Noorderspel 2016 was een succes

Afgelopen zaterdag opende de Groningse Der Aa-kerk voor de derde keer zijn deuren voor de spellenbeurs Noorderspel. Dit jaar wisten maar liefst 1285 liefhebbers van spelletjes in alle soorten en maten de weg naar de beurs te vinden. Dit bezoekersrecord is des te indrukwekkender, omdat Groningen afgelopen weekend vanuit het zuiden niet met de trein was te bereiken.

speelplezier in een prachtige zaal

speelplezier in een prachtige zaal

Ik begrijp wel waarom deze beurs zoveel bezoekers trekt. Noorderspel weet als geen ander evenement een mooi spellenaanbod voor het grote publiek neer te zetten. Deze beurs is perfect voor stelletjes en voor gezinnen met kinderen. Die zag je dan ook in grote hoeveelheden rondlopen en aan tafel zitten. Daarnaast was er genoeg te doen voor de veelspelers, al moesten die soms lang op een vrij tafeltje wachten. Het kan een volgende keer geen kwaad dat uitgevers bij stevige, langdurige spellen een limiet op een demopot zetten. Daarnaast kunnen nieuwe releases best wel een tweede demotafeltje gebruiken. Hoe dan ook, organisator WirWar weet keer op keer de juiste snaar te raken, gesteund door tientallen vrijwilligers van de grote noordelijke spellenclubs Rabenhaupt en UCP.

tientallen spelleiders in gele hesjes

tientallen spelleiders in gele hesjes

de winkelstand van WirWar

de winkelstand van WirWar

Ik heb me een groot deel van de dag vermaakt aan de speeltafels van HOT Games. Deze distributeur importeert sinds kort allerlei experttitels uit Finland en Polen. Wij startten met Craftsmen, een worker placement spel waarin je grondstoffen moet veredelen. De kennismaking met de regels verliep stroef en het spel ontwikkelde zich traag. Na twee rondes waren we wel klaar met dit spel. Het coöperatieve wargame 7 Days of Westerplatte viel goed in de smaak. Een eerste poging strandde door een fout toegepaste spelregel. In de tweede pot wisten we op een halve dag na stand te houden tegen de Duitse invasie. Onze spelbeleving kreeg een onverwachte historische lading, omdat we in gesprek raakten met een bezoeker, wiens grootvader op de dag voor de belegering met zijn koopvaardijschip de haven had weten te ontvluchten. HOT Games is druk bezig met de productie van een eerste eigen spel, een nieuwe versie van het kaartspel Gang Up. Deze wordt op Spiel 2016 gelanceerd.

mijn medestrijders bij Westerplatte

mijn medestrijders bij Westerplatte

The Game Master demonstreerde onder meer het nieuwe bordspel Navegador en presenteerde op een aparte tafel  een weergave van de andere nieuwe titel Rhodes. Het laatstgenoemde spel wordt een dezer dagen geproduceerd en zal in de week van Spiel 2016 verschijnen.

het nieuwe bordspel Navegador

het nieuwe bordspel Navegador

Hans van Tol legt uit hoe Rhodes werkt

Hans van Tol legt uit hoe Rhodes werkt

Bij 999 Games lagen uiteraard de genomineerden van de lopende Speelgoed  van het Jaar verkiezing op tafel. Mijn persoonlijke favoriet is het legspel Skye, een zeer toegankelijke, lichte experttitel. De variatie in scoremogelijkheden zorgt voor variatie en een hoge herspeelwaarde. Het biedsysteem met de tegels staat garant voor leuke interactie. Daarnaast was de flitsende showmaster Bert weer lekker bezig met een speciale editie van Terra.

volle tafels bij 999 Games

volle tafels bij 999 Games

Groningen ligt vanuit Leusdens perspectief bezien niet om de hoek. Dit moet voor een Vlaamse uitgever helemaal een wereldreis zijn. Toch waren de mensen van Game Brewer present met hun mooi uitgevoerde worker placement spel Pixie Queen. Dit spel wordt tot 20 oktober aangeboden via Kickstarter, waar het financieringsdoel inmiddels is gehaald.

Pixie Queen

Pixie Queen

Het demoteam van Portal Games komt volgens mij uit Limburg, dus ook voor hen gaat de pet af. Zij presenteerden onder meer het racespel Crazy Karts, waarbij je als duo moet samenwerken zonder te communiceren, en het prachtig uitgevoerde card-driven, area control wargame Cry Havoc. Laatstgenoemde was helaas niet te koop.

Crazy Karts

Crazy Karts

Cry Havoc

Cry Havoc

White Goblin Games was als vanouds prominent aanwezig. Naast de gebruikelijke hits werd de tweede uitbreiding van Istanbul gepresenteerd en lag er een nieuw spel op tafel, de Lampionnen van Lanzhou.

De Goblins hebben het licht gezien

De Goblins hebben het licht gezien

Sunny Games ken ik als uitgever van coöperatieve spellen voor kinderen, die vooral opvallen door een vormgeving die ik met de beste wil van de wereld niet aantrekkelijk kan noemen. Op deze beurs tapte de uitgever uit een ander vat. Het coöperatieve bordspel Nisyros is bedoeld voor spelers vanaf 12 jaar en ziet er mooi uit. De inwoners van het gelijknamige eiland worden bedreigd door een vulkaanuitbarsting. Ze moeten dammen bouwen om de lavastromen tegen te houden, zodat er voldoende tijd is om in boten het eiland te ontvluchten. Om boten te bouwen heb je hout nodig, voor dammen steen en voor het voeden van je werkers graan. Deze grondstoffen vind je op de vulkaanhelling. Daar leveren de hoogste gebieden de meeste grondstoffen op, maar loop je meer risico.

een levensgevaarlijk eiland

een levensgevaarlijk eiland

Ik heb slechts een deel van de gedemonstreerde spellen aangestipt. Je kon verder genieten van tientallen spellen van Jumbo, Ravensburger, Asmodee, Goliath enzovoort. Het was te veel om op te noemen.

Tijdens de beurs werd de finale van een spelontwerpwedstrijd gehouden. Medewerkers van verschillende uitgevers beoordeelden drie finalisten. Mijn! Mijn! Mijn! van Jeroen Aarts werd aan het einde van de dag uitgeroepen tot winnaar.

het jureren blijkt een zware mentale inspanning

het jureren lijkt een zware mentale inspanning

Ook deze editie van Noorderspel was een genot om mee te maken. Petje af voor de organiserende winkel, eigenaresse Kim en de steun van de spellenclubs. Ik hoop dat de komende jaren nog veel edities mogen volgen. Ik ben er dan weer bij, met of zonder hulp van de NS.

Kim, de organisator van deze mooie beurs

Kim, de organisator van deze mooie beurs

Meer informatie: