Kramer & Kiesling’s Slynx

999 Games heeft het kaartspel Slynx aangekondigd. Dit is een nieuwe versie van Linko/Abluxxen, een kaartspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Dit leuke spel won in 2014 de à la carte Kartenspielpreis (en versloeg toen o.a. toppers als Love Letter en Ugo!) en het Oostenrijkse Spiel der Spiele. Je speelt met 104 speelkaarten in acht kleuren (waarde 1-13 per kleur), vijf jokers en een geheugensteuntje om de actieve speler aan te geven.

Iedere speler begint met dertien handkaarten. De actieve speler speelt één of meer kaarten met hetzelfde getal en legt deze als open setje op zijn eigen scorestapel. Lag daar al een set uit een vorige beurt, dan leg je de nieuwe set zo neer dat de vorige kaarten zichtbaar blijven. Vervolgens bekijk je of jij jouw medespelers moet aanvallen. Je begint bij jouw linkerbuurman en gaat door tot jouw rechterbuurman. Bij iedere medespeler vergelijk je jouw zojuist gespeelde set met de bovenste set van zijn scorestapel. Bevat jouw set hetzelfde aantal kaarten en hebben ze een hogere waarde, dan moet jij die speler aanvallen. Bij een aanval moet je eerst beslissen of jij de overtroefde set wilt afpakken. Zo ja, neem je deze kaarten op jouw hand, waarna de aangevallen speler zijn hand aanvult vanuit het open aanbod of vanaf de trekstapel. Wil jij de set niet afpakken, dan beslist de aangevallen speler wat ermee gebeurt. Of hij neemt de kaarten terug in zijn hand, of hij legt ze op de aflegstapel en pakt hetzelfde aantal kaarten uit het open aanbod of van de trekstapel. Nadat je alle medespelers hebt afgewikkeld, is de volgende speler aan de beurt. Het spel eindigt meteen wanneer een speler zijn laatste handkaart(en) heeft uitgespeeld, of wanneer de voorraad kaarten is uitgeput. Dan krijgt iedere speler één pluspunt voor elke kaart op zijn scorestapel en één minpunt voor elke handkaart.

Slynx is geschikt voor 2-5 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. Dit spel wordt in de loop van het najaar verwacht.

Meer informatie: