Impressie Speelwarden 2023

Afgelopen zaterdag organiseerde spellenclub UCP uit Leeuwarden voor de derde keer de spellenbeurs Speelwarden. Na twee edities in het Westcord WTC Hotel is de beurs deze keer verhuisd naar de campus van het Friesland College. Deze nieuwe zaal heeft meer sfeer, leuke zitjes, een glazen dak met prachtig licht en een heerlijke catering. Ik vind de nieuwe locatie een verbetering, maar ik heb de zonkracht in de middag niet ervaren, omdat ik op tijd weg moest voor een andere afspraak.

de entree van de nieuwe zaal

volop speelplezier

Omdat weinig uitgevers bereid en/of in de gelegenheid zijn met een eigen demoteam naar het noorden af te reizen, sprongen de vrijwilligers van UCP her en der in om hun spellen uit te leggen. Petje af voor de enthousiaste clubleden, die tijd en energie steken in het speelplezier van anderen. Idem voor de spelleiders van uitgevers als White Goblin Games, Gam’inBIZ en HOT Games.

UCP spelleiders in het rood

lachen je vriendelijk toe

De afwezigheid van een demoteam of een spellenpakket van 999 Games vond ik een tegenvaller. Deze uitgever trekt zich meer en meer terug uit de hobbyscène. 999 Games gaat uiteraard over zijn eigen keuzes, maar ik vind het jammer dat de uitgever de Friese spelers alweer laat vallen. Leeuwarden is een stad met actieve spelers en spelauteurs en bovendien met de prachtige speciaalzaak Spellekijn. Dat zou je als toonaangevende uitgever moeten waarderen.

De beurs startte rustig op, maar de bezoekers bleven maar binnenkomen, waardoor het vanzelf drukker en gezelliger werd. Deze editie trok meer dan 370 bezoekers. Gezien het prachtige zomerweer een bezoekersaantal waarmee dit binnenevenement tevreden kan zijn.

een rustig begin

Door mijn relatief korte verblijf heb ik maar twee spelletjes gespeeld. Ik begon met een potje Triggs, een nieuw spel van White Goblin Games. De 108 kaarten (negen keer de waarde 1-12) worden geschud, iedere speler neemt er vijf op de hand. De overige kaarten worden verdeeld over drie trekstapels, de grootste middelste stapel gedekt en de andere twee stapels open. De actieve speler voert één van drie acties uit. 1) Twee kaarten trekken van trekstapels naar keuze. Houd rekening met je handlimiet van tien kaarten. 2) Leg een of meer kaarten met dezelfde waarde af op de aflegstapel. 3) Een getal op je blad aankruisen, door kaarten met deze waarde af te leggen. Dit mag ook met de som van exact twee kaarten. Je mag meerdere kruisjes voor hetzelfde getal zetten met meerdere kaarten/combinaties. Wanneer je een rij voltooit, zet je een bonuskruisje in een andere rij (waardoor een kettingreactie mogelijk is). Speel je onderweg je hand leeg, dan trek je vijf nieuwe kaarten. Degene die als eerste zijn blad heeft gevuld, is de winnaar. Triggs is ontzettend simpel, maar door het race-element ook leuk en spannend. Je moet jouw scoreblad verstandig ontwikkelen, om tegen het einde voldoende flexibiliteit te hebben. Erg leuk tussendoortje.

Triggs, een leuk kaartspel van White Goblin Games

Het tweede spelletje was Pick a Pen Tuinen, een van de nieuwe roll & write spelletjes van Reiner Knizia. Hier zijn de dobbelstenen verwerkt in de vijf kleurpotloden, waarmee jij tevens jouw resultaten registreert. Het scorevel bevat meerdere tuinen met elk 2-7 velden. Het gekozen potlood bepaalt hoeveel vakjes je van de gekozen kleur moet invullen. Daarbij mag je meerdere tuinen aandoen. De nieuwe vakjes van deze beurt moeten niet alleen aan elkaar grenzen, maar ook starten vanaf een in een vorige beurt ingekleurde groep. Kan of wil je niets invullen, dan noteer je strafpunten. Zo probeer je elke tuin met één kleur of vijf verschillende kleuren te vullen. Lukt dit, dan mag je punten op jouw vel inkleuren. Er zijn ook interactieve bonussen: voor de speler die als eerste zijn vel vult, voor de speler die als eerste alle randvelden vult en voor de grootste groep van dezelfde kleur. Ik had me teveel vermaakt met de laatstgenoemde bonussen, waardoor ik de bonussen voor volle rijtjes tuinkleuren had veronachtzaamd en de pot alsnog verloor. Nuttige leerervaring, heerlijk dobbelspelletje.

Ik sluit af met een foto-impressie van de beurs. 

UCP voorzitter Bob en zijn lieve Marja

de beurs trok ook leuke luitjes uit Drenthe

een tombola met leuke prijzen

de verkoopstand van Spellekijn

een grote bring & buy

vriendelijke en deskundige uitleg bij Gam’inBIZ

historische miniaturen

fantasy miniaturen

hier leerde je schilderen

het populaire racespel Heat

Memoir ’44 met een opmerkelijk actuele scenariotitel

het Spellenmaakgilde

deelde een kleine zaal met Rabenhaupt

HOT Games met Renature, De Betoverde Torens en meer

Settlement van Geronimo Games

Slag In De Rondte, zeilen op de speeltafel

een zaal met leuke zitjes