Noorderspel 2014 – een dag sfeervol speelplezier

Zaterdag 27 september werd in de prachtige Groningse Der Aa-kerk voor de tweede maal een Noorderspel gehouden. In deze sfeervolle zaal vond ik een goed gebalanceerde mix van speelplezier, voor kinderen, families en verwende veelspelers zoals ikzelf. Voor de jongste ukkies was zelfs een veilige speelplaats ingericht.

spelen in een prachtige zaal

spelen in een prachtige zaal

De locatie ligt in het centrum van de stad, de entreeprijs is laag (en ook nog eens goed voor een gratis lot voor een spellenverloting), wat de toegankelijkheid voor een groter publiek bevordert. Het bezoekersaantal kwam aardig in de buurt van de vorige editie, het mooie weer hield slechts enkele tientallen potentiële spelers gekluisterd aan hun terras of een andere zonnige buitenactiviteit. Maakt niet uit, de speeltafels waren vanaf het middaguur goed bezet.

de spellenverloting

de spellenverloting

O.a. White Goblin Games en 999 Games hadden twee leuke beursprimeurs, met het tweepersoonsspel Pagode respectievelijk De Kolonisten van Catan: Het Oude Egypte. Voor eerstgenoemde verwijs ik je naar de recensie van Det, laatstgenoemde heb ik op de beurs zelf gespeeld. Dit is grotendeels het Catan dat we al bijna 20 jaar kennen, aangevuld met een beetje chroom. Je kunt bijdragen aan de bouw van een piramide. De speler met de meeste bouwstenen verdient een extra winstpunt, de andere klaplopers verdienen de vloek van de Farao, die een strafpunt oplevert. Per saldo dus een collega van de grootste riddermacht en de langste handelsweg, die ook hier onder een andere naam meedoen. De bouwer van de laatste steen krijgt een erg handige bonus: eenmaal per ronde mag je een goed 1:1 ruilen. Er is verder een set godenkaarten, waarvan je er een ontvangt, die je uiterlijk na tweemaal gebruik moet omruilen voor een andere. Deze goden zijn handige helpers, die bijvoorbeeld leed kunnen verzachten of kosten kunnen verlagen.

De Kolonisten van Egypte

De Kolonisten van Egypte

Spellenclubs Rabenhaupt (Groningen) en UCP (Leeuwarden) leverden een wagonlading spelleiders en andere vrijwilligers. De spelleiders van UCP demonstreerden op een groot aantal tafels allerlei interessante spellen, waaronder de door Tactic/Selecta gedistribueerde nieuwe Days of Wonder titel Five Tribes. Dit spel bevalt mij zeer goed, een leuk ruimtelijk actiemechanisme, verschillende manieren om punten te sprokkelen, lastig vooruit te plannen en daardoor lekker tactisch. Ik lust er wel pap van.

Five Tribes valt in de smaak

Five Tribes valt in de smaak

Ik mocht van UCP een tafeltje gebruiken om Machi Koro (binnenkort bij White Goblin Games) en RoboRama (binnenkort bij PlayThisOne) te testen. Ik begrijp waarom eerstgenoemde zo populair is, al hadden de dobbelstenen in onze eerste pot helemaal geen zin om de blauwe gebouwen te voeden, wat de speelduur aardig deed oplopen. Dit was overduidelijk extreem dobbelgedrag. RoboRama doet visueel even denken aan RoboRally, maar vrees niet, RoboRama is wel een leuk spel. Het is de bedoeling om jouw vier robots naar de overkant van het speelbord te krijgen. Hiertoe gebruik je bewegingskaarten, die je na elke beweging kwijtraakt en pas door het eindigen op de juiste velden weer terugkrijgt. Hierdoor wordt het bewegen verrijkt met tactische overwegingen, je moet vooruitplannen en niet vergeten om medespelers te blokkeren. Een leuk en toegankelijk spel zonder geluk. RoboRama is prachtig uitgevoerd en wordt over twee weken op Spiel of in november op het Spellenspektakel voor een zacht prijsje aangeboden.

noorderspel14-diablo

Puerto Diablo

Noorderspel krijgt extra charme door de kleine Nederlandse uitgevers en/of auteurs die nieuwe en/of aankomende titels presenteren, zoals HenMar Games met Seven of het momenteel via Kickstarter aangeboden kaartspel Puerto Diablo. Waterfall Games demonstreerde het succesvolle dobbelspel Spexxx, waarvan een tweede druk in aantocht is.

noorderspel14-waterfall

Spexxx bij Waterfall Games

De o.a. door medewerkers van 999 Games en White Goblin Games beoordeelde spelontwerpwedstrijd is gewonnen door Kruis de degens van Arjan van Houwelingen. Op de tweede plek eindigde Split van Robert Brouwer, gevolgd door Cognition van Jeroen Aarts.

speelplezier bij de Goblins

speelplezier bij de Goblins

Ik was meer dan twee uur onderweg, Groningen ligt immers niet om de hoek, maar deze leuke beurs was me iedere reisminuut waard. Sfeervol speelplezier in een mooie omgeving, daar laat ik me wel door verleiden. En uiteraard kon het geen kwaad dat dit alles in mijn geboortestad plaatsvond, op het plein waar mijn vader zijn jeugd heeft doorgebracht.

Meer informatie: