Nederlandstalige versie van Mafia de Cuba

mafia-de-cuba-boxDistributeur Selecta Spel & Hobby B.V. meldt dat in de laatste week van augustus de Nederlandstalige editie van het spel Mafia de Cuba verschijnt. Dit is een nieuw groepsspel voor 6-12 spelers, met geheime rollen, discussie en beschuldigingen in de stijl van Weerwolven. Mafia de Cuba is een ontwerp van Loïc Lamy en Philippe des Pallières. Laatstgenoemde is de auteur van Weerwolven van Wakkerdam, het in Nederland zeer populaire groepsspel van 999 Games. De Belgische tak van Asmodee is de distributeur voor de Benelux en bedient onze zuiderburen rechtstreeks. Selecta verspreidt dit spel namens hen in Nederland.

mafia-de-cuba-materiaal

Het achtergrondverhaaltje van de uitgever: ‘Havana, 29 december 1955. Aan het einde van de maaltijd die hij aangeboden heeft aan zijn trouwe handlangers, geeft Don Allessandro een overzicht van de ‘lopende zaken’. Plots rinkelt de telefoon in de privézaal van het restaurant. President Batista nodigt de Peetvader uit om een paar punten te bespreken in zijn bureau. De Peetvader vertrouwt zijn kostbare sigarenkist toe aan zijn luitenants. Deze sigarenkist heeft een dubbele bodem: onder de eerste rij sigaren is een geheime bergplaats voorzien die gevuld is met diamanten! Zal de Peetvader nog iets aantreffen bij zijn terugkomst? Wie heeft zijn diamanten gestolen, wie is loyaal? Of heeft de schoonmaker misschien iets gezien? Via listige vragen en deductie zal de Peetvader trachten te achterhalen waar zijn diamanten gebleven zijn’.

In Mafia de Cuba krijgt iedere speler de sigarenkist in handen, opent deze en moet dan o.a. beslissen of hij verraad pleegt door diamanten te stelen, of dat hij een loyale gangster blijft, of dat hij een geheim agent is die de familie verraadt. Aan het einde van de dag krijgt de Peetvader zijn sigarenkist terug. Hij ontploft wanneer hij ontdekt dat er diamanten zijn verdwenen. Via verhitte discussies en deductie probeert hij zijn gestolen diamanten terug te vinden, waarbij valse beschuldigingen funest zijn voor de eer van de Peetvader. Betrapte dieven krijgen cementen schoenen en mogen daarna gaan zwemmen in de baai. Listige dieven weten dit wellicht te voorkomen. Of worden ze achter tralies gezet?

In oktober verschijnt de uitbreiding Revolucion. Deze speelt zich een paar jaar na het basisspel af en introduceert nieuwe regels en personages. Je hebt nu revolutionairen, die het spel winnen wanneer één van hen wordt beschuldigd door de Peetvader. De armste Dief en de Straatkinderen winnen in dat geval ook.

Meer informatie: