Spellenspektakel 2019: een topbeurs

Afgezien van een tijdelijk verblijf in Zwolle was het Spellenspektakel sinds de vroege jaren ’90 onlosmakelijk verbonden aan het Beursgebouw Eindhoven. Rond de overvolle beurzen aan het begin van de eeuw werd wel eens gedroomd over een verhuizing naar Utrecht, maar daar kwam het toen niet van. Volgend jaar gaat het Beursgebouw Eindhoven dicht, waardoor de grootste spellenbeurs van Nederland wel moest verhuizen. De organisator heeft meteen de juiste stap gezet door de beurs al dit jaar naar de Jaarbeurs Utrecht te brengen. Bij zo’n verhuizing is het altijd even afwachten of je het lokale publiek meteen in grote aantallen over de vloer krijgt. Dit bleek in Utrecht al op eerste dag geen reden tot zorg. het zesentwintigste Spellenspektakel trok volgens de organisator een recordaantal van meer dan 14.000 bezoekers.

enthousiaste spelers voor de opening

Deze eerste Utrechtse editie was zo succesvol en gezellig druk, dat de grenzen van de huidige hal al vanaf de start nadrukkelijk in beeld komen. Het was met name zaterdag zo druk dat ik af en toe de neiging had om Duits te gaan praten. Er zit nog wat rek in deze hal wanneer je de toernooien naar bijvoorbeeld een congreszaal zou verplaatsen, maar wanneer de beurs in dit lekkere tempo doorgroeit heb je snel een grotere hal nodig.

het was overal gezellig druk

Ik ben goed te spreken over de nieuwe locatie. Deze hal heeft een betere uitstraling dan het oude beestje in Eindhoven: het is prettig dat alles gelijkvloers is, het sanitair was beter verzorgd en bovendien gratis en ten slotte leverde met name de horecavoorziening buiten de zaal een betere kwaliteit dan ik in Eindhoven was gewend (al moest ik voor de eerste fysieke hap al slikken toen ik tien euro mocht afrekenen voor een broodje tonijn en een colaatje). Op BSM en Facebook werd na afloop geklaagd over de hoge parkeertarieven, maar daar heb ik geen boodschap aan. Wanneer je voor 5 eurootjes op een P+R kunt parkeren en met vijf man de bus naar de beurs kunt pakken, is duur parkeren om de hoek simpelweg een bewuste eigen keuze.

je waande je soms in Duitsland

De organisator liet ook deze keer weer zien hoe je een beurshal professioneel indeelt. De brede wandelpaden voorkwamen serieuze opstoppingen en de vloerbedekking zorgde ervoor dat het geluid een tikkie werd gedempt. Hier kon je de speluitleg veel beter volgen dan in zo’n buitenlandse galmbak. Het kost vast wat extra centen, maar deze service wordt door deze speler zeer gewaardeerd.

Direct naast de ingang had Bordspelmania zijn vertrouwde plek, waar de bezoekers informatie over de hobby konden halen en je kon deelnemen aan de traditionele uitgeversquiz, waarbij je aan de hand van afbeeldingen spellen moest raden.

de BSM-quiz was weer populair

Pagina's: 1 2 3 4 5 6