Terugblik op Spiel 2018

Jumping Turtle Games is een andere Vlaamse uitgever die flink aan het groeien is. Zij waren de afgelopen jaren vooral bekend om hun luchtige kaartspelletjes vol baby’s. De komende maanden groeit het assortiment met interessante licentietitels als Santa Maria & uitbreiding, Welcome To, Knizia’s Cheecky Monkey, Spyfall 2 en het stevige worker placement spel Teotihuacan. Op Spiel 2018 presenteerden de Turtles drie eigen producties. Het coöperatieve kaartspel The Snitch draait om een ontsnapping uit de gevangenis, waarbij een verrader het extra spannend maakt. Ook bij het kaartspel Worst Case Scenario staan geheime identiteiten centraal. Fast Shot is een behendigheidsspel, waarbij het de bedoeling is om als eerste jouw schijfje in het gemeenschappelijke doel te schieten. Dit spel kent meerdere varianten.

Jumping Turtle Games maakte promotie met Linke Loetje

een goede Vlaamse en Nederlandse samenwerking

Jumping Turtle Games deelde een stand met de Nederlandse uitgevers Black Box Adventures en Keep Exploring Games. Laatstgenoemde kreeg vlak voor de beurs de schrik van zijn leven toen bleek dat een deel van zijn spellen niet volgens verwachting werd afgeleverd en men woensdagmiddag nog ‘even’ naar Rotterdam heen en weer moest om een lading spellen op te halen. De nieuwe edities van Tikal & co. zien er overigens schitterend uit.

prachtige nieuwe versies van de Kramer & Kiesling trilogie

Tour Operator was de andere nieuwe titel van Keep Exploring Games

Ook Quined Games moest woensdagmiddag wat wegslikken. De standbouwer had de mooie grote stand in hal 3 verkeerd opgebouwd, de opslagruimte was vergeten en de illustraties op de achterwand stonden deels verkeerd. Dat moet woensdagmiddag worden hersteld. Een beetje lullig voor de buren van Sit Down!, want die hadden die dag niet stilgezeten en hun stand al bijna af. Gelukkig bleek op donderdag dat het allemaal goed was gekomen.

Quined Games had een mooie, grote stand

met o.a. het nieuwe bordspel Raiatea

Tot mijn plezier kwam ik op donderdag Frank Quispel tegen in de Quined Games stand. Hij was een van de grondleggers van deze uitgever, maar is er een paar jaar geleden uitgestapt. Op de beurs werd zijn speelse hebbedingetje The Game Changers geïntroduceerd. Dit is een deck kaarten dat je kunt toevoegen aan elk spel dat je speelt. Leg een bekend bord- of kaartspel op tafel en voeg één van de Changers toe om het spel een andere wending te geven. De andere nieuwe Quined Games titels Counterfeiters, Firenze en Raiatea heb ik op deze beurs niet nader bekeken of gespeeld.

Frank speelt met de regels

Sit Down! had drie nieuwe titels op de beurs. Bij het familiespel Gravity Superstar verzamelen de spelers sterren door hun speelfiguur zo handig mogelijk over het speelbord te laten glijden. De gelimiteerde preview editie van Magic Maze: Hidden Roles is een kleine uitbreiding van het coöperatieve spel Magic Maze. Iedere speler krijgt een kaart met een held, een verrader, een missie of een speciale spelregel. Deze kaart leidt tot afwijkend spel, waardoor je zomaar verdacht kunt worden van verraad. Van het ‘tower defence’ bordspel Bad Bones was voor Spiel 2018 een eerste oplage van 500 exemplaren geproduceerd, die op de beurs werd uitverkocht. In dit spel wordt jouw bordje overspoeld door skeletten van een naburig kerkhof. Met jouw held probeer je ze weg te meppen, met jouw valstrikken probeer je ze naar de buren te sturen. Leuk spul voor de speelmiddagen met mijn neefje.

De Belgische uitgever Sit Down!

Skeletten meppen in het tower defence bordspel Bad Bones

Het tijdschrift Fairplay is niet alleen een provider van leesplezier en de organisator van de Kartenspielpreis, op de beurs organiseren ze ook sinds jaar en dag de populaire Scout Aktion. Aan spelliefhebbers wordt gevraagd om de door hen gespeelde spellen te waarderen met 1-5 sterren. Aan het einde van de rit leidt dit tot een hitlijst met populaire spellen. Deze leuke actie heeft merkbaar last van het enorme overaanbod. De stemmen zijn dusdanig verspreid, dat je anno 2018 niet meer hoeft te rekenen op winnaars met een groot aantal stemmen. De hitlijst van 2018 werd aangevoerd door Belratti van Mogel Verlag en City of Rome van Abacusspiele.

een tussenstand van de Fairplay hitlijst

Belratti is een coöperatief kaartspel, dat eerder dit jaar de Hippodice spelontwerpwedstrijd wist te winnen. Een museum is op zoek naar nieuwe schilderijen; de spelers moeten samen voorkomen dat de schilderijen van de vervalser Belratti in de collectie worden opgenomen. Een deel van de spelers vertegenwoordigt elke ronde de schilders en probeert schilderijen in het museum te krijgen. De andere spelers spelen de museumdirectie en beslissen welke schilderijen worden aangekocht.

een kunstzinnig kaartspel tussen de springkussens en eettentjes in de Galeria

Bij het legspel City of Rome bouwt iedere speler met gebouwkaarten aan zijn eigen Romeinse stad. Elke beurt mag je twee acties uitvoeren: één keer produceren en één keer bouwen. De daarvoor beschikbare actiepunten hangen af van jouw positie op het huidige actiespoor. Wil je eerder aan de beurt zijn, krijg je minder gratis actiepunten. De gebouwen leveren bonussen en winstpunten op, vaak in combinatie met andere gebouwen. City of Rome heeft meer pit dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Ik vermoed dat dit spel al op het verlanglijstje van 999 Games en/of de Gobins staat.

Nederlandse planologen maken Rome onveilig (foto: Det)

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7