Spiel 2014 preview N-S

Deel III van de Spiel 2014 preview. Laatste update: 14 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2014 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2014 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Nekomado (stand 3S-102)
 • Shogi in meerdere soorten en maten.
Noris-Spiele (stand 3J-108)
 • Bala Bala [info] is een behendigheidsspel waarbij je balletjes door de openingen van de speldoos moet gooien.
North and South Games (stand 2D-111)
 • SafeBreaker is een kaartspel met criminele beren. 12 kaarten met zes kleuren en zes cijfers vormen combinaties. Door de juiste vragen te stellen, antwoorden te onthouden en een beetje deductie kun je tegenstanders uit het spel spelen.
 • In Terrain heeft iedereen een geheime terreinsoort waarmee hij punten verdient. Beurtelings trekken de spelers een tegel en leggen deze aan. De winnaar is de speler met het grootste verbonden gebied.
North Star Games (3G-108)
 • evolution-boxIn Evolution [info] moet jouw soort zich aanpassen aan een dynamisch ecosysteem, waar voedsel schaars is en roofdieren op de loer liggen. Met een lange nek kun je bij moeilijk bereikbaar voedsel, een pantser en horens bieden bescherming tegen de vraatzucht van vleeseters. De kaarten bieden tal van manieren om te ontwikkelen en staan verschillende speelstijlen toe. Interessant!
Nostheide (stand 3M-118)
 • Het oktobernummer van het spellenblad Spielbox bevat twee kleine uitbreidingen. Carcassonne: Halb so wild introduceert een sheet met 12 halve driehoekige tegels (een tweede set is te koop via de shop op Cundco.de). Sushi Go: Soy Sauce is een uitbreiding van de Duitse editie van Sushi Go.
 • De gratis Messe-Special [info] bevat een Amigo spelletje en een lot voor een loterij van Abacus.
NRP-Games (stand 2F-112)
 • Deze Nederlandse uitgever presenteert het spel Rifugio [info]. Lopend door de Italiaanse bergen zie je bijzondere bloemen, dieren, watervallen, passen en bergtoppen. Wie de meeste van deze plekken bezoekt en zijn Rifugio’s (berghutten) op strategische plekken bouwt, wint het spel.
NSKN Games (stand 1G-140)
 • Praetor [info] is een worker placement spel waarin de spelers een Romeinse stad bouwen. Elke ronde zet je jouw werkers in voor grondstoffen, moraal, nieuwe werkers, nieuwe stadstegels en winstpunten. Jouw werkers worden door ervaring steeds productiever, maar gaan uiteindelijk met betaald pensioen.
 • Progress: Evolution of Technology [info] is een kaartspel waarin de spelers nieuwe technologieën ontdekken waarmee ze hun beschavingen door de eeuwen leiden. Een van de vele ‘Civ-achtigen’ die dit najaar op ons afkomen. Dit spel richt zich volledig op de ‘tech tree’. Interessant!
 • In Versailles [info] kruipen de spelers in de huid van architecten en interieurontwerpers die een bijdrage leveren aan de bouw en de inrichting van het paleis.
Numbskull Games (stand 3M-103)
 • C. Higgins Rail Pass [info] is een toegankelijk treinenspel.
 • California Gold [info] is een spel over de teelt van sinaasappels.
 • Prepoten [info]is een spel over paarden: fokken, wedden en racen.
Nürnberger Spielkarten Verlag (stand 1C-131)
 • Qwixx gemixxt is een scoreblok voor het dobbelspel Qwixx, waarop de kleuren en getallen door de mixer zijn gehaald. Dit levert twee nieuwe varianten op. Op de beurs zijn 500 sets verkrijgbaar voor € 1 per stuk.
 • In Reinhard Staupe’s tweepersoonsspel Kuhlorado dobbel je koeien en/of cijfers en markeer je de juiste velden op het speelveld. Je verdient punten met de controle van waterputten, meerderheden en de omvang van jouw kudde.
 • In Reinhard Staupe’s tweepersoonsspel Zum Kuhkuck trek je elke ronde een nieuwe kaart of scoor je een van de kleuren in jouw kaarthand. Je kunt met elke kleur maar één keer scoren. Na het scoren leg je jouw hand af en begin je opnieuw. Wanneer je tussentijds een stormkaart trekt, moet je jouw hand zonder punten afleggen.
 • In Reinhard Staupe’s tweepersoonsspel Kuh Vadis probeer je als eerste jouw drie locaties op het speelveld te verbinden. Hiertoe dobbel je koeien en/of cijfers. Gooi je twee koeien of drie gelijke cijfers, dan mag je een veld markeren. Bij vier koeien of gelijke cijfers krijg je een extra beurt.
Oliphante (stand 3N-119)
 • In Movie Trailer [info] moet je de door jouw medespelers genoteerde speelfilm zien te herkennen.  Het spel is verpakt in een filmblik.
Österreichisches Spiele Museum e.V. (stand 1C-106)
 • In Bakerspeed gooit een speler een dobbelsteen, waarna iedereen tegelijk zo snel mogelijk de bijpassende kaart moet spelen.
 • In het kaartspel Paititi zoeken archeologen naar Incaschatten, om ze vervolgens tentoon te stellen.
Ostia Spiele (3Q-103)
 • In Marchia Orientalis [info] begin je met een enkele stadstegel en bouw je vervolgens boerderijen, kloosters en uiteindelijk kastelen. Een nieuwe tegel koop je op de markt. Je mag hem in jouw rijk plaatsen wanneer de symbolen overeenstemmen. Een volledig omringde tegel genereert winstpunten. Als alternatief kun je twee tegels stallen op jouw marktspoor om ze later te kopen. Bij voorkeur voor een prikkie, maar dan kunnen de medespelers ook toeslaan. Interessant!
 • Slicks: Tracks & Tricks – Expansion #2 is een uitbreiding.
PD-Verlag (stand 1C-108)
 • Antike II is een nieuwe versie van Antike, met een nieuw speelbord en een paar regelaanpassingen.
 • Concordia: Britannia is een uitbreiding met een dubbelzijdig bord. De Britannia kaart is spannend krap met maar 23 steden in 10 provincies. De Germania map introduceert o.a. kastelen en beweging van de zeekolonisten over rivieren. Interessant!
Pearl Games (stand 1C-136)
 • deus-coverDeus [info] is een nieuw bordspel van Sebastien Dujardin. De spelers bouwen hun beschaving op. Je begint elke ronde met 5 bouw- annex actiekaarten. Er zijn zes kleuren: rood is militair, bruin is grondstofproductie, geel is handel, blauw is scoren, paars is tempels en groen is variabel. Je gebruikt er één om een gebouw te bouwen of je offert er één of meer aan een god. Je bouwt het gebouw op het centrale speelbord. De daartoe gespeelde kaart leg je aan jouw eigen tableau, waarmee je acties van alle kaarten in deze rij activeert. Via een offer leg je kaarten af, krijg je een bonus, en vul je jouw hand weer aan. Interessant!
Pegasus Spiele (stand 3M-101 en 3M-110)
 • Der 7bte Zwerg is een dobbelspelletje waarbij je dwergen in de juiste volgorde moet zien te krijgen, terwijl de medespelers wedden op de uitkomst.
 • Auf nach Indien! is de Duitse editie van Sail to India.
 • In Hook moeten piraten door gaten in kaartjes kijken om te zien waarop ze moeten schieten.
 • Im Wandel der Zeiten: Das Würfelspiel – Eisenzeit is de Duitse editie van Roll Through the Ages: The Iron Age.
 • Lost Legacy: Das Sternenschiff & der fliegende Garten, twee varianten op Love Letter.
 • In MindMaze: Verzwickte Rätsel – Rabenschwarze Geschichten stellen de spelers vragen om morbide raadsels op te lossen.
 • Tal der Könige is de Duitse editie van Valley of the Kings.
 • Das Vermächtnis: Stammbaum der Macht is de Duitse editie van Legacy: The Testament of Duke de Crecy.
 • Raumstation Theseus is de Duitse editie van Theseus: The Dark Orbit.
Pendragon Game Studio (stand 1A-104)
 • In Hexemonia [info] controleer jij een Griekse stadstaat in de klassieke oudheid. Je ontwikkelt jouw stad via resourcemanagement, productie, gebiedsuitbreiding en oorlog.
 • In het coöperatieve spel Stay Away! jagen 4-12 spelers op een bovennatuurlijk wezen, dat in staat is om mensen over te nemen. Wie is wat? Niemand is te vertrouwen. Waar is de vlammenwerper?
PENTA-GAMES (stand 4B-108)
 • Een Penta [info] set met blokken en het bijbehordende speelboek.
PHALANX (stand 2A-103)
 • 1944 Race to the Rhine [info] is een ‘wargame’ dat draait om resourcemanagement.
 • The MAGNATES: A Game of Power [info] is een historisch kaartspel over het Pools-Litouwse Gemenebest.
Piatnik (stand 3D-108)
 • In het dobbelspelletje Espresso Fishing probeer je vissen te vangen. Met de betere worpen kun je medespelers bestelen. Met espressofiches kun je voorkomen dat je jezelf in slaap dobbelt.
 • Ludix van Niek Neuwahl.
 • Venezia 2099 van Leo Colovini.
 • Miffy.
Placentia Games (stand 1D-146)
 • Een nieuwe editie van Florenza.
 • Captains of Fortune is een kleine uitbreiding van Florenza.
 • War and Religion is een uitbreiding van Florenza: The Card Game.
Planplay (stand 4B-112)
 • Mood X [info] is een storytelling spel. Elke ronde speelt een andere speler de hoofdrol in een verhaal. Met hulp van het spelmechanisme bouwen de spelers een verhaal op. Daarna moeten ze de stemming van de hoofdrolspeler zo goed mogelijk raden. Hiermee verdienen zowel zij als de hoofdrolspeler hun punten.
Playad Games (stand 4B-101)
 • Agents Secrets is een spel voor 6-12 spelers in twee teams (CIA vs. KGB). Elk teamlid heft een geheim identiteit (agent of dubbelagent). Na intern overleg spelen de spelers in het geheim actiekaarten op missies. De beste combo tikt de punten binnen.
 • In Boom Bokken gaat een tikkende tijdbom rond. Jij speelt een kaart met de waarde 1-8 en wijst de volgende speler aan, die een hogere of lagere kaart moet spelen. Lukt dit niet, dan knalt hij uit de ronde.
PlayThisOne (stand 3S-106)
 • roborama-banner-RoboRama is een bordspel voor 2-4 spelers. Iedere speler bestuurt vier eigen robots die naar de overkant van het speelbord racen. Je hebt een set kaarten waarmee jij jouw robots bestuurt. Het cijfer op de uitgespeelde kaart bepaalt hoeveel velden jouw robot moet bewegen. Gebruikte kaarten ben je tijdelijk kwijt. Je krijgt ze o.a. terug door jouw robots naar velden met het juiste cijfer te bewegen. Je bent daarom steeds op zoek naar de juiste combinatie van bewegingspunten en routes. Dit levert een uitdagend en tactisch spel op. Tijdens de race word je gehinderd door de robots van jouw tegenstanders en kun je hun robots blokkeren. Met de meegeleverde varianten kun je nog meer interactie toevoegen, waaronder de afschrikwekkende neutrale robot van de coverafbeelding. Met deze Chaosbot kun je allerlei rottigheid uithalen, wat de nodige sfeer aan de tactische race toevoegt. Je wint het spel door jouw vier robots als eerste naar hun finishvelden te bewegen. Vlot, toegankelijk, tactisch en interactief, dit is een leuk spel geworden. Aanbevolen!
 • Op Spiel 2014 is het elke dag tussen 11.00 en 12.00 uur Happy Hour bij de mannen van PlayThisOne. Dan kun je niet alleen dit nieuwe spel proberen, maar maak je ook nog eens kans op een gratis exemplaar. Je kunt je hiervoor aanmelden vanaf 10.30 uur.
 • Henk Rolleman heeft een prachtige fotoserie van RoboRama gemaakt.
Pleasant Company Games (stand 2C-138)
 • In het dobbelspel Ancient Terrible Things [info] ga je op ontdekkingsreis op een rivier in de jungle. Met een combinatie van dobbelstenen en kaarten verzamel je schatten.
Porcupine Press (stand 1F-150)
 • Bala Ra [info] is een bordspel van Martyn F en Jack Hanauer, waarbij gekleurde dobbelstenen de landblokken zijn waarmee je jouw koninkrijk uitbreidt.
 • TRIX [info] is een partyspel waarbij de medespelers op basis van aanwijzingen jouw kaartjes moeten raden.
 • Martyn F deelt deze stand met de egeltjes en verkoopt zijn nieuwe spel Oklahoma Boomers en een viertal uitbreidingen.
Portal Games (stand 1C-120)
 • Imperial Settlers [info] is een kaartspel waarin iedere speler zijn imperium ontwikkelt door gebouwen te stichten. om daar via zijn werkers nieuwe grondstoffen en vaardigheden te bemachtigen. Ontwikkelen, uitbreiden, handelen en veroveren. Dit is er weer een voor de rubriek ‘Civ-achtigen’. Interessant!
 • Mississippi is een army pack voor Neuroshima Hex!
 • Spyglass of Illusory Hope is een gratis extraatje voor Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island.
 • Tracing Doctor Livingstone is een nieuw scenario voor Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island.
 • Bots is een nieuwe factie voor Theseus: The Dark Orbit.
Posthuman Studios (stand 3-A106 – Brave New World)
 • In het kaartspel Shinobi Clans [info] kies je geheime missies, draft je ninja’s en wapens en breng je ze via een ‘stacking’ mechanisme in het geheim in stelling.
Post Scriptum (stand 1C-100)
 • Drizzit – il gioco di carte is een coöperatief kaartspel op basis van de webcomic Drizzit.
Purple Games (stand 2D-112)
 • In het deductiespel 27th Passenger: A Hunt On Rails [info] probeert een groepje moordenaars op een trein de identiteit van de vakbroeders te achterhalen, om hen uit te schakelen voordat ze zelf het haasje zijn.
 • Een Essen Promo Pack is gratis bij aanschaf van dit spel.
Queen Games (stands 1B-108, 1H-115 & 1H-116 – Asmodee)
 • In Dirk Henn’s Neptun [info] speel je een Romeinse handelaar die in drie rondes moet toeslaan. Je verzamelt contracten, reist rond om ze in de juiste volgorde te vervullen en verdient daarmee punten.
 • Orcs Orcs Orcs [info] combineert deck building en tower defense. Tovenaars brengen met hun spreuken zoveel mogelijk orcs om zeep.
 • Greed [info] is een nieuw kaartspel van Donald X. Vaccarino. Je start met 12 kaarten. Aan het begin van de ronde kies je één kaart en geef je de rest door aan je linkerbuurman. Vanaf de derde ronde speelt iedereen simultaan één handkaart: een eenmalige actiekaart, een personage met permanente voordelen of een bezitting. Na 12 rondes wint de rijkste speler.
Quined Games (stand 3R-109)
 • The Golden Ages [info] is een bordspel voor 2-4 spelers vanLuigi Ferrini met artwork van Alexandre Roche. Je leidt jouw beschaving in vier tijdperken door de geschiedenis. Zoals gebruikelijk in dit genre vind je technologieën uit, creëer je kunst, bouw je gebouwen en wonderen, sticht je steden en ga je de strijd aan met jouw medespelers. Ik heb iets met dit soort spellen, ik ben benieuwd wat Quined Games ervan heeft gebakken. De concurrentie voor The Golden Ages is niet mals, op Spiel 2014 worden meerdere ontwikkelingsspellen verwacht. Interessant!
  quined-mp-2014
 • Massilia [info] is een bordspel voor 2-4 spelers van Alain Epron met artwork van Alexandre Roche. In het Marseille van de klassieke oudheid beheer jij marktkramen die jij vult met de gevraagde goederen. Het is daarbij zaak jouw klanten tevreden te houden, de consul zo te smeren dat hij jouw concurrenten lastigvalt en om de gunst van de goden te verdienen. Voor dit spel worden ook nog een kleine uitbreiding en een ‘goodie’ geproduceerd.
R&D Games (stand 3O-101)
 • Keyflower: The Merchants is de tweede grote uitbreiding van Keyflower. Contracten bieden extra mogelijkheden om punten te verdienen of goederen te ruilen. Hutten bieden meer mogelijkheden en ruimte voor uitbreidingen, die op hun beurt de waarde van de desbetreffende tegels verhogen.
 • Keyflower: Trader is een extra tegel voor kopers van The Merchants. Je krijgt hem erbij voor een kleine donatie aan een goed doel.
 • Keyflower: Beekeeper is een extra tegel voor Keyflower.
R&R Games (stand 1G-149)
 • spellcaster-boxSpellcaster [info] is een kaartspel met duellerende tovenaars. Er zijn 60 spreuken in vier soorten: Combat, Conjuring, Healing en Sorcery. Je wint door de energie van je tegenstanders uit te putten of door voldoende magische edelstenen te verzamelen.
 • In het treinenspel Spike [info] bouw je jouw spoornet uit door steden te verbinden, goederen te laden en af te leveren, geld te verdienen met contracten en voltooide routes en door jouw locomotieven en wagons te moderniseren. De Nederlandstalige spelregels zijn helaas het product van Vlamingen die blijkbaar niet thuis zijn in Standaardnederlands. Interessant!
 • Hearts of AttrAction is een variant op AttrAction.
Ragnar Brothers (stand 1D-106)
 • Promised Land: 1250-587 BC [info] is een veroveringsspel met een toefje worker placement dat zich afspeelt in het beloofde land.
 • In het kaartspel Steam Donkey [info] bouwen de spelers tegen betaling van kaarten attracties, slaapgelegenheden, monumenten en openbaar vervoer in de drie zones van een vakantiepark. Dit ten behoeve van de gasten, die op de achterkanten van de speelkaarten zijn afgebeeld. Karakters en bonuskaarten bieden extra hulp.
Ravensburger (stand 3H-108)
 • smartPLAY [info] is een nieuw spelsysteem, waarbij een bordspel wordt gecombineerd met een smartphone en een app (iOS en Android). De smartphone houdt vanuit een houder via de camera en ‘visual recognition’ beeldherkenningssoftware de speelsituatie in de gaten en reageert op handelingen van de spelers. De eerste drie smartPLAY titels verschijnen dit najaar: het kennisspel YES or kNOw, het coöperatieve spel Das magische Museum van Inka en Markus Brand en een gemoderniseerde heruitgave van Reiner Knizia’s King Arthur.
 • orongo-boxReiner Knizia’s Orongo [info] speelt zich af op Paaseiland. Door geschikt te bluffen en te bieden met jouw schelpen bemachtig jij de beste locaties en de gunstigste grondstoffen voor de bouw van de grote stenen beelden.
 • AbluXXen Flow Pack, een gratis uitbreiding van Abluxxen. Wanneer je een bepaalde set aflegt, mag je de bijpassende bonuskaart (af)pakken en voor je op tafel leggen. Deze is aan het einde 5 bonuspunten waard.
 • Lauf rauf! [info] is een loopspel met dobbelstenen.
 • Mauseschlau & Bärenstark: Weltreise [info] is een educatieve wereldreis voor kinderen.
 • Quizduell: Das Spiel [info]  vertaalt een bekende Duitse app naar een kennisspel van karton en papier.
 • Sau-Bande! [info] is een behendigheidsspel voor jonge kinderen met een bal gooiende biggetjes.
Rebel.pl (stand 1C-118)
 • Slavika: Equinox is een zelfstandig speelbaar spel en een uitbreiding van Slavika.
Red Glove (stand 1A-100)
 • GodZ speelt zich af in de setting van Super Fantasy: Ugly Snouts Assault. Op een zich ontwikkelend modulair speelbord bestrijden de goden elkaar, veroveren en bouwen ze steden, controleren ze regio’s en worden ze aanbeden door horden gelovigen.
 • In Vudù speel je een zwarte magiër. Met dobbelstenen verzamel je ingrediënten. Met spreuken val je de tegenstanders aan. De daaraan gekoppelde vervloeking heeft invloed op hun spelhandelingen. Voorbeelden: met één hand spelen, je tong uit je mond laten hangen, elke ronde om de tafel rennen. Je verdient bonuspunten wanneer de vervloekte zich vergist.
 • Magikaboom is een push-your-luck dobbelspelletje, waarbij de spelers magische ingrediënten verzamelen met de kans op een ontploffende toverketel.
 • Super Fantasy: Night of the Badly Dead is een vervolg op Ugly Snout Assault, met nieuwe helden, missies enzovoort.
 • Merry Yard/Aia Gaia, Circus Express, Dogsitter, Mostrilli, Pizzeria Italia, Polpastrelli, Tutti al Mare en Ghiotto di Ghiande is een reeks kinderspelletjes.
RedImp Publishing (Stand 2D-101)
 • The Lord of the Ice Garden [info] is een fantasy bordspel in de world of Midgaard setting van de schrijver Jarosław Grzędowicz.
 • Warships lijkt op het eerste gezicht een Strategokloon met schepen.
Red Raven Games (stand 3P-113)
 • In Ryan Laukat’s The Ancient World [info] ontwikkelen de spelers hun stadstaten door hun burgers op acties in te zetten en door Titanen te bevechten met legerkaarten.
 • City of Iron: Experts and Engines is een uitbreiding van City of Iron.
Repos Production (stand 3C-104)
 • 7-wonders-babelbox7 Wonders: Babel bevat twee uitbreidingen van 7 Wonders. In de eerste uitbreiding draften de spelers tegels met regelwijzigingen. Je kunt zo’n tegel later in het spel brengen door een kaart af te leggen. De gewijzigde spelregel geldt tot het einde of tot je een nieuwe tegel in het spel brengt. Jouw uitgespeelde tegels leveren je bonuspunten op. De tweede uitbreiding introduceert kaarten die het spelen van bepaalde kaartkleuren met een aanvullende heffing belasten. Betaal je de heffing, krijg je fiches die een bonus opleveren. Interessant!
 • Een nieuwe editie van Ca$h ’n Guns. Gangsters zitten aan tafel en moeten een buit verdelen. Iedere speler heeft een eigen schuimrubberen pistool en een setje kogelkaarten. Je richt jouw pistool elke ronde op een medespeler. De spelers kunnen daarna nog wegduiken. De bikkelharde achterblijvers strijden om de buit. De kogelkaarten geven aan of iemand al dan niet wordt geraakt.
 • Een uitbreiding van Faidutti’s Mascarade met 12 nieuwe personages.
 • Ghost Stories: Band of Brothers is een kleine uitbreiding van Ghost Stories.
Rielekst (stand 1G-139)
 • clover-coverDeze Nederlandse uitgever komt met het kaartspel Clover. Klavertje vier brengt geluk, toch? Dat hangt er maar net van af in welk veld hij staat! Door klaverkaarten uit hun hand te spelen, kunnen spelers het elkaar flink lastig maken. Natuurlijk moet je een beetje geluk hebben, maar slimme beslissers zetten het geluk naar hun eigen hand in dit snelle kaartspel voor drie tot zes personen.
Rightgames LLC (stand 1F-161)
 • Bug Race is een racespel met insecten voor kinderen.
 • Evolution: Random Mutations [info] is een zusterspel van Evolution: The Origin of Species.
Roll D6 Games (stand xx)
 • Kyoto Protocol [info] is een kaartspel over energieproductie en milieuvervuiling. Om energie te produceren trek je grondstofkaarten (in 5 soorten) en speel je sets uit. Wanneer je niet genoeg produceert, word je gestraft voor contractbreuk. Per grondstofsoort krijgt de grootste producent een boete voor vervuiling. Dit risico kun je verkleinen door kaarten gedekt te spelen, maar dit kost je beurten.
Rombol (stand 1B-127)
 • In het tweepersoonsspel Slow Fox van Hartmut Kommerell probeer je de tegenstander te dwingen om van het bord te springen. Tijdens het spel wisselen oversprongen stukken van eigenaar.
Rudy Games (stand 3N-104)
 • Leaders: A Combined Game [info] speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Het bordspel draait om diplomatie, verovering en technologische ontwikkeling. Een tablet App is een wezenlijk onderdeel van het spelsysteem.
 • Cigars up in smoke is een uitbreiding van Leaders.
Schmidt Spiele (stand 3H-102)
 • TrakkX wordt aangekondigd al een combinatie van Rummikub en Qwirkle. Iedere speler begint met 15 voor de anderen onbekende tegels, met de waarde 1-14 in vier kleuren, aangevuld met speciale tegels. De actieve speler trekt een open tegel of een tegel uit de zak en speelt een of meer tegels. Je moet beginnen met een nieuwe groep van 3-4 tegels (zelfde getal en verschillende kleuren, of zelfde kleuren en op- of aflopende getallen). Daarna kun je naar hartenlust combineren. Je wint door als eerste al jouw tegels aan te leggen.
 • In het dobbelspel Crowns heb je een eigen bordje met 5×5 velden & grensvelden en 18 fiches. Je gooit zes stenen, mag andere worpen verlagen naar een ook gegooide waarde, om uiteindelijk fiches te plaatsen. Fiches op de grens en complete rijen leveren punten op.
 • Seiji Kanai’s Adventure Tours is gebaseerd op het kaartspel Mai-Star.
 • In DOG Cards vertalen Kramer & Kiesling deze Mens-erger-je-niet variant naar een kaartspel. De spelers moeten als eerste twee rijen met genummerde kaarten (1-14) zien te vormen.
 • Mensch ärgere Dich nicht: …noch mehr ärgern – Kartenerweiterung Blau is een nieuwe set met beweging- en pestkaarten waarmee je het bordspel Mens-erger-je-niet kunt uitbreiden.
Schwerkraft-Verlag (stand 3P-113)
 • Winzige Weltreiche is de Duitse editie van Tiny Epic Kingdoms.
 • In Kanban: Automotive Revolution [info] staat het productieproces in een autofabriek centraal. Jij moet leveranciers en inkoop managen, onderdelen verbeteren, innoveren en de productie verhogen. Een efficiënt productieproces en optimale timing staan voorop.
SetSign.de (stand 3M-101)
 • In Ryce: Empire of Sand [info] ben je geland op Mars, waar je een basis bouwt, astronauten rekruteert en deze op pad stuurt voor mijnbouw, tunnelaanleg, grondstoffen en de overname van andere mijnen. De grondstoffen gebruik je o.a. voor technologische verbeteringen, speciale eenheden of invloedkaarten. Je verdient o.a. punten via mijnen en technologie.
 • Deze eerste editie van het spel is uitverkocht. Het laatste exemplaar wordt verloot onder de lezers van de SetSign.de nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief informeert je t.z.t. over de Kickstartercampagne voor de tweede editie van het spel. Deze wordt in het eerste kwartaal van 2015 opgestart.
Sierra Madre Games (stand xx)
 • In Greenland [info] speel je een van drie Groenlandse stammen tijdens de 11e tot de 15e eeuw. Je verzamelt voedsel, grondstoffen en technologie, moet rekening houden met weer en uitputting van grondstoffen, onderhandelen met de buren, je veestapel onderhouden enzovoort.
Sit Down! (stand 3O-118)
 • In het dobbelspel Sushi Dice liggen drie gerechten op tafel. Twee van de spelers proberen simultaan de ingrediënten bij elkaar te gooien. Gooi je ‘Yuck-symbolen’, dan kan de oplettende actieve tegenstander je dwingen om stenen over te gooien. Gooi je beiden ‘Yuck’, dan kan een van de andere spelers jullie beurt beëindigen.
 • Sushi Dice: Paella & French Fries is een kleine uitbreiding.
Smiling Monster Games (stand 1D-148 – Swan Panasia)
 • In het kaartspel Office 21 [info] staat winst maken voorop. De kern van het spelsysteem is gebaseerd op Black Jack, aangevuld met speciale effecten.
 • Sirenen in Sicht is een spel van Martin Schlegel.
Soso Studio (stand 4A-114)
 • In Castle Crush! [info] bouwen de spelers kastelen met houten blokken en vallen ze de andere kastelen aan met een houten knots. Degelijk bouwen is belangrijk.
Space Cowboys (stand 3B-108, 3H-115 & 3H-116 – Asmodee)
 • black-fleet-coverIn Sebastian Bleasdale’s Black Fleet [info] controleer jij drie soorten schepen. Met jouw koopvaarders verdien je dubloenen door goederen te vervoeren, met jouw piraten beroof je andere koopvaarders en met jouw marine verdien je geld door vijandelijke piraten tot zinken te brengen. Met jouw verdiende geld koop je ontwikkelingen om jouw schepen te verbeteren en betaal je uiteindelijk het losgeld voor de dochter van de gouverneur, waarmee je het spel wint.
 • Time Stories is een ‘decksploring game’, waarbij de spelers via verschillende speeldecks allerlei verhalen ontdekken en beleven. De spelers zijn agenten van een instantie die verstoringen in de tijd moet voorkomen. Jouw karakter wordt naar een bepaalde periode gestuurd, waar hij via een ‘gastheer’ kan handelen. Onder tijddruk moet je informatie en hulpmiddelen verzamelen om het doel van de missie te realiseren. Dit spel wordt pas na Spiel 2014 uitgebracht.
Spellènko (stand 4A-120)
 • Deze Nederlandse uitgever presenteert het kaartspel Circus [info].
 • Voor het spel Vampire Run! loopt momenteel een crowd funding project.
Sphinx Spieleverlag (stand 3P-100)
 • In Auge um Auge [info] controleer jij een straatbende, die graag acht blauwe ogen wil uitdelen voordat een andere bende dat doet. Tijdens de dobbelknokpartij kunnen de bendes elkaar helpen.
 • Unicum is een spel over unieke eigenschappen. Die moet je herkennen en vervolgens beargumenteren dat de kaart een plek in de “Circle of UNICUMS” verdient.
Spiel & Autor (stand 3B-100)
 • 5Quadrat.
Spielbörse (stand 3R-101)
 • Bij Um Himmels Willen speel je een kaart, vervul je een opdracht en verdien je punten. Er zijn drie categorieën: quizvragen, dobbelen en behendigheid.
Spiele aus Timbuktu (stand 1F-103 – Spielbar)
 • hellweg-boxMichael Schacht’s nieuwe bordspel Hellweg westfalicus. Dit is een economisch bordspel voor 2-4 spelers. De titel verwijst naar een oude weg tussen Duisburg en Paderborn, die tot in de middeleeuwen een belangrijke handelsroute was. Je koopt goederen tegen lage prijzen en verkoopt ze met maximale winst. De aangeboden goederen zijn zout, bier er ijzerwaren. Wanneer je te lang wacht, krijg je weliswaar een gunstige inkoopprijs, maar alleen voor de goederen die dan nog over zijn. Door de inzet van wagens kun je handelsroutes aanleggen en aan verre steden leveren. De rijkste speler na 12 rondes wint het spel. Het spel bevat 35 kaarten, 90 houten speelstukken, 45 munten, een speelbord en tweetalige spelregels (Duits en Engels). Interessant!
 • De uitbreiding ‘Warehouse and Privilegies’ wordt met het spel meegeleverd. Zolang de voorraad strekt krijg je op Spiel ook nog een tweede uitbreiding en een surprise pack.
 • In de Spielbar stand zijn nog meer activiteiten gepland, bijvoorbeeld speelsessies met Michael Schacht en een verloting met vele prijzen. De hoofdprijs is een huisbezoek van Michael voor een speelavond (alleen in Duitsland).
Spielerei (stand 3B-100)
 • Een stansvel met mini-uitbreidingen [info] voor Carcassonne, Siedler von Catan, Hugo das Schlossgespenst, Zooloretto en Village Port. Deze set was oorspronkelijk alleen bedoeld voor bezoekers van het spellenevenement Darmstadt Spielt, maar is nu ook verkrijgbaar op Spiel. De uitbreidingen: Carcassonne: Darmstadt, Siedler von Catan: Hochzeitsturm, Zooloretto: Langer Ludwig, Village Port: Schatzkiste en Hugo: Gruselplättchen.
Spielquader (stand 2C-120 en 2C-123)
 • Whacky Mini [info].
 • Whacky Roll Ultimate [info].
Spieltrieb (stand 2A-109)
 • Gefährliche Geschichte is een dobbelspelletje.
 • In Keep Cool [info] draag je het klimaat een warm hart toe.
 • In PLOUF! zoek je een route over smeltende ijsschotsen
 • Weg damit! is een spelletje over afvalscheiding.
Spielworxx (stand 2-C126)
 • arkwright-boxIn Arkwright [info] bestuur jij tot op vier fabrieken in Engeland tijdens de 18e eeuw. Wanneer je arbeiders aanneemt, ontstaat automatisch vraag. Voor een verhoging van de output kun je extra arbeiders aannemen of jouw fabriek technologisch ontwikkelen. In een actieronde bepaal jij de prijs van jouw goederen. Je kunt jouw verkoopkansen verhogen met betere fabrieken, betere kwaliteit en met reclame. Iedere speler heeft een set actiefiches. Deze plaats je tegen betaling op vrije velden in jouw rij op het centrale bord. Soms bepaalt de kostprijs de kracht van de actie. Gaandeweg worden jouw acties effectiever door het verkrijgen van betere actiefiches. Na een actieronde wordt één fabriekssoort geactiveerd, moet je betalen voor machines en arbeiders en verkoop je de geproduceerde goederen. Je kunt ze ook verschepen naar de kolonies, wanneer je een passend contract bezit. De waarde van aandelen stijgt op basis van het aantal en de kwaliteit van de verkopen. Na vier actierondes hebben alle fabriekssoorten geproduceerd en eindigt de ronde met een gebeurtenis. Na vijf rondes wint de speler met de waardevolste aandelenportefeuille. Interessant!
 • Een herdruk van speelkaart #37 uit La Granja.
Spiral Galaxy Games (stand 4A-125)
 • Omega Centauri [info] is een 4X bordspel voor galactische veroveraars. Via technologie, cultuur en militaire kracht proberen de spelers hun volken te ontwikkelen.
Sprocket Games (stand 3Q-105)
 • In Keep Running! zijn de spelers op de vlucht voor een beer. Met een combinatie van dobbelen en kaarten probeer je uit de klauwen van de veelvraat te blijven.
 • In het slagenspel Of Mice and Lemmings willen muizen via een brug een kolkende rivier oversteken om de kaasfabriek te bereiken. De suïcidale lemmingen slopen de boel om zich in de rivier te kunnen storten. Aan het begin zijn de identiteiten geheim.
Steffen-Spiele (stand 3G-115)
 • Blocks [info] is een driedimensionaal bouwspel van Steffen Mühlhäuser en Fred Horn.
 • Bohnenpower [info] is een uitbreiding van Copa.
Steve Jackson Games (stand 3M-110 – Pegasus Spiele)
 • Demo’s van de heruitgave van het oorspronkelijke Car Wars basisspel.
 • Demo’s van de nieuwe editie van Knightmare Chess.
 • Demo’s van Mars Attacks: The Dice Game.
 • Revolution! Anarchy is een uitbreiding van het bordspel Revolution!.
Storyception Games (stand 2E-106)
 • Apocalypse Universe: Galactic Arena strijden helden tegen elkaar. De spelers kiezen in het geheim een held en gaan vervolgens de strijd aan. Je gebruikt actiepunten om speciale eigenschappen te activeren, aan te vallen of te verdedigen. Je vecht met een D-10.
 • Gothic Invasion is een kaartgestuurde wargame over de oorlogen tussen de Goten en de Romeinen. Eerstgenoemde moet 9 Romeinse steden plunderen, laatstgenoemde moet dit verhinderen.
Stragoo Games (stand 1F-101)
 • Aruba: Battle Race [info] is een gewelddadige race op dit Antilliaanse eiland. Dobbelen, combineren, bewegen en andere beschadigen.
StrataMax Games (stand 1F-160 – Treefrog)
 • Airborne Commander [info] is een solitair WOII paratrooper deck building spel over de 101st Airborne Division op en na D-Day. Je begint met een kleine starthand, die je z.s.m. probeert aan te vullen met nieuwe eenheden. Je verdient punten door het verslaan van Duitsers en het veroveren van beoogde doelen.
Strategema Games (stand 2-D113)
 • Admiral’s Order: Naval Tactics in the Age of Sail – All Hands! [info] is een simulatie van zeegevechten tijdens de Brits-Franse oorlogen tussen 1775 to 1815.
Stratelibri (stand 1D-119)
 • In het kaartspel Aqua Brunch! [info] verzamel je de beste combinatie aan roofdier- en prooikaarten (orca’s, haaien enzovoort). Je krijgt elke ronde drie kaarten, twee open, één dicht. Je geeft één kaart door aan je linkerbuurman, totdat iemand ‘brunch’ roept. In de daaropvolgende scorefase mag de beste combinatie als eerste een scorekaart kiezen enzovoort.
 • Kingsport Festival [info] is gebaseerd op het spelsysteem van Kingsburg, dat nu is verhuisd naar een Cthulhu-setting. Iedere speler is een aanhanger van het kwaad en probeert de macht van zijn cultus te vergroten. Via dobbelstenen bezweren de spelers bovennatuurlijke wezens. Het gevaar schuilt nu in de aanvallen van onderzoekers.
Stronghold Games (stand 3M-107)
 • In het slagenspel Diamonds verzamelen de spelers diamanten. Het deck bevat 60 kaarten, met de waarde 1-15 in vier kleuren. Je begint met 10 handkaarten. Wanneer je geen kleur kunt bekennen, krijg je een bonusactie gebaseerd op welke kaart je speelt. De winnaars van elke slag en van de complete ronde krijgen deze ook. Via deze bonusacties haal je diamanten naar jouw showroom (1 winstpunt, kwetsbaar voor dieven) of uiteindelijk naar jouw kluis (2 winstpunten en veilig). Interessant!
 • Space Cadets: Resistance Is Mostly Futile is een uitbreiding van Space Cadets.
 • Space Cadets: Dice Duel- Die Fighter is een uitbreiding van Space Cadets: Dice Duel.
 • Space Cadets: Away Missions is een zelfstandig speelbare prequel van Space Cadets. De spelers zijn astronauten, die in een campagne met 15 scenario’s Ufo’s onderzoeken, aliens bevechten en buitenaardse technologieën ontdekken.
 • Core Worlds: Revolution is een uitbreiding van het deck building spel Core Worlds.In Kanban: Automotive Revolution [info] staat het productieproces in een autofabriek centraal. Jij moet leveranciers en inkoop managen, onderdelen verbeteren, innoveren en de productie verhogen. Een efficiënt productieproces en optimale timing staan voorop.
 • Een nieuwe editie van Stefan Dorra’s bordspel Medina (die in Nederland door White Goblin Games wordt uitgebracht).
Superfut (stand 4A-108)
 • Superfut [info] is een voetbalspel voor twee spelers.
Superlude Éditions (stand 3M-109)
 • In Kobayakawa start iedere speler met een willekeurige kaart. De rest van de 15 kaarten vormt een stapel, waarvan de bovenste wordt omgedraaid. De actieve speler legt zijn kaart af en trekt een nieuwe, of hij vervangt de open kaart naast de stapel. Daarna beslissen de spelers of ze willen duelleren met hun handkaart. De kaart met de laagste waarde krijgt daarbij steun van de open kaart.
Surprised Stare Games (stand 3Q-105)
 • Ivor the Engine [info], een familiespel met schapen en treintjes.
 • The Necropolis Line & Neuhauser Bockerlbahn zijn twee nieuwe scenario’s voor Snowdonia. De spelers verhuizen naar Londen c.q. Beieren.
 • In Guilds of London zorgen de spelers ervoor dat hun volgelingen sleutelposities in de belangrijke gildes innemen. De gildes vormen samen een speelveld van vierkante tegels. De controle over gildes levert punten en bonusacties op. Daarnaast is invloed in de plantages in Ulster en Virginia lucratief. Je voert jouw acties uit via speelkaarten. Het kaartdeck bestaat uit 105 kaarten in 5 kleuren. Met deze kaarten huur je volgelingen in en verplaats je ze tussen de gildes en naar de plantages. De kaarten leveren ook bonusacties op. Het lijkt erop dat dit spel weer een jaar wordt doorgeschoven.
Swan Panasia Co., Ltd. (stand 1D-148)
 • In 8 the Liar moet je gedekte kaarten uitspelen met een totale waarde van 8. Daarbij kun je bluffen met een illegale hand. Met een leugenaarfiche kun je andermans kaarten bekijken.
 • In Happy Pigs fokken de spelers biggen.

Ga verder naar het vierde blok: T-Z.