Zuiderspel 2022, we mochten weer

Na een gedwongen pauze van twee jaar opende Zuiderspel afgelopen zaterdag de poorten voor twee dagen speelplezier. Zuiderspel 2022 vond plaats in de vertrouwde locatie, de evenementenhal van NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Deze sfeervolle en gezellige beurs trok maar liefst 2043 bezoekers, ondanks het prachtige lenteweer, het staartje van het griepseizoen en de concurrentie van Elfia Haarzuilens. Zuiderspel wordt georganiseerd namens de plaatselijke spellenclub Roll the Dice; deze vrijwilligers leveren elke keer weer een topprestatie.

de poort naar speelplezier

demo’s van Roll the Dice

Ik ben ongeveer anderhalve dag op de beurs geweest en heb me vooral vermaakt met het ontmoeten en bijkletsen met tientallen bekenden, die ik de afgelopen jaren niet of nauwelijks in het wild kon ontmoeten. Het was heerlijk om al die dierbare speelse luitjes weer eens live te zien.

heerlijk om er weer bij te zijn

Ook ’s avonds was het gezellig, met dank aan het aangename gezelschap van Patrick ‘Pumpkin’ Zuidhof en het demoteam van 999 Games. Bij laatstgenoemde staat Karina Zantinge al een tijdje aan het roer. Deze marketing- en eventkanjer van 999 Games is bezig om de organisatiegraad van het demoteam van 999 Games naar een hoger plan te tillen. Zo te zien hadden de demonstrateurs er veel zin en vertrouwen in. Ze zijn daar goed bezig! In de verschillende 999 Games stands kon je terecht voor leuke actuele titels als Libertalia, Wonderboek (inclusief auteur en promo’s), Robin Hood enzovoort.

Karina en mijn speelse plaatsgenoot Marco

veel populaire bordspellen

vlot vermaak aan de statafels

Over pompoenen gesproken, bij de verkoopstand van Spelspul demonstreerde Patrick zo nu en dan zijn mooie familiespel Bloqs. Als je ziet hoe goed dit spel in de smaak valt bij families met kinderen, zou je bijna wensen dat een grote speler als 999 Games dit spel aan de collectie toevoegt.

de pompoenenkoning in actie

HOT Games is ook goed bezig. In een grote stand pakte de uitgever uit met demonstraties van eigen uitgaven (waaronder Café, in aanwezigheid van de Portugese spelauteur), nieuwe spellen van Queen Games en de fonkelnieuwe Quined Games titel Carnegie (waarvan de Kickstarter editie vandaag op mijn deurmat plofte). Op zaterdag was Arno Quispel van Quined Games aanwezig op de stand. HOT Games heeft de komende maanden meerdere mooie titels in de pijpleiding, houd deze uitgever in de gaten.

de grote stand van HOT Games

met o.a. het kersverse Carnegie

White Goblin Games was blijkbaar vergeten de aankleding van de stand op te sturen, deze uitgever had alleen een roll-up banner van Everdell als versiering beschikbaar. Ach ja, op zaterdag hadden ze ook niet meer nodig, met opperspelleider Rober als stralend en gastvrij middelpunt van de stand. Een van de blikvangers was het prachtige expertspel Ark Nova. Zaterdagmorgen deed men een dappere poging om dit spel op een smal tafeltje uit te stallen, maar even later werd voor beide demo’s een tweede tafel aangerukt om deze ruimtevreter alsnog goed te kunnen spelen. De twee tafels met Ark Nova waren doorlopend bezet. Dit is een heerlijk tweepersoonsspel, maar met een vollere bezetting heb ik er geen trek in.

deze spelleider verdient een 10

Geronimo Games staat al een tijdje garant voor hoogwaardig Nederlandstalig speelplezier. In hun grote stand kon je veel nieuwe spellen spelen en ook snuffelen aan hetgeen eraan zit te komen. Ik heb me bij Geronimo vermaakt met een tweepersoonspotje in de kerkers van Paper Dungeons. Dit is een heerlijk roll & write spel, waarbij je genoeg hebt te plannen en combineren. Bij een van de verkoopstands heb ik hun nieuwe titels Karak (een luchtige dungeon crawler) en Sobek: 2 Spelers (setjes verzamelen) op de kop getikt.

Geronimo grossiert in toptitels

De Nederlandse spellenvereniging Ducosim heeft sinds januari 2020 zelf geen evenement meer kunnen organiseren. Gelukkig gaat de Ducosimbeurs van 14 mei in Amersfoort wel door. Op Zuiderspel presenteerde Ducosim zichzelf als vanouds, met een informatiestand, mooie tijdschriften en speeltafels met schitterende spellen.

Lees- en speelplezier bij Ducosim (mooi nieuw logo!)

Bij The Game Master ging de meeste aandacht uit naar King of the Valley, een heerlijk vlot spel dat ik vooral met twee spelers graag op tafel leg. Er wordt al gewerkt aan een uitbreiding, met de werktitel Festival. In de pijpleiding bevindt zich verder het spel Adventure Land, dat in het vroege najaar wordt verwacht.

Bij The Games Master was het beide dagen Koningsdag

Op de beurs maakte ik kort kennis met spelauteur Lee D’Arcy van Every Dog Enterprises, die ik alleen maar kende van zijn spel Guitige Ouwe Draakjes. Mijn oog viel op het prachtige exemplaar van zijn spel ‘Gun Slinger: Last Man Standing’.

een prachtig exemplaar

Bij Jolly Dutch zag ik het nieuwe kaartspel Lemur Tails. Ik heb helaas geen kennis van het spelsysteem, omdat ik al maanden geen informatie van deze uitgever heb ontvangen.

nieuwe kaartspellen bij Jolly Dutch

Bij Keep Exploring Games kon je onder meer kennismaken met het nieuwe familiespel Ice Floes & Foes. Dit behendigheidsspel is een ontwerp van de bekroonde Nederlandse spelauteurs Kees Meis en Dennis Merkx. Een rond speelbord is gevuld met grillig gevormde ijsschotsen, jagers, zeehonden, boten en walvissen. De spelers proberen de dieren te beschermen door de jagers en boten te verjagen. De actieve speler moet in zijn beurt één voor één drie nieuwe ijsschotsen in een rechte lijn volledig op het bord schuiven. Wanneer je een nieuwe schots op het bord duwt, valt er verderop iets vanaf.

Keep Exploring Games

met verse ijsschotsen

Zuiderspel was een geslaagde en gezellige aftrap van het spellenjaar 2022. Ik kijk uit naar de volgende editie. Op 14 mei spelen we verder op de Ducosimbeurs in Amersfoort.

Erwin Broens
April 2022