Spiel 2012 preview T-Z

Deel IV van de Spiel 2012 preview. Laatste update: 14 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2012 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips zijn welkom.

De Spiel 2012 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Tasty Minstrel Games (stand 4-230)

Deze Amerikaanse uitgever staat zelf niet op Spiel, maar biedt zijn spellen aan via de stand van LocWorks.

 • Groundfloor [info] is een bordspel met een worker placement mechanisme, waarin de spelers bedrijfjes opstarten en ontwikkelen tot grote winstgevende organisaties.
TF Verlag UG (stand 4-107)
 • In het kaartspel TF22 – LOAD! laden twee spelers containers op hun ruimteschepen. Door optimaal te laden behaal je meerderheden en verdien je punten.
 • TF22 LT is een voordelige versie van TF22 [info] met counters i.p.v. miniaturen. De spelers delven en vervoeren erts op een verre planeet, waar eb en vloed voor logistieke uitdagingen zorgen. Een andere uitdaging zijn je medespelers, maar daarvoor heb je gevechtseenheden meegenomen.
Thornhenge (stand 7-117)
 • Lyssan [info] is een stevig bordspel vol strategie, samenwerking en verraad. Met jouw eenheden probeer je zoveel mogelijk trofeeën te winnen. Met jouw kastelen werf je nieuwe troepen en bescherm jouw ridders en edelen. De ridders zijn jouw sterke vechters, de edelen steunen jouw priesters. Laatstgenoemden zijn invloedrijk en ze ondersteunen jouw spionnen, waarmee je kaarten van medespelers kunt stelen en hun priesters en spionnen kunt vermoorden.
Treefrog Games (stand 5-26)
 • P.I. [info] is een deductiespel in drie bedrijven. Aan het begin van het spel krijg je gedekt een verdachte, een misdaad en een locatie. Deze set is de zaak die jouw linkerbuurman moet oplossen. Tegels met verdachten en misdaden worden op de 14 locaties op het speelbord gelegd. Er liggen verder bewijskaarten klaar. Als je een van jouw vijf detectives op een locatie plaatst, moet jouw rechterbuurman zijn kaarten bekijken en een schijfje voor elke passende kaartsoort plaatsen. Voor passende kaarten in naburige locaties plaatst hij blokjes. Als je een bewijskaart kiest, plaatst jouw rechterbuurman een schijfje of blokje als het bewijs overeenstemt met een van zijn kaarten in deze of een naburige locatie. Aldus worden de misdaden opgelost.
Two Geeks (stand 7-207)
 • Ruthenia [info] speelt zich af aan de oostgrens van het middeleeuwse Europa. De spelers vertegenwoordigen opkomende rijken nadat de invasie van de Hunnen is geweest. Het spel heeft twee lagen. Op de politieke kaart bouw je constructies en commandeer je jouw troepen. De tweede laag simuleert veldslagen in lijn met behulp van speelkaarten.
UBO CnC (stand 7-103)
 • Lectio (voorheen Lexio) is gebaseerd op het traditionele Chinese Zheng Shangyou. Dit systeem vind je ook terug in The Great Dalmuti. Je speelt een of meer tegels uit, de volgende spelers moeten dit overtreffen. Zodra iemand uit is, betalen de spelers chips aan degenen die het beter hebben gedaan.
U.S. Games Systems, Inc. (stand 4-318)
 • Hooyah: Navy Seals Card Game is een coöperatief kaartspel waarin 1-4 spelers in de huid van Navy Seals kruipen. Om de missie te doorstaan moet je de juiste vaardigheden en uitrusting verzamelen. De groep moet alle fases van de missie zonder verliezen en op tijd doorlopen.
VentoNuovo Games (stand 7-110)
 • Blocks in the East [info] is een wargame met de bekende houten blokken, waarin de belangrijke veldslagen aan het oostfront van WOII worden nagespeeld.
WBS Games (stand 7-209)
 • Legend: History of 1000 Miglia [info] gaat over een legendarische Italiaanse autorally. De 15 etappes worden gespeeld op een veld van zeszijdige tegels. De 19 auto’s hebben hun eigen technische eigenschappen in allerlei categorieën. De coureur prepareert zijn wagen voor de race. Hij plant zijn snelheid en houdt rekening met bochten en hoogteverschillen. Hij wordt geconfronteerd met technische mankementen, weersomstandigheden, duisternis en uiteraard de concurrentie.
What’s Your Game? (stand 12-89)
 • In Asgard zijn de Noorse goden in een onderlinge knokpartij verwikkeld. De spelers steunen de goden met tempels en militaire eenheden. Aldus beïnvloeden ze de strijd, om ervoor te zorgen dat hun favoriete goden als winnaars uit de strijd komen.
 • In OddVille bouw je een stad uit door jouw vier arbeiderkaarten handig uit te spelen. Jouw arbeiders zorgen voor nieuwe projecten, bouwmaterialen of geld. In jouw beurt kun je een arbeider spelen of een gebouw aanleggen. Met de juiste verbindingen kun je leuke bonussen verdienen.
 • In Madeira: Pearl of the Atlantic zijn de spelers kolonisten op het eiland Madeira. Ze werken aan een optimale economische motor, door de ontwikkeling van land, het verzamelen van grondstoffen, het stichten van gebouwen en het oogsten en verhandelen van suiker en wijn. Het centrale actiemechanisme maakt gebruik van dobbelstenen. Dit spel is door de ontwerpers teruggetrokken om een aantal verbeteringen te testen en aan te brengen. Madeira komt pas in 2013 op de markt, op Spiel 2012 kun je wel een demonstratiespel spelen.
White Goblin Games (stand 5-01)
 • In Nieuw Amsterdam [info] ontginnen en ontwikkelen de spelers de nieuwe wereld. Ze verdienen punten met het ontginnen van land, het bouwen van gebouwen in Nieuw Amsterdam en met de pelzen die ze naar Europa verschepen. In veilingen verwerven ze nieuwe vaardigheden voor hun stadsacties (kantoren bouwen en verkiezingen houden), voor landacties (extra land verwerven en het land ontginnen voor landbouw) en om te handelen (huiden kopen en verschepen). Daarnaast kunnen de spelers gebruikmaken van de speciale acties die in de verschillende districten beschikbaar zijn.
 • In het bordspel Expedition: Congo River 1884 [info] ontdekken de spelers de binnenlanden van Afrika. Je beschikt over een groep reizigers, die per boot de Congorivier bevaart. Je probeert de gekoloniseerde dorpen aan de oevers onder jouw bewind te krijgen.
 • Revolver 2 [info] is een zusterspel van Revolver.
 • In Pyramidion [info] is iedere speler een voorman op de bouwplaats van de grote piramide van Gizeh. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer van de bouwmaterialen op de bouwlocatie en voor de aanvoer van goederen. Ze activeren locaties en spelen hun kaarten uit, waarmee ze de grootste invloed bij de beste locaties proberen te verkrijgen.
 • Het kaartspel Rattus Cartus [info] is gebaseerd op het succesvolle bordspel Rattus.
 • In het bordspel Saqqara [info] zijn de spelers Egyptische heersers. Ze sturen handelaren naar de markt, zetten arbeiders aan het werk aan piramides en claimen vruchtbare grond langs de Nijl.
 • Völuspá [info] is een leuk en vlot legspel in een Noorse mythologische setting. Je begint met een voorraadje tegels, waarop allerlei Noorse goden en mythologische wezens zijn afgebeeld. Elke beurt leg je een tegel aan een rij of kolom. Is dit de sterkste tegel van die rij/kolom, dan verdien je punten. De speciale krachten van de tegels zorgen voor variatie, interactie en verrassingen.
 • In het tweepersoonsspel Vampire Empire [info] strijden mens en vampier op leven en (on)dood. Drie vampiers hebben zich verstopt in het oude kasteel en de nabijgelegen stad. De mensenspeler moet uitzoeken welke drie van negen personages eigenlijk monsters in mensenvorm zijn en deze uitschakelen. De vampierspeler moet slim bluffen, misleidende aanwijzingen geven en de mensenspeler verleiden om onschuldige burgers aan te vallen. De vampierspeler doet dit door de belangrijkste personages in de stad te doden of het kasteel te veroveren.
Whyme (stand 4-222)
 • In Western Town [info] speelt iedereen een marshal in een groeiend stadje in het Wilde Westen. Je ontwikkelt jouw stad op drie gebieden: bevolking, aantrekkelijkheid en rijkdom. Het belang van deze criteria wisselt per ronde. Jouw stad wordt periodiek op deze criteria beoordeeld.
