Spellenspektakel 2014 – een terugblik

De grote spellenclubs lieten zich ook dit jaar van hun beste kant zien. Ducosim beheerde een groot terras, waar je een gevarieerd aanbod aan bord- en kaartspellen kon proberen. Ze organiseerden ook een dagelijkse verloting waarmee je een spel kon winnen. Verder gaf Ducosim een nieuwe Spel!enkaart met een gratis bordspel weg.

de Ducosim verloting

de Ducosim verloting

met een blije winnaar

met een blije winnaar

Ook Roll the Dice pakte uit met een groot spellenterras, waar je onder meer de hits van Spiel 2014 kon spelen. Ze organiseerden verder de Roll The Dice Top 30, een hitlijst met de beste spellen volgens de bezoekers van het Spellenspektakel. De lijst werd dit jaar aangevoerd door het abstracte spel Samsara van Rielekst, gevolgd door Istanbul en Machi Koro van White Goblin Games.

ludieke lekkernijen bij Roll the Dice

ludieke lekkernijen bij Roll the Dice

Bordspelmania is geen club, maar wel een belangrijke spellensite in het Nederlandse taalgebied. Het moderatorenteam (inclusief het Vlaamse smaldeel) had zich weer in het oranje gehesen. Zij organiseerden ook dit jaar hun leuke uitgeversrally. Beursbezoekers moesten de op een A4-tje afgebeelde spellen herkennen en maakten daarmee kans op leuke prijzen. Dit initiatief werd blijkbaar enthousiast ontvangen, ik kwam doorlopend spelers met het formulier tegen.

het team van Bordspelmania

het team van Bordspelmania

Opvallende afwezige was Bergsala Enigma, de opvolger van het failliete PS Games. Dit is een belangrijke distributeur van ‘hobby games’, waaronder de spellen van de Amerikaanse uitgever Fantasy Flight Games. Tijdens de beurs werd bekendgemaakt dat Bergsala inmiddels de Nederlandse distributie van Queen Games verzorgt en binnenkort ook de spellen van Iello zal verspreiden. De laatste ontwikkeling leidde ertoe dat de huidige distributeur Tactic zijn King of New York toernooi annuleerde en zijn exemplaren van het spel voor slechts 25 euro bij de Rode Pion had staan.

Je mag toch hopen dat Bergsala Enigma volgend jaar wel op de beurs staat. Anders zou je bijna zin krijgen om de desbetreffende uitgevers aan te schrijven met de vraag waarom zij voor een Nederlandse distributeur kiezen die op zo’n belangrijk moment niet thuis geeft. Bij de distributie van ‘hobby games’ hoort de aanwezigheid op het Spellenspektakel. Hun afwezigheid op de beurs van 2014 was een aanfluiting.

Het was in dit verband pikant dat de Duitse uitgever Queen Games zelf wel present was met een goed gevulde stand. Zij presenteerden nieuwe titels als Dirk Henn’s Neptun, waarin je als Romeinse handelaar rondreist om contracten te vervullen, de zombievariant van Escape en het simultane dobbelspel Cubo. Julian, de zoon van eigenaar Rajive Gupta, is de co-auteur van het laatstgenoemde spel. Rajive was positief over de sfeer op de beurs. Hij benadrukte verder het belang dat alle Nederlandse uitgevers en distributeurs dit evenement steunen. Zo’n evenement maak je groot door er allemaal te zijn. Queen Games heeft trouwens een speciale band met Nederland, hun spellen worden geproduceerd bij de Nederlandse Spellenfabriek. Rajive vertelde tussen neus en lippen door waarom Queen Games graag gebruikmaakt van Kickstarter, hij hecht waarde aan het directe contact met de consument. Een vernieuwde versie van Michael Schacht’s Dschunke wordt een van zijn volgende projecten.

de Queen Games stand

de Queen Games stand

met Herr und Frau Gupta

met Herr und Frau Gupta

Queen Games was niet de enige buitenlandse standhouder. Op het balkon vond je de stand van het Poolse Portal Games, waar onder meer het nieuwe kaartspel Imperial Settlers werd gedemonstreerd. Carta Mundi had een stand waar een spel met een app werd gespeeld. En uiteraard was de spellenwinkel Fantasy En’Counter present met een stand vol wargames, miniaturen en andere exotische spelsoorten. De Nederlandse spelauteur Martyn F zorgde voor nog meer buitenlandse inbreng door demonstraties en verkoop van zijn met een IGA bekroonde spel Limes en een handvol andere Duitse spellen. Uiteraard kon je in zijn kraam ook terecht voor zijn eigen uitgave Oklahoma Boomers, een abstract tweepersoonsspel dat via crowd funding op de markt is gebracht.

Fantasy En'Counter

Fantasy En’Counter

Martyn F tijdens de opbouwdag

Martyn F tijdens de opbouwdag

Op het balkon viel mijn oog op een stand met Crokinole spellen in een handzaam formaat. Omdat ik al genoeg bagage bij me had om de treinreis naar huis op eigen kracht oncomfortabel te maken, kon ik de verleiding ter plekke weerstaan. In de nabije toekomst zal ik vast en zeker zwichten.

Crokinole, ooit zal het er van komen

Crokinole, ooit zal het ervan komen

Pagina's: 1 2 3 4