Spel 2018 was een succes

Afgelopen weekend organiseerden de Vlaamse Forum Federatie en Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen de tweedaagse spellenbeurs Spel 2018 in de Waagnatie in Antwerpen. Het lukte mij de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen niet om deze beurs te bezoeken, mijn laatste keer was de allereerste editie in Antwerpen in de naburige hal. In oktober kwam een van mijn speelse vriendjes met het voorstel om met een groep een weekendje Antwerpen te doen, inclusief een zaterdags bezoek aan Spel. Het kostte geen moeite om mij over te halen.

een overzicht van de zaal

De huidige hal met zijn witte muren en her en der wat daglicht beviel mij beter dan de donkere buurman uit 2014. De speeltafels kregen voldoende licht en het was ook wat gemakkelijker fotograferen (fijn voor een onbedreven amateur). Ik vond de binnentemperatuur prettig. Alleen de akoestische kwaliteit van de zaal liet wat te wensen over. De mix van beton en baksteen, in combinatie met de afwezigheid van vloerbedekking en/of wandbekleding, zorgde ervoor dat op sommige plekken de speluitleg lastig te volgen was. Ik sluit dit blokje ‘facilitair’ af met een compliment aan de Forum-vrijwilligers die zich de ganse dag uit de naad hebben gewerkt om de bezoekers van de beurs van een hapje en een drankje te voorzien. Voor vriendelijke prijzen en met korte wachttijden kon je daar terecht voor lekkere broodjes en zalige biertjes. Zo goed is het op andere spelevenementen meestal niet geregeld.

tientallen demotafels

Ook rond de speeltafels was een legioen aan Forum-vrijwilligers actief. Diverse spellenclubs bemensten een speluitleen en themastands, waar je klassiekers, kersverse najaarsreleases en onlangs bekroonde spellen kon spelen. Dit aanbod werd verrijkt door de demotafels van speluitgevers uit binnen- en buitenland.

de speluitleen van Forum

zorgde voor gevulde speeltafels

deze club demonstreerde populaire familiespellen

Ik heb op de beurs veel gekletst, af en toe een fotootje geschoten en bij Game Brewer zowaar twee spellen gespeeld die ik nog niet had gedaan. De eerste kennismaking met Chimera Station is mij goed bevallen. Dit worker placement spel met muteerbare aliens krijgt alsnog een plekje op mijn verlanglijstje. Hetzelfde geldt voor Festo, dat er uiterlijk weliswaar onschuldig uitziet, maar waarin onder de deksel van de kookpot een felle strijd om meerderheden en gewilde gerechten borrelt.

volle speeltafels bij Game Brewer

waar men blij was met de Gouden Ludo voor Pixie Queen

en ik me heb vermaakt met Festo

nieuwe spellen bij 999 Games

Cosmic Encounter en Lost in Time

een vruchtbare samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse uitgevers

het voor meerdere spellenprijzen genomineerde Paco Ŝako

een prachtige aankleding bij Passaportas

Portal Games met het sfeervolle Detective en meer

bij de Goblins stond een echte oranjefan op de hoek

er was genoeg speelplezier voor jonge spelers

waaronder een plein vol behendigheidsspellen

Achterin de zaal had spellenspeciaalzaak Adriaensen zijn gigantische verkoopstand opgebouwd. Het assortiment was indrukwekkend en de prijzen waren weer aangenaam laag. De rekken in de gangen waren handig ingedeeld, zodat je eenvoudig de spellen van bepaalde uitgevers kon vinden. Het moet een helse klus zijn om de inhoud van de winkel/toonzaal naar en van de beurs te verhuizen.

Adriaensen verkocht spellen aan de lopende band

aan tevreden kopers uit alle windstreken

Naast de ingang van de zaal vond je verder een grote bring & buy stand, waar je tweedehands spellen voor vriendelijke prijzen kon kopen. De uitgevers verkochten zelf geen spellen, dat is op deze beurs voorbehouden aan Adriaensen.

een wand vol tweedehands spellen

Ik ben blij dat ik weer een dag op deze gezellige en vriendelijke spellenbeurs mocht zijn. Dit is ons vriendengroepje zo goed bevallen dat we volgend jaar graag terugkomen. Wij zijn niet de enigen die zich hebben vermaakt, de organisator liet weten dat er dit jaar zo’n 3.700 bezoekers naar de beurs zijn gekomen.

Meer over Spel 2018: