Spellenspektakel 2014 – een terugblik

Opvallend aanwezig was 999 Games. Deze uitgever had een grote stand, waar je aan de speeltafels met name spellen voor veelspelers kon proberen. Uiteraard kreeg het bekroonde Andor, de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs en het Speelgoed van het Jaar, veel aandacht. Verder zag ik onder meer Caverna, Hoogspanning deluxe en Het Dorp met een haven.

de grote 999 Games stand

de grote 999 Games stand

het kersverse Speelgoed van het Jaar

het kersverse Speelgoed van het Jaar

De andere helft van deze grote 999 Games stand was gevuld met statafels, waarop speed demo’s van kleinere spellen werden gegeven. Dit was een goed idee van ze, deze tafels waren zeer populair.

de statafels

de populaire statafels

Michael Bruinsma helpt een handje mee

Michael Bruinsma helpt een handje

Een speciale attractie was een gehalveerde demonstratieversie van Mega Civilization, een opgepompte doorontwikkeling van Tresham’s klassieker, dat 999 Games in de loop van 2015 in een exclusieve uitvoering op de markt zal brengen. In de woorden van Michael Bruinsma wordt dit een hutkoffer waarvoor je een pakezel nodig hebt.

een gehalveerde demo van Mega Civilization

een gehalveerde demo van Mega Civilization

In een stand naast het kinderplein presenteerde 999 Games zijn Zorgenvriendjes, de koddige wezentjes die de zorgen van kinderen moeten opvreten. Hier organiseerden ze een kleurwedstrijd. Er hobbelde verder een uit de kluiten gewassen Zorgenvriendje door de zaal.

zorgenvriendjes inkleuren

zorgenvriendjes inkleuren

ook voor grote zorgen?

ook voor grote zorgen?

Camel Up en de familiespellen van Schmidt Spellen kregen een plekje in een stand onder het balkon. Daar werd mijn belangstelling gewekt door de naburige stand met het kaartspel Star Realms. Michael Bruinsma was op Spiel voor dit deck building spel gevallen en heeft ter plaatse een lading ingekocht. Ik mocht hem zondagmorgen afdrogen in een vlotte galactische knokpartij. Vermoedelijk moest hij nog bijkomen van een avondje speelplezier met Peter Eggert in de Holiday Inn, waar ze een paar interessante prototypes hebben besnuffeld (waaronder het eerder dit jaar door mijn vriend Bob geteste Village dobbelspel).

Star Realms - verslavend leuk

Star Realms – verslavend leuk

Michael en Peter na een avond speelplezier

Michael en Peter na een avond speelplezier

Ook White Goblin Games had drie stands. De middelste stand was gewijd aan hun nieuwe succesnummer Machi Koro. Dit is een luchtig dobbelspel, waarbij je via de aanschaf van gebouwkaarten een ronkende geldmachine probeert op te zetten, om daarmee als eerste vier bezienswaardigheden te bouwen. Best leuk, je kunt je eigen bouwstrategie kiezen, maar wel met een torenhoge geluksfactor. In de eerste oplage zit niet alleen een promokaart, maar ook een vervelende drukfout. Hiervoor komen begin 2015 vervangende kaarten beschikbaar. Dan wordt tevens de eerste uitbreiding verwacht. In een andere stand demonstreerden de Goblins onder meer Istanbul en De Paleizen van Carrara. De derde stand was op zaterdag het domein van het NK Qwixx en op zondag van het NK Kruiswoord. Steffen Benndorf, de auteur van Qwixx zou zaterdag aanwezig zijn om zijn spel te signeren en de Nederlandse Spellenprijs in ontvangst te nemen. Helaas gooide de Duitse treinstaking roet in het eten.

White Goblin Games

White Goblin Games

de Machi Koro stand

de Machi Koro stand

de winnares van het NK Qwixx

de winnares van het NK Qwixx

Pagina's: 1 2 3 4