Spiel 2015 preview A-F

Deel I van de Spiel 2015 preview. Laatste update: 1 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2015 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2015 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


2D6.EE (stand 7E-106)
 • Lembitu is een coöperatief bordspel dat is gebaseerd op de Livonische kruistocht, de verovering en kerstening van Estland door de Duitsers en Denen in de 13e eeuw. De spelers komen in opstand tegen de veroveraars. Ze gebruiken hun schaarse acties voor beweging, gevechten of opstanden. De beweging van de gemeenschappelijke vijand hangt af van dobbelstenen, maar zijn einddoel is bekend. Wanneer de vijand Paide niet op tijd bereikt, winnen de spelers.
 • Lembitu: Heavy Cavalry is een gratis mini-uitbreiding (zolang de voorraad strekt).
2F-Spiele (stand 3L-103 en 3L-107)
 • 504-box504 is een ambitieus en uniek spelproject, waarbij spelauteur Friedemann Friese op basis van negen modules met mechanismen (verzamelen en leveren, racen, privileges, militair, ontdekken, wegen, meerderheden, productie en aandelen) een spellenverzameling van 504 spellen bijeen heeft gesprokkeld. Elk spel maakt gebruik van drie verschillende modules, die jij naar jouw inzicht combineert. De doos bevat een ringband met informatie voor de 504 ‘speelwerelden’, tegels waarmee je de speelvelden formeert, allerlei counters, speelkaarten en houten stukjes, dobbelstenen, tableaus voor aandelenkoersen en prijzen enzovoort. Friedemann is in figuurlijke zin geen groentje, maar ik ben zeer benieuwd naar de speelbaarheid van dit systeem. Interessant!
 • Bij aankoop van 504 krijg je posters met informatie over de opbouw van het spel.
 • Funkenschlag: Die Aktiengesellschaften is een uitbreiding van Funkenschlag, die nieuwe manieren van spelen introduceert. De regels van deze uitbreiding zijn gebaseerd op de aandelenmodule uit 504. Je wilt aandelen in de juiste maatschappijen te bemachtigen, om als controlerende speler vervolgens de expansie van de desbetreffende maatschappij te sturen. Dit leidt per saldo tot een 18xx-speelbeleving zonder treintjes. In de aandelenrondes wordt gehandeld in aandelen, in de bedrijfsrondes opereren de maatschappijen. Uiteraard beslist de directeur wat er met de opbrengsten gebeurt: uitkeren als dividend of in de firmakas. Interessant!
999 Games (stand 3M-110, Pegasus Spiele)
 • Deze Nederlandse uitgever presenteert Mega Civilization [info], een volledig herziene versie van Avalon Hill’s Advanced Civilization, de populaire heruitgave van Francis Tresham’s klassieker uit 1980. Deze versie is bedoeld voor 5-18 spelers en heeft een speelduur die bij sommige scenario’s kan oplopen tot 10-12 uur. Dit luxe uitgevoerde spel (met artwork van Franz Vohwinkel) verschijnt weliswaar onder het eigen 999 Games label, maar gezien de internationale doelgroep uitsluitend in een Engelstalige uitvoering. Inmiddels is dit een samenwerkingsproject met Pegasus Spiele geworden, waarbij 999 Games de Benelux bedient en laatstgenoemde de rest van de wereld. Op Spiel ziet 999 Games bij nader inzien af van een eigen stand. Het spel wordt daar gedemonstreerd door Pegasus Spiele. Interessant!
Abacus (stand 3E-108)
 • Een uitbreiding met extraatjes voor Cacao: de mini-uitbreiding Vulkane, extra munten en een inlay.
 • Hanabi: Die Bonus-Plättchen is een gratis mini-uitbreiding van Hanabi. Deze bonusfiches kun je activeren wanneer je de vijfde kaart van een kleur speelt. Je kunt dan bijv. een kaart van de aflegstapel door de trekstapel schudden.
 • De Kiwivogel is de Zooloretto promo van deze beurs.
 • Een heruitgave van Kramer & Kiesling’s Mexica [info] in een oplage van slechts 300 exemplaren.
 • Uitbreidingen van Bang!: Dodge City, Expansion Pack en Gold Rush.
 • Chimera is een kaartspel voor drie spelers, waarbij twee spelers tegen de derde spelen. Doet denken aan Tichu.
 • Een nieuwe editie van het kaartspel Tichu.
 • Zooloretto Würfelspiel: Baby Boom is een nieuw scoreblok voor het Dierentuin Dobbelspel van Michael Schacht.
ABBA Games (stand 7B-110)
 • Het bordspel Portal of Morth is gebaseerd op ‘tower defense’ computerspellen. Een groep helden moet een horde vijanden zien tegen te houden.
 • Adventures in the Land of Ooo is een bordspel n.a.v. van de animatieserie Adventure Time, waarin de personages op het bord de kaarten en voorwerpen verzamelen die nodig zijn om de missies te volbrengen.
 • Afgezien daarvan had een uitgever met deze naam in 2015 natuurlijk een Waterloo spel moeten uitbrengen……
Act in games (stand 3P-104, which is the location of Blackrock Games)
 • In Aya [info] moeten de spelers samenwerken om een slang van landschapstegels, ‘dominostenen’ en dierentegels te vormen, die aan het einde een ‘Domino D-Day dingetje’ doen. Dit spel bevat Nederlandstalige spelregels.
ADC Blackfire Entertainment (stand 2D-139, gedeeld met Spielworxx)
 • Cthulhu Realms is een bewerking van het deck building spel Star Realms. Hier is de setting verhuist naar de waanzinnige wereld van Lovecraft.
Adlung-Spiele (stand 3E-115)
 • Card-Art
 • Manimals Coro
 • Manimals Serengeti-Park
 • Manimals Zoo Leipzig
 • Nimmit
AEG (stand 3K-107)
 • Bij het autoracespel Automobiles [info] verzamel je gekleurde blokjes, die dienst doen als jouw actie- en ontwikkelpotentieel. Hiermee race je over de baan en verbeter je jouw auto en pit crew. Je begint allemaal met dezelfde set, om vervolgens als bedreven ‘deck’ builder een ronkende motor naar de winst te assembleren.
 • Dice City [info] is het product van een samenwerking van AEG en Artipia. Iedere speler probeert een mooie stad te bouwen. Je breidt jouw stad uit met locatiekaarten in vier kleuren, die op een tableau met rijen en kolommen worden neergelegd. Je activeert de kaarten in een kolom met bijpassende dobbelsteenworpen. Je bent daarbij niet volkomen afhankelijk van dobbelgeluk, omdat je door het inleveren van stenen andere stenen kunt manipuleren. Geactiveerde locaties zorgen voor grondstoffen, winstpunten en speciale voordelen. Met de gevechtskracht van jouw rode militaire locaties kun je aanvallen uitvoeren op neutrale bandietkaarten, op locaties van medespelers en op hun grondstoffen. Er zit dus venijnige interactie in het spel. Nieuwe locaties koop je met de afgebeelde grondstoffen. Je kunt ook nog handelsschepen kopen, die je winstpunten opleveren. Je kunt het spel voorbestellen via de webshop van Artipia Games.
 • Epic PVP: Fantasy [info] is een strijdlustig kaartspel in een fantasy setting. Je speelt met een combinatie van een beroepsdeck en een volksdeck, waarbij elke combinatie zijn eigen tactiek en strategie vraagt.
 • Een preview van het gevleugelde nieuwe spel Flock [info].
A-games (stand 7F-106)
 • In het kaartspelletje Dudab is het de bedoeling om zo min mogelijk winstpunten te verzamelen, door de juiste combinaties van kaarten te trekken c.q. te lozen.
 • In Piñata Party verzamelen de spelers snoepgoed van een grasveld.
Amigo Spiele (stand 3H-103)
 • Elfenland_de_luxeAmigo’s lanceert de volgende nieuwe spellen: de kaartspellen 3 sind eine zu viel!, Die Portale von Molthar, Karma en Sarkophag; de dobbelspellen Römisch Pokern en Gipfelstürmer; het woordspel Kerflip!; de uitbreidingen Privacy Quickie en Speed Cups Fan-Edition; het kinderspel Rabe Socke – Das große Rennen; het bordspel Elfenland de luxe.
  Meer informatie over deze spellen: de najaarsreleases van Amigo.
Among Meeples (stand 7D-104)
 • In het kaartspel Among Nobles [info] ontwikkelen de spelers hun middeleeuwse families gedurende drie generaties. De familie groeit door geboortes en huwelijken. De actieve speler activeert een karakter of echtpaar. De verschillende kleuren edelen markeren hun vaardigheden: oorlog, religie, handel of intrige. Geld is o.a. goed voor extra acties, de ontwikkeling van edelen en het inhuren van de legers waarmee je oorlog voert en winstpunten verdient.
APE Games (stand 7G-115)
 • In het kaartspel Arcadia [info] creëren de spelers een pretpark.
 • In Spirits of the Rice Paddy [info] zijn de spelers rijstboeren, die door een goede aanleg van hun velden, de bestrijding van ongedierte en de steun van de geesten in zeven rondes de meeste rijst proberen te produceren.
Apokalypse Inc (stand 7I-112)
 • In het bordspel The Producer: 1940-1944 [info] proberen de spelers filmprijzen te winnen, breiden ze hun filmstudio’s uit en proberen ze films in verschillende genres. Je strategie is gebaseerd op het script en de rolbezetting waarmee je van start gaat.
 • In Ophiuchus maak je met je kaarten horizontale of verticale symboolreeksen die corresponderen met de opdrachtkaartjes.
 • In Sukkube speelt iedere speler een personage uit een circus. De personages zijn afgebeeld op de doos, die door de speelkaarten van de spelers wordt rondgedraaid. Je verdient één punt wanneer jouw personage aan het einde van de ronde bovenop ligt. Vijf punten zijn goed voor de winst.
Aporta Games (stand 1D-109)
 • In Automania [info] beheer je een autofabriek en probeer je populaire auto’s te produceren. Je koopt tegels om je fabriek te verbeteren en huurt specialisten in. Je hebt een fabriek met drie productielijnen, die elk een eigen autosoort produceren. Door het inzetten van machinetegels bepaal jij de specificaties van deze auto’s. Aangezien machinetegels soms meer dan één productielijn bedienen, vraagt dit enige aandacht. Voltooide auto’s worden op een van twee markten verkocht. Je verdient het meest wanneer de specificaties goed aansluiten op de behoeftes van de desbetreffende markt.
Ares Games (stand 3E-100)
 • In Colovini’s Odyssey: Wrath of Poseidon speelt één speler de zeegod Poseidon, terwijl de andere spelers als navigator de zee bevaren. Iedere partij ziet daarbij alleen zijn eigen versie van het speelbord. Alleen Poseidon kent de werkelijke positie van de schepen en bestookt ze met stormen. De andere spelers moeten hun positie zo goed en kwaad als het gaat zien te achterhalen, om op tijd het doel te bereiken.
 • In het kaartspel Jolly Roger: The Game of Piracy & Mutiny speel je een piraat, die min of meer met zijn collega’s moet samenwerken om buit te verzamelen. De kapitein kiest elke ronde de koers en een doelwit. De andere spelers kunnen een muiterij beginnen, maar deze onderlinge strijd gaat ten koste van de externe kracht.
 • Een preview van Warriors of Middle-earth, de volgende uitbreiding van War of the Ring.
 • Een preview van Adventures in Hyboria, een uitbreiding van Age of Conan: The Strategy Board Game.
 • Extinction Protocol is een uitbreiding van Galaxy Defenders.
 • Operation Strikeback is een uitbreiding van Galaxy Defenders.
Argentum (stand 3F-103)
 • Antarctica [info], een ijskoud bordspel van Charles Chevallier. Je verricht ‘wetenschappelijk’ onderzoek naar de bodemschatten van Antarctica. De speelvolgorde hangt af van de zon. Schijnt deze op jouw schip, dan mag je gebouwen oprichten, wetenschappers rekruteren, schepen bouwen of onderzoek doen. Je verdient winstpunten via meerderheden in allerlei categorieën.
Artana (stand 3Q-120, Schwerkraft-Verlag)
 • In het bordspel Tesla vs. Edison: War of Currents [info] controleren de spelers beroemde personages uit de beginjaren van de elektriciteit. Deze personages hebben wisselende vaardigheden als uitvinder, ingenieur, financier en pr-man. Ze worden elke ronde ingezet om technologie te onderzoeken, patenteren en exploiteren, om de publieke opinie te beïnvloeden en om te bieden op lucratieve projecten. Geld is schaars, waardoor je soms aandelen moet verkopen om alles te doen wat je wilt. Wat jouw medespelers in staat stelt om jouw aandelen op te kopen, op weg naar de waardevolste aandelenportefeuille. Interessant!
 • Een preview van Corrupted Kingdoms, een strategisch onderhandelingsspel in een fantasy setting.
 • Een preview van het voetbalspel Fútbol Strategy.
Artipia Games (stand 1D-137)
 • dice-city-boxDice City [info] is het product van een samenwerking van AEG en Artipia. Iedere speler probeert een mooie stad te bouwen. Je breidt jouw stad uit met locatiekaarten in vier kleuren, die op een tableau met rijen en kolommen worden neergelegd. Je activeert de kaarten in een kolom met bijpassende dobbelsteenworpen. Je bent daarbij niet volkomen afhankelijk van dobbelgeluk, omdat je door het inleveren van stenen andere stenen kunt manipuleren. Geactiveerde locaties zorgen voor grondstoffen, winstpunten en speciale voordelen. Met de gevechtskracht van jouw rode militaire locaties kun je aanvallen uitvoeren op neutrale bandietkaarten, op locaties van medespelers en op hun grondstoffen. Er zit dus venijnige interactie in het spel. Nieuwe locaties koop je met de afgebeelde grondstoffen. Je kunt ook nog handelsschepen kopen, die je winstpunten opleveren.
 • Project: ELITE [info] is een coöperatief real-time spel met miniaturen, waarin de spelers in een hectisch tempo dobbelstenen met symbolen gooien, die ze vervolgens gebruiken om hun acties uit te voeren. Ze moeten zich een weg vechten door hordes oprukkende aliens en missies volbrengen.
 • Uitbreidingen: Project: ELITE – Adrenaline, Project: ELITE – Alien Pack en Project: ELITE – Mega-Boss Bundle.
 • In The Pursuit of Happiness zet je tijdseenheden in om stappen in het leven van jouw personage te zetten. Je onderneemt van alles, krijgt een baan, koopt spullen, gaat relaties aan, sticht een gezin enzovoort.
 • Stellar Conflict is een bewerkte versie van Light Speed van James Ernest en Tom Jolly. De spelers stellen eerst onder tijddruk hun ruimtevloten samen, om er vervolgens op los te knallen.
 • Revival is een nieuwe uitbreiding van Among the Stars.
Asmodee (stand 1F-122 & 3B-108)
 • Disney Rummy.
AzaoGames (stand 7H-100)
 • In Sifaka [info] proberen aapjes waardevolle mango’s te verzamelen. Door het uitspelen van kaarten verplaats je jouw Sifaka over het speelveld. Snelheid en richting worden bepaald door symbolen af te dekken. Het spel bevat o.a. Nederlandstalige spelregels.
Backspindle Games (stand 1F-148)
 • Clacks: A Discworld Board Game [info] is een bundeling van spelvarianten rond het semafoorsysteem op Sir Terry Pratchett’s Schijfwereld.
Badger’s Nest (stand 2B-110, Polish Publishing League)
 • 7 Ronin: Deluxe [info] is een asymmetrisch tweepersoonsspel, waarin de ene speler met zijn ninja’s een dorp aanvalt, dat wordt verdedigd door Ronin.
 • Waste Knights [info] is een postapocalyptisch spel dat zich afspeelt in Australië. Je bent een held die monsterlijke tegenstanders moet bevechten, die de grondstoffen gezondheid, brandstof, munitie en straling moet beheren, die door ruilhandel zijn uitrusting moet verbeteren en die via missies zijn reputatie moet vergroten. Resteert de vraag of de auteur een Mad Max fan is.
Bankiiiz Editions (stand 7F-112)
 • In het kaartspel Dino Twist [info] moet je de juiste dinokaarten uitspelen om andere dino’s te verslaan en naar je scorestapel te verhuizen.
Bezier Games (stand 1G-139)
 • Favor of the Pharaoh [info] is een bewerkte opvolger van Tom Lehmann’s Um Krone und Kragen.
 • Secrets [info] is een uitbreiding van Castles of Mad King Ludwig.
 • Suburbia 5* [info] is een uitbreiding van Suburbia, met materiaal voor een vijfde speler en 50 unieke tegels.
 • Terra is de Engelstalige editie van Friedemann Friese’s kennisspel (dat binnenkort ook bij 999 Games verschijnt).
Big Fun Games (stand 7A-110)
 • In het kaartspel BUTTS AWAY! HEROES! speelt iedere speler een volgeling van een ‘dark lord’. Gehinderd door helden, moet je over een spoor van kaarten een kasteel bereiken en een schat veroveren. De vormgeving doet denken aan computerspelletjes uit de jaren ’80. Iets voor pixelfans?
 • In Chenghuang: Guardian of the City zijn de spelers de ‘guardians’ van de god Chenghuang. Door het draften van ‘judgement’ kaarten probeer je elke ronde missies te volbrengen, waarbij de balans tussen het belonen van goed en het bestraffen van slecht van belang schijnt te zijn.
 • In European Union: The Board Game is iedere speler de leider van een Europese politieke partij. De spelers gebruiken hun invloedpunten om stemmen te winnen in de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. De hoogste bieder wordt voorzitter van het desbetreffende orgaan, wat de nodige voordelen oplevert. Je probeert door deals met medespelers de voor jou gunstige voorstellen door het wetgevingsproces te loodsen, om uiteindelijk de meeste invloedpunten te verzamelen.
 • Via deze geeklist kun je de spellen voorbestellen.
Big Potato (stand 7K-108)
 • Bucket of Doom is een story telling game, waarbij je een spannend verhaal moet vertellen over jouw ontsnapping aan de dood, op basis van het voorwerp op jouw kaartje.
 • Mr Lister’s Quiz Shootout is een triviaspel.
 • Obama Llama is een maf partyspel, waarbij je melige rijmpjes (‘George Clooney doing a moony ‘) moet uitbeelden.
 • Qwordie is een triviaspel waarbij je de antwoorden moet spellen met letters.
Blackrock Games (stand 3P-104)
 • Bruno Cathala’s tweepersoonsspel Haru Ichiban werd op Spiel 2014 in een gelimiteerde versie met houten speelstukken aangeboden. Nu wordt de tweede editie gepresenteerd. Twee tuiniers creëren scorende bloemenpatronen op 16 waterlelies in een vijver van 5×5 velden.
 • In Piratoons stellen de spelers hun eigen piratenschepen samen en rekruteren ze een bemanning.
 • Bij het behendigheidsspel Targets schiet je het bovenste exemplaar van jouw stapeltje dobbelstenen naar een van de doelwitten. Daar wil je op hoge ogen landen c.q. stenen van tegenstanders wegtikken. Bezit je aan het einde van de ronde de steen met de hoogste waarde, dan win je dit doelwit en leg je dit onder jouw stapel stenen. In de volgende ronde kunnen de tegenstanders nog proberen om dit doelwit van je te jatten, daarna is die veilig.
 • Blackrock verkoopt verder Celestia van uitgeverij Blam!. Dit is een nieuwe versie van Aaron Weissblum’s Cloud Nine. De spelers vliegen samen rond op een luchtschip, dat onderweg allerlei gevaren ontmoet. De spelers kiezen elke ronde en kapitein, die de actuele gevaren dobbelt. Voordat de kapitein de gevaren met zijn handkaarten bestrijdt, beslissen de spelers of ze het schip met de tot dan toe verdiende buit verlaten. Wanneer de kapitein faalt, verliezen de op het schip aanwezigen hun actuele buit en begint een nieuwe reis met alle spelers.
Blue Cocker Games (stand 7F-108)
 • Bij Casting liggen er zeven acteurtegels op een rij onder de letters van het woord casting. Iedere speler krijgt in het geheim een letter toegewezen, zodat je weet welke acteur jij vertegenwoordigt. Een speler is de regisseur van de ronde. Hij stelt één van de vragen van een kaartje (Wat is jouw favoriete kleur? Wat is jouw hobby? Enzovoort). De andere spelers schrijven een antwoord op, dat de regisseur aan de hand van de uiterlijke kenmerken van hun acteur zou moeten kunnen raden. Hiermee verdienen de spelers punten.
Blue Orange Games (stand 3N-107)
 • newyork1901-coverIn New York 1901 [info] bouwen de spelers wolkenkrabbers op een kaart met het financiële centrum van New York. De spelers nemen perceelkaarten uit het aanbod en gebruiken deze kaarten om tetrisachtige gebouwtegels te plaatsen. Ze beginnen met bronskleurige tegels, gevolgd door zilver en uiteindelijk goud. De actieve speler kiest uit twee acties. A) hij speelt een perceelkaart uit het open aanbod en zet een arbeider op een perceel met dezelfde kleur en grootte. Vervolgens mag hij een gebouwtegel conform de plaatsingsregels op een eigen perceel leggen en scoren. B) hij breekt een of meer aansluitende gebouwen af en bouwt daar een nieuw gebouw van een hogere categorie. De uitgever pakt op Spiel groots uit met de presentatie van dit spel. Je kunt vergulde speelstukken winnen en zelfs een verzorgde reis naar New York.
