Spiel 2014 preview A-F

Deel I van de Spiel 2014 preview. Laatste update: 17 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2014 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips, teksten en plaatjes zijn welkom.

De Spiel 2014 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


2F-Spiele (stand 3L-103 & 3L-107)
 • funkenschlag-deluxe-de Funkenschlag Deluxe: Europa/Nordamerika viert de tiende verjaardag van de versie uit 2004 met een luxe uitvoering met nieuw spelmateriaal. Een groot dubbelzijdig bord met Europa en Noord-Amerika, nieuwe centrales, een nieuwe grondstofsoort (aardgas), nieuwe houten speelstukken en plastic munten als speelgeld. 999 Games komt op 16 oktober met de Nederlandstalige editie van dit spel.
 • Frischfisch is een bewerkte heruitgave van het gelijknamige spel uit 1997. Als vishandelaar probeer jij jouw viskramen zo dicht mogelijk bij de aanvoer van verse vis te positioneren. Deze kramen worden geveild. Aan het einde bereken jij de paden tussen jouw kramen en de leveranciers en trek jij jouw resterende geld hiervan af. Het laagste saldo bepaalt de winnaar.
8th Summit (stand 3-P113)
 • Run, Fight, or Die! [info] is een zombie shooter voor 1-4 spelers. Je hebt je eigen bord vol zombies. Je rent van locatie naar locatie op zoek naar wapens en overlevenden. Laatstgenoemden zijn nodig voor de winst, maar ze zijn niet altijd te vertrouwen.
Abacus Spiele (stand 3E-108)
 • royals-boxHet bordspel Royals [info] speelt zich af op een Europese kaart ten tijde van de 17e eeuw. In drie epochen streef je naar invloed in vier landen. Door het uitspelen van landkaartjes verkrijg je benoemingen in machtige posities. Met intrigekaartjes kun je aan anderen toegewezen posities overnemen. Tijdens het spel krijg je punten voor invloed in de landen, bij de eindtelling ook voor de individuele posities. Het spelsysteem is een vlotte, gestroomlijnde variant op Heads of State van dezelfde auteur.
 • Anno Domini – Bern, een kennisspel van Urs Hostettler.
 • Anno Domini – Wissenschaft & Forschung, een kennisspel van Urs Hostettler.
 • Hanabi Pocket [info], vuurwerk in een blikje.
 • The Lost Monument is een gratis uitbreiding van Monuments: Wonders of Antiquity.
 • Rikyu is een gratis promo voor Samurai Sword.
Abanze Games (stand 4A-116)
 • HexaFútbol is een voetbalspel.
Academy Games (stand 3P-113)
 • Fief: France 1429 [info] is alweer een nieuwe versie van Fief, een bordspel over territoriale controle en diplomatie in de middeleeuwen. Het is onzeker of deze editie Spiel 2014 haalt.
ADC Blackfire Entertainment (stand 2C-126)
 • Euphoria van Stonemaier Games [info].
Adlung Spiele (stand 3E-115)
 • 100! is een kaartspel van Karsten Adlung en Bernhard Naegele. De spelers leggen simultaan kaarten af en trekken vervangende kaarten. Het is de bedoeling om een rij van 10 kaarten of met de getallen 18 t/m 22 in je hand te verzamelen.
 • COL-OR-FORM is een kaartspel van Wolfgang Kramer, Jürgen P.K. Grunau en Hans Raggan. Kleuren en vormen worden neergelegd in een veld van 3×3 kaarten. Met jouw symboolkaarten probeer je dit speelveld zo te wijzigen dat de positie van kleuren en vormen overeenstemt met opdrachtkaartjes. Ook dit spel wordt simultaan gespeeld (wat de grijze cellen ongetwijfeld doet kraken).
 • Teamwork for Kids is een kinderversie van het partyspel Teamwork.
Aggartoys (stand 4A-128)
 • Bric Magic en Klic Magic [info] zijn bouwspellen voor kinderen.
Alchemicus.pl (stand 2E-108)
 • Medieval Battle [info] is een tweepersoonsspel waarin twee middeleeuwse legers ten strijde trekken. Het gevechtssysteem is gebaseerd op het steen-papier-schaar-principe.
Alderac Entertainment Group (stand 3K-107)
 • In het bordspel Planes [info] probeer je als passagier in een drukke luchthaven jouw vliegtuig te bereiken. Andere spelers en neutrale reizigers veroorzaken verstoppingen in de vertrekhal en dreigen jouw plannen te verzieken.
 • Rising Sun [info] is een uitbreiding van het deck building spel Trains, met nieuwe speelkaarten en borden.
 • valley-of-the-kings-boxValley of the Kings [info] is een deck building kaartspel in een klassieke Egyptische setting, waarbij jij jouw mooie deck weer moet afbreken om scorende sets voorwerpen te verzamelen. De actieve speler gebruikt zijn handkaarten om nieuwe kaarten uit de piramide te kopen, acties uit te voeren of om één kaart per beurt in zijn tombe af te leggen. Alleen de kaarten in de tombe leveren aan het einde winstpunten op. Omdat kaarten uit een set hun kwadraat aan punten waard zijn, kun je met de juiste spaarzin lekker binnenlopen. En tegelijkertijd is het best vervelend om afscheid te moeten nemen van de mooie acties op de kaarten die je in de tombe legt. Een geslaagde, frisse variant op het deck building systeem. Aanbevolen!
 • In Empire Engine [info] kiezen de spelers simultaan hun acties waarmee je grondstoffen verzamelen, exporteren, aanvallen en verdedigen. De acties worden gepland via draaischijven.
 • Doomtown: reloaded [info] is een bewerkte nieuwe versie van het verzamelkaartspel Doomtown.
 • Cypher [info] is een kaartspel in een cyberpunk setting.
 • Het deck van het kaartspel Seventh Hero [info] bestaat uit kaarten met de waarde 1-7, elk cijfer hoort bij een held. De actieve speler trekt een kaart van de stapel en legt deze open op de aflegstapel. Deze kaart toont de voorwaarde van een queeste en welke held daarbij hoort. Vervolgens stuur je een gedekte held uit jouw hand op pad, die aan de voorwaarde voldoet. De volgende speler mag hem rekruteren of doorsturen enzovoort. Het is de bedoeling om zes van de zeven helden te verzamelen.
 • In Sail to India [info] van Hisashi Hayashi ondersteunen de spelers ontdekkingsreizen naar India. Dit moet je doen met slechts 2 actiepunten. Jouw geld, score, schip en gebouwen worden beïnvloed door dezelfde pion. Jij moet de beweging van deze pion zorgvuldig plannen, om optimaal gebruik te kunnen maken van de 12 actiesoorten, 6 producten en 3 gebouwen.
 • Say Bye to the Villains [info] van Seiji Kanai is een coöperatief kaartspel waarin de spelers beperkte informatie delen om een gezamenlijke vijand te verslaan. Door het afleggen van kaarten krijgen ze informatie, door training verbetert hun aanval en met andere kaarten verdienen ze speciale actie.
 • In het kaartspel Mai-Star [info] probeer je een succesvolle geisha te worden. Je gebruikt kaarten om jouw reputatie te verhogen of via klanten punten te verdienen.
Alea (stand 1B-103)
 • La Isla [info] is een nieuw bordpel van Stefan Feld. Op een eiland leven exotische diersoorten, die de spelers tijdens het spel moeten ontdekken en vangen. Iedere speler heeft een team van vijf onderzoekers. In een ronde speel je drie kaarten op specifieke plekken naast jouw bordje. De ene kaart zorgt voor een speciale kracht, de volgende voor grondstoffen en de derde kaart verhoogt de waarde van een diersoort. Tegen betaling van grondstoffen zet je onderzoekers in. Wanneer jouw onderzoekers een dier omsingelen, verdien je de desbetreffende tegel.
Amigo (stand 3H-103)
 • witches-coverWitches is de Duitse versie van het slagenspel HeartSwitch [info], een variant op Hartenjagen. Uitkomen, kleur bekennen en slagen duiken of pakken. Deze bekende basis wordt aangevuld met Tovenaars, waarmee je een slag kunt duiken zonder kleur te bekennen, en met een viertal Heksen. Wanneer alle slagen zijn gespeeld, worden de strafpunten toegekend. Elke Hartenkaart is 1 punt. De Schoppenvrouw is 10 punten. De Schoppenheks is 5 punten. De Klaverheks neutraliseert de strafpunten voor Schoppen. De Hartenheks verdubbelt de punten voor Harten (tot 15). De Ruitenheks neutraliseert 5 strafpunten. Bij een pit (alle Harten + Schoppenvrouw en/of Schoppenheks) krijgen de medespelers een lading strafpunten. Het is de bedoeling om de minste strafpunten te verzamelen. Een zeer leuke variant op het klassieke public domain spel. Ik heb al de nodige potjes achter de kiezen. Aanbevolen!
 • Speed Cups 2 [info] is zowel een zelfstandig tweepersoonsspel als een uitbreiding van het basisspel. Nu zijn de afbeeldingen niet alleen horizontaal en verticaal georiënteerd, maar moet je ook verschillende stapels maken. 999 Games heeft een Nederlandstalige versie uitgebracht.
 • In Absacker [info] verzamelen de spelers speelkaarten met hun dobbelstenen. Het is zaak om veel sets te verzamelen, bij voorkeur met waardevolle kaarten en sterke combinaties. Dobbelpech levert ongewenste kaarten op, met dobbelgeluk mag je medespelers bestelen. Absacker is Duits voor afzakkertje. Een leuke titel voor een luchtig spelletje.
 • Ook Schraube Locker [info] combineert dobbelstenen en speelkaarten. Op de kaarten vind je de getallen die je moet gooien om ze te claimen. Hoge kaarten vragen om beter dobbelen. Je verdient bonussen met sets en door een compleet rondje te voltooien.
 • Ook in Hamsterbacke [info] verzamelen de spelers setjes speelkaarten. Gezien de titel doen ze dit door voedsel in hun hamsterwangetjes te proppen.
 • Schau mal! Was ist anders? [info] is een spel van Haim Shafir. Nadat ze even hebben weggekeken, moeten de spelers de verschillen in een rij met vijf kaarten ontdekken.
 • In Snake Oil [info] combineert iedere spelers twee woordkaarten, die samen een product opleveren dat moet worden verkocht. Iedere speler houdt een vlot verkooppraatje, waarna de klant beslist.
 • Ciúb [info], een dobbelspel van de Amerikaanse spelauteur Tom Lehmann.
 • In het kinderspel Honigbienchen [info] produceren de spelertjes honing.
Amsterdam Superhero Association (stand 2F-112)
 • Het kaartspel Superduo [info] draait om opdrachtkaartjes vervullen in een superhelden setting.
Anker Steinbaukasten (stand 1B-125)
 • Plan B [info] is een bordspel met de bouwstenen van Anker.
Aporta Games (stand 1D-109)
 • Doodle City [info] is een toegankelijk spel over stedenbouw. De spelers tekenen een netwerk van wegen op hun sheets. Gaandeweg bouwen ze een stad en verdienen ze punten voor hun hotels, winkels en taxi’s, terwijl ze vervuiling proberen te voorkomen. Via de website van de uitgever kun je voor € 15 een spel voorbestellen. Interessant!
Arctic Union (stand 1F-148)
 • In het bordspel Troll Hunt probeer je trollen te verstenen door ze via spiegels met licht te beschijnen (werkt echt, vraag maar aan Bilbo).
Ares Games (stand 3E-100)
 • In het tweepersoonsspel The Battle of Five Armies [info] staat de veldslag aan het einde van Tolkien’s De Hobbit centraal. Het spelsysteem is gebaseerd op het beproefde en bekroonde systeem van War of the Ring van Phalanx Games.
 • Het kaartspel Dino Race [info] is een racespel met dino’s.
 • Een preview van de in 2015 verwachte Galaxy Defenders uitbreidingen Extinction Protocol en Operation Strikeback.
Argentum (stand 3F-103)
 • el-gaucho-coverEl Gaucho [info], een worker placement bordspel met koeien, gauchos en dobbelstenen. Als veebaron stuur je jouw gauchos op pad om vee te vangen. Er zijn verschillende soorten vee met verschillende waardes. Een set bestaat uit tegels van dezelfde soort met een op- of aflopende waarde. De sets verzamel je van links naar rechts in een lijn. Zolang de volgorde van een set klopt, blijft deze groeien. Zo niet, start je een nieuwe set. Het verzamelen doe je door gauchos op actievelden in te zetten. Hiervoor heb je dobbelstenen nodig, die aan het begin van een ronde zijn geworpen. Aan het einde van de ronde worden de sets verkocht. Interessant!
 • De Groot-Brittannië uitbreiding van Hansa Teutonica. Een nieuw speelbord en bewerkte spelregels voor twee spelers. Naast de van het basisspel bekende mechanismen heb je de mogelijkheid om nederzettingen in Schotland en Wales te stichten. Om daar handelaren in te zetten heb je een vrijbrief nodig, die je alleen in Londen, Carlisle en Cardiff kunt krijgen. Dit levert bij de eindtelling extra punten op. De uitbreiding bevat verder nieuwe regels voor twee spelers. Interessant!
 • Een nieuwe editie van Hansa Teutonica met grotere speelstukken en de nieuwe regels voor twee spelers.
Artipa Games (stand 1D-137 & 1D-141)
 • New Dawn [info] is een nieuw bordspel in het Among the Stars universum. De spelers ontdekken en exploiteren door het aanleggen van tegels een galactische sector met verlaten planeten en plaatsen daar hun bases om de controle te verkrijgen.
 • Among the Stars: The Promos is een doos vol promokaartjes.
 • In Lap Dance speel je de gastheer in een stripclub, die zijn klanten een bevredigend verblijf moet zien te bezorgen.
Asmodee (stand 3B-108, 3H-115 & 3H-116)
 • Hyperborea [info] is een ontwikkelingsspel in een mythische setting. De spelers ontwikkelen hun koninkrijkjes door bevolkingsgroei, verkennen en veroveren van nieuwe gebieden, ontdekken van nieuwe technologie enzovoort. De actiemotor is jouw zak met gekleurde actieblokjes, die niet alleen jouw ontwikkeling stimuleren maar gaandeweg meer afvalblokjes genereren.
 • nations-dice-boxNations: The Dice Game [info] is een vlotte nazaat van het ontwikkelingsspel Nations. In vier epochen ontwikkel je jouw beschaving. De dobbelstenen zijn jouw bevolking. Je waardeert jouw dobbelstenen op via gebouwen en militaire tegels. Met een adviseur krijg je extra worpen. Met wonderen en kolonies verdien je winstpunten en grondstoffen. Ook hier probeer je veel boeken te verzamelen, hongersnood te vermijden en oorlogen te winnen. Wanneer de beloofde speelduur van 10-15 minuten per speler een beetje klopt, staat deze hoog op de verlanglijst. Interessant!
 • Nations Promo Pack 2014: Inspiration. Deze set zal de beurs niet halen.
Asylum Games (stand 3P-107)
 • 15 Días: The Spanish Golden Age [info] is een kaartspel met back stabbing, verraad en intrige aan het Spaanse hof in de 17e eeuw.
Asterion Press (stand 3N-119)
 • Hyperborea [info] is een ontwikkelingsspel in een mythische setting. De spelers ontwikkelen hun koninkrijkjes door bevolkingsgroei, verkennen en veroveren van nieuwe gebieden, ontdekken van nieuwe technologie enzovoort. De actiemotor is jouw zak met gekleurde actieblokjes, die niet alleen jouw ontwikkeling stimuleren maar gaandeweg meer afvalblokjes genereren. Zie Asmodee.
Axel (stand 3S-112)
 • In Altaria: Clash of Dimensions [info] maken de spelers gebruik van personages om altaren en portalen op een zwevend galactisch eiland te veroveren.
Backspindle Games (stand 1F-132)
 • Luchador! Mexican Wrestling Dice [info] is een dobbelspel voor twee spelers/teams, dat is gebaseerd op het Mexicaanse Lucha Libre worstelen. De spelers proberen elkaar al dobbelend te verzwakken, om de ander uiteindelijk via een KO of een pin te verslaan. Deze tweede editie van het spel introduceert voor- en nadelen van individuele worstelaars en regels voor ‘Free For All matches’, ‘Cage Match events’ en de ‘Tag-Team Brawl’. Op de beurs is een beperkt hoeveelheid beschikbaar.
Baksha Games (stand 1F-132)
 • Cowards & Carrots wordt het middeleeuwse land belaagd door een kruising van een draak en een konijn. Jij moet jouw schijterige dorpelingen trainen, opdat ze het monster een tijd lang zoet weten te houden met wortels, om het kreng uiteindelijk te verslaan.
Beautiful Disaster Games (stand 2C-119)
 • Assault on Doomrock [info] is een coöperatieve adventure game in een humoristische fantasy setting. Je start het avontuur met het formeren van een held op basis van twee kaarten. Jouw sadistische paladijn, gefrustreerde tovenaar of iets dergelijks gaat op pad op een willekeurig samengestelde kaart. Je doet ervaring op, vindt schatten en verslaat hopelijk een paar vette eindbazen.
Believe In Games (stand 1G-170)
 • Monster Chef [info] is een kaartspel waarin de spelers monsterlijke recepten maken.
BeWitched Spiele (stand xx)
 • In het kaartspel Stimmvieh [info] moet je jouw team van politieke assistenten zo goed mogelijk verdelen over het verzamelen van hoge donaties en van voldoende stemmen.
Bezier Games (stand 1G-147)
 • mad-king-ludwigIn het legspel Castles of Mad King Ludwig [info] bouwen de spelers kamer voor kamer aan een extravagant kasteel voorkoning Ludwig II van Beieren. Iedere speler start met een simpele hal. De (elke ronde wisselende) meesterbouwer bepaalt de prijzen van in deze ronde te koop aangeboden kamers. De andere spelers betalen hem, waarna hij uit het restant mag kiezen. Een nieuwe kamer levert winstpunten op, die afhangen van soort, grootte en locatie. Zodra alle deuren van een kamer naar andere kamers leiden, krijgt de speler een speciale bonus. Aan het einde van het spel zijn er extra punten voor gerealiseerde bonusdoelen, populaire kamers en het voldoen aan de wensen van de koning. Interessant!
 • Subdivision [info] is een variant op het stedenbouwspel Suburbia. Iedere speler moet zijn wijk vullen met de juiste mix aan gebouwen. Een dobbelsteen bepaalt elke ronde op welk perceel de spelers een tegel moet bouwen. Naburige tegels kunnen verbeteringen aanbrengen, die geld en punten opleveren. Tussentijdse bonussen zijn goed voor extra geld en acties.
 • Duitse en Franse edities van One Night Ultimate Werewolf.
Big Fun Games (stand 1D-148)
 • Cat Hiding DX
 • Who Am I?
Black Box Games Publishing (stand 2E-115)
 • Lords of War: Templars versus Undead is de derde set in het Lords of War spelsysteem.
Black Cross Studio (stand 2D-102)
 • Bostwa.
Blackrock Editions (stand 3P-106)
 • Bruno Cathala’s tweepersoonsspel Haru Ichiban [info] wordt op Spiel 2014 in een gelimiteerde versie met houten speelstukken aangeboden. Twee tuiniers creëren scorende bloemenpatronen op 16 waterlelies in een vijver van 5×5 velden. Interessant!
 • In het kaartspel Prohis [info] proberen smokkelaars zoveel mogelijk geld te verdienen. Jouw transport bestaat uit legale of illegale goederen. Laatstgenoemden leveren meer op, maar zijn een risico bij douanecontroles.
Blue Cocker Games (stand 4A-118)
 • In Medieval Academy [info] ben je een schildknaap, die in zes rondes in verschillende disciplines winstpunten moet zien te verzamelen. De hiervoor benodigde kaarten verzamel je via een drafting systeem.
Blue Mana Games (stand 2D-107)
 • In Monster Hero Academy kiezen de spelers via een drafting systeem een student, waarmee ze door het uitspelen van genummerde kaarten winstpunten verdienen.
Blue Orange (stand 3N-107)
 • In Dragon Run [info] ontvluchten de spelers een drakennest, dat ze zojuist hebben leeggeroofd. Elke ronde kun je kiezen uit drie acties, met verschillende gradaties van lef en risico. Het is de bedoeling om de meeste schatten te bezitten wanneer de draak de jacht opgeeft. Het is ook mogelijk dat iedere speler voor die tijd is verkoold.
 • In het dobbelspel King’s Gold [info] probeer je als piraat zoveel mogelijk goud te verzamelen. Met de juiste combinaties mag je zelfs goud van medespelers stelen. Mislukte beurten kosten jou goud.
 • In het kaartspel Sushi Draft [info] verzamelen de spelers sets met sushigerechten. Ze beginnen met zes kaarten. Elke ronde spelen ze één kaart, houden ze één andere kaart en geven ze de rest door. Nadat vijf kaarten zijn gespeeld, gaan de punten per gerecht naar de spelers met de meeste kaarten. Bij een gelijke stand gaan ze naar de eerstvolgende!
 • In Wakanda [info] bouwen de spelers totempalen. Iedere speler begint met drie totemkoppen. Elke beurt trek je een totemstuk uit een zak. Vervolgens plaats je een totemstuk op een actieve dorpstegel, of claim je een bestaande totem met een totemkop. Op elke dorpstegel is afgebeeld hoe je daar de punten verdient.
Board&Dice (stand 2C-108)
 • In het dobbelspel Dice Brewing [info] gebruik je de dobbelstenen om grondstoffen te verzamelen en bier te brouwen. Wanneer je het juiste aantal stenen met de juiste waardes hebt gegooid, brouw je een van de beschikbare recepten en verdien je geld, punten of een andere bonus. Het spel kent verschillende hulpmiddelen om het geluk een handje te helpen en/of medespelers te hinderen. Interessant!
 • Player mats en bonuskaarten voor Dice Brewing.
Bomba Games (stand 2E-116)
 • In Amber Route leiden de spelers hun karavaan door een land vol magie, monsters en andere gevaren.
 • Black&White is een tweepersoons ‘block wargame’ in een fantasy setting. De spelers stellen vooraf hun legers samen uit negen soorten eenheden.
Bombyx (stand 3B-108, 3H-115 & 3H-116 – Asmodee)
 • abyss-boxAbyss [info] is een bordspel Bruno Cathala en Charles Chevallier. De spelers moeten strategische locaties in een onderwaterstad bezetten. Daartoe verzamelen ze bondgenoten, waarmee ze de Lords of the Abyss rekruteren, die ze toegang verlenen tot de gewenste delen van de stad. De hiervoor benodigde kaarten verkrijg je via een drafting systeem. De aldus gerekruteerde Lords geven je extra kracht, die je meteen verliest zodra je de kaart gebruikt om een locatie te bemachtigen. Interessant!
 • Een in de oudheid gesitueerd zusterspel van The Builders: Middle Ages.
Brain Games (stand 1G-135)
 • Wash Dash is het resultaat van een ontwerpproject met schoolkinderen. Het spel gaat over het ophangen van wasgoed in door opdrachtkaartjes aangegeven combinaties.
Brotherwise Games (stand 2D-105)
 • Tools of Hero-Kind iseen uitbreiding van Boss Monster.
Capsicum Games (stand 1D-111)
 • Fleet Commander [info] is een tweepersoonsspel met ruimtegevechten. Iedere speler controleert een vloot van zeven miniaturen op een bord van 5 x 5 velden. Je kiest en gooit elke beurt drie actiedobbelstenen, die je meteen uitvoert of voor later bewaart. Hiermee beweeg je jouw schepen, val je aan en versterk je jouw schilden.
 • In het tweepersoonsspel Speakeasy [info] heeft iedere speler 25 speelstukken, waarvan alleen hijzelf de waardes kan zien. Ze bewegen over het bord. Wanneer vijandelijke stukken elkaar ontmoeten, wordt de zwakste uit de stad gejaagd. Er zijn speciale stukken, die sneller bewegen of die een sterkere vijand meesleuren in hun ondergang.
Capstone HK (stand 1D-115)
 • Magi Kitchen
 • Pinocchio: True or False
Clever Mojo Games (stand 3G-109)
 • Alien Frontiers: Outer Belt
 • Formula E [info] is een racespel van o.a. Bruno Faidutti.
 • King’s Forge [info].
 • Monsters and Maidens
 • Princes of the Dragon Throne [info].
Clicker Spiele (stand 3R-101)
 • Old Town Robbery [info] is een communicatief geheugenspel spel van Günter Cornett en Peer Sylvester. In het eerste deel trekt een rover door de stad en construeren de spelers een verhaal op basis van de door de rover bezochte locaties. In de tweede helft zijn de spelers beurtelings de sheriff, die probeert om de stappen van de rover na te gaan door dezelfde gebouwen te bezoeken.
 • Een nieuwe oplage van Ostfriesenlauf.
Conquistador Games (stand 3P-113)
 • War Stories: Red Storm [info] is een tactisch WO II spel met miniaturen.
Cool Mini Or Not (stands 1B-108, 1H-115 & 1H-116 – Asmodee)
 • Arcadia Quest [info] is een avonturenspel in een fantasy setting.
 • Rivet Wars [info] is een miniaturen bordspel in een fantasievolle WO I setting.
Cranio Creations (stand 1A-118)
 • In Adventures Bazar verdienen handelaren geld met de verkoop van wapens en uitrusting aan een groepje helden dat een drakenschat wil plunderen. De spelers spelen elke ronde hun aanbod uit op hun eigen bordjes, heldenkaarten bepalen vervolgens wat er wordt verkocht.
 • Bim Bum Bam is een spelletje waarmee je gelijke standen in andere spellen creatief kunt breken.
 • Soqquadro is een real-time party game. De spelers dobbelen simultaan en voeren de actie uit of dobbelen door. Hiermee kun je kaarten trekken en vervangen. Met de ‘run’ actie moet je kaarten uitvoeren door in andere kamers naar omschreven voorwerpen te zoeken.
Crash Games (stand 2C-101)
 • Pay Dirt [info] is een worker placement spel over mijnbouw in Alaska. Je begint met een kleine crew, gammel gereedschap, weinig geld en een matige claim. Gaandeweg probeer je met extra werkers en betere apparatuur zoveel mogelijk goud uit de bodem te halen, voordat deze volledig is bevroren.
 • Yardmaster [info] is een kaartspel waarbij de spelers treinwagons moeten koppelen. Onder voorbehoud van tijdige productie.
 • Yardmaster Express [info] is een kaartspel met treinen, dat draait op een drafting mechanisme. Onder voorbehoud van tijdige productie.
Creativemaker (stand 2D-108)
 • Galaxy of Trian [info], een galactisch legspel met driehoekige tegels.
Cube Factory of Ideas (stand 1F-151 en 1F-153)
 • Strife [info] is een tweepersoonsspel in een fantasy setting.
Cubiko (stand 3Q-105)
 • JamSumo [info] bevat twee behendigheidsspellen met dobbelstenen op een houten bord.
Cwali (stand 1C-103)
 • typo-2D-coverDe Nederlandse spelauteur Corné van Moorsel viert de tiende verjaardag van zijn woordspel Typo met de opvolger Typo 2D [info]. Het spelsysteem maakt een uitstapje naar de tweede dimensie. De kaartjes worden nu in horizontale en verticale ketens aangelegd. Ook de vormgeving is aangepast: de kaartjes zijn vierkant, de letters zijn gekleurd. Sommige kaarten zijn voorzien van symbolen, waardoor je ze anders kunt aanleggen. Het origineel was een succesvol kaartspelletje. Typo haalde in 2005 de lijst van aanbeveling van de Jury Spiel des Jahres en de Top 10 van de à la carte Kartenspielpreis.
 • Voor Mayday!Mayday! verschijnt een uitbreiding waardoor je met 9 of 10 spelers aan de slag kunt.
Czech Board Games (stand 1G-161)
 • McJohny’s speelt zich af in een krabrestaurant. Elke ronde bepaalt de wisselende manager wie welke taken moet doen. Samen moeten ze de klanten bedienen. Best lastig, want iedere werknemer werkt per dienst maar 1 minuut. Verder is er onvoldoende geld om iedereen zijn loon te betalen, wat de productiviteit niet vergroot.
Czech Games Edition (stand 1D-140)
 • Alchemists [info] is een worker placement spel. De spelers zetten hun blokjes in op actievelden, verzamelen ingrediënten voor hun experimenten en testen de resultaten via een smartphone app. Interessant!
 • Everfrost is een uitbreiding van Tash-Kalar: Arena of Legends.
 • Dungeon Lords: Happy Anniversary bevat o.a. het Dungeon Lords bordspel, de Festival Season uitbreiding, stickers voor food tokens, metalen munten en een “Dungeon Set-up” mini-uitbreiding.
Days of Wonder (stand 3E-102)
 • five-tribes-boxFive Tribes [info] is een bordspel van Bruno Cathala dat zich afspeelt in een Duizend-en-een-nacht setting. Het uit losse tegels opgebouwde speelbord is gevuld met groepjes meeples in vijf kleuren. In jouw beurt pak je een groepje op en wandel je naar de gewenste tegel. Onderweg laat je op elke gepasseerde tegel een meeple naar keuze achter (hallo Mancala), de kleur van jouw laatste meeple moet al op de doeltegel aanwezig zijn. Dan haal je alle meeples van deze laatste kleur van de tegel en voer je de bijpassende actie uit. Dit levert je bijv. grondstoffenkaartjes op (die in sets van verschillende kaarten veel geld en daarmee winstpunten waard zijn), geeft je toegang tot Djinn’s (nuttige bonuskaarten) enzovoort. Elk gebied geeft je ook nog een speciale actie, die je soms verplicht, soms vrijwillig moet/mag uitvoeren. Trek je een gebied leeg, dan plaats je daar jouw dromedaris en verdien je aan het einde punten voor dit gebied. Je biedt elke ronde op de speelvolgorde. Omdat geld en punten gelijk zijn, is verkwisting gevaarlijk. Ik ben na de eerste twee potjes als een blok gevallen voor dit spel. Speel dit bij voorkeur met vlotte spelers, die begrijpen dat je niet of nauwelijks op de lange termijn kunt plannen. Aanbevolen!
 • Dhenim is een gratis Djinn voor Five Tribes.
 • De Memoir ’44 Tactics & Strategy Guide [info].
 • A Spider’s Web en Royal Bonus zijn kleine uitbreidingen van Small World.
DDD Verlag (stand 1C-109, 2A-137)
 • Uruk 2 [info] is een ontwikkelingsspel van Hanno & Wilfried Kuhn. Vorig jaar was er wat gedoe rond dit spel, waardoor het werd afgeblazen. Nu duikt het spel alsnog op. Via de link kun je de spelregels downloaden.
 • Bij aankoop van Uruk 2 krijg je de promokaart Plünderung erbij.
Deinko Games (stand 3R-111)
 • Patchistory is een strategisch spel in drie epochen, waarbij speelkaarten historische helden en wonderen vertegenwoordigen. Je verkrijgt deze kaarten via veilingen. Je breidt jouw gebied uit door ze uit te spelen op een speelveld. Doe je dit handig, dan activeer je de eigenschappen van de kaarten, zoals diplomatie, strijd en productie. Interessant!
 • In het kaartspel 7 Kingdom proberen de spelers door het uitspelen van de juiste kaart elke ronde nieuwe kaarten te verzamelen.
 • DoReMi is een real-time kaartspel in een muzikale setting, waarbij jij jouw kaarten als eerste probeert kwijt te raken.
 • Het kaartspel Food Chain bestaat uit 36 kaarten met zes diersoorten in zes kleuren en 1-6 diersymbolen. Na vier rondes spelen en claimen, verdien je punten via pokercombinaties.
 • In het real-time kaartspel Magic Cat verzamelen de spelers ingrediënten. De speelvolgorde hangt af van een goed gevoel voor timing.
dlp Games (stand 1C-114)
 • In Scheffeln [info] stuur je personages op pad om pegels te verdienen met gokken, dranksmokkel of speelfilms.
 • orleans-boxHet bordspel Orléans [info] speelt zich af in en rond deze stad tijdens de middeleeuwen. Om acties uit te voeren zet je allerlei personages in, zoals boeren, werklui, ridders en monniken. Deze volgelingen verzamel je gaandeweg. Elke beroepsgroep heeft zijn eigen voordelen. Zo vergroten ridders jouw actiemogelijkheden en beveiligen ze jouw handelsreizen. Werklui bouwen handelsposten en gereedschappen. De geleerden zorgen voor ontwikkeling. De monniken dempen de grillen van het lot. Het is zaak om uit al deze mogelijkheden de voor jou juiste combinatie te vinden. Interessant!
Drawlab Entertainment (stand 1C-137)
 • In het tweepersoonsspel Spells of Doom [info] controleer je een held met een eigen kaartdeck vol spreuken en vaardigheden, waarmee hij magische kristallen verzamelt en de tegenstander beschadigt.
Drei Hasen in der Abendsonne (stand 3G-101)
 • Groovy Pips [info] is een dobbelspel waarbij je de op opdrachtkaartjes afgebeelde combinaties moet gooien.
 • Raben Stapeln.
Drei Magier Spiele (stand 3G-102)
 • In het kaartspel Assel Schlamassel [info] probeer je kaarten met ongedierte te verzamelen. Dit doe je via een bijzonder communicatiesysteem met handen klappen, op tafel kloppen en raden wat er wordt bedoeld.
 • In het kinderspel Unendliche Fluss proberen de spelers hun tovenaars naar de plek op hun opdrachtkaartjes te bewegen. Het dynamische speelbord zorgt voor verrassingen.
dV Giochi (stand 3E-106)
 • The Valley of Shadows is een uitbreiding van BANG!, die als ‘Udoli Stinu’ alleen in Tsjechië en Slowakije verkrijgbaar was. Nieuwe karakters, ratelslangen, tornado’s en ander ongerief.
 • Dark Tales is een kaartspel in een duistere sprookjes setting.
 • Dark Tales: Snow White is de eerste uitbreiding van dit spel.
 • In het tweepersoonsspel Hoshi Battle bevechten helden elkaar. De acties worden gestuurd door dobbelstenen.
Eagle Games (stand 3Q-113)
 • Nika [info] is een abstract bordspel dat is geïnspireerd door oorlogsvoering in de Griekse oudheid.
 • De Nika Variant Expansion.
 • Demon Expansion is een minion pack voor het coöperatieve bordspel Defenders of the Realm.
 • Age of Steam uitbreiding: Southern US / Western US.
Edigrafica Games (stand 1G-166)
 • In het partyspel Sblap spelen de spelers kaarten met letters en aliens. Op een gegeven moment ligt er een combinatie die het roepen van een raar woord uitlokt. Dit gaat zo verder, waarbij je de vorige woorden moet zien te onthouden.
Edition Erlkönig (stand 1A-104)
 • Een nieuwe editie van Dicke Dämonen is verpakt in een doos, maar inhoudelijk niet gewijzigd.
 • Find…den MÖRDER bestaat uit 36 tegels met een letter erop. Ze worden gedekt geschud en in een raster van 6×6 tegels op tafel gelegd. De actieve speler draait een tegel open en legt deze terug. Het is de bedoeling om een woord te spellen of te concluderen dat dit niet mogelijk is.
 • In Provincia Romana bestuur je een Romeinse stad via resourcemanagement, een tevreden bevolking, huizenbouw, verdediging tegen Galliërs en deals met de Romeinse Senaat.
Eggertspiele (stand 3D-106)
 • Village Port/Die Reise is een uitbreiding van het bordspel Village (in Nederland uitgegeven als Het Dorp door 999 Games). Je kunt het reisgedeelte van het speelbord nu afdekken met een zeebordje met allerlei nieuwe reisdoelen. Er wordt ook gewerkt aan een Village dobbelspel, maar dit komt pas in 2015 op de markt.
 • grogisland-coverIn Michael Rieneck’s Grog Island [info] gebruiken de spelers vijf gekleurde dobbelstenen om te bieden in veilingen. Winnaars mogen gebouwen op schiereilanden claimen. Passers worden getroost met goederen en bezoekjes aan handelsschepen waar andere voordeeltjes wachten. De spelers scoren punten via geheime opdrachtkaartjes, die ze aan het begin en tijdens het spel ontvangen. Er zijn punten voor meerderheden op schiereilanden, gebouwsoorten en goederensoorten. Aanbevolen!
 • Hospital Rush [info] is een luchtig kaartspel in een ziekenhuis, waar artsen in opleiding elkaar bestrijden terwijl ze de patiënten verzorgen.
Emma Games (stand 1F-150)
 • De Nederlandse spelauteur Martyn F deelt een stand met Porcupine Press.
 • boomboxIn Oklahoma Boomers [info] beschikt iedere speler over drie kolonisten waarvan hij er elke beurt één horizontaal of verticaal over de lijnen op het speelbord verplaatst. Ze mogen niet over andere stukken springen. Na een beweging mag je max. twee grensstenen op het bord plaatsen. Deze plaats je op de snijpunten van de vrije bewegingslijnen van jouw actieve kolonist en één vijandelijke kolonist. Met deze grensstenen probeer je de mobiliteit van vijandelijke kolonisten te beperken en bij voorkeur grote eigen gebieden af te bakenen, waarmee je aan het einde van het spel punten verdient.
Emons Verlag (stand 2D-106)
 • In Köbes – Das Brauhausspiel [info] moet je jouw gasten zoveel mogelijk bier zien te serveren.
Eros Games (stand 1D-148)
 • In Jungle Rumble controleer je een groep snoezige poezen, waarmee je nieuwe kittens rekruteert en jouw boerderij bestiert.
FableSmith (stand 2D-125)
 • Deze Nederlandse uitgever demonstreert het vorig jaar verschenen bordspel Ortus en de digitale versie Ortus Arena.
 • Een sneak peek van een Ortus uitbreiding.
 • Een set miniaturen voor Ortus.
 • Demonstraties van het nieuwe project The Darken.
 • Meer informatie: Ortus website.
Fabryka Gier Historycznych (stand 2D-118)
 • First to Fight [info] speelt zich af tijdens WO II. De spelers zijn Poolse commandanten, die hun strijdkrachten op verschillende strijdtonelen inzetten. Daar verdienen ze winstpunten via succesvolle missies.
 • Heroes [info] speelt zich af in een fantasy setting. De helden controleren magische creaturen via de elementen water, vuur enzovoort. Hiermee bestrijden ze elkaar. De acties worden gestuurd door combinaties van symbolen op dobbelstenen, die tegelijk worden gegooid en real-time worden gecombineerd.
 • In Ark of Animals vul je de ark van Noach door simultaan dierentegels te trekken en op jouw bordje af te leggen. Je krijgt punten voor de als eerste volledig gevulde ark, voor de meeste dieren voor en bepaalde sets. Het is niet raadzaam om herbivoren naast roofdieren te leggen.
Fairplay (stand 3K-102)
 • Dit Duitse spellenblad houdt dagelijks een hitlijst bij met de populaire spellen van de beurs .
 • Fairplay nummer 109 bevat een extraatje: het spel iXit van Jörg Domberger.
Fata Morgana Spiele (stand 3N-100)
 • Anno Domini – Bern.
 • Anno Domini – Wissenschaft & Forschung.
Ferti (stand 3L-100)
 • Complots: Saint Barthélemy, een Franstalige editie van Coup: Reformation.
 • Vérone bestaat uit het spel Council of Verona en de Poison uitbreiding.
Feuerland Spiele (stand 3D-100)
 • Een grote uitbreiding van Terra Mystica [info] introduceert nieuwe volken. Bijvoorbeeld de Yeti, die gebieden in ijs veranderen en die door medespelers geclaimde krachtacties mogen uitvoeren. Of de Acolytes, die gebieden kunnen platbranden. Of de River Walkers, die alleen langs de rivier bouwen en zonder terraforming nieuwe gebiedsoorten bezetten. De eindtelling wordt aangevuld met punten voor de spelers met de meeste en de op één na meeste solitaire huisjes. Voorbehoud: deze informatie is gebaseerd op een prototype van november 2013. Interessant!
 • Arler Erde [info] is een nieuw worker placement spel van Uwe Rosenberg. De spelers ontwikkelen hun Oost-Friese landgoederen door turf te steken en dijken aan te leggen. Het spel duurt een negental jaren met zomers en winters, met verschillende actiemogelijkheden. De acties draaien om productie en handel, waarmee de grondstoffen en goederen worden verdiend om verder te ontwikkelen.
F-Hein-Spiele (stand 1F-126 )
 • Blattsalat [info] iss een solitair puzzelspel waarbij je herfstbladeren moet ordenen.
 • Mandala [info] is een solitair puzzelspel waarbij je mandala’s vormt.
 • In het kaartspel Flatterspatzen [info] moeten de speler tegelijk hun kaarten met fladderende mussen passend aanleggen.
Fingere (stand 2C-100)
 • Life Manager.
Flatlined Games (stand 1D-139)
 • Robin [info] is een kaartspel van Frederic Moyersoen. Als nieuw lid van Robin Hood’s bende probeer je als eerste zeven missies van dezelfde soort te voltooien.
 • Twin Tin Bots [info] is een spel van Philippe Keyaerts. In Twin Tin Bots controleert iedere speler twee robots en probeert zo veel mogelijk kristallen naar zijn basis te halen. De robots worden geprogrammeerd met eenvoudige bevelen. De communicatie heeft beperkingen, je mag per beurt maar één instructie veranderen. Het is mogelijk om de andere robots te duwen, hun kristallen af te pakken en hun programma te verstoren. Dit spel heeft ook Nederlandstalige regels.
Fragor Games (stand 1G-157)
 • dragonscroll-fundorDragonscroll [info] is een spel voor 2-4 spelers, waarin iedere speler een jonge draak speelt die zo berucht mogelijk probeert te worden. De actieve speler voegt een nieuwe tegel aan het landschap toe. Daarna beweegt hij zijn draak, om ten slotte alle doelwitten binnen zijn bereik aan te vallen. Daartoe gooi je vuurbalfiches in een dobbeltoren en hoop je alles en iedereen te cremeren. De broer Lamont hebben ook dit spel voorzien van prachtige speelstukken, zoals vier draken en vijf gebouwen. De rest van het materiaal bestaat onder meer uit houten vuurballen, tovenaars en geiten, 64 grote terreintegels en 60 speelkaarten. De verkoopprijs is weer pittig, Dragonscroll gaat € 65 kosten. Er waren 1.000 exemplaren beschikbaar voor voorbestellingen, maar deze zijn per medio september uitverkocht. Afhankelijk van de productieomvang zouden er op de beurs nog tientallen exemplaren beschikbaar kunnen zijn.
Franjos (stand 3L-101)
 • Mahé [info] is een heruitgave van Alex Randolph’s Die Heisse Schlacht am Kalten Buffet. In deze versie zwemmen schildpadden rond een eiland en verdienen ze punten door het leggen van eieren op het strand.
FryxGames (stand 3P-101)
 • In Fleets: The Pleiad Conflict [info] proberen de spelers met hun ruimtevloten en diplomatieke acties sterrenstelsels te controleren.
FunForge (stand 1F-117)
 • samurai-spirit-coverSamurai Spirit [info] is een pittig coöperatief spel van Antoine Bauza. De spelers zijn Samurai, die een boerendorp moeten beschermen tegen een roversbende. Elke beurt trek je een of meer kaarten van het roversdeck. Confronteer je jouw aanvaller, verdedig je het dorp tegen een acute dreiging of help je een medespeler? Dicht je ergens een lek, gaat het op een andere plek fout. Gaandeweg worden de rovers steeds sterker, terwijl de verdedigingslinie rond het dorp wordt gesloopt. Iedere Samurai heeft een speciale vaardigheid en daarnaast een bovennatuurlijke dierlijke kracht. Interessant!

Ga verder naar het tweede blok: G-M.