Terugblik op Spiel 2018

Een leuke verrassing was het Indonesische paviljoen achterin hal 3. De afgelopen jaren waren er soms een of twee uitgevers uit dit land te vinden, dit jaar heeft men met steun van de staat de krachten gebundeld en werd er een groot en divers aanbod gepresenteerd. Ik kreeg onder meer een korte uitleg van een nieuwe editie van het drafting kaartspel Waroong Wars. Na de aankoop werd ik getrakteerd op een kaartspelletje over koffie. Ik ga me binnenkort maar eens verdiepen in de Indonesische spellenscene, die ziet er namelijk interessant uit. Ik begreep van een van de redacteuren dat het tijdschrift Spel voornemens is om in een volgend nummer aandacht aan deze Indonesische auteurs en uitgevers te besteden. Ik kijk uit naar hun verhaal.

het Indonesia paviljoen

met het kaartspel Waroong

en nog veel meer

Vrijdagmiddag bezocht ik ESSENtial ’18, een bijeenkomst voor retailers, die werd georganiseerd door Renegade Games, WizKids, CMON, AEG, Games Workshop en Stronghold Games. Deze uitgevers hechten waarde aan de relatie met hun Europese retailers. Een deel van wat daar werd gepresenteerd was nog niet bestemd voor de buitenwacht. Zo vertelde Eric M. Lang over een interessant groot project in de pijpleiding van CMON. Wat niet geheim hoeft te blijven is de inzet van deze uitgever op het betere gezelschapsspel. CMON lijkt geïnspireerd door het Azuleffect en werkt aan nieuwe gezelschapsspellen met een relatief lage instap, voldoende diepgang en hoogwaardig spelmateriaal. Laat ze maar komen! Ik kijk begin 2019 ook uit naar Victorian Masterminds, een samenwerking van Eric M. Lang en Antoine Bauza, waarin cartooneske slechterikjes steampunkachtige machines gebruiken om Europa te vernietigen. Eric presenteerde dit als een ‘meeting of the minds’ van beide ontwerpers, dat was genoeg om mijn belangstelling te wekken. Wat er ook prachtig uitzag was de Armistice Edition van The Grizzled, met pre-painted miniaturen en een campaign modus.

Op vrijdagavond waren Bob Schubert en ondergetekende uitgenodigd voor een geslaagde dinner party in de stand van Game Brewer en Tasty Minstrel Games. Ze hadden hun best gedaan om smakelijke hapjes te serveren (hmmmm, ik ben dol op Vlaamse stoof) en tapten zalige biertjes. Game Brewer draaide zo te zien een zeer succesvolle beurs. Met name de Kickstarters Gentes en Gugong vlogen over de toonbank. Over Gentes hoef ik de bezoekers van deze site niets te vertellen, mijn favoriete expertspel van 2017 heb ik elders al luid bejubeld. Gugong heb ik nog steeds niet gespeeld, en nieuwe worker placement spellen koop ik niet blind, waardoor dit spel – overigens samen met Festo – op de ‘to do list’ voor het Spellenspektakel in Eindhoven of Spel in Antwerpen moet komen. Ik heb wel een potje Architectura gedaan. Dat was met de basiskaartjes een mix van plagen en hopen dat de gewenste kaartjes op het juiste moment opduiken. Ik won onze proefpot, maar kreeg niet de indruk dat dit door mijn briljante spel kwam. Dit spel geef ik nog een keer een kans met de versie voor gevorderden.

de dinner party van Game Brewer

overdag was de stand afgeladen vol

Andreas Steding signeert zijn spel Gùgōng

en dit is de reden waarom Gùgōng niet The Forbidden City heet

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7