Genoten van Zuiderspel ’23

Afgelopen weekend heb ik me samen met Patrick Zuidhof een middag en ochtend vermaakt op de spellenbeurs Zuiderspel in Veldhoven. Inclusief een ontspannen avond, een hotelovernachting en een lekker ontbijt. De beurs leek zaterdag wat rustiger dan voorheen, zondag was het merkbaar voller, maar op Zuiderspel wordt het nooit onaangenaam druk. Voor ruimte om ontspannen te spelen moet je hier zijn. Ik meen te begrijpen dat de beurs dit jaar een slordige 2.500 bezoekers heeft getrokken.

de poort naar ons speelplezier

de vriendelijke organisatie

Ik heb me zaterdag genoten van de 999 Games spellen El Dorado, Metrolijn en My City roll & write. Laatstgenoemde kende ik nog niet. Dit is een bewerking van het gelijknamige bordspel, waarbij je ook nu begint met toegankelijke basisregels, die gaandeweg worden uitgebreid met leuke extra’s. Als ik mezelf geen aankoopvrij eerste kwartaal had opgelegd, was deze dobbeltopper meteen mee naar huis gegaan.

plezier bij 999 Games

Zondagmorgen stond in het teken van afgedroogd worden bij Orichalcum (zie ook mijn recensie), het nieuwe Star Wars deckbuilding spel van Fantasy Flight Games, het legspel Cloudy Kingdom van Jolly Dutch en 7 Rounds van White Goblin Games.

HOT Games

met de Betoverde Torens

7 Rounds laat zich het beste kwalificeren als een laagdrempelig kaartspel voor mensen van wie Skip-Bo teveel mentale inspanning vraagt. Stompzinnig, saai en overbodig, ik kan er niets mooiers van maken.

De Goblins doen niet aan aankleding.

Cloudy Kingdom biedt meer speelplezier. Op een centraal speelveld probeer je met kaarten een route te vormen tussen twee van jouw kastelen. Tegelijkertijd probeer je elkaar te blokkeren. Op zich een leuk idee met veel interactie, maar ik vond het per saldo wat te grillig voor mijn verwende smaak.

Cloudy Kingdom

De topper van de zondag was Star Wars: The Deckbuilding Game. Dit tweepersoonsspel levert een spannende strijd tussen het keizerrijk en de rebellen. Nieuwe kaarten worden centraal aangeboden. Er zijn drie soorten kaarten: neutraal, keizerrijk en rebellen. Ik vind het leuk dat de factiekaarten in het centrale aanbod door de tegenpartij kunnen worden aangevallen, wat naast het opruimen van komende dreigingen ook mooie bonussen oplevert. Het is uiteindelijk de bedoeling om een paar vijandelijke planeten te slopen. We kregen bij Asmodee een prima uitleg en hebben een heerlijke pot gespeeld. Voor dit spel ren ik op 1 april graag naar Spellenpoort Amersfoort.

Star Wars: The Deckbuilding Game (ook geschikt voor vriendelijke Wookies)

Het was fijn om op de beurs een paar oude bekenden te zien. Het team van Bordspelmania organiseerde eindelijk weer een uitgeversrally. Deze spellenspeurtocht is terecht nog steeds populair. Bastiaan, de enthousiaste en sympathieke kracht achter Nox’ Spellenzolder, vermaakte de fans met zijn Zuiderspel Quiz. Hij is al jaren goed bezig, mooi om te zien dat hij een heuse fanbase heeft opgebouwd.

BSM biedt puzzelpret en vriendelijkheid

een ludieke topper in actie

Ik vind het jammer dat ik van de Zuiderspel organisatoren nooit informatie ontvang en/of  belangstelling voor mijn berichtgeving zie. Maar dit doet niets af aan mijn waardering voor hun inzet en voor het speelplezier dat zij jaarlijks op de mat leggen. Ik boek volgend jaar met plezier weer een weekendje Veldhoven.

Ik sluit af met een handvol foto’s.

Paul, bubbels en beetles

Ducosim presenteert de leuke activiteiten van de vereniging

Fantasy En’Counter, een graag geziene gast op Nederlandse evenementen

Geronimo Games, een topper voor Nederlandstalig speelplezier.

Ook Heat viel in de smaak (NL-editie komt eraan)

Jumping Turtle Games was een beetje uit het zicht geplaatst

Keep Exploring Games

een speelplaats voor kinderen

mooie miniaturenspellen

 

spellenclub Roll the Dice

Spellenmug met een prachtige tweedehands collectie

het NK Carcassonne

deze stand was op hoogte niet te missen

binnenkort op YouTube