Qwixx

qwixx-boxWhite Goblin Games presenteerde medio april plotsklaps het nieuwe dobbelspelletje Qwixx, dat ik tot die tijd nog niet op de releaseplanning had zien staan. Dit vlotte spel is ontworpen door Steffen Benndorf. Hij is een relatief onbekende spelontwerper, die inmiddels vijf gepubliceerde dobbelspellen op zijn naam heeft staan. Het Duitse origineel van Qwixx wordt uitgegeven door de Nürnberger Spielkarten Verlag, een uitgever die tegenwoordig aan de weg timmert met een groeiende reeks hoogwaardige kleine spellen. Qwixx wist in Duitsland een nominatie voor het Spiel des Jahres in de wacht te slepen. Dit werd in 2013 gevolgd door een Nederlandse Speelgoed van het Jaar nominatie en in 2014 door een hoofdprijs, de winst van de Nederlandse Spellenprijs 2014.

Iedere speler heeft een eigen scoreblad waarop vier rijen met 11 getallen staan. In de gele en de rode rij zijn de hokjes oplopend genummerd van 2-12, in de blauwe rij aflopend van 12-2. Elke rij eindigt met een hangslot, waarmee je de rij in stijl kunt afsluiten. Tijdens het spel moet je de getallen in elk van de vier kleuren altijd van links naar rechts aankruisen. Je mag daarbij getallen overslaan, maar kunt leemtes later niet alsnog vullen.

qwixx-compleet

Er zijn verder vier gekleurde en twee witte zeszijdige dobbelstenen. De actieve speler gooit de zes dobbelstenen, waarna twee acties na elkaar worden uitgevoerd. Iedere speler mag allereerst de som van de witte stenen in een kleur naar keuze aankruisen. Daarna mag de actieve speler de som van één witte en één gekleurde steen in de desbetreffende kleur aankruisen. Kruist de actieve speler geen enkel getal aan, dan moet hij een leeg vakje bij ‘mislukte worpen’ aankruisen.

Wanneer je minstens vijf kruisjes in een kleur hebt, kun je deze kleur voor iedereen op slot doen wanneer je bij rood/geel een 12 of bij groen/blauw een 2 noteert. Als bonus mag je dan ook het hangslot aankruisen. De dobbelsteen van deze kleur wordt verwijderd.

Het spel is voorbij wanneer de tweede kleur is gesloten of wanneer een speler vier mislukte worpen heeft genoteerd. Dan krijgen de spelers 5 strafpunten per mislukte worp en per kleur een hoeveelheid pluspunten voor hun kruisjes. De waarde van de kruisjes stijgt progressief van 1 naar 78 punt(en).

Ten slotte

Qwixx is vanaf de eerste pot een hit aan mijn speeltafels. Het is eenvoudig, vlot en simpel, maar tegelijkertijd ook lekker spannend. Het bevalt me goed dat je in de beurt van anderen ook bij het spelverloop bent betrokken. Dit aspect komt hier beter uit de verf dan bij het Bohnanza dobbelspelletje. Bij Qwixx hoef je geen scriptje af te werken, hier heb je namelijk iets te kiezen. De keuzemogelijkheden zorgen er ook voor dat de geluksfactor redelijk wordt gedempt.

De Goblins hebben de afgelopen jaren veel nieuwe spellen op de Nederlandse speeltafels gelegd, maar niet alles was een even groot succes. Als mijn instinct me niet in de steek laat gaan ze met Qwixx hoge ogen gooien. Deze briljante mix van eenvoud, spanning en speelplezier heeft alles in zich om een hit bij het grote publiek te worden. Nou nog even zien dat ze deze groep daadwerkelijk weten te bereiken, met een passende publicitaire inspanning en via de juiste distributiekanalen. Wellicht helpt het succes bij de spellenprijzen een handje om de deuren van de grote speelgoedketens te openen.

In het najaar van 2013 verscheen Qwixx Deluxe. Iedere speler heeft in deze versie een eigen scorebordje waarop hij met een afwisbare stift zijn score bijhoudt. De deksel is met vilt bekleed en doet dienst als dobbelbak. In 2014 volgde een kaartspelvariant van Qwixx. Begin 2017 was het tijd voor Qwixx Het Duel en in januari 2018 volgde een kleine uitbreiding met vijf karakters.

Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten