SPIEL.digital preview en FAQ

Op 22 oktober zouden in Essen de Internationale Spieltage 2020 beginnen. Spiel is de grootste spellenbeurs ter wereld. Covid-19 maakt de fysieke uitvoering onmogelijk. In 2020 beleven we Spiel digitaal. Echt speelplezier in een virtuele omgeving. De organisator heeft er zeeën van tijd en bakken geld in geïnvesteerd. Toch is de toegang voor de spelers gratis.

Ik kijk uit naar deze unieke spel- en beurservaring. Ik wens de organisator, de deelnemers en de bezoekers een geslaagd evenement.

In dit bericht vind je een op onderdelen aangevulde SPIEL.digital FAQ. Ik hoop dat dit je helpt in de voorbereiding en je enthousiast maakt.

SPIEL.digital in het kort

  • Het grootste virtuele spellenevenement ter wereld
  • Meer dan 400 standhouders uit 41 landen
  • 1.400 nieuwe releases
  • Meer dan 70 SPIEL.local deelnemers
  • SPIEL-digital begint 22-10-20 om 10:00 uur
  • SPIEL-digital eindigt 25-10-20 om 23:59 uur
  • De statische content blijft minstens beschikbaar tot 31-12-20

Moet ik me aanmelden voor SPIEL.digital?

De deelname aan SPIEL.digital is voor alle bezoekers gratis. Voor sommige functies (zoals het aanmaken van bookmarks) is een aanmelding nodig. Dit doe je op de startpagina.

Als je aan de virtuele speeltafels wilt aanschuiven of wilt chatten met standhouders heb je een Discord Account nodig. Regel dat bij voorkeur een paar dagen eerder, zodat je er vertrouwd mee bent wanneer de beurs begint.

Vanaf wanneer kan ik me aanmelden?

Aanmelding voor SPIEL.digital is mogelijk vanaf 20 oktober.

Hoe vind ik een standhouder?

Op de startpagina vind je aan de rechterkant een lijst met standhouders. Met een klik op de bedrijfsnaam kom je bij de virtuele stand. Je kunt de standhouders ook vinden via de zoekfunctie in het menu.

Hoe vind ik een bepaald spel?

Door de titel in te voeren in de zoekfunctie in het menu.

Waar vind ik een overzicht van alle nieuwe titels?

Klik op de startpagina op de knop Spieleneuheiten/New Game releases en je vliegt door naar een handige lijst met de nieuwe spellen, waar je via de filters naar hartenlust kunt zoeken en sorteren.

Waar vind ik previews van de nieuwe spellen?

Waar kan ik spellen kopen?

De standhouders vermelden verkooplinks bij de detailinformatie over de spellen. Let er bij meerdere verkooplinks op dat je binnen de voor jou juiste verzendzone blijft.

Mijn favoriete Duitse spellenwinkel is AllGames4You in Essen. Zij organiseren tijdens de beursdagen zelf een fysieke Neuheitenschau in de winkel. Door de belabberde covid-status van Nederland zit een fysiek bezoekje er helaas niet in. Maar voor een mooi assortiment en goede prijzen kun je ook online bij ze terecht.

Hoe kan ik mijn eigen lijst met bookmarks op SPIEL.digital aanmaken?

Daartoe moet je eerst op de SPIEL.digital website inloggen. Bij alle spellen, acties en events op de site wordt een ‘sterretje’ afgebeeld. Wanneer je deze aanklikt, wordt de desbetreffende inhoud aan jouw bookmarks toegevoegd.

Wat betekent het hartje?

Door op een hartje te klikken laat je een standhouder weten dat zijn spel jou bevalt. Op een fysieke beurs maak je ze blij wanneer ze jou aan de speeltafel zien genieten. Nu kun je ze digitaal een hart onder de riem steken.

Wat vind ik in de themawerelden?

SPIEL.digital heeft 17 themawerelden voorbereid, om het navigeren door deze virtuele spellenbeurs te vereenvoudigen. Wil je bijvoorbeeld weten welke nieuwe kinder- en kennerspellen er zijn? Klik dan op de startpagina op de desbetreffende themawereld. Dit ontsluit een specifieke site, waar je de stands van de uitgevers met de voor dit thema relevante spellen vindt. Je kunt deze stands hier gemakkelijk bezoeken. Reeds door jou bezochte stands krijgen een groene rand.

Hoe kan ik rechtstreeks met standhouders communiceren?

In de uitgeversstand is een chatfunctie opgenomen, waarmee je direct contact kunt opnemen en vragen kunt stellen. Deze chatfunctie maakt gebruik van een tijdelijk Discord-kanaal. Mocht deze chatfunctie op het door jou gewenste moment niet beschikbaar zijn, kun je een e-mail versturen via het briefsymbool onder het logo van de uitgever.

Wat is de Hotness Factor?

Dit is de virtuele variant van de populaire beursstands. Iedere Spielbezoeker kent ze wel uit het verleden, bijvoorbeeld door de lange rijen. Stands waar iets soortgelijks aan de hand is kleuren hier oranje. Het is moeite waard om hier even te gaan kijken. Wie weet heeft de standhouder een bijzondere actie of een razendpopulair spel?

Kan ik de gepresenteerde spellen ook spelen?

Veel standhouders beschikken in hun stands over virtuele speeltafels, waarop je hun nieuwe spellen kunt spelen. Bezoek de stand en ga na of er op dit moment een speelronde loopt. Schuif aan bij het spel of kijk toe hoe anderen het spelen.

Wanneer je in de huidige stand geen vrije speelplek vindt, kun je in het overzicht met alle events en acties nagaan wanneer een nieuwe speelronde wordt gestart. Dit totaaloverzicht bereik je via de startpagina van SPIEL.digital. Hier kun je de virtuele speeltafels als eventcategorie aanklikken en vervolgens naar believen filteren op uitgever enzovoort.

Veel speelrondes worden gespeeld op Tabletopia of Board Game Arena. Op beide platforms krijgen de bezoekers van SPIEL.digital tijdelijke gratis premium-accounts. Voor de communicatie met spelleiders en medespelers in de speelronde heb je ook Discord nodig. De link naar het juiste Discord-kanaal wordt ter plekke aangegeven.

Hoe krijg ik die premium-accounts voor Tabletopia en Board Game Arena?

Via jouw SPIEL.digital user account.

Wat is de Media-Hub?

In de Media-Hub vind je de officiële live-streams van SPIEL.digital en alle andere videos en podcasts van standhouders, de media en lokale events over de spellen en thema’s van SPIEL.digital.

De officiële live-streams vind je in de Media-Hub onder offizielles Programm/official program.

Waar vind ik een overzicht van alle acties en events?

Op de startpagina vind je het totaaloverzicht met alle acties en events, waarin je met filters kunt zoeken.

Waar vind ik een overzicht van de lokale fysieke events?

In de themawereld SPIEL Local vind je de lokale events die in het kader van SPIEL.digital worden georganiseerd. Deze worden hier per organisator gepresenteerd, ze staan ook in het bovengenoemde totaaloverzicht met alle acties en events.

In het Nederlandse taalgebied vind je (corona volente) lokale events bij:

  • Adriaensen Speciaalzaak Gezelschapsspellen in Antwerpen
  • De Tinnen Soldaat in Ede
  • Outpost in Gent en in Antwerpen

Waar vind ik merchandise?

Op de beursstand en op de homepage van de organisator vind je merchandise voor SPIEL.digital. Denk aan hoodies, t-shirts en meer.

ondergetekende is er klaar voor

Hoe kan ik SPIEL.digital ondersteunen?

Via de startpagina kun je een vrijwillige donatie doen aan de organisator van SPIEL.digital.

Wanneer en waar vind ik de openingsshow van SPIEL.digital?

Op donderdag 22 oktober wordt de opening van de beurs om 09:40 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SPIEL.digital. Op datzelfde kanaal kun je aansluitend een van de live-streams bekijken.

Meer informatie