Winsome Games
 • Deze Amerikaanse uitgever komt met de gebruikelijke gelimiteerde set treinspellen en/of uitbreidingen, die maanden geleden al was uitverkocht. De set van dit jaar bevat de relatief toegankelijke spellen 1000 Island Railways en het 1830 Cardgame. De titels van uitbreidingen zal ik je besparen.
WizKids (stand 5-34)
 • Er zit van alles en nog wat in de pijleiding voor Quarriors, Star Trek: Fleet Captains en het Mage Knight bordspel, aangevuld met meerdere Hobbit spellen, maar het lijkt erop dat hiervan niets op Spiel 2012 te koop zal zijn.
Yemaia (stand 12-95)
 • In Al Rashid [info] beschikken de spelers over drie soorten ‘arbeiders’: een geleerde, een koopman en een Pasha. Die zet je in op een kaart van het Midden-Oosten voor grondstoffen, extra ‘arbeiders’ en andere acties. Spelers kunnen op dezelfde acties inzetten, maar alleen de top 3 op zo’n locatie heeft prijs.
Ystari Games (stand 12-07)
 • In Myrmes [info] beheren de spelers mierenkolonies. Met hun mieren ontdekken ze het land, verzamelen ze ‘grondstoffen’, vechten ze met andere mieren, koesteren ze hun larven en vervullen ze de opdrachten van de Koningin. Iedere speler heeft een eigen koloniebord, het landschap bevindt zich op een gezamenlijk speelbord.
 • Een nieuwe editie van Serenissima [info], een collectors item uit de beginjaren van 999 Games. De vloten van de spelers bevaren de Middellandse Zee, drijven handel en voeren oorlog. Ze beginnen met twee galeien, een paar matrozen en een beetje geld. Daarna strijden ze om de havensteden, waar ze pakhuizen met goederen vullen, om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te verdienen. Meer informatie: recensie van de 999 Games editie.
Z-Man Games (stand 10-40)
 • Clash of Cultures [info] is een nieuw bordspel van de auteur van WGG’s Piraten & Kooplui. De spelers ontwikkelen hun beschavingen vanaf een dorpje naar een imperium. Op het modulaire speelbord ontdekken ze de wereld, bouwen ze wonderen, ontwikkelen ze steden, ontdekken ze nieuwe technologieën en bestrijden ze elkaar. Heb jij in deze korte beschrijving al iets ontdekt wat je niet aan FFG’s Civilization doet denken? Wellicht wekken de spelregels een schijn van originaliteit.
 • In het coöperatieve spel Atlantis Rising [info] ben je een inwoner van Atlantis aan de vooravond van de vernietiging. Je stuurt jouw volgelingen op pad om grondstoffen te verzamelen. De zeezones zijn lucratief, maar ook gevaarlijk. Met de grondstoffen bouwen de spelers een teleportatiepoort, waarmee ze een deel van het eiland kunnen redden.
 • Z-Man Games komt verder met Engelstalige versies van Le Havre: Der Binnenhafen, Agricola: Mehr Ställe für das liebe Vieh en Les Dames de Troyes.
Zoch Verlag (stand 10-39)
 • In het dobbelspel Jackal & High heeft iedere speler drie achtzijdige dobbelstenen. Je probeert de waardes op de opdrachtkaartjes te evenaren. Als meerdere spelers dit lukt, dobbelen ze om de buit. Hiermee verdien je kaarten, die winstpunten en soms speciale acties opleveren.
 • In het dobbelspelletje Karolinchen kruipen en vreten wormpjes zich door de boomgaard. De zes dobbelstenen tonen zes fruitsoorten. De spelers kiezen stenen met hun huidige kleur en zetten die op hun fruitkaartjes. Gaandeweg vreten ze zich door de fruitsoorten naar de winst.
 • In Kroko Togo liggen rare combinaties van diersoorten op tafel (bijv. een krokofant). Een opdrachtkaartje toont wat je wel en niet wilt hebben. Dan is het zaak om zo snel mogelijk de juiste kaart te claimen.
 • Mimikri is een bijzondere Memoryvariant. Op het speelveld liggen gedekte vlindertegels. De actieve speler houdt een ‘fotokaartje’ met een halve vlinder tegen een spiegeltje, waardoor een complete vlinder zichtbaar wordt. Deze moet je vervolgens tussen de vlindertegels zien te vinden.
 • Banana Matcho is een nieuw kinderspel.