Linko

linko-boxLinko! (in Duitsland: Abluxxen) is het nieuwe kaartspel van de Duitse topontwerpers Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Het spelmateriaal bestaat uit 109 speelkaarten in acht kleuren (waarde 1-13 per kleur, plus vijf jokers) en een geheugensteuntje om de actieve speler aan te geven. Aan het begin worden alle speelkaarten geschud, waarna iedere speler 13 kaarten ontvangt. De rest wordt als dichte trekstapel op tafel gelegd, met daarnaast een open aanbod van zes kaarten.

De actieve speler speelt één of meer kaarten met hetzelfde getal en legt deze als open setje op zijn eigen scorestapel. Lag daar al een set uit een vorige beurt, dan leg je de nieuwe set zo neer dat de vorige kaarten zichtbaar blijven.

Vervolgens bekijk je of jij jouw medespelers moet aanvallen. Je begint bij jouw linkerbuurman en gaat door tot jouw rechterbuurman. Bij iedere medespeler vergelijk je jouw zojuist gespeelde set met de bovenste set van zijn scorestapel. Bevat jouw set hetzelfde aantal kaarten en hebben ze een hogere waarde, dan moet jij de desbetreffende speler aanvallen.

winnaar Spiel der Spiele 2014

winnaar Spiel der Spiele 2014

Bij een aanval moet je eerst beslissen of jij de overtroefde set wilt afpakken. Zo ja, neem je deze kaarten op jouw hand, waarna de aangevallen speler zijn hand aanvult vanuit het open aanbod of vanaf de trekstapel. Wil jij de set niet afpakken, dan beslist de aangevallen speler wat ermee gebeurt. Of hij neemt de kaarten terug in zijn hand, of hij legt ze op de aflegstapel en pakt hetzelfde aantal kaarten uit het open aanbod of van de trekstapel. Nadat je alle medespelers hebt afgewikkeld is de volgende speler aan de beurt.

Het spel eindigt meteen wanneer een speler zijn laatste handkaart(en) heeft uitgespeeld, of wanneer de voorraad kaarten is uitgeput. Dan krijgt iedere speler één pluspunt voor elke kaart op zijn scorestapel en één minpunt voor elke handkaart. De waarde van de kaarten speelt geen rol.

Ten slotte

Grootmeesters Kramer & Kiesling hebben zich in spelerskringen geliefd gemaakt met grote spellen. Rond de eeuwwisseling wonnen ze twee jaargangen van het Spiel des Jahres op rij, met de bordspellen Tikal en Torres. Ik had ze deze winst ook in 2014 gegund. Sterker nog, ik was ervan overtuigd dat dit kostelijke pestspelletje de strijd om de rode pion zou winnen. In Duitsland is het niet gelukt, maar het Oostenrijkse Spiel der Spiele heeft dit spel wel tot winnaar gekroond.

Linko biedt geen poespas en chroom, maar wel vlot, toegankelijk en lekker interactief speelplezier, dat aan mijn speeltafels met enthousiasme is ontvangen. Het geluk speelt soms een grote rol, een mooie starthand is immers de eerste stap naar een mooi resultaat, maar dit vind ik bij dit vlotte kaartspel geen probleem. Linko werkt vooral lekker met drie of vier spelers. Met twee is het een tikje tam, met vijf gaat het me iets te snel. Linko verheft plagen en snaaien tot speelplezier. Warm aanbevolen!

In de eerste versie van de Nederlandstalige regels staat een vertaalblunder. Volgens deze regels mogen het aantal en de waarde van een nieuw uit te spelen set niet overeenkomen met de al liggende kaarten. De vertaler heeft het Duitse ‘hoeven niet’ verward met ‘mogen niet’. Je kunt inmiddels een verbeterde versie downloaden.

In de loop van het voorjaar heeft Ravensburger een variant voor twee spelers gepubliceerd, die je als PDF-bestand kunt downloaden.

Auteurs: Kramer & Kiesling
Uitgever: Ravensburger
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 20 minuten