Spiel 2015 preview T-Z

Deel IV van de Spiel 2015 preview. Laatste update: 6 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2015 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2015 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Takoashi Games (stand 7B-119)
 • In The Minion Recipes [info] doe je mee aan een wedstrijd voor alchemisten. Elke ronde ‘draft’ je ingrediënten en ketels. Heb je de juiste zaken bij elkaar, dan kun je de ronde stoppen om je recept te bereiden.
Tasty Minstrel Games (stand 2F-114 & 2D-139, ADC Blackfire)
 • Steam Works is een worker placement spel in een steampunk setting. De spelers creëren machines uit allerlei onderdelen en verschillende vormen van aandrijving. Dit levert een grote variatie aan actiemogelijkheden en uitkomsten op.
Time Workshop (stand 7K-105)
 • Een preview van Clear for Takeoff, een bordspel over luchtvaart.
Treefrog Games (stand 1A-100 & 1A-104)
 • Moongha Invaders: Mad Scientists and Atomic Monsters Attack the Earth! [info] is een bordspel over een invasie van buitenaardse monsters. Dit spel had twee jaar geleden al moeten verschijnen, maar werd geplaagd door productieproblemen.
 • Ships [info] is een economisch bordspel met een ontwikkelingsspoor in de zin van Automobile, maar met andere mechanismen. Het spel gaat over de opkomst van de zeevaart, vanaf de Feniciërs tot het midden van de vorige eeuw. Ook ships is geplaagd door vertraging.
 • Een tweede editie van A Study in Emerald [info], met nieuwe artwork, verbeterde spelregels, een paar correcties en een reductie van het aantal beschikbare acties.
Trefl Joker Line (stand 3L-114)
 • Alien Artifacts is een kaartspel met een drafting mechanism, waarin je nieuwe planeten ontdekt, een ruimtevloot uitbouwt, technologie ontwikkelt en buitenaardse artefacten onderzoekt.
Triton Noir (stand 1F-131, Morning Players)
 • Een preview van V-Commandos, een coöperatief spel over speciale troepen in WO II.
Truant Spiele (stand 2A-105)
 • Ja, Herr und Meister! is de Duitse editie van het humoristische fantasy spel Aye, Dark Overlord!.
 • Pairs is de Duitse editie van het gelijknamige kaartspel van Cheapass Games.
 • Wo ist das Gehirn? is de Duitse editie van Give Me the Brain! van Cheapass Games.
 • Een preview van Monsterpark.
TwoPlus Games (stand 7A-110)
 • Cat Box [info] is een verzameling spelletjes die gebruikmaken van dezelfde snoezige kattenkaarten.
 • In het communicatieve puzzelspel Cloud Knows moet de wolkenspeler een oplossing aan de windspelers presenteren. Via hints geeft hij aan welke wolkenkaarten hij daarvoor nodig heeft. De windspelers moeten daaruit afleiden welke kaarten ze moeten verstrekken, en aansluitend zien te achterhalen wat de oplossing is. Dit spel bevat Nederlandstalige spelregels.
 • Pitch Fleet [info] is een behendigheidsspel voor twee teams, waarvan de samenstelling regelmatig wisselt. Het is een race naar een finishplaneet. De schepen zijn houten schijfjes, die je met je vinger over het speelbord tikt. Onderweg verdien je punten door te landen op satellieten, opdrachten te vervullen of tegenstanders weg te drukken.
Wattsalpoag Games (stand 7C-111)
 • Switching Tracks [info] is een pick-up-and-deliver treinenspel. Je laadt goederen en levert ze af in de steden met dezelfde kleur. Je kunt je treinen verbeteren, zowel in snelheid als in laadruimte. Met wisselbediendes kun je de routes beter naar jouw hand zetten. Het is de bedoeling om als eerste vijf contracten te vervullen.
What’s Your Game? (stand 3M-100)
 • nippon-coverNippon [info] speelt zich af in Japan aan het einde van de negentiende eeuw. Als speler sta je aan het roer van een Zaibatsu, een conglomeraat van bedrijven, die je moet zien te ontwikkelen tot een economische grootmacht, zonder daarbij de belangen van het keizerrijk uit het oog te verliezen. Elke beurt kies je één van vijf acties, waarmee je nieuwe industrie ontwikkelt, goederen naar het buitenland verscheept, het binnenlandse transportsysteem verbetert, schepen bouwt of investeert in spoorlijnen. Geld is schaars en is nodig om de acties te betalen. Je houdt jouw eigen investeringen en jouw bijdragen aan het keizerrijk bij op jouw eigen spelerbord, waarop je gaandeweg nieuwe mogelijkheden ontsluit. Om te winnen moet je jouw bedrijf ontwikkelen en invloed uitoefenen op de vier belangrijkste Japanse eilanden. Interessant!
 • In Signorie [info] draait het om macht en invloed in Italië in de 15e eeuw. Aan het begin van elke ronde worden 25 dobbelstenen in vijf kleuren gegooid. De spelers kiezen telkens één dobbelsteen, leggen deze op hun tableaus en voeren een actie uit. De kleur bepaalt welke actie, de ogen zijn een korting op de kostprijs. Je mag per ronde max. vier acties uitvoeren. Heb je daarbij 13 of minder ogen verbruikt, dan krijg je een bonus.
White Wizard Games (stand 1G-140) update 6-10
 • Colony Wars [info] is een zelfstandig speelbare Star Realms set met een trade deck met 80 nieuwe kaarten. Je kunt deze kaarten ook combineren met de eerste Star Realms set.
 • Cosmic Gambit is een Star Realms uitbreiding.
 • Epic Card Game is een fantasy kaartspel waarbij de spelers elkaar proberen te slopen met monsters. Lijkt op Magic met een deck vol zware jongens.
Wizards of the Coast (stand 3J-107, Hasbro)
 • Magic: The Gathering Arena of the Planeswalkers [info].
WizKids Games (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • Marvel Dice Masters: Age of Ultron [info] is een verzamelbaar dice-building spel van de ontwerpers van Quarriors.
 • Marvel Dice Masters: The Amazing Spider-Man is een verzamelbaar dice-building spel van de ontwerpers van Quarriors.
Wydawnictwo Alter (stand 2B-110, PBL)
 • Germania Magna: Border in Flames [info] is een semi-coöperatief kaartspel, waarin Germaanse strijdheren ten strijde trekken tegen de Romeinse vijand. De Romeinen zijn sterk, waardoor tijdelijke bondgenootschappen met andere krijgsheren noodzakelijk zijn. Door vertraging in de productie zal dit spel de beurs niet halen.
 • Een preview van Trenches of Hell, een spel over infanteriegevechten in WO I.
YAY! Games (stand 2E-121)
 • In Sandcastles bouw je zandkastelen door het uitspelen van de juiste actiekaarten, maar zijn de spelers ook niet te beroerd om onderdelen en bonussen van de buren te jatten.
Yemaia (stand 3R-109)
 • In Dojo Kun leid jij één van vier vechtscholen. Je moet eerst nieuwe vechtsporters werven, de atleten trainen, nieuwe apparatuur kopen, jouw dojo uitbreiden en jouw atleten op pad sturen naar externe vechtmeesters, om uiteindelijk het vechtsporttoernooi aan het einde van elk seizoen zien te winnen.
Ystari Games (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • starfighter-boxStarfighter [info] is een tweepersoonspel, waarbij de spelers elkaars slagschip bestoken met eskaders vol ruimtejagers. Het is de bedoeling om het vijandelijke schip daardoor zoveel schade toe te brengen, dat de vijand de strijd moet staken. Je speelt jouw eskaderkaarten uit op jouw eigen tableau, waardoor je aanvallen uitvoert en speciale effecten activeert. Het uitmuntende spellenblog De Tafel Plakt heeft al een enthousiaste recensie gepubliceerd. Interessant!
 • In Shakespeare [info] ben je een manager van een theater, die nieuwe acteurs, handwerkers en andere personeelsleden moet rekruteren ten behoeve van de toneelvoorstelling aan het einde van de week.
Z-Man Games (stand 3P-115 & 3P-115)
 • In Pandemic Legacy [info] neem je elementen mee van het ene spel naar het volgende. Beslissingen die de spelers in hun eerste spel maken, hebben invloed op elk spel dat daarna met dit exemplaar van het spel wordt gespeeld. Iedere groep neemt andere beslissingen en beleeft daardoor het spel op een andere manier. Bergsala Enigma Benelux distribueert vanaf oktober de Nederlandstalige editie. Interessant!
 • In het coöperatieve dobbelspel Apocalypse Chaos [info] wordt een ruimteschip bedreigd door aliens.
 • The Battle at Kemble’s Cascade [info] is een bordspel op basis van het klassieke computerspelletje.
 • Castellion is een legspel waarin je gaandeweg een kasteel opbouwt. Je draait elke beurt een tegel en gebruikt de speciale actie of bouwt hem aan het kasteel. Hoe sterker het kasteel, des te meer kans je hebt om de drie aanvallen van de monsters te overleven.
 • Code of Nine is een heruitgave van Old World And Code Of Nine.
 • In Dragon Farkle! Moet je een draak zien te verslaan met jouw bijeengesprokkelde legertje, metgezellen en schijnbaar nuttige voorwerpen.
 • In Monster My Neighbor moet je, terwijl je kaarthand doorlopende wijzigt, zien te achterhalen wie het monster is en wie de jager.
 • Skyliners is de Engelstalige editie van het gelijknamige Hans im Glück spel.
Zacatrus (stand 7B-108)
 • In Los Aprendices [info] ben je leerling van een toverschool. Via dobbelstenen verzamel je grondstoffen, die je inzet om kennis en vaardigheden op te doen.
Zoch Spiele (stand 3J-108)
 • Beasty Bar – New Beasts in Town, een uitbreiding met 12 nieuwe beesten.
 • Heckmeck Extrawurm, een uitbreiding van het populaire dobbelspel Regenwormen. Deze introduceert o.a. vier dierfiguren, die je als bonus bij het verorberen van een smakelijke wormpje kunt verdienen. Elke dierfiguur levert een speciale vaardigheid op.
 • Nitro Glyxero is een actiespel. Iedere speler heeft een ‘laboratoriumfles’ vol gekleurde blokjes. Deze moet je behendig schudden om de ingrediënten in de juiste volgorde in de flessenhals te krijgen. Daarbij is het lucratief om op tijd te stoppen, omdat je een kleine blokjesketen kunt gebruiken om winstpuntenkaarten te verzamelen voordat een speler met een grote keten dat doet.
 • 8*28 is een kaartspel. Aan het begin krijg je één kaart (waarde 1-11) die je gedekt op tafel legt. Elke ronde mag je één nieuwe kaart trekken en open neerleggen. Zolang spelers kaarten willen, worden juwelen aan een stapel toegevoegd. Wanneer niemand kaarten meer wil, worden de kaarten getoond. De spelers die het dichtst op de 8 of de 28 zitten, zonder het getal te overschrijden, verdelen de buit.

Ga terug naar het eerste blok: A-F.