Träxx

traxx-nl-boxWhite Goblin Games onderhoudt goede contacten met de Duitse uitgever Nürnberger-Spielkarten-Verlag. Sinds een jaar of twee duiken hun leuke dobbel- en kaartspelletjes ook in Nederland op. Dit voorjaar hebben de Goblins het bordspel Träxx naar Nederland gehaald. Dit is de nieuwe titel van de NSV-huisauteurs Steffen Benndorf en Reinhard Staupe. Eerstgenoemde kennen we in Nederland van de dobbelhit Qwixx (waarvan de ‘xx’ nu besmettelijk blijkt), laatstgenoemde van het Basari kaartspel en als duo van het Qwixx Kaartspel.

Bij Träxx heeft iedere speler een bordje met 61 gekleurde zeszijdige velden en een scoretabel. Er zijn zes verschillende kleuren. Op negen velden is een getal afgebeeld. De startpositie van iedere speler is anders, verder zijn de bordjes gelijk.

traxx-bordje

Tijdens het spel teken je met een wisbare stift een spoor op jouw bord. Dit spoor mag niet worden onderbroken of zichzelf kruisen. Elke ronde bepaalt één van de 15 speelkaarten over welke vier of vijf velden de spelers deze ronde mogen bewegen. Je kunt jouw spoor aan één van de twee uiteinden verlengen, maar uiteraard alleen via de deze ronde beschikbare velden. Wanneer een of meer spelers in dezelfde ronde als eerste een getalveld bereiken, krijgen zij de afgebeelde punten (varieert van 2-10). Nakomers krijgen bij hun latere bezoek aan dit veld slechts de helft.

Na vijftien rondes tel je jouw pluspunten op en moet je hiervan één punt per niet bezocht veld aftrekken. De speler met de meeste punten spoort het best. Geruststellende mededeling voor de volgende pot: je veegt de bordjes met een tissue eenvoudig schoon.

In de solovariant wordt met een andere puntentelling gespeeld. Dan krijg je de volledige punten alleen wanneer je geen hogere getalvelden hebt aangedaan. Zo niet, moet je met de helft genoegen nemen.

Ten slotte

Träxx lijkt op het eerste gezicht een solitaire puzzel, waarbij de elke ronde getrokken speelkaart het enige is wat de spelers met elkaar delen. Gelukkig zorgt het scoresysteem voor enige interactie. Het is immers lucratief om hoge getalvelden aan te doen voordat je medespelers ze bereiken. Dus moet je de ontwikkelingen op andere bordjes volgen. Aan een door interactie gedreven tussensprint hangt vaak wel het prijskaartje van veel lege velden. Hierin moet je een goede balans zien te vinden.

Deze routeplanner heeft aan mijn speeltafels alleen maar speelplezier opgeleverd. Dan blijkt dat we het vreselijk leuk vinden om aan dezelfde tafel ons eigen dingetje te doen, elkaar te vlug af te zijn, om aan het einde van de rit in spanning uit te rekenen wie het beste heeft geoptimaliseerd. En dan willen we meteen nog een keer; niet alleen om de eigen score te verbeteren, maar vooral om de tafelgenoten te verslaan. De auteurs zijn erin geslaagd om een simpel spelverloop te verbinden met veel speelplezier. Dit noem ik een gouden combinatie.

Auteurs: Benndorf & Staupe
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten