Een mooie start voor Speelwarden

De spellenhobby heeft de afgelopen decennia niet alleen veel speelplezier en leuke ervaringen opgeleverd, ik heb er ook mooie en duurzame vriendschappen aan overgehouden. Op een Utrechtse spellenbeurs in het voorjaar van 1987 ontmoette ik Bob Schubert uit Leeuwarden. Op dat Sputtakel ontstond een ludieke klik rond onze gemeenschappelijke passie, het rollenspel Oog des Meesters. Hij nodigde me die nazomer uit voor een weekend speelplezier in Leeuwarden, vroeg me om een bijdrage te leveren aan zijn toenmalige OdM-fanzine (mijn eerste schrijfsels in spellenland) en nam mij twee jaar later mee naar mijn eerste Spiel. Naast het begin van een dierbare vriendschap was deze toevallige ontmoeting de aftrap van mijn ‘carrière’ in spellenland. Ruim dertig jaar later is Bob voorzitter van UCP Leeuwarden, de spellenclub die afgelopen zaterdag – met steun van Ducosim – tekende voor een succesvolle eerste editie van de spellenbeurs Speelwarden.

een geslaagde start van een nieuwe spellenbeurs

De beurs werd om 10.00 uur geopend door Eline de Koning, vice-voorzitter van de gemeenteraad van Leeuwarden. In haar openingsspeech liet ze merken dat ze zich had ingelezen in het doel van deze beurs. Haar favoriete gezelschapsspel is Scrabble, haar moeder heeft ooit een spel ontworpen voor dementerende ouderen.

Bob Schubert en Eline de Koning

Na deze speech werd de beurs speels geopend door Bob en Eline, door twee grote dobbelstenen in de zaal te gooien. Het speelplezier kon beginnen.

het speelplezier rolt naar binnen

De grote congreszaal van het Westcord WTC Hotel Leeuwarden was gevuld met demotafels vol bord- en kaartspellen, nieuwe ideeën van spelauteurs, veldslagen met prachtige miniaturen, Garfield’s populaire kaartspel Keyforge en – in een andere zaal – zijn klassieker Magic. Voor de kooplustige speler was er een ruim aanbod aan nieuwe spellen, miniaturen en speelse spulletjes. Dit werd aangevuld met honderden tweedehands spellen, bij een handelaar en bij de bring & buy stand van UCP.

er werd volop gespeeld

nieuwe spellen te koop bij spellenwinkel Spellekijn

klassiekers en koopjes op de tweedehandstafels

Mijn eerste spel was Lockup, een worker placement bordspel dat zich afspeelt in de fantasy setting van het dobbelspel Roll Player. Het speelbord toont een gevangenis met meerdere ruimtes. Daar zet je jouw werkers in (max. twee gedekt, de rest open), om de buit van de desbetreffende ruimtes te bemachtigen. De werkers hebben verschillende sterktes, de totale kracht bepaalt hoe de opbrengst van de ruimtes wordt verdeeld. In sommige ruimtes verdien of veredel je grondstoffen. Die heb je verderop nodig om goon- of itemkaarten te bemachtigen. Deze kaarten zijn goed voor directe bonussen en/of winstpunten. Op de binnenplaats kun je de kracht van een van je werkers vergroten. In de bibliotheek kun je een boekkaart lenen, die jou een extra voordeeltje oplevert. Wanneer je op kracht tekeer gaat, verzamel je mogelijk zwarte blokjes die de aandacht van de bewakers voorstellen. Zo nu en dan leidt dit tot een inval, waarbij de meest verdachte speler(s) 4-8 punten moeten inleveren. Gelukkig kun je één speciale werker op de uitkijk zetten om zwarte blokjes te voorkomen. Na zes rondes worden de onderweg verzamelde punten aangevuld met de eindtelling, waaronder een paar opdrachtkaartjes en de bonussen van sommige goons. Ik had dit spel niet op Kickstarter gesteund, omdat de combinatie van alweer een worker placement spel met een obligate fantasy setting mij niet kon enthousiasmeren. Deze eerste kennismaking is me echter goed bevallen, Lockup is de moeite waard.

Vier bajesklanten bij Lockup

Het viel me een beetje tegen dat de uitgevers niet of nauwelijks bereid waren om eigen demoteams af te vaardigen. White Goblin Games had maar één spelleider (terwijl deze uitgever nota bene ‘om de hoek’ woont), volgens mij hadden Asmodee en 999 Games mooie spellen maar geen spelleiders gestuurd en had het Poolse hoofdkwartier van Portal Games de deelname op het laatste moment helemaal afgeblazen. Gelukkig waren Smart Games en Hot Games met een volwaardige bezetting naar Leeuwarden gekomen en werden de andere demo’s verzorgd door de capabele spelleiders van UCP zelf.

Hey hey Wickie, hey Wickie hey

er waren meerdere tafels met prachtige miniaturen.

ook met historische schermutselingen

die je ook in bordspelformaat kon spelen

Ik neem aan dat de uitgevers de kat uit de boom wilden kijken. Na deze succesvolle start kan deze benadering de prullenmand in en komen de uitgevers wat mij betreft de volgende keer in vol ornaat. Speelwarden is een volwaardig evenement, daar horen ze uit te pakken.

speelplezier voor jonge spelers

Ducosim was niet alleen een belangrijke sponsor, maar demonstreerde ook leuke spellen.

Bij Hot Games speelden we Copenhagen, waarvan vorige week de Nederlandstalige editie verscheen. Dit bordspel speelt zich af in de havenwijk “Nyhavn”, beroemd om zijn panden met kleurrijke gevels langs de waterkant. Iedere speler heeft een huisbord met negen rijen en vijf kolommen. De actieve speler heeft de keuze uit twee acties: 1) hij vult zijn hand aan met twee naast elkaar liggende gekleurde speelkaarten uit het aanbod, of 2) hij levert kaarten in om één geveltegel te kiezen en op zijn bord te bouwen. Het aantal in te leveren kaarten is gelijk aan het aantal velden op de gekozen tegel. Ook moet de kleur gelijk zijn. Bouw je de nieuwe tegel naast een tegel met dezelfde kleur, dan betaal je één kaart minder. Je bouwt uiteraard vanaf de grond naar boven en moet binnen het raster blijven. Op de geveltegels zijn velden met vensters en metselwerk afgebeeld. Telkens wanneer je een verdieping (rij) of een onderdeel van jouw huis (kolom) voltooit, krijg je punten. Een rij levert één punt op en een kolom twee punten. Deze punten worden verdubbeld als de rij of kolom geheel uit vensters bestaat. Wanneer je over een wapenschild bouwt of een met een schild gemarkeerde verdieping voltooit, krijg je een bonus: een extra geveltegeltje of een fiche met een speciale vaardigheid (gerichter kaarten kiezen, een derde kaart nemen, goedkoper bouwen, kleurwissel of beide acties in dezelfde beurt). Het spel is voorbij zodra een speler twaalf punten of meer bezit, bij ons was het voorbij omdat de “Einde spel”-kaart werd omgedraaid. Het was een leuke pot omdat de spelers verschillende tactieken probeerden. De uitkomst was voor mij gunstig, omdat ik de enige was met voldoende huiver voor de “Einde spel”-kaart. Ik omarmde tegen het einde elk puntje dat ik kon pakken.

een spannende pot Copenhagen (foto: Det)

Speelwarden 2019 werd afgesloten met een verloting van een lading prachtige spellen, die onder meer beschikbaar waren gesteld door de uitgevers.

een populaire verloting aan het einde van de dag

waarbij dit moois was te winnen

Speelwarden 2019 trok meer dan 400 bezoekers. Dit is een mooie opkomst voor de eerste editie van zo’n spellenbeurs. Zeker wanneer je bedenkt dat spelliefhebbers uit Overijssel en het midden van het land last hadden van werkzaamheden van de NS rond Zwolle.

Ik hoop dat dit de aftrap was van een jarenlange traditie in Leeuwarden. Wie weet, is het een leuk idee om deze beurs om het jaar te houden in afwisseling en samenwerking met Noorderspel in Groningen. Dan hebben de spelliefhebbers uit het noorden elk jaar een leuk spelevenement in de buurt. Aan de andere kant was deze start van Speelwarden veelbelovend genoeg om elk jaar op eigen kracht iets neer te willen zetten.

de volgende keer ben ik er graag weer bij

Erwin Broens
juli 2019