Terugblik op Spiel 2018

Na mijn thuiskomst op zaterdag werd ik door een van mijn ochtendkranten aangenaam verrast, het AD had nota bene verslaggevers naar de beurs gestuurd. Dat leverde niet alleen een aardig artikel op, maar ook een paar leuke video’s, bijvoorbeeld met de hyperactieve spellenscout Bert Calis van 999 Games. Ik hoop dat het AD volgende maand met dezelfde belangstelling op het vijfentwintigste Spellenspektakel en de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs zal duiken.

Over spellenprijzen gesproken, op donderdag werd ik uitgenodigd voor de uitreiking van de à la carte Kartenspielpreis. De winnaar van 2018 is het kaartspel Krass Kariert van Katja Stremmel (uitgegeven door Amigo). Deze spellenprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Duitse spellenblad Fairplay. Juryvoorzitter Wolfgang Friebe reikte de oorkonde uit aan de auteur en Amigo’s sympathieke redacteur Uwe Mölter.

de winnares van de Kartenspielpreis 2018

Laatstgenoemde was op de feestavond van de Deutsche Spielepreis nog compleet verrast door de toekenning van een speciale prijs voor zijn jarenlange inzet als redacteur. Tijdens de mooie toespraak van Wolfgang Kramer en het minutenlange applaus van de aanwezigen was hij zichtbaar geëmotioneerd. Ik heb in een grijs verleden tientalen vertalingen voor 999 Games en/of Amigo gedaan, waarmee ik met Uwe had te maken. Zo vriendelijk en correct kom je ze zelden tegen.

Wolfgang Kramer en Uwe Mölter

Uwe met de oorkonde en een EHBO-doos om veilig met pensioen te kunnen

Tijdens deze feestavond werden uiteraard ook de winnaars van de Deutsche Spiele Preis, de Deutsche Kinderspiele Preis en de innoSPIEL van 2018 gehuldigd. Bij de eerstgenoemde verkiezing was afgelopen zomer sprake van een akkefietje, waarbij een blogger een promo beloofde wanneer een bepaald spel de verkiezing zou winnen. Hierop werd de stembus eerder gesloten. Ik dacht dat het incident daarmee was afgedaan, maar tijdens de feestavond bleek dat de nasleep van dit gedoe de organisator van de verkiezing had geraakt. Ik kreeg zelfs het gevoel dat het voortbestaan van de prijs even op het spel had gestaan, maar gelukkig bleek de liefde voor deze mooie publieksverkiezing groter dan de frustratie over de affaire. Er wordt gebroed op enkele regelaanpassingen, maar volgend jaar gaat de prijs zo te zien gewoon door.

Team Azul: illustrator, uitgever, auteur en distributeur

het trio achter MEMOARRR!

innoSPIEL winnaar Olivier Mahy

alle toppers op een rij

Op vrijdag was ik aanwezig bij de huldiging van de winnaars van de International Gamers Awards, Rajas van de Ganges en Codenames Duet. Tijdens een diner op donderdagavond had ik al begrepen dat Inka en Markus Brand tot hun spijt wegens andere verplichtingen niet aanwezig konden zijn, de honneurs werden waargenomen door een delegatie van de uitgever. Vlaada Chvátil was wel aanwezig om zijn oorkonde te ontvangen. Helaas was de ceremonie weer een rommelige bedoeling in de stand van BGG, het begon veel te laat, er was nauwelijks ruimte en tot overmaat van ramp hield de accu in mijn camera het voor gezien. Gelukkig kon ik een paar plaatjes met de iPhone schieten.

De IGA voor Rajas van de Ganges

De IGA voor Codenames Duet

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7