Springende schildpadden in de eerste helft van 2022

De Vlaamse uitgever Jumping Turtle Games geeft vandaag een blik op de nieuwe spellen die in de eerste helft van 2022 worden verwacht. Aquatica heb ik vorige week al aangekondigd, The Warp al in 2020 bij de lancering van de Kickstarter. Ik beperk met hier tot een korte opsomming van de overige noviteiten.

Ik word met name blij van de aankondiging van Paolo Mori’s tweepersoonspel (met solovariant) Caesar. Bij de voorganger Blitzkrieg kon je WOII er in 20 minuten doorheen jassen, bij dit spel grijp je je in 20 minuten de macht in Rome. Dit spel draait om de strijd tussen Caesar en Pompeius. Je zet jouw legioenen in om de controle in de provincies te grijpen. Ze oefenen in dit spel steeds invloed uit op twee gebieden.

Na het grote succes van Welcome to… zal het niemand verbazen dat Jumping Turtle Games met Welcome to the moon ook het derde en laatste deel van de  trilogie in een Nederlandstalige versie uitgeeft. Dit spel bevat acht verschillende avonturen met elk zijn eigen varianten; een campagnemodus waarbij jouw beslissingen en prestaties de loop van het verhaal beïnvloeden; uitwisbare bordjes voor eindeloos speelplezier.

Het expertspel Messina 1347 van Raúl Fernández Aparicio en Vladimír Suchý speelt tijdens de opkomst van de pestepidemie. Workerplacement/movement staat centraal om acties te ondernemen; zorgvuldig plannen is de boodschap. Red de dorpelingen en geef ze onderdak. Is het een gezonde dorpeling, dan kan je hem onmiddellijk inzetten op jouw landgoed. Woont hij in een gebied waar de ziekte heerst, dan moet hij eerst in quarantaine voordat hij jouw landgoed mag betreden. De eerste rondes voelen vrij kort aan, maar naarmate het spel vordert ga je verschillende combo’s activeren, waardoor je soms een complexe puzzel moet maken.

Ivan Lashin’s Furnace is een engine builder met eenvoudige spelregels en pittige beslissingen. Het opvallende spelmechanisme is de veilingfase. De veiling verloopt zeer vlot (wanneer je aan de beurt bent, plaats je gewoon je biedsteen) en elk bod dat je plaatst zal beloond worden. De speler die het meest geboden heeft, wint de kaart en alle andere spelers worden gecompenseerd. Hoe meer je geboden hebt, des te hoger de compensatie. Je zult af en toe een veiling willen verliezen, omdat je de compensatie goed kunt gebruiken.

Cora & Dan Hughes’ CoraQuest is een coöperatieve dungeon crawler voor de familie. Trek je harnas aan en verken met je kinderen de donkerste hoeken verkennen van de Rams Elburg Kerker, waar kobolden, orks en andere monsters vertoeven. Kies een scenario, je favoriete held en ga op pad om de opdracht van Tovenaar Kiezelsteen tot een goed einde te brengen. De dobbelstenen zorgen voor een portie geluk in het spel.

Het zal opvallen dat er geen nieuwe eigen releases zijn aangekondigd, bovenstaande titels zijn immers vertaalde edities van buitenlandse spellen. Dit heeft alles te maken met de beperkingen van de coronacrisis. De uitgever verwacht later dit jaar (naast The Warp) weer eigen titels aan te kondigen.

Mee informatie: