Noorderspel groeit als kool

Afgelopen zaterdag bleek maar weer dat Noorderspel de gezelligste spellenbeurs van Nederland is. In de prachtige Der Aa-kerk in Groningen had organisator Kim van spellenwinkel Wirwar opnieuw een keur aan binnen- en buitenlandse spellen en uitgevers bijeengebracht. Voor alle categorieën spelliefhebbers lag er wel wat moois op tafel, van vlotte kinderspellen, toegankelijke familiespellen tot aan internationale expertspellen voor fijnproevers.

lekker spelen in een sfeervolle omgeving

de gezelligste spellenbeurs van Nederland

de winkelstand van Wirwar

Spelliefhebbers uit beide laatste categorieën konden zelfs genieten van fonkelnieuwe spellen die pas volgende maand op Spiel 2018 officieel worden uitgebracht. Portal Games demonstreerde o.a. Monolith Arena en Detective. Laatstgenoemde was zelfs te koop in de winkelstad van Wirwar. Bij het Vlaamse Game Brewer lagen onder meer de noviteiten Gentes en Gùgōng op tafel.

Monolith Arena bij Portal Games

Gùgōng bij Game Brewer

Bij de Vlaamse distributeur Geronimo kon je terecht voor de nieuwe spellen van Blue Orange. Ik heb Blue Lagoon gespeeld en daarna een keer uitgelegd. In dit spel plaats je in twee fases jouw speelstukken op en tussen de acht eilanden van een Polynesische archipel. Daarmee verzamel je grondstoffen en beeldjes. Een fase eindigt met een puntentelling, waarbij losse beelden, setjes grondstoffen, aanwezigheid op zeven of acht eilanden, meerderheden en de eilanden in jouw langste verbonden keten punten opleveren. Dit is een toegankelijke en vlotte mix van graaien, groeien/blokkeren en strijd om meerderheden. Dit spel verschijnt in een meertalige editie met Nederlandstalige regels.

Blue Lagoon

de tweede nieuwe titel van Blue Orange, waarbij je een planeet in je handen hebt.

De Nederlandse uitgever Pumpkin Games stond voor het eerst op Noorderspel. Hun kaartspel Tricky Dungeon loopt erg lekker in Groningen, dat wilde pompoenenkoning Patrick Zuidhof zelf ook een keertje meemaken. Pumpkin Games is bezig met de eerste voorbereidingen van een Kickstartercampagne in 2019 voor twee nieuwe kaartspellen, een opvolger van de internationale tophit Ugo! en een spel over zeegevechten tussen piraten.

Pumpkin Games stond voor de eerste keer op Noorderspel

Miss Dungeon heeft een zusje

Hot Games demonstreerde ook van alles, waaronder Luxor van Queen Games, en liet me weten dat de Nederlandstalige versie van de Flamme Rouge uitbreiding op korte termijn zal verschijnen. Ik krijg binnenkort meer informatie en zal dit in een nieuwsbericht verwerken.

Hot Games met Luxor en meer

999 Games en White Goblin Games waren dit jaar van plek gewisseld. Bij eerstgenoemde lag veel nieuws op tafel, zoals de Speelgoed van het Jaar genomineerden The Climbers en Manhattan, Rajas van de Ganges en Drop It. Tussen de bedrijven door had de nijvere bever Bert ook nog tijd om een spelontwerpwedstrijd te jureren. Manhattan valt hier al vierentwintig jaar in de smaak, Ganges doet dat sinds vorig jaar.

eindelijk een Nederlandse editie van deze klassieker

The Climbers was nieuw voor mij. Dit is een abstract spel, waarbij het driedimensionale speelbord uit gekleurde houten blokken in vier formaten is opgebouwd. In jouw beurt mag je twee keer bewegen (omhoog of gelijkvloers) en één keer een blok verplaatsen en/of draaien. Te grote hoogteverschillen kun je tweemaal slechten met een ladder. Het is de bedoeling om aan het einde de hoogste positie te bezetten.

een verrassend leuk spel

Drop It was voor mij ook een nieuwe titel. De spelers droppen om de beurt één van hun gekleurde speelstukken in de opening van het verticale speelbord. Je verdient punten wanneer het speelstuk geen verboden dingen raakt. Verboden zijn speelstukken met zelfde kleur, met dezelfde vorm en sommige zones aan de onderkant of de zijkant van het speelveld. The Climbers en Drop It zijn twee leuke tactische spellen, met voldoende pit om mentaal geprikkeld te worden, maar ook toegankelijk genoeg om het met bijna iedereen te kunnen spelen.

coöperatieve kinderpret in XXL formaat

nog meer XXL speelplezier voor kids

Noorderspel drijft ook op de inzet van vrijwilligers van de grote noordelijke spellenclubs Rabenhaupt (Groningen) en UCP (Leeuwarden). Zij presenteerden hun club, organiseerden toernooien en leverden spelleiders voor uitgevers die niet met een eigen demoteam op pad waren. Ik zag daar onder meer een Icecool toernooi, een demo van Gravitrax, de nieuwe spellenlijn van Jumbo en het Carson City kaartspel van Quined Games. In dit biedspelletje probeer je in twee fasen een winstgevend western stadje op te bouwen. Per fase beschik je over negen biedkaarten (1-9), die je na gebruik de rest van de fase kwijt bent. Daarmee strijd je elke ronde om de eerste keuze uit het actuele aanbod. Omdat niet alle gebiedskaartjes even goed zijn en je vaak op zoek bent naar mooie combo’s is de keuzevolgorde belangrijk. Ook omdat er elke ronde één personage wordt aangeboden, met leuke vaardigheden of extra scorepotentieel. Dit is een vreselijk leuk spel, dat ik warm aanbeveel, ondanks de storende (taal)fouten in uitgerekend het Nederlandstalige regelboekje.

UCP leverde een hoofdmeester voor de pinguïnschool

en bewaakte de orde in Carson City

Nox is ook gezellig zonder zolder

je kon ook kennismaken met levend rollenspel

Ook dit jaar werd een spelontwerpwedstrijd georganiseerd. Deze is gewonnen door Chartered: The Golden Age van de Nederlandse uitgever Jolly Dutch. Dit spel speelt zich af in de zeventiende eeuw. Als koopman bouw jij pakhuizen, blokkeer je tegenstanders, investeer je in diverse producten en draag je bij aan de groei van Amsterdam. Het is de bedoeling om de meeste winst te maken. Op 16 oktober lanceert Jolly Dutch een nieuwe Kickstarter voor dit spel. Op zaterdag 29 september kun je het spel bij Ducosim spelen.

Chartered: The Golden Age van Alexander Kneepkens won de spelontwerpwedstrijd

de tweede finalist Go Go Recycle van Jeroen Aarts

de derde finalist Storm Barsaman van Hans Jacobs

Noorderspel 2018 trok 1861 bezoekers, een stijging van maar liefst 45% ten opzichte van 2016. Je kon duidelijk merken dat het een stuk drukker was dan de vorige keer. Gelukkig kwamen de mensen redelijk verspreid over de dag binnen, waardoor het niet onaangenaam vol werd. Maar het lijkt erop dat deze zaal niet heel veel meer bezoekers kan hebben. Ik gun deze vreselijk leuke beurs alle succes van de wereld, maar zou het wel jammer vinden wanneer het evenement uit deze mooie zaal zou groeien.

organisator Kim wordt tijdens een korte pauze verrast door de camera

Meer berichten over Noorderspel 2018: