Lekker spelen op SPIEL DOCH! 2022

Dit weekend werd in de Messe Dortmund de derde editie van de spellenbeurs SPIEL DOCH! gehouden. Dit evenement vindt normaal plaats in het laatste weekend van maart, in de sfeervolle Kraftzentrale im Landschaftspark Nord in Duisburg. Door omstandigheden was een verhuizing naar de zomer en een andere locatie noodzakelijk. De huidige beurshal is wat minder sfeervol dan de vorige, maar het speelplezier is er niet minder op geworden. Ik bezocht de beurs op vrijdag met Niek Ederveen van het tijdschrift Spel en Michael van Huizen van Spellenpoort Amersfoort. Het was die dag erg rustig, in het weekend was het ongetwijfeld drukker. Het vinden van een vrije speeltafel was op een Duitse beurs nog nooit zo eenvoudig. En als het bij een uitgever onverhoopt niet mocht lukken, is er altijd nog de grote speluitleen met veel vrije speeltafels. Volgens het slotbericht van de organisator heeft de beurs dit jaar 11.200 bezoekers getrokken.

een blik op de zaal

beursorganisator Nostheide Verlag

Direct na binnenkomst ontmoette ik Arno Quispel van Quined Games. Bij een Duitse partner demonstreerde en verkocht hij zijn nieuwe spellen, waaronder het bordspel Carnegie.

Arno Quispel van Quined Games

In de NSV stand werd de nieuwe Qwixx uitbreiding Qwixx Double verkocht. Deze geeft je in twee varianten de kans om extra kruisjes te zetten. Wij speelden daar het roll & write spel The Border. Dit spel van Michael Kiesling en Reinhard Staupe bestaat uit vijf gekleurde dobbelstenen, vier afwisbare tableaus en vier stiften. Elk tableau bevat negen gebieden, die door gekleurde grensvelden zijn omringd. Twee neutrale startvelden zijn al voorzien van een kruis. Tijdens het spel kruisen de spelers grensvelden af. De eerste speler die een gebied afsluit, krijgt meer punten dan de spelers die dat met een latere actie doen. Het spel is voorbij wanneer een speler zes gebieden heeft afgesloten. Elke ronde bestaat uit twee stappen. Eerst gooit de actieve speler max. drie keer de vijf dobbelstenen. Per dobbelsteen mag je een veld van dezelfde kleur afkruisen, maar dit mag alleen wanneer je het gekozen kleursegment met deze actie volledig kunt vullen. Daarna mogen de niet-actieve spelers de ongebruikte dobbelstenen gebruiken om kruisjes te zetten. Per steen zet men dan één kruis, die moet grenzen aan een ander kruis. Men hoeft nu geen kleursegment te vullen. Heeft de actieve speler alle stenen gebruikt, dan mogen de medespelers toch één kruis zetten. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat mijn medespelers laatstgenoemde regel op de beurs een tikkie te ruimhartig hebben toegepast. Het zij zo, The Border is een leuk dobbelspel met voldoende interactie door de strijd om de hoogste punten.

The Border bij NSV

Bij Amigo speelden we Richard Garfield’s Würfelhelden. Dit is een van de herfstreleases van deze uitgever. Tot onze verrassing werd het spel al verkocht door een naburige winkelstand. In dit vlotte en geluksafhankelijke dobbelspelletje start je met drie witte dobbelstenen, waarop 1-3 zwaarden, twee keer één munt en één gele dobbelsteen zijn afgebeeld. Met de zwaarden probeer je een schurktegel te vangen, die goed is voor een premie van 5-15 geld. Jouw bij de schurk ingezette zwaarden blijven liggen tot een medespeler er meer weet te dobbelen. Liggen jouw zwaarden er nog aan het begin van jouw beurt, dan win jij de schurktegel. Het gele dobbelsteensymbool levert je een extra gele steen op. Op deze stenen kun je met het rode dobbelsteensymbool rode stenen verdienen. Rode en gele stenen raak je weer kwijt wanneer je de ‘X’ dobbelt. Muntsymbolen zijn goed voor geld, dat wordt verdubbeld wanneer je deze worp geen zwaarden gooit. Wanneer de laatste schurktegel is gewonnen, tellen de spelers hun tegels en munten op. De hoogste som is de winnaar.

de Amigostand

Met Richard Garfield’s nieuwe dobbelspel

Bij Queen Games ontmoette ik Uwe Mölter, de vriendelijke man die jarenlang tekende voor de eindredactie van de spellen van Amigo. Ik heb vroeger veel vertalingen voor hem gedaan, dat was altijd fijn samenwerken. Na zijn pensionering is hij nog steeds actief in de Duitse spellenscène, nu dus voor Queen Games. Hij werkt ook aan eigen spelontwerpen. Bij Queen Games speelden we Old London Bridge, een spel van Gabriele Bubola en Leo Colovini.

Queen Games

Op een centraal speelbord worden op zes velden stapels met tegels aangeboden. Op vijf velden zijn dit gebouwen met de unieke huisnummers 1-60, op het zesde veld liggen parken zonder nummers. Op de meeste tegels is ook nog één wapen afgebeeld. Deze tegels verzamel je van links naar rechts op jouw brug met twaalf velden. Je moet ze met een aflopende nummering aanleggen. Met een park kun je de nummering resetten. De spelers bieden elke ronde met één van hun kaarten (waarde 0-4) op de volgorde waarin ze een tegel mogen kiezen. Je nulkaart krijg je telkens terug, hogere biedkaarten raak je kwijt. Een gelijk bod wordt gebroken door de positie op het kapelspoor. Een rondel zorgt ervoor dat elke ronde één van de tegelsoorten wordt geblokkeerd en dat de andere tegelsoorten een bonus van 1-3 geld opleveren. Bij elke tegelsoort kan maar één speler tegelijk bieden. Alleen wanneer je twee geld betaalt, mag je toch uit alle soorten kiezen. De gekozen tegel levert de bijbehorende actie op, die sterker wordt wanneer je reeds tegels met identieke wapens op je brug hebt staan. De kapel geeft je stappen op het kapelspoor (voordeel bij gelijke biedingen en extra punten). De poort geeft je stappen op het poortspoor, waar je bonusfiches kunt verdienen. De herberg zorgt voor nieuwe biedkaarten (wapens = waarde). De kruidenier levert geld op (= punten). Het gildehuis bevat tegels met maar liefst vier verschillende wapens. Het park zorgt voor een reset. Na twaalf rondes volgt een eindtelling. Dan krijg je extra geld voor de beste posities op het kapel- en het poortspoor, voor de hoogste kaartwaarde, voor de meeste gebouwen en voor ongebruikte bonusfiches. Lege plekken kosten je geld. De speler met het meeste geld wint.

Old London Bridge

Bij dlp Games maakten we kennis met Katharina, een ontwerp van Johannes Schmidauer-König. Het speelbord toont een min of meer abstracte weergave van drie Russische regio’s met elk zes steden in de achttiende eeuw. Op de meeste steden liggen goederenfiches, die je verdient wanneer je er een huisje plaatst. Iedere speler krijgt een opdrachtkaartje met zeven goederen, die je moet verzamelen om de afgebeelde punten te verdienen. De actiemotor bestaat uit 102 actiekaarten in drie kleuren, die je elke ronde in twee rijen voor je op tafel speelt. De bovenste rij is de actierij. Van deze kaarten zijn de bovenaan afgebeelde symbolen (goederen, boeken en kanonnen) voor jou beschikbaar. De ook op deze kaarten afgebeelde acties en bonussen activeer je door in de tweede activeringsrij een kaart met dezelfde kleur eronder te leggen. Aan het begin van het spel krijg je zes handkaarten, waarvan je er drie open in je bovenste actierij legt.

dlp Games

Je speelt drie tijdperken, die elk uit vier rondes bestaan. Elke ronde bestaat uit vijf fases. In de eerste fase trek je twee kaarten. In de tweede fase speel je twee gedekte handkaarten, één in de bovenste actierij, één in de onderliggende activeringsrij. In de derde fase draai je de gespeelde kaarten open. In de vierde fase voer je de actie en de bonus van de geactiveerde kaart uit. Hiermee mag je voorwaarts op het gunstspoor, een huisje plaatsen, extra kaarten trekken of punten verdienen. In de vijfde fase controleer je of het tijdperk voorbij is. Dit is het geval wanneer de spelers zeven kaarten in hun actierij hebben liggen. Aan het einde van een tijdperk volgt een tussentelling. Dan krijg je 2-4 extra punten voor elke buurman met evenveel of minder kanonnen. Vervolgens mag je een extra huisje plaatsen wanneer je de meeste boeken bezit. Ook krijg je punten voor huisjes op het bord en je positie op het gunstspoor. Daarna verwijder je de vier kaartcombinaties die je dit tijdperk hebt geactiveerd en trek je twee handkaarten of ga je door naar de eindtelling. Bij laatstgenoemde krijg je punten voor resterende handkaarten, opdrachten en huizenketens vermenigvuldigd met je positie op het gunstspoor. Ik ben zeer gecharmeerd van de actiemotor; dit kaartmechanisme spreekt me aan. Omdat je vooral met jezelf bezig bent, zal ik dit spel niet snel met een volle bezetting spelen. Ik wilde meteen een exemplaar kopen, maar moest nog even geduld hebben. De zending werd pas aan het einde van de eerste beursdag afgeleverd; gelukkig vlak voor ons vertrek.

met het nieuwe spel Katharina

Pagina's: 1 2