The Warp op Kickstarter

Na drie jaren spelontwikkeling en honderden playtests is het bordspel The Warp zojuist gelanceerd op Kickstarter. The Warp is een toegankelijk 4X-spel (eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate) van spelauteur Thomas Snauwaert en uitgever Jumping Turtle Games. Het spel draait om het herstel van een planeet waar een ramp heeft plaatsgevonden na een experiment met een “warpportaal”. Tijdens de ontwikkeling van dit spel is ingezet op een vlotte speelbaarheid, met snelle en overzichtelijke speelbeurten, en om de speelduur niet uit de hand te laten lopen. Het spel speelt meestal in 90 tot 150 minuten, afhankelijk van de speelstijl en het spelersaantal. The Warp is afhankelijk van je gekozen pledge speelbaar met 1 tot 6 spelers vanaf twaalf jaar en kent verschillende speelmethodes: multi-player, teams en solitair.

Het basisspel zal zestien verschillende buitenaardse rassen bevatten, hopelijk worden extra rassen ontsloten via de stretch goals. Iedere speler draft aan het begin twee rassen. Deze hebben elk een ingrijpend voordeel. Je kunt de voordelen van beide rassen combineren. Ook zijn er elk spel twee rassen die de rol vervullen van verbannen troepen op de planeet. Elk spel zullen zij zich anders gedragen. Tot slot wordt er elk spel een ras gekozen als “Warp Guardian”, die wordt aangevuld met enkele random vaardigheden. Door deze “Guardian” te verslaan, kun je de Warp overnemen en controleren.

In het spel moet je winstpunten verzamelen door missies te volbrengen. Er zijn open missies, die voor iedereen toegankelijk zijn, en gesloten persoonlijke missies. Je kunt ook punten scoren door de Warp te veroveren en te behouden. Wanneer iemand negen punten heeft gescoord, begint de eindfase en speel je nog drie rondes (twee bij 5/6 spelers).

Je begint je beurt met het ontvangen van grondstoffen of troepen. Ook kun je handkaarten verkopen en nieuwe kaarten ontvangen. Daarna kies je een actie. A) Bouwen/Upgrade: bouw een nieuw gebouw om je kolonie te ontwikkelen of maak je huidige gebouwen sterker. Kies onder meer voor goudmijnen, handelsposten, uitkijktorens, kanonnen of zelfs een ruimteschip. B) Terrashift: verhoog en verlaag het terrein voor tactische voordelen. C) Aanvallen: verplaats je troepen naar vijandig terrein en ga het gevecht aan. Tot slot van je beurt mag je nog een verplaatsing uitvoeren, kun je controleren dat je nieuwe verbannen troepen in het vizier krijgt en worden nieuwe missiekaarten getrokken.

De tegenstanders mogen na het kiezen van jouw actie volgen. Bij optie A en B mogen ze dezelfde actie uitvoeren, maar krijgen zij niet het voordeel dat de actieve speler wel krijgt. Bij optie C kunnen ze niet zelf aanvallen, maar mogen ze wel de door jou aangevallen verbannen troepen verdedigen. Door dit volgsysteem is de betrokkenheid ook buiten de eigen beurten hoog en kun je in één spelronde zeer veel realiseren. Hierdoor is de downtime minimaal en heeft het spel een hoog tempo.

Een opmerking over de vierde “X”: The Warp is geen zeer agressief spel. De aanvallen zijn voornamelijk gericht tegen de verbannen troepen (die wel ondersteund kunnen worden door je tegenstanders). Rechtstreekse conflicten tussen spelers zijn beperkter, maar omdat je in elkaars buurt zit, is er wel de constante dreiging waarmee je rekening moet houden.

Door de combinatiemogelijkheden van de rassen, de verschillende missies en het feit dat je elk spel je eigen doelen bepaalt, is de herspeelbaarheid groot.

Kickstarter

Door de omvang van dit project (de volledige versie bevat 210 miniaturen) is de uitgever genoodzaakt de financiering op te halen via Kickstarter. Om de instapprijs zo laag mogelijk te houden, biedt de uitgever het basisspel voor 1-4 spelers aan voor € 80. Wil je tot zes spelers gaan, dan bedraagt de Kickstarterprijs € 99. Voor Nederlandse en Belgische spelers zijn de verzendkosten gering (€ 10), voor Belgen zijn er zelfs pick-up opties zonder kosten.

De Kickstarter loopt tot 29 november 2020. Bij een succesvolle financiering wordt het spel naar verwachting in augustus 2021 uitgeleverd.

Meer informatie: