Spellenspektakel 2013 – een terugblik

Afgelopen weekeinde was de – letterlijk gloeiende – lichtstad Eindhoven ook een beetje het domein van de Nederlandse en Vlaamse spelliefhebbers. In het Beursgebouw werd het twintigste Spellenspektakel georganiseerd, de grootste en gezelligste spellenbeurs van de Benelux. Na vijftien eerdere Eindhovense edities, een driejarig uitstapje naar Zwolle en twee jaren stilte was dit het tweede Spellenspektakel van de ‘derde generatie’. De beurs wordt tegenwoordig georganiseerd door een team dat zijn sporen heeft verdiend met sfeervolle fantasy evenementen. Dit team liet dit jaar opnieuw zien dat ze ook in spellenland van wanten weten. Hun gevoel voor sfeer werd op deze beurs ook naar onze speeltafels gebracht.

een zaal voor speelplezier

een zaal vol speelplezier

Dit zag je bijvoorbeeld terug in de activiteiten voor jonge kinderen. Naar het Spellenspektakel kun je de kids met een gerust hart meenemen. Ze worden niet gedumpt in een crèche, maar op allerlei manieren en op verschillende plekken ludiek vermaakt. Het aanbod voor de jonge spelertjes was dit jaar groter en veelzijdiger dan ooit, dankzij het aanbod van nieuwe standhouders als Tactic/Selecta en de gerenommeerde Hengelose spellenwinkel De Dondersteen. Laatstgenoemde heeft dan ook nog eens de perfecte naam voor een levendige speelplaats voor jonge opdonders.

jonge spelertjes vermaken zich bij Selecta

jonge spelertjes vermaken zich bij Selecta

en bij De Dondersteen

bij De Dondersteen

en ook bij 999 Games

en ook bij 999 Games

ook deze prinses is niet bang voor een paar storm troopers

ook deze prinses is niet bang voor een paar storm troopers

Het gevoel voor sfeer vond je ook terug in de ruimte die werd geboden aan de spellenclubs en op het Indieplein. Het Indieplein bevatte een bonte verzameling demonstratietafels van spelauteurs en kleine uitgevers. Hier vond je ontwerpers die vol passie hun geesteskinderen presenteren, maakte je kennis met bijzondere spellen die je niet in alle winkels tegenkomt en trof je nieuwe uitgevers die op hun eerste beurs niet meteen een eigen stand aandurfden, maar al wel hun moois op tafel wilden leggen. Het aanbod was heel divers, abstracte tweepersoonsspellen, sfeervolle kinderspellen, het uitstekende stevige bordspel Wildcatters enzovoort.

het Indieplein

het Indieplein

Johan Francois is terug met het prototype van The Bet

Johan Francois op zijn eigen ‘Indieplein’ met het prototype van The Bet

Ik heb daar kennisgemaakt met het nieuwe dobbelspel Spexxx. Met vijf dobbelstenen gooi je in maximaal vier worpen een combinatie waarmee je een van jouw blokjes op het speelbord plaatst. De combinatie bepaalt op welke coördinaten jouw blokje landt (bijv. het snijpunt van 3 zessen en 2 vieren). Je scoort punten wanneer je drie of meer blokjes naast elkaar dobbelt. Uiteraard leveren de zones met de lastig te gooien combinaties de meeste punten op. De geluksafhankelijke basis kennen we van Yahtzee, maar het positiespel met de blokjes en het blokkeren van medespelers introduceren tactische elementen. Hierdoor legt Spexxx fris dobbelplezier op de mat.

de auteurs van Spexxx

de auteurs van Spexxx

Roll the Dice is een grote en actieve spellenclub uit het Eindhovense achterland. Deze vereniging pakte ook dit jaar fors uit, met demonstratietafels vol actuele lekkernijen en met hun Top 30, de hitlijst met de populairste spellen van de beurs. Deze hitlijst wordt traditioneel gedomineerd door favoriete spellen die de mensen al wat langer kennen. Van de beursprimeurs gooide De Glasstraat van White Goblin Games de hoogste ogen. Dit spel eindigde zondagmiddag op de tweede plek. De positie van Russian Railroads werd zaterdag nog stevig ondersteund door de eigenaar van 999 Games zelf, die ‘incognito’ zijn stem uitbracht (en uiteraard werd herkend door zo’n beetje iedereen in en rond de Top 30 stand). Voor de volledige uitslag verwijs ik je naar Roll the Dice.

Roll the Dice demo's

Roll the Dice demo’s

De vriendelijke mensen achter Bordspelmania waren ook dit jaar druk met hun informatiestand. Verder vermaakten zij de bezoekers met de BSM Uitgeversrally, een fotoquiz waarbij je aan de hand van fragmenten de juiste spellen moet vinden. Een leuk initiatief.

vriendelijk Belgen in oranje (ons WK kan niet mislukken)

vriendelijke Belgen in oranje (ons WK kan niet mislukken)

Pagina's: 1 2 3