Spiel 2014 preview T-Z

Deel IV van de Spiel 2014 preview. Laatste update: 14 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2014 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2014 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Tactic (stand 3K-100)
 • realm-of-wonder-boxIn Realm of Wonder [info] kruip je in de huid van een personage in een fantasy setting. Ze gaan op pad op een bord met drie continenten, waarvan er twee kunnen bewegen en daarmee de beweging beïnvloeden. Met magie kun je tegenstanders hinderen of jezelf versterken. Onderweg bevecht je tegenstanders en monsters, vind je schatten en verzamel je grondstoffen. Tactic/Selecta haalt dit spel later dit jaar naar Nederland. Interessant!
TF Verlag UG (stand xx)
 • Canopy Walk [info] is een legspel voor twee spelers, die met vier soorten tegels zo efficiënt mogelijk een hangbrug moeten aanleggen.
TIKI Editions Inc. (stand 1D-101)
 • In Gaïa [info] creëer je een wereld, waarop je leven introduceert, steden bouwt, in de behoeftes van de inwoners voorziet en jouw goddelijke krachten inzet om de wereld te vervolmaken.
Titan Forge Games (stand 2A-126 & 2A-A130)
 • Armymals [info] is een spel over strijdlustige beesten in tanks.
Treefrog Games (stand 1F-160)
 • Mythotopia [info] is een deck building bordspel voor 2-4 spelers, dat is gebaseerd op het spelsysteem van A Few Acres of Snow. Het spel speelt zich af in een middeleeuwse fantasy setting. Interessant!
 • Onward to Venus [info] is gebaseerd op de Doctor Grordbort graphic novels. Elke ronde vlieg je rond planeten en manen en claim je tegels. Met deze tegels verdien je geld, bemachtig je kaarten, bouw je fabrieken en mijnen, jaag je op buitenaardse beesten, val je medespelers aan of verhoog je het crisisniveau op een maan of planeet. Crisis is link, dit kan allerlei galactische ellende activeren. Interessant!
Trefl (stand 3N-113)
 • Het spelmateriaal van Reiner Knizia’s party game Family Bingo bestaat o.a. uit gekleurde houten staafjes, fiches en voor iedere speler een bingobordje. Een kaart toont een opdracht die de spelers tegelijk moeten vervullen, bijv. uit je geheugen een constructie maken, raden wat een medespeler uitbeeldt, stapelen enzovoort. Heb je het als eerste goed, mag je een bingoveld afdekken. Een vol bord levert de winst op.
 • In Astro Jam is een ruimtestation beschadigd door een meteoriet. De spelers moeten hun reparatietaken zo efficiënt mogelijk uitvoeren en het werk van de concurrentie ondermijnen.
 • In Kryptos moet je door deduceren de waardes van de kaarten van je tegenstanders achterhalen.
TwoPlus Games (stand 1D-148)
 • In Da Yu: The Flood Conqueror [info] moet je de wereld redden van overstromingen. Met de juiste dubbelzijdige gereedschapskaarten kun je een overstroming stoppen.
Unplugged (stand 4B-104)
 • Hat-Trick is een voetbalkaartspel voor twee coaches. Ze maken een voetbalveld met hun kaarten en bewegen hun spelers. Met hun actiekaarten kunnen ze korte en lange passes geven en dribbelen. Een doelpoging wordt afgewikkeld met schot- en keeperkaarten. Het spel bevat 32 nationale teams.
Viking Games (stand 4B-120)
 • In het triviaspel Estiméo moet je vragenkaartjes beantwoorden met getallen. Soms exact, soms variabel en soms moet je zelfs meten met een meetlint. Het is van belang om de kaartjes in oplopende volgorde te sorteren.
Volumique (stand 3M-109)
 • Demonstraties van het t.z.t. via Kickstarter te lanceren spel World of Yo-Ho. In dit bordspel over piraten in een fantasy setting is jouw smart phone een van de speelstukken. Via een app tover je jouw telefoon om in een schip met alle toeters en bellen. Arrr!
Waterfall Games (stand 4B-119)
 • spexxx-boxDeze Nederlandse uitgever staat voor het eerst op Spiel. Zij presenteren het dobbelspel Spexx [info] aan een internationaal publiek. Met vijf dobbelstenen gooi je in maximaal vier worpen een combinatie waarmee je een van jouw blokjes op het speelbord plaatst. De combinatie bepaalt op welke coördinaten jouw blokje landt (bijv. het snijpunt van 3 zessen en 2 vieren). Je scoort punten wanneer je drie of meer blokjes naast elkaar dobbelt. Uiteraard leveren de zones met de lastig te gooien combinaties de meeste punten op. De geluksafhankelijke basis kennen we van Yahtzee, maar het positiespel met de blokjes en het blokkeren van medespelers introduceren tactische elementen. Hierdoor legt Spexxx fris dobbelplezier op de mat.
Wattsalpoag Games (stand 2E-112)
 • Switching Tracks [info] is een ‘pick-up-and-deliver’ treinenspel. Het bord toont een spoornet met wissels. Goederen worden ingeladen in steden en afgeleverd in steden met dezelfde kleur als de goederen. Je kunt investeren in snellere locomotieven, meer wagons, wisselwachters en in speciale vaardigheden. Met afgeleverde goederen vervul je contracten. Het is nog niet zeker of dit spel de beurs zal halen, vertraging ligt op de loer.
We Create Trends (stand 1C-102)
 • Het buitenspel XBocce.
What’s Your Game? (stand 3M-100)
 • zhanguo-coverIn ZhanGuo [info] ben je een ambassadeur van de Chinese Keizer. Via jouw speelkaarten moet je een bijdrage leveren aan het rijk. Op jouw eigen bord gebruik je ze om jouw persoonlijke positie te verbeteren. Op het centrale speelbord gebruik je ze voor het rijk, bijv. om te rekruteren, om door de Keizer gewenste bouwwerken op te richten of om legers te verplaatsen. Tussen de bedrijven door moet je de bevolking rustig zien te houden. Te veel onvrede is een voedingsbodem voor opstand. Interessant!
White Wizard Games (stand 1G-144)
 • star-realms-coverStar Realms [info] is een deck-building kaartspel in een galactische setting vol ruimtegevechten. Het spelsysteem doet denken aan Ascension, aangevuld met het aanvallen van medespelers. Ik was al een liefhebber van Ascension, de extra interactie doet Star Realms nog meer in de smaak vallen. Je koopt nieuwe ruimteschepen en bases. Hiermee genereer je de handelspunten voor toekomstige aankopen en de gevechtspunten om een tegenstander aan te vallen. Je schakelt een tegenstander uit door zijn ‘Authority score’ via aanvallen tot nul te reduceren. Dit spel is in de VS zo populair dat het spel niet of nauwelijks in Europa is te krijgen. De aanwezigheid op Spiel brengt hierin eindelijk verandering. Ik zou overigens niet wachten tot zondag. Aanbevolen!
 • Op Spiel zijn verder de volgende extraatjes verkrijgbaar: Star Realms: Gambit Set, Star Realms playmats en een gratis alternate art kaart.
 • Wanneer het productieproces soepel verloopt, verwacht men verder: Star Realms: Crisis – Bases & Battleships, Star Realms: Crisis – Events, Star Realms: Crisis – Fleets & Fortresses, Star Realms: Crisis – Heroes en een Star Realms carrying box met 224 card sleeves.
Winsome Games (stand 1F-103)
 • 1879 is een 18xx-spel dat alleen speelbaar is met materiaal uit 1830.
 • Ukraine is een uitbreiding van Age of Steam.
 • Irish Gauge is een treinenspel met aandelen en goederenblokjes op een kaart van Ierland.
 • Rail USA heeft enige gelijkenis met SNCF (a.k.a. Paris Connection).
Winterlair (stand 1C-100)
 • In het deck building spel EverZone: Strategic Battles in the Universe [info] bouw je een leger uit een pool van 330 kaarten. Vervolgens kies je waar je wilt vechten: land, zee of ruimte. Dan is het knallen geblazen.
WiWa Spiele (stand 2E-110)
 • Het abstracte tweepersoonsspel Barragoon [info].
YAY! Games (stand 4-A106)
 • In Frankenstein’s Bodies [info] bouwen de spelers creaturen uit losse lichaamsdelen. Je kunt de delen desnoods stelen van medespelers, maar dan loop je wel het risico op infectie. De lichaamsdelen moeten matchen op geslacht en serumkleur.
Ystari Games (stand 3B-108, 3H-115 & 3H-116 – Asmodee)
 • witness-boxWitness is een deductiespel voor vier spelers in de wereld van de Belgische strip Blake and Mortimer. Het spel bevat meer dan 100 op te lossen zaken. Een zaak begint met een inleiding. Daarna krijgt iedere speler zijn eigen informatie via zijn persoonlijke boek. Daarna mogen de spelers onder strikte voorwaarden informatie delen. Na twee rondes volgt de afronding van de zaak. Dan moet iedere speler drie vragen beantwoorden. Elk goed antwoord levert de groep 1 punt op.
Z-Man Games (stand 3P-111)
 • In het tweepersoonsspel Akrotiri [info]  plaats je landtegels en graaf je landtegels op om jouw geheime doelen te realiseren.
 • The Battle at Kemble’s Cascade [info] is een bordspel op basis van het klassieke computerspelletje. Het lijkt erop dat dit spel pas in november uitkomt.
 • Bruges: The City on the Zwin is de Engelstalige editie van de uitbreiding van Bruge.
 • Carcassonne: Gold Rush is de Engelstalige editie van de nieuwe Carcassonnevariant.
 • Chimera [info] is een Tichuvariant voor drie spelers. Het lijkt erop dat dit spel pas in november uitkomt.
 • Civilizations [info] is een uitbreiding van het ontwikkelingsspel Clash of Cultures.
 • Fields of Arle is de Engelstalige editie van Arler Erde.
 • De nieuwe editie van Onirim [info] is aangevuld met 7 uitbreidingen en een Incubus figurine.
 • pandemic-curePandemic: The Cure [info] is niet alleen een favoriete band, maar inmiddels ook een dobbelspel op basis van de coöperatieve tophit Pandemie. Interessant!
 • Pandemic: Contagion [info] is een uitbreiding van Pandemie. Het lijkt erop dat dit spel pas in november uitkomt.
 • Fire & Ice is de Engelstalige editie van de uitbreiding van Terra Mystica.
 • The Staufer Dynasty [info] is de Engelstalige editie van Die Staufer.
 • Tragedy Looper [info] is een deductiespel met tijdreizen.
Zoch Verlag (stand 3J-308)
 • mangrovia-boxIn Mangrovia [info] ben je op zoek naar de juiste plekken voor jouw hutten. Je krijgt punten voor de (op een na) meeste hutten op elk van de acht goddelijke sporen, voor de controle van heilige plaatsen, voor het verzamelen van amuletten en voor hutten op lucratieve plekken. Om een hut te bouwen moet het desbetreffende gebied actief zijn en moet je exact het juiste bedrag betalen. Je hebt elke ronde twee acties tot je beschikking, die je met jouw ene marker moet kiezen. Een bootje activeert ze door in volgorde langs de actielocaties te varen. Kies jij voor een late actie, dan heb je een vroege keuze uit kaarten, maar een late keuze uit bouwlocaties en amuletten. Amuletten zijn niet alleen punten waard, maar zijn ook de voorwaarde om bepaalde hutten te kunnen bouwen. Om ze te bemachtigen, moet je hutten op amuletgebieden bouwen. Sommige locaties maken deel uit van twee goddelijke sporen. Dit zijn gewilde bouwplaatsen voor hutten. Interessant!
 • Beasty Bar is een luchtig pestspelletje met een dierenthema.
 • Bite Night.
 • Een eenmalige herdruk van het bordspel Manila [info]. Iedereen probeert zoveel mogelijk winst te maken met allerlei min of meer dubieuze transacties op en rond een rivier. Elke ronde liggen vier goederensoorten klaar om verscheept te worden. Maar omdat er maar drie schepen beschikbaar zijn, worden slechts drie goederensoorten geladen. Aan het begin van een ronde bepaalt een veiling wie deze ronde de havenmeester wordt. Deze corrupte potentaat beslist welke lading achterblijft en zal bederven. Vervolgens bepaalt hij de startpositie van de drie schepen. Elk schip beweegt over een spoor met 13 velden, de havenmeester beslist op welk startveld (0-5) een schip begint. Hij is daarbij niet volledig vrij, de som van de startvelden moet 9 bedragen. De havenmeester mag verder als enige één aandeel in een van de vier goederensoorten kopen. In deze versie zijn de houten bootjes en de plastic muntjes vervangen door karton. Aanbevolen!
 • Socken Pfeffern is een actiespel met bontgekleurde sokken.
 • sushi-goIn het kaartspel Sushi Go! [info] worden de kaarten gedistribueerd via een draft systeem. Terwijl je jouw eerste kaarthanden bekijkt, moet je beslissen voor welke soorten je gaat. Daarna is het zaak om de juiste kaarten uit het aanbod te kiezen. Je verdient bijv. punten via de meeste rolls of met een volledig sashimi set. Een toefje wasabi kan de score verbeteren. En je moet vooral niet vergeten om de meeste toetjes te verzamelen. NB White Goblin Games komt in het eerste kwartaal van 2015 met een Nederlandstalige editie, waarvan het artwork is gebaseerd op de mooiere Amerikaanse editie.  Interessant!
Zvezda (stand 1D-122)
 • In Ifrito [info] bewegen de spelers op een speelbord met twee verdiepingen hun vliegende tapijten met Djinns erop. Elk tapijt heeft negen locaties voor Djinns. Hun posities bepalen hoe de tapijten mogen bewegen. De actieve speler brengt een nieuw tapijt in het spel, beweegt een tapijt of verovert een vijandelijk tapijt waarop minder Djinn’s staan. Het veroveren van tapijten en het vangen van Djinn’s leidt jou naar de winst.