Persconferentie SPIEL.digital

Ik ga sinds 1989 elk jaar trouw en met veel plezier naar Spiel in Essen. Sinds 1995 doe ik dit met een perskaart. De eerste keer was voor het tijdschrift van Ducosim, vanaf 1996 schrijf ik voor mijn eigen website over deze beurs. Sinds 1995 voel ik me elke keer weer vriendelijk en gastvrij onthaald en mag ik een paar dagen de spelletjesjournalist uithangen. Spiel is elk jaar een hoogtepunt. Ik leef ernaar toe en kijk ernaar uit als een klein kind in de dagen voor pakjesavond.

De persconferentie op woensdagochtend is al 25 jaar mijn opstartritueel voor dit geweldige evenement. Ik zoek al vroeg een mooie plek in de perszaal, geniet van een kopje koffie en een romig soepje en luister naar de verschillende toespraken. Covid-19 gooit dit jaar roet in het eten. De organisator had op 18 mei bekendgemaakt dat de fysieke beurs naar 2021 zou verschuiven en kwam een dag later met de aankondiging van de onlinevariant SPIEL.digital.

Deze virtuele spellenbeurs hebben ze in vijf maanden uit de grond weten te stampen. Dit is op zich al een prestatie van formaat, maar wanneer ik op me laat inwerken wat ze allemaal uit de hoge hoed hebben getoverd om de sfeer van onze ludieke hoogmis in een virtuele variant te kunnen vatten, neem ik mijn pet af voor de organisatoren.

De persconferentie was verplaatst van woensdag naar vandaag, exact vijf maanden na de aankondiging van de online beurs. Door zakelijke verplichtingen kon ik er om 10:00 uur niet live bij zijn, maar tijdens de lunchpauze heb ik de schade ingehaald. Uiteraard onder het genot van een romig soepje, deze keer uit eigen keuken.

Het was een genoegen om de organisatoren Dominique en Max Metzler op het grote scherm te zien en te horen. Twee fijne mensen met passie voor de beurs, de spellen en de mensen die ze spelen. Dit was een vertrouwde aftrap van vier dagen intens speelplezier. De herkenbaarheid van de persconferentie werd nog vergroot door de traditionele presentatie van de branchecijfers door Hermann Hutter, de voorzitter van de branchevereniging van speluitgevers Spieleverlage e.V..

In deze coronatijd zijn spellen en puzzels ook in Duitsland zeer populair. De afgelopen vijf jaar groeide de branche jaarlijks met ong. 10%, 2020 toont een groei van maar liefst 21%. Opvallende groeiers zijn de spellen (30%) en puzzels (61%) voor volwassenen. De Exit en Escape spellen zijn nog steeds zeer populair, hetzelfde geldt voor party- en communicatiespellen. Meer informatie over de branchecijfers vind je op de Spieleverlage e.V. website.

SPIEL.digital heeft een mooie zakelijke opkomst. Meer dan 400 standhouders uit 41 landen presenteren vanaf donderdag hun nieuwste bord-, kaart- en rollenspellen. Hier zitten relatief veel nieuwe standhouders tussen, waaronder opvallend veel Zuid-Amerikaanse uitgevers en spelauteurs. Met name Brazilië is zeer actief op deze beurs. Ook de Nigeriaanse uitgever Nibcard Games mag niet ongenoemd blijven. Deze pionier heeft in eigen land al 24 spellen uitgebracht en organiseert daar conventies en bordspelcafé’s. Mooi dat het aanbod van deze beurs zo divers en inclusief is.

SPIEL.digital is een evenement voor de gehele spellenwereld. De online beurs is daarom non-stop geopend vanaf donderdag 10:00 uur t/m zondag 23:59 uur. De spelers kunnen zich gratis aanmelden, om 1.400 nieuwe releases te ontdekken, met uitleg spellen te spelen op de virtuele speeltafels van de uitgevers, deel te nemen aan acties en events, livestreams en presentaties te volgen en uiteraard ook om online nieuwe spellen te kopen. Voor een overzicht van wat je er allemaal kunt beleven, verwijs ik je graag naar mijn SPIEL.digital preview.

Met een aanbod van 1.400 noviteiten is de diversiteit enorm, toch zijn er twee trends te onderkennen. De coöperatieve spellen zijn allereerst sterker dan ooit vertegenwoordigd. En de tweede trend zal niemand in deze tijd verbazen, solitaire spellen doen het bijzonder goed.

Tijdens de persconferentie werden ten slotte de winnaars van de Deutsche Spielepreis en de Deutsche Kinderspielepreis van 2020, DIE CREW resp. ANDOR JUNIOR, in het zonnetje gezet. Aansluitend werd het asymmetrische bordspel ROOT gehuldigd als winnaar van de innoSPIEL, de speciale spellenprijs voor innovatie.

Deze persconferentie was een mooie opwarmer voor vier dagen online speelplezier. Vanaf morgen kun je je aanmelden op de SPIEL.digital website. Donderdagmorgen gaat de beurs om 10:00 uur los. Ik wens je veel speelplezier.

Meer informatie: