Terugblik Zuiderspel 2018

Ik heb vorig weekend de tiende editie van de beurs Zuiderspel bezocht. Ik heb mezelf getrakteerd op twee overnachtingen in het hotel van De Koningshof, waardoor het traditionele  minpunt van deze locatie dit jaar geen issue was. In voorgaande jaren was het voor mij onmogelijk om met het OV op tijd bij de beurs te zijn. Nu was een wandeling van een paar minuten genoeg om de zaal te bereiken.

een blik op de speelzaal

Laat ik beginnen met een compliment aan de organisatie van Zuiderspel. Dit is geen commercieel evenement, waarbij betaalde krachten gewoon hun werk doen. Deze beurs drijft op de tientallen vrijwilligers van de spellenclub Roll the Dice. Deze spelliefhebbers deden hun stinkende best om de bezoekers twee dagen te vermaken. Petje af, en gefeliciteerd met de tiende verjaardag van de beurs!

Bij een verjaardag hoort uiteraard een cadeautje. Op Zuiderspel was deze niet voor de jarige, maar voor de eerste 900 betalende beursbezoekers per dag. Zij kregen een tasje met o.a. het gratis kaartspel Zuiderfruit. Omdat ik op de gastenlijst stond, en dus geen betalende bezoeker was, vond ik het niet gepast om zo’n tasje te vragen.

deze speelse bezoeker springt een gat in de lucht bij de entree

Op vrijdagavond had Patrick Zuidhof van Pumpkin Games me al laten kennismaken met twee toekomstige kaartspellen van zijn uitgeverij. Sink IT is een tweepersoonsspel waarin beide spelers een piratenvloot van elk zes schepen aanvoeren. Het is de bedoeling om de vijandelijke kapitein of drie met schatten beladen schepen te vernietigen. Dit is lastiger dan het lijkt, omdat schepen gedekt op tafel liggen. Door te verkennen probeer je de positie van de vijandelijke schepen te achterhalen. Je valt de vijandelijke schepen aan door kanonkaarten van één kleur te spelen. De tegenstander kan zich verdedigen met willekeurige kaarten. Daarnaast kun je met actiekaarten allerlei fratsen uithalen. Verder kun je jouw schepen opwaarderen, om in een volgende beurt sterker voor de dag te komen. We speelden ook nog een  opvolger van het internationale succesnummer UGO!, waarin je de betere locatiekaarten ook kunt vullen met gnomen, zodat je daar goed kunt scoren. Er schuilt echter een addertje onder het gras: de winnende kaart van een speciale elfde slag bepaalt bij welke kleur de gnomen worden geneutraliseerd. Hierdoor wordt een vette buit ineens omgetoverd in een lading strafpunten. Ook nieuw is de regel dat je zelf bepaalt bij welke locatie je een scorestapel van een kleur start.

Het verblijf in het hotel werd zaterdag opgefleurd met een speelavond in een zaaltje naast de bar. Het leek daar erg gezellig, maar ik vond de zaal te vol en heb met een paar medespelers een koffielounge ‘gekraakt’, waar we in alle rust een paar nieuwe spelletjes konden proberen. Ik heb allereerst genoten van het nieuwe kaartspel Moorea van dlp games. Dit is een erg leuke grondstoffenverzamelaar en – veredelaar. Ik heb ‘m per omgaande in Duitsland besteld. Ik heb inmiddels begrepen dat White Goblin Games deze niet zal uitbrengen. Dit biedt andere uitgevers de kans om een relatie met dlp games aan te gaan. We speelden verder proefexemplaren van twee nieuwe 999 Games spellen. Best Treehouse Ever is een vlot en leuk meerderhedenspelletje met een draftmechanisme. Je bouwt in drie rondes aan een evenwichtige boomhut. Bij Via Stracciatella moet je de klanten van jouw ijscowagen van de juiste ijsjes voorzien, wat je bonussen en punten oplevert. De actiemotor doet denken aan patchwork, de achterste wagen is de actieve speler.

In de beurszalen was overdag uiteraard veel meer te doen. De Nederlandse en Vlaamse uitgevers en distributeurs van naam en faam waren present. Opvallende afwezigen waren The Game Master en Quined Games. Jammer dat deze uitgevers niet in de gelegenheid waren om de grootste voorjaarsbeurs van de Benelux op te fleuren met een kleine demostand. Ik vond het opmerkelijk dat de Brabantse distributeur Enigma maar een piepklein demostandje had. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de toppers van Plan B Games, Days of Wonder en Asmodee. Het lijkt soms alsof Enigma geen zin heeft om hier iets moois van te maken.

de stand van 999 Games

Andere uitgevers pakten groter uit. HOT Games had een forse stand, waar onder meer allerlei titels van Queen Games en Lautapelit werden gedemonstreerd. Zo te zien, vielen de spellen in de smaak. Daarnaast vond je 999 Games, die onder meer de aankomende spellen Rajas van de Ganges en Drop It demonstreerden. Met name eerstgenoemde titel was zeer populair. Dat kan ik me goed voorstellen, Ganges is een uitstekend expertspel. Voor de jonge spelertjes was er een XXL versie van het geheugen- en racespel Leo. De arme leeuw had het zwaar op de beurs, hij lag erbij alsof hij was uitgewoond door een olifant. Ook White Goblin Games had een mooi assortiment bij zich, waaronder de recente experttitel Altiplano en een trio Codenames varianten. Ik had trouwens verwacht dat ze op deze beurs groots zouden uitpakken met het nieuwe kaartspel The Mind, maar dat was niet het geval.

HOT Games met veel spellen van Queen Games

Zaterdag kwam ik Michiel Hendriks tegen. Hij vertelde dat hij niet langer voor White Goblin Games werkt. Dat was een verrassing. Eind september 2017 was zijn uitgeverij Chronicle Games overgenomen door White Goblin Games. Dat ging gepaard met mooie woorden. Hendriks zou bij White Goblin Games werkzaam zijn als Senior Developer en zou zich voornamelijk bezighouden met spelselectie, vertalingen en de kwaliteitsbewaking van de spellen. Volgens Jonny de Vries van White Goblin Games zouden in deze samenwerking de voordelen van beide bedrijven worden samengevoegd en zou er een mooie synergie ontstaan. Ik ben niet op de hoogte van de details van deze kwestie (Hendriks is zeer discreet), maar je merkte op en na de beurs dat spelliefhebbers hier geen goed gevoel bij hadden.

White Goblin Games

Op zaterdag maakte ik bij de Vlaamse uitgever Bat Mouse kennis met het bordspel Queen’s Kitchen. Hier ga je op een modulair speelbord op zoek naar de ingrediënten voor allerlei gerechten. Deze vind je op opdrachtkaartjes, waarvan je relatief eenvoudige exemplaren op de hand hebt en waarvan de waardevolle exemplaren open op tafel liggen. Omdat je maar een beperkte hoeveelheid ingrediënten kunt vervoeren, moet je ze zo nu en dan opslaan in het kasteel (in prachtig Vlaams heet zoiets stockeren). Dat is ook de plek waar je als keukenprins(es) de opdrachten moet koken. Onderweg troef je elkaar af bij het verzamelen van de schaarse ingrediënten, blokkeer je de snelle route naar deze of gene voorraadkamer of stuur je een stelend monster op de concurrenten af. Dit leuke pick-up-and-deliver spel zal in de loop van april op Kickstarter opduiken.

spelen in de keuken van de Koningin

Zondag had ik afgesproken met Paul Mulders van Quined Games. Hij demonstreerde een prototype van het Carson City kaartspel. Dit spel sluit thematisch goed aan op het eerdere bordspel, maar staat inhoudelijk op eigen benen. Je speelt twee fases met elk negen rondes. In elke fase beschikt iedere speler over een set met negen genummerde biedkaarten (1-9). Je speelt een biedkaart per ronde, die je vervolgens de rest van de fase kwijt bent. De spelers bieden gedekt op een open aanbod met een handvol gebiedstegels en één personagekaart. Deze personages bieden allerlei leuke voordelen tijdens het spel of bonuspunten bij de eindtelling. Met de gebiedstegels bouw je jouw eigen westernlandschapje met huizen, saloons, ranches, mijnen enzovoort. Verschillende tegelcombinaties kunnen veel punten opleveren, waardoor er meerdere strategieën mogelijk zijn. Dit leidt tot spannende biedrondes, waarbij je soms met een lage kaart een mooie buit binnenhaalt en een andere keer met een hoge kaart achter het net vist. Gelijke standen worden gebroken door de wisselende rangorde van de biedsets. Mijn eerste indruk was zeer positief, ik kijk ernaar uit om t.z.t. meer in dit spel te ontdekken.

Pistolen Paultje presenteert het Carson City kaartspel

Voor de nieuwe Nederlandse uitgever Pumpkin Games was Zuiderspel de eerste kennismaking met het spelende publiek. Op de beurs demonstreerde Pumpkin Games onder meer twee nieuwe kaartspellen, Dino Battle en Tricky Dungeon. De auteurs van de spellen deden vrolijk mee. In Dino Battle staat de voedselketen van dinosaurussen centraal. De regels geven aan welke soorten bij andere soorten op het menu staan. Meestal eet één sterke dino één zwakkere soort, maar soms kun je met twee zwakke dino’s een grote jongen verorberen. Het draait om kaarten afleggen en dat wil je zo lang mogelijk volhouden. Mijn neefje van elf is verzot op dit spelletje. Tricky Dungeon is een leuk slagenspel met bekende elementen en met leuke extraatjes. De spelers kiezen om beurten een held. Iedere held heeft zijn eigen spelregels en bepaalt hoe de actieve speler in de dungeon kan scoren. De andere spelers werken als team samen en proberen de actieve speler tegen te werken.

De beursdoop van Pumpkin Games

Deze tiende editie van Zuiderspel trok iets meer dan 1800 bezoekers, een stijging van een kleine 5% ten opzichte van vorig jaar. Over twee dagen verspreid wekte dit de indruk van een nogal rustige beurs. Dit bezoekersaantal is volgens mij niet genoeg om het tweedaagse experiment te continueren. Ik zou er volgend jaar weer een eendaagse van maken en het dromen over een tweedaagse uitstellen tot het bezoekersaantal dreigt te verdubbelen.

Ik sluit af met een korte foto-impressie van de beurs.

Altijd lachen bij BarPig

Team BSM met de leuke uitgeversrally

clues, blues en dictators

Drop It verschijnt volgende maand bij 999 Games

Leo de Leeuw heeft het even gehad

Ducosim had een groot spellenterras

een fris en fruitig speelplein van Roll the Dice

het kinderplein van Roll the Dice

de beursorganisator speelt een pot Memoir

het nieuwe Nederlandse spel Passaportas

een van de populaire spellenquizzen op Zuiderspel