 • Attila [info] is een tweepersoonsspel van Bruno Faidutti. Iedere speler controleert drie speelstukken op een speelveld dat is opgebouwd uit vier stukken. De stukken bewegen als paarden uit Schaak en mogen alleen op lege velden landen. Na de beweging laat je een ‘verschroeideaardetegel’ achter. Je verliest wanneer je niet meer kunt bewegen.
 • In Crabs heeft iedere speler negen krabben in drie formaten, die over het speelbord zijn verdeeld. In jouw beurt beweeg je één krab, afhankelijk van het formaat, 1-3 velden, zodat hij op een krab met hetzelfde of een kleiner formaat landt. Laatstgenoemde is immobiel zolang de andere krab erop ligt. Je ligt uit het spel wanneer je niet kunt bewegen.
 • In Roberto Fraga’s Dr. Eureka moet je plastic balletjes (moleculen) snel en behendig over plastic reageerbuizen verdelen, zonder de balletjes zelf aan te raken.
 • In Guess What! moet je één aanwijzing bedenken waarmee je jouw drie kaarten in een klap weet te beschrijven, op zo’n manier dat je medespelers kunnen raden welke kaarten van jou zijn.
 • Pengoloo is een dobbelspelletje voor kinderen, waarbij ze gekleurde dobbelstenen gooien om gekleurde eieren te verzamelen en/of stelen.
 • In Poulettes verzamelen kippetjes regenwormen.
 • In het kinderspel Thumbs Up! moeten de spelertjes zo snel mogelijk hun gekleurde ringen arrangeren, om daarmee opdrachtkaartjes te verdienen.
Board&Dice (stand 2B-110, Polish Publishing League)
 • Een tweede editie van Dice Brewing. De wijzigingen t.a.v. de eerste editie vind je hier. De uitgever heeft een ‘upgrade kit’ voor een zacht prijsje aangekondigd.
 • The Curse of the Black Dice [info] is een dobbelspel met piraten. De missies worden gegenereerd door een handvol zwarte dobbelstenen. De spelers gooien hun eigen stenen en proberen, met hulp van hun bemanningen, voldoende dobbelkracht voor de onderdelen van de missie te verzamelen. Volbrachte missies leveren beloningen op, mislukte missies maken het leven zwaarder. De spelers kunnen het spel samen verliezen, maar uiteindelijk is er maar één winnaar.
 • In Exoplanets [info] creëren de spelers hun eigen heelal op de speeltafel, door tegels met planeten en manen aan te leggen. Op deze tegels vind je tokens (water, atmosfeer, asteroïden en licht) en op de planeten vind je de klimatologische omstandigheden, waarmee je leven op aarde kunt creëren. Je kunt proberen om de ontwikkeling van andermans planeten te frustreren met galactische ongemakken.
Boardgamegeek (stand 7D-106)
 • I Hate Zombies is een steen-schaar-papier spelletje met zombies.
 • Een wagonlading promo’s uit de BGG-store.
BoardM Factory (stand 7C-100)
 • The DOME [info] is een kaartspel waarin de karakters elkaar met verschillende vaardigheden bestoken. Met je schaarse actiepunten kun je nieuwe kaarten trekken, kaarten als grondstof neerleggen, om uiteindelijk kaarten te kunnen spelen. Met twee spelers ben je elkaar aan het slopen, met drie of vier spelers is er één Mastermind als gezamenlijke opponent voor de rest.
 • In het tweepersoonsspel GATE heeft iedere speler aan het begin vier factiekaarten open voor zich liggen. Wanneer je factiekaarten koopt, kun je met de effecten van jouw handkaarten jouw facties versterken, ze beveiligen of de facties van de tegenstander aanvallen.
 • Een preview van een nieuwe editie van Sherlock 13.
Boîte de Jeux (stand 7G-104)
 • In het kaartspel Mafia Casino [info] moet je via legale of illegale middelen als eerste 30 miljoen verdienen.
 • Mafia Casino: Henchmen Extension is een uitbreiding.
Bomba Games (stand 2B-110, Polish Publishing League)
 • In het kaartspel Polskie Smaki bereiden de spelers traditionele Poolse gerechten.
 • In Witkacy restaureren de speler schilderijen van de gelijknamige Poolse kunstenaar. Een dubbelzijdige kaart vormt het begin van jouw collectie. Elke ronde neem je één kaart, voer je een eenmalige actie uit en voeg je de kaart toe aan jouw kunstwerk. Elke kaart bevat drie segmenten en toont maar een gedeelte van een schilderij. Het is dus zaak om de kaarten met beleid aan te leggen.
Bombyx (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • The Builders: Antiquity [info] is een in de oudheid gesitueerd zusterspel van The Builders: Middle Ages. Passend bij de organisatiegraad van de arbeiders in de oudheid, zit dit spel vol met slaven. Dit leidt geheid tot politiek correct vuurwerk op BGG.
 • Cardline: Marvel is Cardline: Animals met superhelden.
 • Kraken is de eerste uitbreiding van Abyss. Het is nog niet zeker dat deze de beurs zal halen.
 • Chibis is een uitbreiding van Takenoko, met een miniatuur van een vrouwelijke panda, negen tegels voor baby panda’s en andere nieuwe speelstukken.
 • Een preview van het kaartspel Histrio.
Brain Games (stand 1G-135)
 • In het kaartspel Game of Trains zijn de treinkaarten op jouw spoorlijn aflopend gesorteerd. In de loop van het spel moet je ze zo rangeren dat ze in een oplopende volgorde staan. In jouw beurt trek je een kaart, waarmee je een kaart op jouw spoorlijn vervangt. Laatstgenoemde wordt open op het midden van de tafel afgelegd. Als alternatieve actie mag je de speciale actie op een openliggende kaart gebruiken, waarna deze kaart uit het spel verdwijnt. Met de speciale acties kun je kaarten verplaatsen, verwisselen, vernietigen enzovoort.
 • In het dobbelspel Sly Dice heeft iedere speler drie dobbelstenen en een scherm. Op tafel liggen kaartjes met combinaties en drie algemene stenen. De startspeler rolt de algemene stenen. Vervolgens rolt iedereen zijn eigen stenen achter zijn scherm. Je mag drie keer gooien, maar dan moet je per extra worp één steen voor je scherm leggen. Vervolgens zeggen de spelers welke combinaties ze hebben gegooid. De andere spelers zeggen in volgorde of ze jouw beschuldigen van een leugen of dat ze passen. Als iedereen past, scoor jij de combinatie. Heb je daarbij gelogen, laat je dit zien en krijg je bonuspunten. Word je onterecht beschuldigd, dan krijgt de tegenstander strafpunten. Word je terecht beschuldigd, dan heb je een verloren beurt.
 • Voilà! is een nieuwe editie van Roberto Fraga’s Jungle Treasure. Je verdient punten door behendig allerlei opdrachten te vervullen.
Brain Picnic (stand 7B-108)
 • In Ikonikus kiest een speler een onderwerp, waarna de andere spelers moeten kiezen welke van hun kaarten het beste de bijpassende emotie uitbeelden.
 • In het kinderspelletje Mix It moeten de spelertjes uit losse onderdelen een monster samenstellen dat gelijk is aan hun geheime opdrachtkaartjes.
Burley Games (stand 1D-139)
 • In Zambezi: The Expedition Game racen de spelers op hun schuiten van Victoria Falls naar Lake Kariba. Onderweg moet je krokodillen en rotsen ontwijken, goederen bij handelsposten oppikken en de dieren in de Zambezi delta documenteren.
By Bez (stand 2E-110)
 • In a Bind is een party game waarbij je kaarten met fysieke instructies op medespelers uitspeelt. Op een gegeven moment wordt de combinatie van instructies onuitvoerbaar en vlieg je uit het spel.
Capsicum Games (stand 3E-111)
 • Siggil [info] is een kaartspel waarbij het deck is verdeeld in 7 groepen met 7 kaarten (waarde 1-7) en 7 unieke geestkaarten, die elk zijn verbonden met een groep en een waarde. Deze kaarten worden in het begin in een voorgeschreven patroon neergelegd, waarbij de geesten zijn ingesloten. De actieve speler neemt een kaart uit het patroon. Wanneer daardoor een geest ontsnapt, moet je deze met de juiste combinatie van handkaarten zien te vangen. Inclusief solitaire regels.
 • Fleet Commander: 2 – Beyond the Gate is de eerste uitbreiding van Fleet Commander: 1 – Ignition.
 • Fleet Commander: Deep Space is een ‘upgrade pack’ met een speelmat en dobbelstenen.
 • Fleet Commander: Orbit is een speelmat met een nieuwe achtergrond.
Capstone (stand 2A-101)
 • Internal Affairs [info] is een coöperatief eliminatiespel, waarbij de spelers een geheim teamlidmaatschap hebben (gangster of politie-infiltrant). Iedere speler heeft daarnaast ook een geheime code, die je aan het begin bepaalt door drie van vijf codekaarten te kiezen. Wanneer deze wordt gekraakt, is jouw geheime identiteit bekend. Tijdens het spel probeer je de vijandelijke codes te kraken en jouw team naar de winst te leiden. Door actiekaarten kunnen identiteitsbewijzen van eigenaar wisselen.
Clemens Gerhards (stand 3G-106)
 • Fendo [info] is een abstract tweepersoonspel op een bord met 7×7 velden. Iedere speler begint met één pion. Deze figuren bewegen in een rechte lijn met max. één haakse bocht. Naast het doelveld leg je een grensstaafje. De actieve speler mag een bestaande pion bewegen en/of een grens plaatsen. Als alternatieve actie mag hij een nieuwe pion inzetten. Aan het einde leveren afgesloten gebieden met één pion punten op.
 • In het abstracte tweepersoonsspel C-Cross [info] probeer je met jouw C-vormige tegels twee zijden van het speelbord te verbinden. Voordat je een tegel mag leggen, moet je dit gebied eerst bezetten met drie pionnen. De pionnen gaan weg, jouw tegel wordt daar neergelegd. Mocht daar een pion van de tegenstander liggen, moet je elders op het bord een eigen pion omruilen voor een vijandelijke.
 • Het abstracte tweepersoonsspel LOT [info] wordt gespeeld op speelveld met 7 x 7 velden. Je moet als eerste een orthogonale of diagonale lijn van drie stapels met twee speelstukken vormen. De actieve speler plaatst een speelstuk in zijn kleur op een leeg veld. Wanneer je minstens een lijn van drie of meer enkele speelstukken creëert, moet je één lijn van drie stukken kiezen en twee van die stukken verwijderen. Op het resterende stuk plaats je een tweede speelstuk.
 • Van de spelbeschrijving van het abstracte tweepersoonsspel Trideo [info] kan ik geen soep koken.
Clicker Spiele (stand 3J-100)
 • Old Town Robbery [info] is een communicatief geheugenspel in een western setting. In de eerste speelhelft zwerft een bandiet door de stad en construeren de spelers als geheugensteuntje een verhaal op basis van de door hem bezochte locaties. In de tweede helft proberen de spelers beurtelings als sheriff de stappen van de bandiet na te lopen.
 • Schwarzer Peter is een uitbreiding van Schinderhannes.
Columbia Games (stand 2D-150, UGG) update 1-10
 • In The Last Spike [info] leggen de spelers een spoorlijn aan tussen St. Louis en Sacramento. De actieve speler bouwt een spoortegel op de juiste plek. De eerste speler in een stad krijgt een gratis stadsaandeel, normaal betaal je ervoor. Wanneer twee steden worden verbonden, ontvangen de houders van de desbetreffende aandelen dividend.
Competo / Marektoy (stand 1D-133)
 • KLASK [info] is een behendigheidsspel voor twee spelers. Jouw speelstuk is een zwart magneetje, dat je bestuurt via een grotere magneet onder het speelbord. Hiermee probeer je de rode bal behendig langs magnetische obstakels te manoeuvreren, om hem uiteindelijk in het doel van de tegenstander te mikken. Op de beurs is elke dag een zeer beperkte hoeveelheid te koop.
Cool Mini Or Not (stand 1F-122 en 3B-108, Asmodee)
 • In Paolo Mori’s Dogs of War [info] verzamelen de spelers invloed door hun huurlingenlegers aan te bieden aan oorlogvoerende adellijke families. Langdurige loyaliteit is daarbij van ondergeschikt belang. Het spel speelt zich af in een Steampunk setting.
 • Jenseits der Gruft (Beyond the Grave) is een uitbreiding van Arcadia Quest.
 • Eric M. Lang’s Viking bordspel Blood Rage [info].
Cranio Creations (stand 1A-118 & 2C-121)
 • In Consiglio dei Quattro [info] zijn de spelers handelaren, die van de corrupte machthebbers toestemming proberen te krijgen om (een keten van) winkels te bouwen.
 • In het coöperatieve murder mystery Insoliti Sospetti [info] is één speler de ooggetuige, die weet wie de dader is. De andere spelers zijn rechercheurs. Laatstgenoemde proberen door hun vragen aan de getuige de dader te achterhalen. Er is ook een variant om als teams tegen elkaar te spelen.
 • La Torre dei Mostri [info] is een behendigheidsspel. Iedere speler heeft een set pionnen met een eigen vorm. Deze betreden de toren door het open dak. Vervolgens moet je ze met jouw vinger door de raamopeningen naar beneden zien te krijgen om punten te verdienen. Daarbij is het wel zo fijn wanneer je jouw eigen pionnen op de tast kunt herkennen.
The Creativity Hub (stand 3O-102)
 • Rory’s Story Cubes: Batman.
Cube Factory of Ideas (stand 1F-151)
 • Crime Story is een story telling game, waarin de spelers misdaadverhalen construeren.
 • Top-A-Top is een behendigheidsspel, waarbij je kaarten op tafel speelt en snel en gepast moet reageren op de grappige afbeeldingen.
Cubiko Games (stand 2F-112)
 • JamSumo [info] is een set met twee spellen op een houten speelbord. In beide spellen begin je met zes D6, die je met jouw vingers over het speelveld tikt. De bovenliggende ogen tonen de punten. Bij Jam probeer je de stenen te lozen omdat ze strafpunten opleveren. Bij Sumo werkt het omgekeerd.
Cwali (stand 1C-103)
 • samara-boxSamara [info] is een nieuw bordspel van Corné van Moorsel. De spelers bouwen een kleine nederzetting uit tot een stad. Het hoofdmechanisme van Samara werkt met een tijdspoor (twee tegels met elk zes maanden erop afgebeeld, om de jaren mee te ‘rouleren’) met daarop de arbeiders van de spelers (maximaal vijf per speler). Het tijdspoor vormt een eenheid met het speelbord, waarop één richting de tijd aangeeft en de andere richting het aantal benodigde arbeiders. Dit simuleert de tijd die jouw arbeiders spenderen aan het opdoen van betere vaardigheden, het bouwen van nieuwe gebouwen of aan het ‘maken’ van nieuwe arbeiders. Verschillende gebouwen spelen een speciale rol, zoals het vergroten van de kracht van jouw arbeiders of om van iedere tegenstander een arbeider voor vijf maanden gevangen te zetten. Volgens Corné is Samara ‘eenvoudig te beginnen, maar moeilijk te winnen’.
 • Samara Expansion-1: een setje met de Kickstarter stretch goals.
 • De Samara mini-uitbreiding Winter & Summer.
Czech Board Games (stand 1D-117)
 • Shuffle Heroes [info] is een kaartspel voor twee spelers, dat zich afspeelt in een steampunk setting met Cthulhu-achtige monsters. Je draft twee helden en vormt een startdeck van de desbetreffende kaarten. In jouw beurt speel je een kaart, activeer je een held of vul je jouw hand aan. Met jouw acties kun je kaarten uit het deck van jouw tegenstander vernietigen. Het is uiteindelijk de bedoeling om hierdoor de vijandelijke helden te verzwakken of zelfs uit te schakelen.
Czech Games Edition (stand 1D-138, 1D-140 & 1F-145)
 • Bij het deductiespel Codenames [info] spelen twee teams tegen elkaar. Elk team heeft een meesterspion die de ware identiteit van de geheime agenten kent. Er liggen 25 kaarten op tafel, waarop telkens één woord is afgebeeld. De meesterspion weet welke woorden bij welk team horen. Het startende team moet 9 woorden raden, het andere team 8. Een van de overgebleven woorden is bloedlink. Raad je dit, dan heb je verloren. De meesterspion geeft een aanwijzing (één woord en één getal), waarmee hij zijn teamleden naar de te raden codewoorden probeert te leiden. Er is ook een variant voor twee of drie spelers. White Goblin Games komt met de Nederlandse editie. Interessant!
 • The Prodigals Club! is een nieuw spel van Vladimír Suchý, dat je desgewenst kunt verbinden met zijn eerdere titel Last Will. Victoriaanse heren proberen hun sociale status te verliezen. Dit doe je via drie competities: het verliezen van een verkiezing, het kwijtraken van bezittingen of het beledigen van invloedrijke personen.
 • Through the Ages: A New Story of Civilization is een nieuwe editie van het ontwikkelingsspel Through the Ages.
 • Missions is een nieuwe uitbreiding van Galaxy Trucker.
 • Nethervoid is een nieuw deck voor Tash-Kalar.
 • Je kunt de spellen reserveren via de CGE-website.
Dark Blade Creations (stand 1A-100)
 • Stand & Deliver [info] is een spel over straatrovers in de stijl van Dick Turpin. Je kiest in het geheim welke postkoets je wilt beroven. Vervolgens onderhandel je met de andere spelers bij dezelfde koets over samenwerking of onderlinge strijd. Sommige koetsiers zijn goed bewapend of zelfs een levengevaarlijke valstrik van het gezag.
Days of Wonder (stand 1-F122 & 3-B108, Asmodee) update 1-10
 • Ticket to Ride United Kingdom [info] is het vijfde deel van de Ticket to Ride Map Collection. Deze set bevat twee kaarten op een dubbelzijdig speelbord. De uitbreiding is speelbaar met de treintjes uit Ticket to Ride of Ticket to Ride Europe. De uitbreiding is meertalig uitgevoerd, waaronder Nederlands.
 • Ticket to Ride: Orient Express is een gratis mini-uitbreiding van Ticket to Ride: Europe met zeven nieuwe bestemmingen langs de route van de Orient Express.
 • Deutschland 1902 is een uitbreiding van Zug um Zug: Deutschland.
Deinko Games (stand 7C-102)
 • In Double Mission: Beyond the Object speelt iedere speler een professionele dief. Je probeert in verschillende steden waardevolle objecten te stelen. Elke stad heeft een beveiligingswaarde, die bepaalt hoeveel dobbelstenen je moet gooien. Elke dobbelsteen toont vijf keer succes en één keer mislukt. Je kunt bij een inbraak de hulp van je medespelers inschakelen. Dan gooit iedereen de stenen. De roof slaagt wanneer minstens één deelnemer succesvol dobbelt. De actieve speler krijgt de buit, de helpers krijgen bonuspunten. Bij een mislukte inbraak krijg je politiefiches, die aan het einde strafpunten kunnen opleveren.
 • Chronicler is een Civ-achtig ontwikkelingsspel in de vorm van een kaartspel.
Desyllas Games (stand 7E-112)
 • In Reiner Knizia’s Amphipolis leid je een team archeologen. Elke ronde worden nieuwe artefacten ontdekt en in een open aanbod gepresenteerd. In jouw beurt pak je tegels uit het aanbod, die je zo goed mogelijk moet zien te combineren voordat een aardverschuiving de toegang tot de opgraving verspert.
 • In Crazy Bullets wordt elke ronde een kaart met een revolver en drie gekleurde kogels omgedraaid. Om de kogels te ontwijken, moet je de kaart zo snel mogelijk aanraken.
 • In Mess Machine worden de spelers geconfronteerd met een defecte machine in een speelgoedfabriek. Ze moeten samenwerken om de machine te repareren, maar slechts één speler is de winnaar.
 • Oath of the Brotherhood [info] is een strategisch worker placement spel. Je bent een jonge piraat die een plek in de ‘broederschap’ moet zien te verdienen.
 • OMG: Oh My Gods! lijkt een nazaat van Pesten en Uno. Je moet passende kaarten afleggen, soms met speciale acties, om als eerste je hand leeg te spelen.
 • In het partyspel Sing it! [info] trek je een kaart, kies je een woord en zeg je de tekst van het eerste lied dat in je opkomt.
Devil Pig Games (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • Shadows over Normandie [info] is een nieuwe wargame in het Heroes System. Deze versie is een aparte cocktail van WOII en Cthulhu.
Devir (stand 2B-129) update 1-10
 • Het kaartgestuurde historische spel 1714: The Case of the Catalans [info] draait om de strijd rond Spaanse troonsopvolging aan het begin van de 18e eeuw. Een Europese alliantie strijdt tegen de Bourbons. Het is zaak om door strategie en onderhandelingen de beste deals te sluiten, om optimaal te profiteren van de Vrede van Utrecht.
 • Een preview van het kaartspel Holmes: Sherlock & Mycroft.
Divedice / Korea Boardgames (stand 3O-119)
 • In Who Dunnit moet jij als eerste een moord zien op te lossen. Je gooit een dobbelsteen. Een vraagteken laat je een ja/nee-vraag stellen. Met wat meer geluk kun je zelfs een cruciale hint dobbelen. Gaandeweg streep je steeds meer potentiële verdachten af.
 • Monster My Neighbor is een kaartspel in de stijl van Love Letter. Je gaat van start met vier kaarten, waarvan je er elke beurt één speelt. Onderwijl wijzigt jouw hand doorlopend. Om te winnen, moet je ontdekken wie het monster of de jager is en vervolgens deze kaarten zien te verkrijgen.
 • In Dungeon Busters onderzoeken de spelers dungeons, bevechten ze monsters en verzamelen ze schatten. Om een monster te bevechten, moet iedere speler een gedekte powerkaart spelen. Deze worden omgedraaid, waarbij identieke waardes worden genegeerd. Wint het monster, dan moet de speler met de laagste powerkaart schatten inleveren. Winnen de spelers, dan moeten ze de schat verdelen, waarbij de laagste powerkaart als eerste mag kiezen.
 • H.I.D.E.: Hidden Identity Dice Espionage is een deductiespel met dobbelstenen.
dlp Games (stand 1C-114)
 • Orléans Invasion [info] is een set met uitbreidingen van het bordspel Orleans. De coöperatieve variant is ontworpen door Inka en Markus Brand. Zij tekenden ook voor de uitbreiding Blütezeit. Das Duell is een variant voor twee spelers. De set bevat nog meer varianten, waaronder een trio voor solisten. Interessant!
 • Een heruitgave van het bordspel Citrus [info].
Doorway Games (stand 2D-131, Arctic Union)
 • Een preview van Round-o-Loot, een kaartspel met een piratenthema.
 • Tiny Robots [info] is een puzzel- en geheugenspel waarbij de spelers robots construeren uit de beschikbare onderdelen.
Dragon Dawn Productions (stand 2D-131, Arctic Union)
 • Black Hat [info] is een slagenspel met een speelbord en hackers als thema. Je hoeft niet per se de meeste slagen te winnen, als je maar de slagen pakt die ertoe doen. Het speelveld ontwikkelt zich tijdens het spel.
 • Een preview van het coöperatieve fantasy-horror spel Perdition’s Mouth: Abyssal Rift.
 • Een preview van Singularity Sky.
Drei Magier Spiele (stand 3G-102)
 • In het kinderspel Die geheimnisvolle Drachenhöhle is een draakje op zoek naar nieuwe schatten en helpen de spelertjes een handje. Verplaats jij hem naar het juiste veld, dan licht zijn vurige adem op en word jij beloond.
dV Giochi (stand 3E-106)
 • BANG! The Duel is een tweepersoons versie van BANG!.
Eagle-Gryphon Games (stand 7E-107)
 • Baseball Highlights: 2045 [info] is een deck building spel in een futuristische basketball setting.
 • Clockwork Wars [info] is een veroveringsspel in een magische steampunk setting.
 • Dexikon [info] is een deck building woordspel.
 • Floating Market [info] is een worker placement spel met drijvende Thaise fruitventers.
 • In The Gallerist [info] beheer jij een kunstgalerie, waar je bezoekers wilt trekken, kunst tentoonstelt en verkoopt, investeert in de promotie van kunstenaars en jouw reputatie als conservator en handelaar verbetert.
 • Glenn Drover’s Empires: Age of Discovery – Deluxe Edition [info] is een nieuwe editie van Age of Discovery.
 • Loop Inc. [info] is een spel over tijdreizen in de “Groundhog Day’ zin des woords.
 • Wharfside [info] is een zelfstandig kaartspel dat is gebaseerd op Fleet and Fleet: Arctic Bounty.
 • Xenon Profiteer [info] is een deck building spel waarin je jouw chemische fabriek optimaliseert voor de productie van xenon.
 • Een preview van Wombat Rescue.
 • Een preview van Morocco.
Edigráfica Games (stand 7D-114)
 • Bij Frog Menu springt jouw kikker over een speelveld van losse tegels, die gaandeweg worden verwijderd, waardoor de kikkers uiteindelijk niet meer kunnen bewegen. Het is de bedoeling om voor die tijd voldoende insecten te verorberen.
Eggertspiele (stand 3D-110)
 • porta-nigra-coverPorta Nigra [info] is Kramer & Kieslings bordspel over beroemde Romeinse poort van de Duitse stad Trier. De spelers zijn de bouwmeesters van Trier in de Romeinse periode en willen allemaal een bijdrage leveren aan de stadsontwikkeling. Met tegenstrijdige inzichten uiteraard. Volg de link naar een uitgebreide spelbeschrijving. Interessant!
 • Mombasa [info] is Alexander Pfister’s bordspel over Afrikaanse handelsmaatschappijen in de 19e eeuw. Je zet jouw actiekaarten in om de rest van de ronde te plannen. Hiermee probeer je uiteindelijk via verschillende ontwikkelsporen de weg naar de winst te vinden. Een aanrader voor veelspelers. Volg de link naar een uitgebreide spelbeschrijving. Interessant!
 • My Village [info] is een opvolger van het Dorp met dobbelstenen als spelmotor. Het spel ziet er toegankelijker uit dan het oorspronkelijke bordspel, maar is zeker niet eenvoudiger. Er leiden weer tal van toegangswegen naar de zege, die pas zeker is als aan het einde (wanneer het centrale kerkhof vol is) de punten worden geteld. Volg de infolink naar een uitgebreide spelbeschrijving. In februari komt 999 Games met de Nederlandse editie Mijn Dorp. Interessant!
Elzra Corp. (stand 3Q-120, Schwerkraft-Verlag)
 • Catacombs [info] is een dungeon crawler met behendigheid. Een spelers controleert de monsters in de catacomben, de andere spelers zijn de helden die de monsters en hun opponent moeten verslaan. De speelstukken zijn houten schijfjes, die je behendig over het speelveld tikt.
 • Catacombs: Cavern of Soloth is een uitbreiding.
Emma Games (stand 7F-104)
 • De Nederlandse spelauteur Martyn F demonstreert een prototype van zijn nieuwe spel Epoch: Early Inventors [info] en zijn hits van vorig jaar Oklahoma Boomers en Limes (winnaar van de International Gamers Awards).
EmperorS4 Games (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • Burano spelt zich af op het gelijknamige eiland bij Venetië. In jouw beurt pak je vrije blokjes (waarop geen andere blokjes staan), waarmee je huizen op het eiland bouwt. De kleuren van de blokjes bepalen welke acties je kunt doen. Je verdient punten met de huizen, met verbonden weverijen en met vishandel. Je kunt het spel voorbestellen via deze geeklist.
Fabryka Gier Historycznych (stand 2B-110, PBL)
 • In Theomachy: The Ancients [info] draft jij als godheid een deck met volgelingen en ga je de strijd aan met de opponenten. Doet denken aan een mengelmoes van deck building en Poker.
 • Theomachy: The Warrior Gods doet het kunstje met een ander pantheon.
Ferti (stand 3L-100)
 • In Boost worden geïllustreerde kaarten stuk voor stuk opengedraaid, waarna de spelers z.s.m. de juiste verbinding moeten leggen.
Feuerland Spiele (stand 3D-100)
 • Een preview van Ein Fest für Odin, een volgend jaar te verschijnen spel van Uwe Rosenberg.
 • In het tweepersoonsspel Haus der Sonne [info] bouw je pilaren op de helling van een vulkaan om de goden te eren, verzamel je schelpen om kaarten te kopen, waarmee je punten kunt verdienen en de bouwwerken van je tegenstander kunt slopen.
 • Terra Mystica: Erweiterungsbogen is een mini-uitbreiding van Terra Mystica. Deze bestaat uit eerder uitgegeven bonusmateriaal, een speciale terrein voor elk volk en een scoretegel voor tempels.
 • Alte Dunkle Dinge [info] is de Duitse editie van Ancient Terrible Things. Het eerste spel in de nieuwe ‘Blue Label’ reeks van Feuerland, met spellen die denkwerk en geluk combineren.
F-Hein-Spiele (stand 1F-126)
 • Het tweepersoonsspel Bola bestaat uit 12 dubbelzijdige kaarten met een gekleurde bal op elke zijde. Er zijn 8 kleuren, die elk drie keer voorkomen. De actieve speler draait een kaart om. Je scoort een punt door drie ballen met dezelfde kleur te vinden.
 • Bij In Vier im Zoo worden alle kaarten even open neergelegd. Nadat iedereen ze heeft bekeken, worden ze omgedraaid. Het lot bepaalt welke dieren je moet vinden.
Flatlined Games (stand 3P-106)
 • SteamRollers is een treinenspel met een speelduur van 30 minuten. De spelers ‘draften’ dobbelstenen uit een gemeenschappelijke voorraad. Daarmee tekenen ze het spoornet op hun eigen scorevelden, kopen ze betere treinen en speciale vaardigheden en vervoeren ze goederen voor winstpunten. Het spel bevat o.a. Nederlandstalige spelregels.
 • In het kaartspel Otter Nonsense leg je elke beurt een handkaart af op een van drie stapels, waarbij je de op- of neerwaartse richting moet bedienen. Kun je niet spelen, moet je jouw voorganger punten geven. Speel je jouw hand leeg, krijg je bonuspunten. Met zeven punten win je het spel. Het spel bevat o.a. Nederlandstalige spelregels.
 • Een preview van het spel Argo
 • Op de website van de uitgever vind je meer informatie over de spellen en kun je ze voorbestellen.
Formal Ferret Games (stand 7C-103, Ad Magic)
 • In het partyspel Bad Medicine moet je als farmaceutisch bedrijf jouw medicijnen met een goed verhaal zien te promoten en de bijwerkingen zien te bagatelliseren.
 • Een preview van The Networks.
FoxMind (stand 3F-109, Game Factory)
 • In Maze Racers [info] bouwen beide spelers/teams eerst zo snel mogelijk een doolhof. Daarna ruilen ze dit met de opponent, om vervolgens als eerste de bal van start naar finish te bewegen.
Fragor Games (stand 1F-161)
 • De sympathieke Schotse broers Lamont doen ook dit jaar wat ze al jaren met succes doen. Combineer prachtige en vooral koddige grote speelstukken, een humoristische tekst, weinig inhoudelijke informatie, een forse verkoopprijs en een gelimiteerde oplage, waarna de voorbestellingen in grote hoeveelheden binnenkomen. Het spel heet A Game of Gnomes en gaat over tuinkabouters.
Franjos (stand 3L-101)
 • domusdomini-coverDomus Domini [info] is een nieuw spel van Heinz-Georg Thiemann, de sympathieke eigenaar van spellenwinkel AllGames4You in Essen. Iedere speler staat aan het hoofd van een middeleeuws klooster. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende voedsel produceert en bij een noodlijdend klooster in Cluny aflevert. Lever je veel voedsel, dan krijg je veel winstpunten, maar weinig geld voor nieuwe investeringen. Lever je weinig voedsel, dan krijg je de minste punten, maar wel meer geld ter ondersteuning van toekomstige arbeid. Op de weg naar Cluny komen de spelers elkaar tegen, wat tot onaangename verrassingen kan leiden. Dit spel heeft ook Nederlandstalige spelregels. Interessant!
 • Een nieuwe editie van Husarengolf, het behendigheidspel waarbij de spelers het speelbord vasthouden en zo proberen te bewegen dat de bal in een van hun gaten landt.
 • Hyle 7 is Eric Solomon’s abstracte spel op een bord van 7×7 velden.
Frosted Games (stand 3J-100)
 • De Brettspiel Adventskalender is een verzameling mini-uitbreidingen van bord- en kaartspellen. Achter de deurtjes vind je extraatjes voor Abyss, Arler Erde, Bohnanza, Cacao, Carcassonne, Catan, Colt Express, Die Burgen von Burgund, Doctor Panic, El Gaucho, Funkenschlag, Glasstraße, Isle of Skye, Las Vegas, Loony Quest, Marvel Dice Masters, Orléans, Rokoko, Splendor, Targi, VivaJava, Wizards, ZhanGuo en Zooloretto. De visuele blikvanger is een illustratie van Klemens Franz. Op Spiel kost deze kalender € 45, waarvan € 4 is bestemd voor een goed doel. Interessant!
 • Een muurkalender met foto’s van spellen.
 • De Duitse editie van het kaartspel Harbour [info].
 • Een preview van het deductiespel Undercover.
FryxGames (stand 3P-100)
 • Corporate Lords is een uitbreiding van Fleets: The Pleiad Conflict.
 • Een preview van Terraforming Mars. Je levert een bijdrage aan het bewoonbaar maken van Mars en andere hemellichamen. Dit doe je door het verzamelen en spelen van de juiste projectkaarten. Op het speelbord strijd je om de beste locaties voor steden, oceanen en kassen. Je strijdt verder om het behalen van mijlpalen en andere beloningen.
FunBox Jogos (stand 7F-103)
 • In Bullfrogs [info] strijden kikkers om de controle over waterlelies. De actieve speler speelt een leliekaart, voert acties uit om eigen kikkers in te zetten of vijandelijke kikkers te saboteren en scoort volledig gevulde leliekaarten.
 • In het tweepersoonsspel kaartspel Deterrence 2X62 moet je de koude oorlog zien te winnen. Je speelt kaarten waarmee je jouw steden verdedigt, vijandelijke aanvallen voorkomt en jij zelf de vijand belaagt.
 • In Quartz [info] zijn dwergen in een mijn op zoek naar kristallen. Je hebt elke beurt de keuze om een kristal uit de zak te trekken, een actiekaart te spelen om jezelf te bevoordelen of een tegenstander te saboteren, of om de mijn voor de rest van de dag te verlaten en jouw kristallen in geld om te zetten. Het explosiegevaar van instabiele kristallen zorgt voor een push-your-luck element.

Ga verder naar het tweede blok: G-M.