Qwixx – het kaartspel

qwixx-kaartspel-boxWhite Goblin Games bracht een jaar geleden plotsklaps het luchtige dobbelspelletje Qwixx op de markt. Dit bleek een spel met hitpotentieel. Qwixx sleepte bij het Duitse Spiel des Jahres en het Nederlandse Speelgoed van het Jaar een nominatie in de wacht en werd op 12 juni zelfs winnaar van de Nederlandse Spellenprijs 2014. Het dobbelspel vliegt inmiddels in grote hoeveelheden over de toonbank. Sinds Catan leidt commercieel succes vanzelf tot uitbreidingen en varianten. Bij een elegant, piepklein spelsysteem als Qwixx ligt een uitbreiding minder voor de hand, maar voeding voor variatie was er blijkbaar genoeg. Men begon cosmetisch met een luxe editie, na de inschakeling van Reinhard Staupe kreeg ook het spelsysteem een poetsbeurt. Dit resulteerde in Qwixx – het kaartspel.

Net als bij het dobbelspel heeft iedere speler een scorevel met vier rijen: rood en geel van 2-12 en groen en blauw van 12-2. Hierop streep je van links naar rechts getallen af. Overgeslagen getallen ben je kwijt! Veel kruisjes per rij leveren veel punten op. Het kaartdeck bestaat uit 44 kaarten in de vier kleuren met een waarde van 2-12. Het spel bevat een variant waarbij je 12 jokerkaarten door de stapel schudt.

qwixx-kaartspel-kaarten

Iedere speler begint met vier handkaarten. Vier andere kaarten worden gedekt naast de trekstapel gelegd, zodat de kleuren niet zichtbaar zijn. De actieve speler vult hiermee zijn hand aan tot vijf kaarten en maakt het op tafel liggende kwartet compleet vanaf de stapel. De bovenste kaart van de trekstapel toont op de achterzijde een nummer in een neutrale kleur, dat iedere speler ergens op zijn scorevel mag afstrepen. Daarna speelt de actieve speler 1-3 kaarten van dezelfde kleur en streept hij een of meer van deze getallen af. Een serie afstrepen mag alleen wanneer tussen de getallen in de serie max. één ontbreekt. Wanneer je vijf of meer getallen van een rij hebt afgestreept, kun je de rij met een bonus afsluiten. In tegenstelling tot het dobbelspel sluit je de desbetreffende kleur hiermee niet af voor je medespelers. Kun je in jouw eigen beurt niets afstrepen, dan krijg je strafpunten.

Wanneer een speler zelf twee kleuren of vier strafpuntvelden heeft afgesloten, is het spel meteen voorbij en wint degene met de meeste punten.

Ten slotte

Ik vind dit kaartspel net zo elegant, leuk en spannend als het dobbelspel. De lof uit mijn recensie van de rollende voorganger geldt ook voor deze variant. Het verzamelen van kaarten uit een bekende en afgebakende voorraad is minder grillig dan het gooien van dobbelstenen. Hierdoor biedt dit kaartspel enige ruimte voor planning en timing, zeker wanneer je met de jokers speelt. Daar lust ondergetekende wel pap van. Qwixx – het kaartspel is een prima tussendoortje. Warm aanbevolen!

Auteurs: Benndorf & Staupe
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten