Spiel 2015 preview G-M

Deel II van de Spiel 2015 preview. Laatste update: 3 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2015 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2015 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


G3 (stand 1F-139)
 • robot-x-boxRobot X is een kaartspel van de Nederlandse spelauteur Michel Baudoin. Jouw doel is om de meest waardevolle robot te construeren. Tegelijkertijd wil je jouw medespelers niet de kans geven om hun plannen goed uit te voeren. Tijdens jouw beurt voer je één van de volgende vier acties uit: een kaart veilen; een kaart als geld in je bank plaatsen; een bonuskaart kopen; een speciale actiekaart spelen. Wanneer iemand een complete robot heeft weten te bouwen, eindigt het spel. Dan krijg je winstpunten voor robotonderdelen en voor bonuskaarten.
 • Across Africa is een coöperatief kinderspel, waarbij jonge onderzoekers op fotosafari door Afrika trekken.
 • Stinky Business is een economisch bordspel over afvalverwerking en recycling. De spelers verzamelen afval, investeren in de installaties waarmee ze dit verwerken en krijgen winstpunten voor de juiste investeringen en hun opbrengsten.
 • In Take a Train proberen de spelers via veilingen de beste locomotieven te bemachtigen, die ze vervolgens voorzien van wagons. Daarna leveren de complete treinen geld op.
GaGa Games (stand 1C-147)
 • In The Cookie moet je jouw geheime identiteit beschermen en tegelijkertijd achterhalen wie jouw doelwit is. Via personagekaarten worden hints uitgedeeld. Met zwaard- en schildkaarten kun je aanvallen en verdedigen.
 • In het racespel Goblin Dice gooi je elke ronde twee stenen, waarvan je er één gebruikt om de actie van jouw tegel te activeren. Het is zaak om een beetje op te schieten in de race, omdat een rotsblok achterblijvers probeert te pletten.
 • In Port of Piraeus verdienen handelaren geld met de aan- en verkoop van goederen. Elke handelsdag beslis je of je koopt of verkoopt. De prijzen wijzigen doorlopend.
Galakta (stand 7B-114)
 • Andromeda is een spel waarin de spelers een buitenaards ruimteschip onderzoeken. Het actiesysteem is gebaseerd op het ‘ik verdeel, jij kiest’ principe dat we kennen van San Marco.
 • In Zombie Terror leidt iedere speler een groepje personages met eigen belangen: hongerige zombies, panische burgers, een gewetenloze crimineel en een gekke geleerde op zoek naar bloedmonsters.
Game Fabrica (stand 2B-110, PPL)
 • In Thrash n’Roll leid je een metalband, die via oefening, optredens, albums en interviews op jacht gaat naar de meeste roem.
Game Factory (stand 3F-109 )
 • Bellz! bestaat uit 40 metalen belletjes in vier kleuren en drie formaten. Je gebruikt een magnetische staf om belletjes van één kleur te verzamelen. Een foute kleur beëindigt jouw beurt.
 • Fritz Stibitz is een kinderspel met eekhoorns.
 • Klamotten Klamauk is een dobbelspel voor kinderen.
 • Robot Face Race is een kinderspel waarbij de koters robotgezichtjes moeten herkennen.
 • Smiley Action Game is een kinderspel waarbij je smilies moet herkennen.
 • Smiley Dice Game is een kinderspel waarbij je met dobbelstenen smilies moet verzamelen.
 • Splash! is een behendigheidsspel waarbij je een toren met in kleur of vorm passend bouwstenen moet maken, zonder deze in te laten storten.
Game Salute (stand 3G-115)
 • Alien Frontiers: Expansion Pack #7.
 • King’s Forge: Apprentices is een modulaire uitbreiding van King’s Forge.
 • Power & Influence is een uitbreiding van Nothing Personal.
 • Poseidon’s Kingdom is een heruitgave van het gelijknamige spel van Fragor Games.
Gamelyn Games (stand 7E-113)
 • Tiny Epic Galaxies [info] is een galactisch veroveringsspelletje.
Gamesapiens (stand 3O-119)
 • In GSBM (Great Strategy of Battle Monsters) formeert iedere speler een strijdmacht met monsters, waarmee hij de strijd met de tegenstanders aangaat.
 • The Night of Horror Dice is een push-your-luck dobbelspel waarbij je elke ronde kiest of je mens, weerwolf of vampire bent. Vervolgens gooi je drie dobbelstenen van vijandelijke facties en registreer je de plussen en minnen. Je probeert zoveel mogelijk vijanden te vangen zonder al jouw levenspunten te verliezen.
Gamia Games (stand 7F-101)
 • Een preview van Ancient Aliens: Creators of Civilizations.
 • Een preview van Bardagi: The Claim for Gold.
 • Een preview van Mastery: Become a Hero.
GDM Games (stand 7J-101)
 • ¡Abordaje! is een tweepersoonsspel, waarbij de spelers simultaan orders uitdelen aan hun bemanning en proberen het vijandelijke schip te enteren.
 • Myths at War (Guerra de Mitos) is een deck building spel in een fantasy setting met verschillende mythologieën, waarbij de legers van de verschillende goden elkaar bestrijden.
 • Noches de Sangre (Bloody Nights) is een semi-coöperatief kaartspel, waarbij de spelers een aanval van vampiers moeten zien te overleven. Je verzamelt nuttige voorwerpen, redt overlevenden, zoekt voedsel en vecht tegen de vampiers.
 • In SCAPE staat de ontsnapping van geallieerde krijsgevangenen in Stalag Luft III centraal. Je speelt kaarten om een tunnel te graven en om te achterhalen wie welke rol speelt. Er is namelijk een bewaker die de boel kan verstieren.
 • In het kaartspel Shinobi Assasins proberen ninja’s de buren om zeep te helpen.
 • Bij het kaartspel Wake up, Cthulhu! gebruik je ingrediënten om toverspreuken uit te spelen. Uiteindelijk wil jij de meeste occulte kennis verzamelen, maar een vervloeking kan alle spelers tot verliezers bestempelen.
Geek Attitude Games (stand 1B-126)
 • taverna-boxIn het bordspel Taverna [info] ben je een herbergier die zijn gasten moet zien te vermaken. Elke ronde kiezen de speler één gast uit vier beschikbare kaarten en plaatsen deze in één van de vijf herbergen. De herbergier wordt beloond wanneer hij de klant pleziert.
Gemblo (stand 3O-119)
 • In Aqua Park bouwt iedere speler een natuurpark in de zee, op basis van vier opdrachtkaartjes en een startkapitaal. Met dobbelstenen verzamel je zeedieren uit vijf oceaanzones. Tegen betaling mag je opnieuw gooien of dobbelstenen van medespelers gebruiken. Voltooide opdrachten leveren geld op. Genoeg geld is goed voor de winst.
Gen-X Games (stand 7-D112)
 • In het SF-spel Dark Matter [info] heeft iedere speler drie unieke kaarten met twee verschillende helften en allerlei acties. Met de desbetreffende acties ontgin en ontwikkel je planeten, rekruteer je soldaten, val je vijanden aan enzovoort. Gespeelde kaarten worden gedraaid en zijn ook te gebruiken door medespelers. Ondanks de beperkte hoeveelheid kaarten ontstaat hierdoor een veelheid aan combinaties. Interessant!
 • London After Midnight heeft 18 verschillende personages in een deck met 30 kaarten, van gewone burgers tot een levensgevaarlijke weerwolf. Jouw geheime factiekaart geeft aan of je een held of een monster bent. Je speelt een kaart of trekt een kaart. Kaarten leveren witte of zwarte punten op en een personages met een speciale actie.
Gen42 Games (stand 7E-101)
 • Een preview van het tweepersoonsspel Tatsu.
Gigamic (stand 3D-109)
 • Ciao! [info] is een kaartspel waarbij je via rock-paper-scissors jouw kaarthand probeert kwijt te raken. Inclusief Nederlandstalige spelregels.
 • In het kinderspel Happy Party [info] gooi je twee dobbelstenen en blaas je de bijpassende kaars uit. Niet te hard, want je beurt is voorbij wanneer je een verkeerde kaars omblaast. Inclusief Nederlandstalige spelregels.
Giochix.it (stand 1C-123)
 • The Foreign King [info] is een bordspel over de beginjaren van het Belgische koninkrijk. De spelers vertegenwoordigen de gegoede burgerij, investeren in staal- en textielindustrie en proberen hun politieke invloed te versterken. Dit spel stond als Belgium 1831 een tijdje op de planning van White Goblin Games, maar is naar Italië afgedaald. Opmerkelijk genoeg bevat het spel geen Nederlandstalige spelregels, maar die verschijnen binnenkort op de website.
 • Bomarzo [info] is een worker placement spel met een bovennatuurlijk sausje.
Golden Egg Games (stand 1D-146)
 • In het bordspel Prime Time [info] bestuur jij jouw eigen tv-station. Het is de bedoeling om jouw zender tijdens prime time te voorzien van de beste shows (lees: beste ratings en daardoor de hoogste advertentieopbrengst). De spelers bieden op acties en voeren ze uit (zoals shows aankopen, acteurs en andere medewerkers inhuren of ontslaan, potje golfen enz.), stellen hun uitzendschema op en trekken kijkers, scoren punten en ontvangen inkomsten. Naast de afhaalexemplaren voor Kickstarter backers zijn er ook wat exemplaren te koop.
 • Rome: Rise to Power is een dobbelspel waarin de spelers hun dobbelstenen inzetten op militaire campagnes, de markt, spelen in het Colosseum en politieke invloed in de Senaat.
 • City Council: Deluxe Edition combineert het spel met twee kleine uitbreidingen, The Disaster Deck en Government Agent.
Gotha Games (stand 1F-132)
 • Expo 1906 [info] draait om de wereldtentoonstelling van 1906 in Milaan. De spelers verzamelen punten door het voltooien van projecten. Daartoe moet je grondstoffen kopen en in de juiste combinaties met een project in jouw lab plaatsen. Naarmate je lab voller raakt, wordt de puzzel lastiger. Met technologie kun je kosten reduceren en jouw acties versterken. Met patenten kun je jouw winstpuntenpotentieel vergroten.
 • Een tweede uitbreiding van Race! Formula 90.
Granna (stand 3H-101)
 • In CVlizations word jij geacht het curriculum vitae van jouw beschaving te ‘schrijven’. Kies de acties waarmee je de uitvindingen, gereedschappen, gebouwen en ideologieën van jouw – tevreden – volk ontwikkelt. Je kiest elke ronde twee acties, waarvan de kracht afhankelijk is van hoeveel spelers deze acties hebben gekozen.
 • In Reiner Knizia’s Motto moet je kaarten verzamelen en ze in de juiste sets combineren, om waardevolle fiches te verzamelen.
Grey Fox Games (stand 7C-112)
 • Captain’s Wager is een kaartspel met een ‘Pokerachtig’ wedsysteem.
 • Champions of Midgard is een worker placement spel met Vikingen. Met jouw arbeiders verzamel je krijgers en grondstoffen. De krijgers stuur je o.a. op pad om monsters te verslaan. DE grondstoffen gebruik je om runetekens te bemachtigen, schepen te bouwen en je dorpelingen te voeden.
 • In Conquest of Speros strijden de spelers om controle over het land, over de export van grondstoffen en over buitenaardse artefacten.
Gry Leonardo (stand 1G-137)
 • In de wargame Race to Berlin [info] speel je een geallieerde of een Russische commandant, die probeert om als eerste Berlijn te veroveren. Ondertussen controleer jij de Duitse troepen aan het front van jouw tegenstander.
HABA (stand 3G-110, familiespellen)
 • Deze gigant op het gebied van hoogwaardige kinderspellen lanceert op Spiel 2015 een nieuwe lijn met familiespellen. Men gaat van start met de volgende drie titels.
 • Adventure Land [info] is een bordspel van Kramer & Kiesling. Dit spel bevat drie avontuurlijke scenario’s waarin helden avonturen beleven en mistmonsters bevechten.
 • Karuba is een legspel van Rüdiger Dorn. Met tegels leggen de spelers een pad door de jungle aan, waarna ze op zoek gaan naar schatten.
 • Spookies is een dobbelspel van Stefan Kloß. De spelers beklimmen een spookhuis op jacht naar spookjes. Blijkbaar kun je zelf bepalen hoeveel risico je met het dobbelen wilt nemen.
HABA (stand 3F-102, kinderspellen)
 • Titus Tentakel [info] is een dobbelspel met piraten van Leo Colovini. Inclusief Nederlandstalige regels.
 • Der Schatz der 13 Inseln van Marco Teubner is een kinderspel over een schattenjacht met luchtschepen.
Hans im Glück (stand 3B-113)
 • Russian Railroads: German Railroads is een uitbreiding van Russian Railroads, die drie losse modules bevat. 1) Een Duits speelbord met nieuwe routes, waarvan de lengte niet bij voorbaat vaststaat. 2) De introductie van de grondstof steenkool, waarmee je hoogovens kunt opstoken, het bereik van je locs kunt verbeteren of het effect van een fabriek kunt versterken. 3) Een solovariant met een hinderlijke dummyspeler.
 • skyliners-boxSkyliners is een semi-coöperatief bordspel. Op het speelbord bouwen de spelers gezamenlijk allerlei gebouwen. Jij probeert vanuit jouw eigen perspectief de meeste zichtbare gebouwen te bouwen. En daarop wordt gewed.
 • Een mini-uitbreiding van Auf den Spuren von Marco Polo, met vier nieuwe personages en nog wat extraatjes.
 • Carcassonne Star Wars is een zelfstandige Carcassonnevariant in een Star Wars setting.
 • Carcassonne: Über Stock und Stein is een zelfstandige Carcassonnevariant waarbij de spelers als boeren hun erf uitbreiden, dieren verzorgen en de landerijen vullen met groenten en fruit.
 • Carcassonne: Die Burgen is een mini-uitbreiding met kastelen.
Happy Baobab (stand 3O-119)
 • In Jeju Island [info] reizen de spelers over een Koreaans eiland en verzamelen ze schatten om kaarten met winstpunten en speciale acties te bemachtigen.
Happy Otter Games (stand 7G-112)
 • In Creature College [info] verzamelen de spelers via veilingen creaturen, bouwen ze een laboratorium, voeren ze missies uit en vallen ze hun tegenstanders aan.
HCM Kinzel (stand 3G-100)
 • Het deductie- en geheugenspel Merkurya is een heruitgave van Safebreaker. Het spel bestaat uit zes speelstukken met nummers en zes met kleuren. Iedere speler krijgt een geheime combinatie van nummer en kleur. De startspeler vraagt zijn linkerbuurman naar een kleur of nummer. Heeft hij deze, dan wordt hij de actieve speler. Zo niet, schuift de vraag door. Zodra je de code van een speler denkt te weten, mag je deze noemen. Heb je het goed, elimineer je die speler. Heb je het fout, vlieg jij eruit.
Hobby World (stand 1E-151)
 • Bastion is een coöperatief spel in het Berserk universum. De spelers moeten het land beschermen tegen een invasie van monsters, door de juiste mana te verzamelen en vijanden te verslaan, magische rituelen uit te voeren en krachtige artefacten te construeren.
 • In Five Seals of Magic zijn de spelers op zoek naar steeds krachtiger toverspreuken, die zijn verborgen achter zegels in vier kleuren. De spelers gooien dobbelstenen in dezelfde kleuren, en gebruiken daarbij hun spreuken om de worpen te manipuleren, om nieuwe spreuken te bemachtigen.
 • In Metro 2033: Breakthrough zwerf je in een postapocalyptische setting door de metrotunnels van Moskou, waar je queesten vervult en mutanten bevecht.
 • Promokaarten voor Spyfall.
Homosapiens Lab (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • Falling Coin is microgame met 13 kaarten, waarbij je zelf voor een munt moet zorgen. De startspeler legt de munt op de startkaart, die hij met duim en wijsvinger moet vasthouden. De volgende speler trekt een kaart en moet de kaart(en) van zijn voorganger overnemen, waarbij o.a. een symbool op het midden van zijn kaart zichtbaar moet blijven. Als de munt valt, is hij de verliezer.
 • In Ponzi Scheme probeer je investeerders naar jouw frauduleuze projecten te lokken. Daartoe beloof je hoge rendementen, die je ronde na ronde moet uitbetalen, maar die op een gegeven moment niet meer op te hoesten zijn. De eerste failliete speler ligt eruit, waarna de op dat moment rijkste speler wint.
 • Runes & Ruin is fantasy kaartspel dat je met een partner speelt. Helden moeten runen verzamelen, de (geheime) aanhangers van het kwaad proberen dit te saboteren.
 • Meer informatie: Taiwan Boardgame Design geeklist.
Horrible Games (stand 3P-108)
 • In Potion Explosion [info] moeten de spelers de toverdranken op hun recepttegels brouwen. Daartoe pakken ze gekleurde ballen uit een dispenser. Als vervolgens ballen van dezelfde kleur elkaar raken, mag je deze ook pakken. Elke toverdrank heeft een speciale eigenschap die je één keer kunt gebruiken. Hiermee kun je speciale combinaties en grotere kettingreacties creëren, waarmee je jouw recepten sneller kunt brouwen. Elke toverdrank is punten waard.
 • Dungeon Fighter: Rock and Roll is de vierde Dungeon Fighter uitbreiding.
 • Een preview van Alone, een dungeon crawler game waarin één held het moet opnemen tegen meerdere slechteriken.
HUCH! & friends (stand 3D-120)
 • gumgummachine-coverGum Gum Machine is een bordspel van Stefan Dorra en Ralf zur Linde. De beschrijving van de uitgever is nietszeggend, maar het lijkt erop dat de spelers de juiste ingrediënten moeten verzamelen om kauwgomballen te produceren. Het speelbord lijkt een weergave van de route door het productieproces. Dit zou zomaar een leuk logistiek spel kunnen zijn. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • Bij Pronto moet je onder tijddruk van een verborgen zandloper de juiste termen bij jouw trefwoord zien te vinden. Dan mag je voorwaarts op het speelbord, maar alleen dan wanneer de zandloper nog niet leeg is wanneer deze wordt getoond. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • Bij Think Str8! heeft iedere speler zes cijfers in zes kleuren voor zich liggen. Je kunt de cijfers van je medespelers zien, maar van jezelf zie je alleen de achterkant van jouw eigen display. Via deductie moet je zien te achterhalen wat jouw cijfers zijn. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • Bermuda is een coöperatief kaartspel met schatduikers en zeemeerminnen. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • In Flying Kiwis lanceren de spelers hun vliegende kiwi’s m.b.v. een springplank op het speelbord. Wanneer je een andere kiwi afdekt, scoort deze geen punten. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • In Mount Pingo strijden pinguïns om de beste plekjes op de ijsberg. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • Bij het kinderspel Tornado Ellie moet je jouw eigen koeien aan de grond zien te houden. Een meertalige editie, incl. Nederlandstalige regels.
 • Ausgerechnet Fernweh is een nieuwe titel in de Ausgerechnet reeks.
Hush Hush Projects (stand 7D-102)
 • Een preview van Fog of Love, een kaartspel voor twee spelers over een turbulente liefdesaffaire.
Iello (stand 3M-109)
 • thebigbook-of-madness-boxThe Big Book of Madness is een coöperatief spel, waarin tovenaarsleerlingen zes pagina’s van een toverboek moeten zien te overleven. Iedere speler heeft een eigen elementendeck dat hij tijdens het spel opbouwt. Dit gebruik je voor het leren en uitvoeren van spreuken, het toevoegen van nieuwe elementen en het vernietigen of genezen van vervloekingen. Met je spreuken kun je medespelers helpen, je deck verbeteren, kaarten trekken enzovoort. De spelers bladeren gezamenlijk door het toverboek en activeren hierdoor monsters die vervloekingen uitroepen. Een vervloeking wordt elke ronde geactiveerd totdat je hem vernietigt. Actieve vervloekingen kosten je elementen, spreuken of verzieken je deck met waanzinkaarten.
 • Candy Chaser is een blufspel waarin de speler snoep smokkelen. Met de dobbelsteen wil je de waarde van jouw snoep verhogen. Wanneer een snoepsoort de hoogste prijs bereikt, mag iedere speler de vermoede snoepsoort van een medespeler noemen. Betrapte spelers vliegen eruit, de niet betrapte speler met de hoogste waarde wint het spel.
 • Nyet! is een heruitgave van Stefan Dorra’s kaartspel uit 1997. In dit spel strepen de spelers eerst opties in diverse categorieën af (troef, startspeler enz.), waarna er in elke categorie één optie resteert. Vervolgens kiest de startspeler een partner en spelen de teams de ronde op basis van de gezamenlijk bepaalde regels.
 • Het kaartspel Aramani Circus is een thematisch bewerkte heruitgave van Yardmaster van Crash Games. De spelers kopen wagons voor een circustrein. De actieve speler voert twee acties uit. Hij kan een dierkaart van de (afleg)stapel trekken, een wagonkaart kopen door 1-4 dierkaarten van dezelfde kleur af te leggen, of zijn jokerfiche omruilen.
 • Kabuki is een nieuwe versie van het geheugenspel IIlusion.
 • Pingo Pingo is een bewerkte heruitgave van Roberto Fraga’s actiespel Squad Seven.
IGames (stand 7G-106)
 • In het bordspel Die Piraten der 7 Weltmeere [info] beleven piraten allerlei avonturen. Aan het begin van een ronde kies je gedekt een personagekaart met de gewenste actie. De personages worden in volgorde opgeroepen zich bloot te geven, een avontuur-, vloek- of havenkaart te spelen en iedereen mee te sleuren in het avontuur, dat eindigt in een zeeslag, vervloeking of met de ontdekking van een nieuwe haven.
 • Een preview van Das Allerbeste Baumhaus, een spel over de bouw van een boomhuis.
 • Een preview van Behind the Throne. Spelers verzamelen setjes kaarten om de speciale eigenschappen te ontsluiten waarmee ze de strijd om de macht aan het hof moeten winnen.
Igel Spiele (stand 1G-157)
 • In Mein Schatz roven halen dwergen een schat uit een grot. Je moet zien te onthouden wat op welke stapel landt en op tijd met de buit vertrekken, voordat je medespelers je bestelen of de ork je te grazen neemt.
 • In Wunsch Maschine bestuurt één speler de wensmachine en moeten de andere spelers de geheime wens achterhalen.
Ion Game Design (stand 3P-101)
 • Een preview van EXO, een galactisch exploratiespel.
 • Een preview van Hirð, een tweepersoonsspel over strijdende Vikingen..
Irongames (stand 1C-114, dlp games)
 • De Peloponnes Box bundelt alle bestaande uitbreidingen van Peloponnes, aangevuld met de nieuwe mini-uitbreiding Victoria. Het materiaal van laatstgenoemde wordt ook als download beschikbaar gesteld.
 • In het Peloponnes Card Game [info] ontwikkel je jouw beschaving in acht rondes, door nieuwe gebieden te claimen, gebouwen te stichten, jouw bevolking uit te breiden en rampen te doorstaan.
Japon Brand / Minimal Games (stand 3S-106)
 • minimal-gamesDit samenwerkingsverband van Japanse uitgevers presenteert zoals gebruikelijk een waslijst nieuwe spellen. Omdat de populaire titels binnen de kortste keren zijn uitverkocht, kan voorbestellen geen kwaad. Voorbestellen kan dit jaar tot 1 oktober via een fonkelnieuwe webshop (zolang de voorraad strekt). Daar vind je tevens informatie over de spellen.
 • De spellen: Air Alliance van Akio Nomura , Fram R’lyeh van Rerasiu , Go da Cheese! van Hisashi Hayashi , Idol conclave van Kazuhide Takaumi , Million Hit Chart van Kazuhide Takaumi , Minerva van Hisashi Hayashi , My Fair Princess van Yasushi “Kuro” Kuroda , Pani-High! van Toru “Koipara-Shibucho” Muramatsu & Takatsugu Nakazawa , Reidemeister van Toru “Koipara-Shibucho” Muramatsu & “BakaFire” Itou , Rubbish Auction van Takahiro Amioka , Sheep & Thief van Yuichi Sakashita , Tank Hunter 2e: Cmdr van Atsuo Yoshizawa , Tank Hunter 2e: Jäger van Atsuo Yoshizawa, The Mystery of Dattakamo van Takashi Hamada , Village of Familiar van Hiroki Kasawa en Eight Epics van Seiji Kanai.
Jolly Thinkers (stand 3Q-106 )
 • cs-files-coverCS-Files [info] is een deductiespel voor 4-12 spelers met een speelduur van 20 minuten. Iedereen speelt een personage dat probeert om een moord op te lossen. Een van de personages is de moordenaar, die probeert dit te verhinderen. De spelleider strooit met aanwijzingen door locatietegels te spelen, waarna de onderzoekers het bewijs op waarde moeten zien te schatten.
 • CS-Files promo: wanneer je het spel op Spiel koopt, krijg je er een 13e personage en 12 bonuskaarten bij.
Juhu-Spiele (stand 3J-100, Spiel Direkt)
 • The Rock Slide (Die Felsenrutsche) is een uitbreiding van Blocky Mountains.
Jumping Turtle Games (stand 7A-104)
 • baby-blues-frontIn Baby Blues [info] is iedere speler als werknemer van een crèche verantwoordelijk voor vijf baby’s, die je gelukkig moet zien te houden. Het speelplezier zit ‘m in de kans om de baby’s van je medespelers aan het huilen te brengen. Elke ronde heb je namelijk even de tijd om in het geniep een baby van een tegenspeler onrustig te maken. Maak ze wakker zodat ze zin krijgen in hun flesje, steel hun rustgevende fopspeen of geef ze een speeltje dat veel lawaai maakt (zodat ze ook de naburige baby’s wakker maken). De rest van je beurt gebruik je om je eigen baby’s gelukkig te houden. Daartoe moet je zo nu en dan een potje babyvoeding geven, een pamper verversen of een kalmerend muziekje opzetten.
 • Een preview van het volgend jaar uit te brengen spel Cover Me.
Korea Boardgames (stand 3O-119)
 • Zie de informatie onder Divedice.
Kosmos (stand 3B-118)
 • andorvoortwee-boxDie Legenden von Andor: Chada & Thorn [info] is een tweepersoonsspel in de wereld van Andor.
 • Machi Koro – Großstadterweiterung bevat twee uitbreidingen van Machi Koro: de Haven en Metropool.
 • Rumms [info], een behendige ridderstrijd met dobbelstenen voor twee teams. De Duitse editie van Cube Quest.
 • Star Wars Rebels™- Angriff der Rebellen [info] is een dobbelspel met racende ruimteschepen.
 • Steam Time [info], een spel van Rüdiger Dorn met luchtschepen, bovennatuurlijke fenomenen en tijdreizen.
 • Top & Flop is de Duitse versie van het triviaspel Wits & Wagers.
 • Tumult Royal [info], een turbulent reactiespel van Klaus en Benjamin Teuber.
Kronberger Spiele (stand 1-B103, Heidelberger)
 • In Nord [info] ben je aanvoerder van een Vikingclan. Je start met één Jarl één krijger in één nederzetting. In jouw speelbeurt zet je vanuit een nederzetting met een krijger 1-3 nieuwe arbeiders op land- of zeevelden. Zijn deze arbeiders verbonden met een nederzetting zonder krijger, dan val je deze aan. Sommige krijgers sneuvelen, anderen keren terug met buit. Is het drakenschip gevuld met gesneuvelden, dan volgt een telling van grondstoffen (punten voor het leveren van hout en ijzer aan jouw krijgers) en krijgers.
KYY Games (stand 2D-131, Arctic Union)
 • Een preview van Cabals: The Board Game.
La Mame Games (stand 1G-133)
 • Coup: Guatemala 1954 – Anarchy is een uitbreiding van Coup: Guatemala 1954, met zeven nieuwe rollen en acties.
 • G.Nome is een kaartspel waarbij je moet samenwerken met je partner om de andere teams te verslaan, maar ondertussen ook boven je partner wilt eindigen.
 • In One Night Vampire Panic (werktitel) krijgt iedere speler één geheime personagekaart, waarbij een van hen de vampier is. De spelers ruilen kaarten en kunnen daarbij besmet raken. De overlevende mensen moeten aan het einde de locatie van de vampier noemen. De uitgever noemt dit een mix van de verborgen rollen van One Night Werewolf en het infectiemechanisme van Panic Station.
Lautapelit.fi (stand 3-L116)
 • MULEIn M.U.L.E. The Board Game [info] ben jij een kolonist op een verre planeet. Je claimt land en installeert mechanische robots (M.U.L.E.s) om het te bewerken. Zij produceren goederen die je kunt verbruiken, opslaan of verkopen. Erts is nodig voor de productie van nieuwe M.U.L.E.s, voedsel voor allerlei ontwikkelingsacties, energie om M.U.L.E.s te laten werken en met mineralen kun je bakken geld verdienen. Door onverwachte overschotten en tekorten fluctueren de marktprijzen. Daar moet je op inspelen, waarbij allerlei galactisch ongerief voor ruis zorgt. Interessant!
 • Eclipse: Black Hole is een mini-uitbreiding van Eclipse.
 • Eclipse: Shadow of the Rift is een grote, modulaire uitbreiding van Eclipse. Deze introduceert nieuwe mechanismen, zeldzame technologieën en drie nieuwe aliens.
 • Nations: Dynasties is een uitbreiding van Nations, met o.a. nieuwe dynastieën en natuurlijke wonderen.
 • Perfect Alibi is een deductiespel waarbij niet alle informatie waar is.
Legend Express (stand 2E-119)
 • In Burger Boss [info] moet je met dobbelsteenworpen en worker placement een hamburgertent managen. Werf personeel, koop ingrediënten, bak burgers en verdien zoveel mogelijk geld.
Let’s Play (stand 2B-110, PPL)
 • Labyrinth: The Paths of Destiny (2nd edition) [info] is een avonturenspel waarbij de spelers uit een doolhof moeten ontsnappen.
Libellud (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee)
 • Een Engels- en Franstalige editie van het sfeervolle coöperatieve deductiespel Mysterium.
 • Dixit: Memories is een set met 84 nieuwe kaarten.
Li-He Studio (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • Kitty Paw is een reactiespel waarbij de spelers snel de patronen op snoezige poezenkaarten moeten zien te vormen.
Lookout Spiele (stand 1C-105)
 • grandaustriahotel-boxGran Austria Hotel [info] is een bordspel met dobbelstenen als actiemotor. Aan het begin van de ronde gooi je een set dobbelstenen, die op basis van de waarde aan actievelden worden toegewezen. Om de beurt kunnen de spelers een steen kiezen en de bijpassende actie uitvoeren. De waarde van de steen bepaalt de opbrengst van de actie. Je bouwt hiermee jouw Weense koffiehuis uit tot een hotel. Hiertoe moet je personeel aannemen, kamers inrichten en vooral aan de wensen van de gasten voldoen. Wanneer de wensen van de gast zijn vervuld, trekt hij in de kamer. Dit levert je winstpunten, geld en andere voordelen op. Heb je een bepaald deel van het hotel gevuld, verdien je een bonus. Driemaal tijdens het spel moet je rekening houden met de aandacht van de keizer, wat winstpunten en andere beloningen oplevert. Doe je dit niet, word je bestraft. Een van de auteurs is co-auteur van Marco Polo. Interessant!
 • Hengist [info] is een nieuw spel van Uwe Rosenberg. Vikingen gaan aan land op zoek naar buit. Met de juiste handkaarten beweeg je over de verschillende terreinsoorten. Door mistbanken is niet alles zichtbaar. Wanneer je het terrein niet verkent, loopt je tegen verrassingen aan. Ondertussen varen de schepen door, verandert het modulaire speelveld, waardoor getreuzel tijdens het ontdekken jouw speelfiguur in gevaar kan brengen.
 • 1844/54 is een set met twee 18xx-spellen van Helmut Ohley en Ludwig Orgler. Deze set speelt zich af in Oostenrijk en Zwitserland. Dit spel liep vorig jaar al vertraging op (geen wonder met al die treinstakingen in Duitsland), en blijkt ook dit jaar Essen Hauptbahnhof niet op tijd te gaan halen. Volgens de uitgever komt de trein ergens in november aan. Op de beurs kun je wel genieten van een preview.
 • Een nieuwe editie van Rudi Hoffmann’s voetbalkaartspel Schuss und Tor.
 • Een nieuw nummer van het ma­ga­zine Neues vom Aus­guck, met een Oostenrijk special en een mini-uitbreiding van Caverna.
Ludically (stand 1F-122 & 3B-108, Asmodee) update 3-10
 • Fruit Salad is een blikje met ronde fruitkaarten. Aan het begin van de ronde worden twee dobbelstenen gegooid: een met een getal van 4-8, een met een fruitsoort. De spelers leggen fruitkaarten af op een centrale stapel. Om het lastiger te maken, zijn er kaarten die je tussentijds een van de stenen laten overgooien. Denk je dat minimaal het gedobbelde aantal van de gedobbelde fruitsoort is afgelegd, stop je het spel. Heb je het goed, krijg jij één kaart op je strafpuntenstapel en verdeel je de rest over je medespelers. Heb je het fout, krijg jij alle kaarten.
 • In het asymmetrische tweepersoonsspel Te Kuiti [info] probeert de ene speler twee gelijke schapen te vinden en de andere speler de schapen te omheinen.
LudiCreations (stand 1D-129)
 • …and then we held hands is een coöperatief spel waarbij twee spelers hun balans zoeken.
 • KUNE v LAKIA: A Chronicle Of A Royal Lapine Divorce Foretold is een boedelscheiding voor twee spelers.
 • [microfilms] is a microgame in de stijl van het deductiespel [redacted].
 • In Operation: Kindergarten zijn de spelers leraren op een kleuterschool, die de koters in bedwang moeten zien te houden en de lessen van hun collega’s proberen te verstoren.
 • Pocket Imperium is een 4X microgame.
 • [redacted]: Garden Party is een versie voor buiten.
 • Beaune/Turku is het volgende spel in Alban Viard’s serie spellen over stedenbouw.
Ludonaute (stand 3S-116)
 • In Discoveries [info] keert auteur Cédrick Chaboussit terug naar het verhaal achter Lewis & Clark. Je speelt een van de expeditieleden Lewis, Clark, Gass of Ordway, die probeert om zoveel mogelijk kennis te verzamelen. De acties worden gestuurd door dobbelstenen. Hiermee voer je bijvoorbeeld de exploratieacties uit waarmee je jouw ontdekkingen doet. Ik heb Discoveries inmiddels een paar keer gespeeld en dat is me goed bevallen. Interessant!
 • Een nieuw spel in de Little Prince serie.
 • Colt Express: Horses & Stagecoach [info] is de eerste uitbreiding van het Spiel des Jahres van 2015. In de treinwagons kun je moed indrinken met whisky, wat je speltechnisch extra kaarten oplevert. Verder haalt de trein gaandeweg een postkoets in, waar je een passagier kunt gijzelen die aan het einde punten oplevert. Mocht je de smaak van het springen te pakken hebben, kun je met paarden nog meer fratsen uithalen.
Ludonova (stand 3M-103)
 • Watson & Holmes [info] is een deductiespel dat is gebaseerd op de boeken van Arthur Conan Doyle.
Lui-même (stand 1F-122 en 3B-108, Asmodee)
 • Mafia de Cuba [info] is een nieuw groepsspel voor 6-12 spelers, met geheime rollen, discussie en beschuldigingen in de stijl van Weerwolven.
MAGE Company (stand 3P-103)
 • Res Publica: 2230AD [info] is een uitgebreide en thematisch bewerkte heruitgave van Reiner Knizia’s kaartspel Res Publica.
 • Raid & Trade [info] is een spel met exploratie, resourcemanagement en onderhandelingen in een post-apocalyptische setting.
 • Ghost Town! en Ancestors Legacy! zijn uitbreidingen van 12 Realms.
 • Anatolia is een uitbreiding van Hoyuk.
 • Een preview van Aether Captains, een solitair dobbelspel in een steampunk setting.
Mantic Games (stand 2E-118)
 • DreadBall Xtreme is een opvolger van DreadBall: The Futuristic Sports Game.
 • Dungeon Saga: Dwarf King’s Quest is een avonturenspel, waarin een speler de ‘evil overlord’ vertegenwoordigt en de andere spelers dappere helden uit het fantasy genre.
 • Kings of War is het miniature wargame systeem van deze uitgever.
Mary Flanagan LLC (stand 7K-106, Author’s Workshop)
 • In Monarch [info] moet je de juiste kaartcombinaties zien te verzamelen om de strijd om de troonsopvolging te winnen.
Matagot (stand 3E-102)
 • barony-boxBarony [info] is het nieuwe spel van de auteur van Splendor. Op een variabel speelveld met verschillende terreinsoorten begint iedere speler met drie steden en zes ridders. Je hebt elke beurt één actie. Je kunt twee ridders elk één veld bewegen. Tegen inlevering van ridders bouw je dorpen of vestingen op lege velden. Dit levert je grondstoffen op, die tijdens het spel geld waard zijn en aan het einde winstpunten. Met dat geld koop je horizontale stappen op het scorespoor. Met het opwaarderen van dorpen naar steden verdien je verticale stappen op dat spoor. Wanneer je met twee ridders een eenzaam vijandelijk dorpje aanvalt, brand je het dorpje plat en roof je een grondstof van die speler. Strategie & tactiek, interactie, een toegankelijk spelsysteem, vlotte acties en weinig ‘downtime’ maken Barony tot een heerlijk spel. Inclusief Nederlandstalige regels. Interessant!
 • Ta Seti [info] is een uitbreiding van Kemet met vijf nieuwe modules.
 • Raptor [info] is een tweepersoonsspel van Bruno Cathala & Bruno Faidutti, waarin een confrontatie tussen een roofsauriër en een team onderzoekers centraal staat. Iedere speler heeft zijn eigen acties en vaardigheden. Je hebt drie van jouw negen actiekaarten op hand. Daarvan speel je er één gedekt uit. De speler met de laagste kaart mag het speciale effect uitvoeren, de andere krijgt het waardeverschil aan actiepunten.
 • Een XXL versie van River Dragons.
 • Zombies vs. Cheerleaders [info] is een tweepersoonsspel waarin zes cheerleaders tegen een horde zombies strijden.
Mattel (stand 3B-111)
 • Het kinderspel Das Geheimnis der Zauberer speelt zich af in de spiegelzaal van een 3D-kasteel. De spelers moeten de illusies negeren om de ware geheimen van de andere tovenaars te ontdekken.
Mayday Games (stand 7E-111)
 • Een nieuwe editie van het coöperatieve real-time kaartspel Meteor [info]. De spelers werken samen aan de bouw van raketten om meteoren mee op te blazen voordat het te laat is.
 • In Mow Money [info] probeer je met een simpele grasmaaier en een bescheiden startkapitaal een hoveniersbedrijf uit de grond te stampen.
 • De afgelopen zomer uitgebrachte nieuwe editie van Viceroy [info].
Mayfair Games (stand 1F-133)
 • In Booty moet de elke ronde wisselende kwartiermeester een piratenschat en de speelvolgorde van de volgende ronde verdelen. Sommige schatten zijn keiharde punten, sommige schatten neutraliseren elkaar en anderen zijn later mogelijk goed voor een grote buit.
 • Mystery! Motive for Murder is een murder mystery game.
 • Een preview van King Chocolate, een economisch spel voor chocoladeliefhebbers.
Medusa Games (stand 2F-126)
 • In het kaartspel Tinker Tailor [info] kies je elke ronde een personage met een actiemogelijkheid. Hiermee verzamel je zo mogelijk grote sets van identieke goederenkaarten.
 • Een preview van The Nine Worlds, waarin de spelers strijden om controle over negen werelden uit de Noorse en Germaanse mythologie.
Mikugames (stand 7K-110, Brave New World)
 • Tornio ’44 is een wargame over de veldslag tussen de Finnen en de Duitsers bij de Finse steden Tornio en Kemi in oktober 1944.
Mind Fitness Games (stand 2D-116)
 • In Hack Trick [info] zijn de spelers op zoek naar driecijferige codes, waarvan de cijfers gelijk zijn of opgeteld een waarde van 15 hebben. Dit doe je door cijferkaarten te spelen en getallen met markers te registreren. De actieve speler mag een medespeler om de som van zijn handkaarten vragen en daarna een kaart spelen of trekken. De markers zijn verder een bron van interactie.
Mindclash Games (stand 7D-107)
 • Trickerion [info] is een worker placement spel, waarin illusionisten acts optuigen en uitvoeren.
 • Een add-on pack met de uitbreiding Trickerion: Magician Powers en andere goodies.
Mindwarrior Games (stand 3K-104)
 • In het tweepersoonsspel Allies: Realm of Wonder formeren de speler een deck rond twee personages. Ze spelen hun kaarten uit om slag te leveren om de regiokaarten midden op tafel. Hiermee versterk je jouw eigen positie of verzwak je de opponent. Wanneer alle posities zijn ingenomen, vindt het gevecht om de regiokaart plaats en worden winstpunten toegekend.
 • Kaleva is een kaartgestuurd abstract tweepersoonsspel.
Mirror Box Games (stand 7J-108)
 • Chaosmos [info] is een prachtig uitgevoerd SF-spel waarin de spelers het universum exploreren. Het spelsysteem is kaartgestuurd, waarbij alle kaarten aan het begin worden verdeeld over de spelers en over enveloppen met vooralsnog onbekende inhoud per planeet.
Moaideas Game Design (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • Guns & Steel [info] is een deck building spel met dubbelzijdige kaarten (een beschaving op de ene kant, een grondstof op de andere). Er zijn vier soorten kaarten: civil (economische effecten), tactic (versterkt je militaire potentieel), attack (grondstoffen stelen en wonderen vernietigen) en response (extra verdediging). Het is de bedoeling om de beste beschaving te ontwikkelen.
 • Joraku is een slagenspel, waarbij je controle probeert te verkrijgen over gebieden in het feodale Japan.
Modiphius Entertainment (stand 2A-126)
 • Thunderbirds [info], een coöperatief bordspel van Matt Leacock.
Monolith (stand 1F-122)
 • Een preview van het semi-coöperatieve bord- en miniaturenspel Conan [info].
Moonster Games (stand 3O-119, Happy Baobab)
 • In RYŪ [info] vertegenwoordigt iedere speler een andere planeet, met zijn eigen humanoïde ras en unieke invloeden. De spelers zijn op zoek naar de grondstoffen om hun eigen moederschip te bouwen. Daartoe moeten ze gedeeltelijk samenwerken om de juiste grondstoffen te bemachtigen.
Morning Players (stand 1F-131)
 • KUMO Hogosha [info], duelleren in een arena met een Japans mythologisch sausje.
 • Een preview van Hope.
MO ZI Game (stand 7B-101 & 7B-102, TBD)
 • In Animals Frightening Night! [info] worden boerderijdieren bedreigd door een wolf en een vos. Een spel met verborgen rollen in de stijl van Weerwolven, maar nu met een individuele winnaar.
 • In Black Sheep and White Sheep proberen een kudde witte en een kudde zwarte schapen tegelijkertijd een te smalle brug over te steken.
 • Cha dango is een kinderspelletje, waarbij de spelers de juiste snacks aan de juiste consumenten moeten zien te slijten.
Mr. B Games (stand 7A-106)
 • In Clockwork Kingdom [info] strijden de spelers om de macht in hun steampunk koninkrijk. Je stuurt je werkers op pad voor grondstoffen, het bouwen van machines enzovoort. Je huurt personages met speciale vaardigheden in en je leeft je uit op het slagveld.
 • In Posthuman [info] probeer je te overleven in een post-apocalyptische wereld, waar de natuur en mutanten je naar het leven staan.
 • Realm of Heroes [info] is een veroveringsspel in een fantasy setting.
Mücke Spiele (stand 3J-100, Spiel direkt)
 • Lignum [info] is een strategisch optimalisatiespel over bosbouw in de 19e eeuw. Iedere speler probeert zijn bosbedrijf te ontwikkelen, om in de loop van twee jaren het meeste geld te verdienen. Het is zaak om de beste boskavels te bemachtigen, het werk goed te plannen en je werkers handig in te zetten, de juiste gereedschappen te kopen en het productiehout op het juiste moment te verhandelen. Het kan verder geen kwaad om voorbereid te zijn op de strenge winters, door de aanleg van voedsel- en brandhoutvoorraden.
 • In Manhattan TraffIQ [info] vervoer je met jouw trucks en taxi’s goederen en personen over de drukke straten van Manhattan. Op het groeiende speelveld jagen de spelers op de lucratieve routes. Aan het einde van het spel wil je zoveel mogelijk wagens op de weg hebben.

Ga verder naar het derde blok: N-S.