw stallen te krijgen.

Wellicht mede dankzij het gratis spel stond er zaterdagmorgen al voor tienen een flinke rij voor de deur. Vervolgens bleek dat de organisator zich had verkeken op de snelheid waarmee men de e-tickets uit de voorverkoop kon scannen. Omdat de wachttijd fors opliep, werden de tickets op een gegeven moment versneld ingenomen, om ze later alsnog te scannen. De organisator leerde snel, op zondag werden de e-tickets al voor tienen in de wachtrij gescand, zodat de vroege vogels na de opening snel naar binnen konden.

zondagmorgen, vlak na tienen

zondagmorgen, vlak na tienen

Chislaine demonstreerde Bonje in de Stal op het indieplein, een verzameling speeltafels van spelontwerpers en kleine uitgevers. Daar trof ik op zondag de twee mannen van GreenPlay. Zij testten het prototype van hun kaartspel FLITS!. Door ruilen en stelen probeer jij een waardevolle set kaarten met verschillende energiebronnen te verzamelen. Duurzame energie levert pluspunten op, walmende schoorstenen minpunten. Na een testsessie mocht je feedback geven en kreeg je een handgemaakte miniversie van het spelletje mee. Een leuk initiatief.

het indieplein

het indieplein

Chislaine maakt bonje

Chislaine maakt bonje

GreenPlay met FLITS!

GreenPlay met FLITS!

veteraan Fred Horn op het indieplein

veteraan Fred Horn op het indieplein

Pagina's: 1 2 3 4