Qwixx – Het Duel

Als er één prestatie is waarvoor White Goblin Games een veer verdient, dan is dat de acquisitie van de dobbelspellenlijn van de Duitse uitgever NSV. Deze spellen combineren toegankelijkheid en eenvoud met hoogwaardig speelplezier. De hoogvlieger van deze spellenfamilie is ongetwijfeld Qwixx. Dit met de Nederlandse Spellenprijs van 2014 bekroonde spel kreeg afgelopen winter een opvolger voor twee spelers, Qwixx – Het Duel.

De basis is bekend van Qwixx. Je werpt zes dobbelstenen (tweemaal wit, rood, geel, groen en blauw), waarna je een combinatie van twee witte stenen en een combinatie van een witte en een gekleurde steen mag scoren. Bij Qwixx – Het Duel registreer je de scores op een gemeenschappelijk bordje met vier gekleurde sporen. Hierop markeert iedere speler de getallen met zijn eigen schijfjes. Ook nu moet je de eigen scores van links naar rechts opbouwen en kun je eerder overgeslagen getallen niet meer scoren. In tegenstelling tot de voorganger kun je niet scoren in de beurt van de ander, maar dit zou bij een tweepersoonsspel sowieso weinig tot niets toevoegen aan het speelplezier. Noteer je geen score, dan moet je een schijfje op een van de vier strafpuntenvelden leggen.

Het Duel dankt zijn naam aan de mogelijkheid om de tegenstander een loer te draaien (in de stijl van Regenwormen Barbecue). Is het voorste schijfje van een rij van jouw tegenstander, en gooi jij hetzelfde getal, dan mag jij zijn schijfje slaan en door een eigen exemplaar vervangen. Is het voorste schijfje in een rij van jezelf, en gooi jij in een volgende beurt nogmaals dit getal, dan mag jij er een nieuw schijfje bovenop leggen. Zo’n stapel kan niet worden geslagen! Dit dwingt de tegenstander vaak om een paar getallen over te slaan, om te voorkomen dat jij blijft doorstapelen.

Je sluit een rij af door het laatste veld te bezetten. Dit mag alleen wanneer je minstens vijf schijfjes in de rij bezit. De desbetreffende dobbelsteen gaat dan uit het spel. Het spel is meteen voorbij wanneer een speler zijn laatste schijfje inzet, er vier schijfjes op de mislukte worpen liggen of twee rijen zijn afgesloten. Je krijgt dan pluspunten voor jouw schijfjes in de rijen en minpunten voor mislukte worpen.

Ten slotte

Is Het Duel de moeite waard wanneer je Qwixx reeds bezit? Wanneer je van dobbelen houdt en graag tweepersoonspellen speelt, dan zeg ik volmondig ja. Ik vind het gemeenschappelijke scorebord en de mogelijkheid tot slaan en stapelen een verrijking. Ik vond Qwixx al een schitterend dobbelspel (hier lees je waarom), met twee spelers vind ik Het Duel nog leuker.

De Goblins hebben weer een mooi dobbelspel aan de collectie toegevoegd. Ik hoop dat ze het onder de aandacht van een groot publiek weten te brengen, maar ik vrees dat dergelijk succes in Nederland is voorbehouden aan grote jongens als 999 Games.

Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten