Knizia’s RevoltaaA bij PlayThisOne

revoltaaa-coverDe Nederlandse uitgever PlayThisOne komt dit najaar met twee nieuwe spellen van Reiner Knizia. Deze wereldberoemde spelauteur heeft honderden publicaties op zijn naam staan. De nieuwe spellen zijn het interactieve verzamelspel Stingy en het revolutionaire kaartspel RevoltaaA. Beide spellen zijn geïllustreerd door Franz Vohwinkel, de man die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de mooie uitvoering van UGO! en RoboRama. Vandaag stel ik RevoltaaA voor.

RevoltaaA is een kaartspel voor 3-5 spelers. In dit spel staat een revolutie centraal, waarbij eenden en robots om de macht strijden. Met jouw kaarten kies jij partij, maar aan het einde van het spel is het maar de vraag of jij de juiste kant hebt gekozen.

Het spelmateriaal bestaat uit 66 kaarten (7×0, 6×1, 5×2, 5×3, 5×4, 5×5, elk in twee kleuren). Iedere speler krijgt 11 handkaarten en er worden 11 kaarten als trekstapel klaargelegd. Bij elke slag wordt de bovenste kaart van de trekstapel omgedraaid, waarna iedere speler één handkaart gedekt uitspeelt. Nadat ook deze kaarten zijn omgedraaid, wordt bepaald welke kaart de ronde wint. Daartoe bepaal je eerst de winnende partij, door de waardes van de uitgespeelde kaarten te vergelijken. Daarna bepaal je de winnende kaart. Dit is de kaart met de laagste waarde van de winnende partij. Zijn er meerdere lage kaarten, dan wint de eerstvolgende hogere individuele kaart.

Wint een speler de slag, dan legt hij alle kaarten van deze slag op een aparte scorestapel, met de winnende partij bovenop. Wint de kaart van de trekstapel de slag, dan leg je deze scorestapel naast de trekstapel. Het spel is voorbij wanneer de eenden of de robots vier stapels hebben gewonnen. Dit is de winnende partij. Dan tellen de spelers hun punten. Elke scorestapel met de winnende partij bovenop is 1 punt waard. Hetzelfde geldt voor elke resterende handkaart van de winnende partij.

De uitdaging van dit leuke kaartspel zit hem in de spanning tussen het bewaren van een goed scorende hand en het voldoende steunen van de beoogde winnende partij.

Meer informatie: