Spiel 2012 preview N-S

Deel III van de Spiel 2012 preview. Laatste update: 14 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2012 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips zijn welkom.

De Spiel 2012 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


Narrattiva (stand 6-214)
 • In Bacchanalia [info] staat het vertellen van een verhaal centraal. De scene en de onderdelen van het verhaal worden geactiveerd door kaarten. De setting is een Romeins bacchanaal.
NSKN Legendary Games (stand 6-205)
 • Warriors & Traders: Italia is een kleine uitbreiding van Warriors & Traders met een Italiaanse kaart.
 • In Exodus: Proxima Centauri [info] bouwen de spelers hun rijk op vanaf de restanten van een galactische beschaving. Je bouwt jouw eigen ruimtevloot, verovert nieuwe planeten, levert strijd met medespelers, ontwikkelt technologie, onderhandelt en bedrijft politiek enzovoort. Deze nieuwe tak aan de 4x-stam is net op tijd klaar voor Spiel 2012.
 • In het kaartspel Wild Fun West [info] bouwen de spelers gezamenlijk aan een stadje in het wilde westen, waarbij iedereen zijn eigen geheime doel heeft. De spelers bieden elke ronde op een te bouwen gebouw en op karakters. Laatstgenoemden zorgen voor inkomen en beïnvloeden tevens de linkerbuurman. Dit spel is vermoedelijk alleen te spelen, niet te koop.
Numbskull Games (stand 5-108)
 • Divided Republic [info] speelt zich af in de jaren voor de Amerikaanse Burgeroorlog. De spelers vertegenwoordigen de vier grootste politieke partijen. Ze proberen de presidentsverkiezingen te winnen met speeches, vuile trucs en de beïnvloeding van cruciale historische gebeurtenissen. Ondertussen stuurt het spelsysteem aan op de afscheiding van South Carolina, waarmee iedereen verliest.
Odynaut Games (stand 4-321)

Deze jonge Nederlandse uitgever staat voor de eerste keer op Spiel. Odynaut presenteert drie nieuwe kaartspellen:

 • Hennen Jennen [info] is een grappig, zenuwslopend en actief kaartspel voor jong en oud, waarin je als haan zoveel mogelijk kippen om je heen moet verzamelen en houden. Maar pas op! Gevaar ligt op de loer. Vossen lusten wel een kippetje en de boer verplaatst graag je haan van de ene naar de andere schuur.
 • Verstandig gokken? Het kan in het tactische en enerverende kaartspel Chipleader [info] , waarin je samen met de Odynauts ’s werelds beroemdste casino’s bezoekt om Chipleader te worden. Dit doe je door waardevolle chipstukken te verzamelen. Bescherm ze vervolgens tegen aanvallen van tegenspelers. En vergeet niet dat aanvallen soms de beste verdediging is.
 • In Cavemen Playing With Fire [info] kruip je samen met de Odynauts in de huid van sterke holbewoners in dit spannende en tactische kaartspel voor durfals. Wie dooft als eerste het in de prehistorie zo gekoesterde vuur bij zijn tegenstander? Wie niet sterk is, moet in dit spel slim zijn.
Österreichisches Spiele Museum (stand 9-14)
 • Level XI is een gratis uitbreiding van Stefan Risthaus, waarmee een extra bordje aan Level X wordt toegevoegd.
 • Er zijn verder gratis goodies uit vorige jaren beschikbaar.
 • Men verkoopt verder een nieuwe versie van het jaarlijkse naslagwerkje met spelinformatie.
PD-Verlag (stand 9-34)
 • Het tweepersoonsspel Antike Duellum [info] is gebaseerd op Mac Gerdts’ bordspel Antike. Het spel bevat twee scenario’s: de Punische oorlogen en de Peloponnesische oorlogen. De introductie van gebeurteniskaarten is de meest opvallende toevoeging aan het bekende spelprincipe.
 • Oppida: Cities of the Roman Empire is een prototype van een nieuw bordspel, dat pas volgend jaar wordt verwacht.
Pearl Games (stand 4-319)
 • Les Dames de Troyes [info] is een uitbreiding van het bordspel Troyes. Iedere speler heeft een familiehoofd. Deze paarse dobbelsteen mag niet worden weggekocht. Via een nieuwe actiesoort verplaats je jouw wachter over de stadsmuur, om nieuwe activiteiten buiten de stad te gebruiken.
 • In Ginkgopolis [info] ontwikkelen de spelers een duurzame stad in een toekomstige setting. Er zijn drie soorten stadstegels: rood (grondstoffen), geel (winstpunten) en blauw (nieuwe tegels). Elke ronde kiest iedereen een kaart, waardoor nieuwe tegels worden toegevoegd. De gebruikte kaart gaat naar de linkerbuurman. Met de tegels breid je de stad uit. Dit levert bonuskaarten op, die jouw actiemogelijkheden vergroten.
Pegasus (stand 12-01/12-06)
 • Het coöperatieve spel Die Zwerge [info] is gebaseerd op het gelijknamige fantasy boek van Markus Heitz (De Dwergen, uitgegeven door Luitingh Fantasy). De spelers moeten Het Veilige Land beschermen tegen zwarte elfen en andere verschrikkingen. Iedere speler speelt een van de dwergen uit de roman.
 • In Noblemen [info] proberen Britse aristocraten het aanzien van hun families te vergroten. Je ontwikkelt de landerijen van de familie, door nieuwe landtegels en gebouwen te plaatsen. Hiermee verbeter je jouw positie in de categorieën land, rijkdom en prestige, die je nodig hebt om te winnen.
 • Qin [info] is een legspel van Reiner Knizia in een Chinese setting. De spelers vormen gebieden met tegels, waarop twee terreinsoorten zijn afgebeeld. Vorm je een gebied met minstens twee velden van dezelfde soort, dan neem je dit in bezit. Je kunt gebieden uitbreiden, overnemen en verbinden met dorpen. Via deze acties probeer jij als eerste al jouw pagodes kwijt te raken. White Goblin Games komt in 2013 met een Nederlandstalige editie van dit spel.
 • Stefan Feld’s Rialto [info] wordt niet op Spiel 2012 uitgebracht, maar zit nu in de planning van december.
 • Een Duitse editie van het bordspel Belfort [info].
 • Een Duitse editie van City Tycoon [info].
 • Een Duitse editie van de nieuwe versie van Crude/McMulti [info]. De spelers zijn managers van oliemaatschappijen. Ze boren naar olie, pompen olie uit de grond, raffineren het tot benzine en verkopen benzine aan de pomp. Daarnaast speculeren de spelers met olie en benzine. Deze doos met economisch speelplezier moet het doen zonder het ‘kwartje van Kok’, maar biedt je wel een overdaad aan thematisch passende plastic speelstukken. McMulti was een veelspelerhit in de vroege jaren negentig.
Placentia Games (stand 9-09)
 • In Ark & Noah moeten de spelers samenwerken om de ark te bouwen en met dieren te laden. Aan het einde van de rit is er echter maar één winnaar. Het is dus zaak om zelf de meeste punten te scoren, door de dieren in de juiste kooien te laden.
Playthisone (stand 4-106)

Deze jonge Nederlandse uitgever presenteert zijn eerste titel, het abstracte familiespel Bloqs. De demonstraties van dit spel worden aantrekkelijker gemaakt met een ‘Happy Hour’. Als je op dat tijdstip een potje Bloqs speelt, kun je zomaar het spel winnen. Op Spiel doen ze dit op donderdag, vrijdag en zaterdag.

 • Het speelbord van Bloqs bevat een cirkel met 20 ronde actievelden, waarover de spelers met een zeszijdige dobbelsteen hun speelfiguur bewegen. Elk actieveld bevat een schijf met de afbeelding van de bijpassende actie. Aan het begin worden deze schijven geschud en gedekt neergelegd. In het midden van het bord vind je de voorraadvelden, waarop de grillig gevormde speelstukken worden bewaard. Met deze stevige plastic bouwblokken moeten de spelers als eerste een perfecte kubus bouwen. Dit doet iedere speler op zijn eigen bouwveld in zijn hoek van het speelbord. Op het bord ligt verder een stapel actiekaartjes, die in de Maestrovariant worden gebruikt.
Portal (stand 4-316)
 • The Convoy [info] speelt zich af in de Neuroshima setting. Dit is een asymmetrisch kaartspel voor twee spelers. De ene speler probeert een vijandelijke colonne te vernietigen voordat deze New York bereikt, de andere speler probeert de stad met de grond gelijk te maken.
 • Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island [info] is een coöperatief bordspel, waarbij de spelers van alles en nog wat moeten doen om te overleven op een onbewoond eiland. Volgens de ontwerper bevat het spelsysteem een oplossing voor de valkuil van het coöperatieve genre: de dominante speler.
 • Neuroshima Hex! Steel Police en Neuroshima Hex! The Dancer zijn twee kleine uitbreidingen van Neuroshima Hex!.
 • Winter is een uitbreiding van 51st State en The New Era, met nieuwe kaarten en nieuwe regels.
Queen Games

Queen Games zou in augustus een Duits/Franse editie van het bordspel Tahiti uitbrengen. Na het binnenvissen van de Kickstarter bestellingen en betalingen (!) hebben ze deze editie doorgeschoven naar 2013. Dit is een bewuste schending van de Kickstarter deal, dit balanceert wat mij betreft op het randje van fraude. Ik heb op dit moment geen zicht op de rest van hun programma.

Quined Games (stand 5-41)
 • Een Master Print editie van het bordspel Homesteaders, met nieuw artwork en Nederlandstalige spelregels. De spelers zijn kolonisten in het Wilde Westen, die hun dorpen ontwikkelen naar winstgevende steden. De spelers bieden daartoe op stukken land, waarop ze vervolgens gebouwen bouwen. Het spel duurt 10 rondes. Elke ronde bestaat uit een inkomstenfase en een veilingfase. In de inkomstenfase ontvangen de spelers goederen en andere hulpmiddelen. In de veilingfase bieden ze op beschikbare kavels, waar ze tegen betaling van goederen gebouwen bouwen. Deze gebouwen leveren bonussen en/of winstpunten op. Homesteaders is een uitstekend spel, dat zich goed staande kan houden tussen de populaire experttitels uit de Duitse keuken. Warm aanbevolen!
 • Gold & Guns is een uitbreiding van Carson City, met updates van bestaande gebouwen en huizen, nieuwe gebouwen en nieuwe personages (incl. een dokter die me verdacht bekend voorkomt). Er is een aparte uitbreiding genaamd “Outlaws”. Op veler verzoek is ook “de Indiaan” aan de doos toegevoegd.
 • Omdat de Master Print editie van Carson City toentertijd niet volledig was gedrukt, kon Quined Games een aanvullende zending regelen. Ook dit spel is op Spiel 2012 verkrijgbaar.

Informatie over hun scherp geprijsde voorbestellingen: Quined Games.

R&D Games (stand 9-64)
 • Keyflower [info] is het zevende spel in de Key-serie. Iedere speler begint met een starttegel en 8 arbeiders (in de kleuren rood, geel en blauw). Door het combineren van arbeiders met dezelfde kleuren breiden de spelers hun dorpjes uit en verzamelen ze grondstoffen, vaardigheden, mankracht en winstpunten. Het spel duurt vier seizoenen. In voorjaar, zomer en herfst arriveren nieuwe, soms gespecialiseerde, arbeiders en worden dorpstegels geveild. In de winter volgt een speciale veiling van dorpstegels, die winstpunten opleveren voor de juiste combinatie van grondstoffen, vaardigheden en arbeiders.
Rallyman (stand 4-230)
 • Twee uitbreidingen van Rallyman. Rallyman 1.144 bevat nieuwe autos en borden, Rallyman MRC 1.220 bevat vier nieuwe auto’s.
R&R Games (stand 4-130)
 • In HomeStretch koop jij jouw eigen paardenstal bij elkaar, waarna het tijd is om te racen. Met weddenschappen en premies voor het winnende paard probeer je het meeste geld te verdienen.
 • Essen Eagles is een uitbreiding van het American football bordspel 1st & Goal.
 • Hey Froggy! is een racespelletje met kikkers op waterlelies.
 • Attraction is de derde nieuwe titel.
Raven Distribution (stand 9-108 Heidelberger)
 • In Winter Tales [info] vertellen de spelers een verhaal over een conflict tussen de goede sprookjesfiguren en de slechte wintersoldaten.
Ravensburger (stand 11-01)
 • 10 Tage durch Deutschland is een nieuwe titel in deze spellenserie van Alan Moon en Aaron Weissblum’s.
 • Die turbulente Zeitreise is een puzzle- en triviaspel voor kinderen met electronica.
 • Dragi Drache is een behendigheidsspelletje voor jonge kinderen.
 • Knizia’s Elfer raus! Das Brettspiel is een bewerking van het bekende kaartspel.
 • Knizia’s The Hobbit: An Unexpected Journey – Das Kartenspiel is een van de vele spellen naar aanleiding van de nieuwe Hobbit speelfilm.
 • Make ‘n’ Break Party is een variant op Make ‘n’ Break.
 • Schlag den Raab: Das Quiz is een triviaspel op basis van een Duitse tv-show.
 • SingStar: Das Brettspiel is gebaseerd op de gelijknamige videogame.
 • Star Wars Labyrinth en The Amazing Spider-Man Labyrinth zijn versies van het bekende Doolhofspel.
RBG (stand 4-412)
 • In het kaartspel The Jam [info] maken de spelers allerlei soorten jam en taarten. De kaarten worden gebruikt als ingrediënten en recepten. Je speelt een recept, neemt het vereiste ingrediënt uit de ‘fruitmand’ en je hebt jam. Een voltooide jam heb je nodig voor een taart.
 • Evolution: Time to Fly is een uitbreiding van Evolution: The Origin of Species.
Real Wallachian Games (stand 6-808)
 • I Am Vlad: Prince Of Wallachia [info] is een bordspel over Vlad the Impaler. De spelers bestrijden elkaar met helden, boogschutters en ridders.
 • In Let’s Pumpkin [info] planten de spelers pompoenen, die vervolgens worden belaagd door vuur, vorst, tornado’s en ander pompoenonvriendelijk ongemak. Het is nog niet zeker of dit spel op de beurs te koop is.
Rebel.pl (stand 4-316)
 • In Amber [info] zijn de spelers baronnen, die een netwerk van algemeen toegankelijke wegen aanleggen. Deze wegen geven toegang tot de dorpen, waar amber wordt geproduceerd, en tot andere kastelen, waar amber wordt verhandeld.
 • The Cave [info] is een nieuw bordspel van de auteur van K2. In dit spel staat een ander kant van het gebergte centraal, je onderzoekt als speleoloog een grottenstelsel. Een rugzak met de juiste gereedschappen is cruciaal.
 • Mercurius [info] heeft een thema dat Nederlandse spelers zal aanspreken. Welvarende 17e-eeuwse Hollanders kopen aandelen in verschillende onderdelen van de VOC of zij speculeren met exotische goederen. Iedere speler heeft beperkt zicht op prijsontwikkelingen en andere relevante informatie, waardoor ze goed in de gaten moeten houden wie welke prijzen manipuleert.
 • Slavika speelt zich af in een fantasy setting. De spelers sturen hun helden op pad om monsters te bevechten.
Red Glove (stand 9-56)
 • Lumacorsa [info] is een kaartspelletje over een slakkenrace. Je kunt de ‘snelheid’ van de slijmerige racers beïnvloeden met speelkaarten. Je verdient punten via weddenschappen.
 • Out of Gears [info] speelt zich af in het jaar 2185, waar de spelers op een vuilnisbelt onderdelen voor hun robots verzamelen en/of stelen.
Repos Production (stand xx)
 • City of Horror [info] is gebaseerd op het spelsysteem van Mall of Horror. Een horde zombies bedreigt de stad. De spelers moeten de aanval overleven. Jouw kans op succes stijgt als je er geen moeite mee hebt om een of meer medespelers op te offeren.
 • 7 Wonders: Cities [info] is de tweede uitbreiding van 7 Wonders. Deze set introduceert teamregels, een nieuwe kaartsoort (speciale acties en bonussen), nieuwe wonderen, nieuwe leiders enzovoort.
 • Le Donjon de Naheulbeuk: Les Barbares is een uitbreiding van Le Donjon de Naheulbeuk.
Revision Games (stand 4-120)
 • Iron Sky: The Board Game is gebaseerd op een stompzinnige speelfilm, waarin een groep nazi’s is gevlucht naar de maan, waar ze een invasiemacht met vliegende schotels en ruimtezeppelins bouwen. Ik ben benieuwd hoe dit thema op een Duitse consumentenbeurs gaat landen.
Rielekst (stand 7-10)

Deze jonge Nederlandse uitgever staat dit jaar voor het eerst op Spiel.

 • Kumbu [info] is een Memoryvariant met dubbelzijdige tegels, waardoor de verborgen kanten van de tegels regelmatig wisselen.
 • Kumbu – het dubbelzijdige kaartspel bevat meerdere spelletjes in één piepklein doosje. Naast Kumbu bevat dit doosje onder meer een pestspelletje en een op Bluf gebaseerd bied- en gokspelletje. Deze varianten spelen lekker weg, waarbij de dubbelzijdige kaarten daadwerkelijk iets toevoegen. Spelers worden uitgenodigd om zelf nieuwe varianten in te leveren. Dit biedt al met al veel speelplezier voor een zacht prijsje.
RightGames LLC (stand 4-412)
 • In Confetti [info] verzamelen de spelers setjes kaarten met gelijke kleuren of symbolen. Klinkt gemakkelijker dan het is: de kaarten liggen in een grote hoop op tafel, ze zijn dubbelzijdig, de zandloper loopt, onvolledige setjes leveren strafpunten op en je mag maar één hand gebruiken om de kaarten te pakken (met jouw andere hand bescherm je jouw scorestapel tegen grijpgrage vingers).
 • Japanese Castle lijkt op het eerste gezicht niet veel meer dan het bouwen van een kaartenhuis.
 • The Kingdom of Crusaders: Ordonnance is een uitbreiding.
 • Guild Of Alchemists en University Course zijn uitbreidingen van Potion-Making: Practice.
 • In het kaartspel Shinobi: War of Clans [info] strijden de spelers om provincies in het feodale Japan. Pas aan het einde wordt onthult wie voor welke clan strijdt.
 • In het kaartspel Zombie! Run for Your Lives! [info] sturen de spelers zombies op hun medespelers af en proberen ze zichzelf te beschermen met voorwerpen. Je wint als je vijf voorwerpen weet te verzamelen.
Rio Grande Games (stand 12-29)

De volgende spellen zouden op Spiel 2012 moeten verschijnen (maar bij deze uitgever neem ik de releaseplanning inmiddels met een korreltje zout):

 • In het dobbelspel Roll to the South Pole zijn de spelers legendarische ontdekkingsreizigers op de Zuidpool. Het is zaak om een optimale route te plannen en te stoppen met bewegen voordat jouw geluk is verbruikt.
 • Dominion: Dark Ages [info] is een nieuwe uitbreiding van Dominion.
 • Copycat, Unexpected Treasures en Power Grid: Québec & Baden-Württember zijn de Engelstalige versies van Friedemann Friese’s nieuwe titels.
 • Myrmes is de Engelstalige editie van een nieuwe Ystari titel.
 • Met het zusterspel Race for the Galaxy: Alien Artifacts slaat het kaartspel Race for the Galaxy een andere richting in.
 • RGG’s editie van het deck building spel Arctic Scavengers wordt al jaren aangekondigd en zal ‘RGG volente’ deze beurs daadwerkelijk verschijnen.
Roskilde Festival (stand 4-231)
 • In Camp Roskilde bouwen de spelers een tentenkamp bij het Roskilde festival. Elk tentenkamp wordt gaandeweg gevuld met gasten en voorwerpen. Met diversiteit scoor je goed.
Runadrake (stand 6-203)
 • Why First? is een racespel waarin je tweede moet worden om te winnen. Je speelt vijf races van vijf rondes. Je hebt vijf kaarten met een waarde tussen -4 en +5. Elke ronde speel je simultaan één kaart, waarmee je een pion naar keuze verplaatst. Na de race scoort de pion op de tweede plek de punten van dat veld.
Sandtimer (stand 4-416)
 • In het bied- en dobbelspel Clocks bieden de spelers tegelijkertijd blind op setjes dobbelstenen. Gewonnen stenen zet je vervolgens in op jouw eigen speelbord met een klok. Onder bepaalde voorwaarden levert dit bonussen op. Het spel eindigt wanneer iemand zijn klok perfect heeft gevuld met 12 stenen.
Schmidt Spiele (stand 11-03)
 • In Bumm Bumm Ballon! is het laten knallen van een ballon tot spel verheven.
 • Der Kleine Prinz: Planetenwanderer is een kinderspelletje over de strijd van een prinsje tegen het kwaad.
 • Dog Royal is een variant op een variant op Mens Erger je Niet.
 • Qwirkle Cubes is een variant op Qwirkle. Ook nu vorm je rijen en kolommen met gelijke symbolen of kleuren. In deze variant hebben de blokken zes zijden met symbolen, die je aan het begin van jouw beurt kunt overgooien.
 • In Reiner Knizia’s Rondo verdien je punten met het plaatsen van stukken op de genummerde velden op het speelbord. Velden en stukken zijn er in vijf kleuren. Als je een stuk op de juiste kleur legt, krijg je de punten van dat veld. Je mag in een beurt een keten van meerdere stukken aanleggen.
Sierra Madre Games (stand 9-31)
 • In het kaartspel Pax Porfiriana [info] ben je een rijke zakenman in het grensgebied van Mexico en de VS omstreeks het jaar 1900. De spelers ontwikkelen hun bedrijven met ranches, mijnen, spoorlijnen, soldaten en banken, terwijl ze de tegenstanders belagen met bandieten, indianen en rechtszaken.
Sit Down! (stand 5-59)
 • In het bordspel Karnag [info] proberen druïden een bovennatuurlijke invasiemacht af te stoppen, door monsters te vangen en magische barrières op te werpen. Dit kost energie, die je kunt aanvullen door de juiste toverdrankjes te brouwen.
 • Wiraqocha: The Way of the Feathered Serpent is een kleine uitbreiding van Wiraqocha.
Sphinx Spieleverlag (stand 9-31)
 • In het dobbelspelletje Shark Attacks! [info] bezit iedere speler een hotel aan het strand. De zaken gaan goed zolang de toeristen onbezorgd in de zee kunnen zwemmen. Zorg ervoor dat jouw gasten gaan zwemmen wanneer er geen haaien zijn, en dat je ze op tijd uit het water haalt wanneer ze op hun menukaart zijn beland.
Spielworxx (stand 12-16)
 • In het economische bordspel Ruhrschifffahrt [info] draait het om kolentransport in het Duitse Ruhrgebied in de 19e eeuw. De spelers strijden om de beste contracten voor het transport van kolen over water. Met het verdiende geld kopen ze belangen in steden, havens en sluizen. Daarnaast speelt technologische ontwikkeling een rol. Dit spel won de speciale prijs voor het beste ‘avondvullende spel’ in het Spieleautoren-Wettbewerb 2011.
 • Spielworxx heeft een tweede stand in hal 6 (6-800) voor de verkoop van R-fahrt, Elisabeth I., Das Boot en heel misschien een handvol exemplaren van Washington´s War en Zeitalter der Vernunft.
Splotter Spellen (stand 5-45)
 • Deze Nederlandse uitgever heeft weer een groot spel van Jeroen Doumen en Joris Wiersinga in de planning. The Great Zimbabwe [info] is een economisch bordspel met schaarse grondstoffen, logistieke uitdagingen en slechts één actie per beurt. Het spel speelt zich af in Afrika, waar de bedrijvigheid uitmondt in monumenten ter ere van de goden.
Steffen-Spiele (stand: 11-50)
 • In Bruno Faidutti‘s tweepersoonsspel Soluna [info] stapelen de spelers houten schijven met astronomische symbolen. Alleen torens van gelijke hoogte, of torens met hetzelfde symbool, mogen op elkaar worden gezet. Wie de laatste toren kan verplaatsen, wint het spel. Dit is een bewerkte heruitgave van Babylon, waarbij de dubbelzijdige schijven voor meer variatie zorgen.
 • In het dobbelspelletje Pescado [info] gebruiken de spelers de dobbelstenen om de dubbelzijdige fiches met drie visjes te vangen.
 • Kulami XL [info] is een grote versie van het abstracte tweepersoonsspel Kulami.
Steve Jackson Games (stand 6-417)
 • In Munchkin Apocalypse is het einde van de wereld nabij. Dit zelfstandig speelbare spel barst van de rampen, natuurlijk en bovennatuurlijk.
Stragoo Games (stand 9- 12)
 • In Mafia City [info] staat iedere speler aan het hoofd van een bende. Ze sturen hun gangsters naar verschillende locaties, gebruiken de acties van deze locaties en van actiekaarten en maken handig gebruik van speciale karakters.
StrataMax Games (stand 4-210)
 • In Sheepdogs of Pendleton Hill [info] is iedere speler een herdershond. Met jouw kaarten jaag je een kudde schapen heuvelopwaarts. Omdat de kuddes vermengen, moet je af en toe samenwerken. Uiteraard sluipt er ook een wolf rond de kuddes.
Stronghold Games (stand 12-86)
 • Crude: The Oil Game is een gemoderniseerde heruitgave van de klassieker Crude/ McMulti. De spelers zijn managers van oliemaatschappijen. Ze boren naar olie, pompen olie uit de grond, raffineren het tot benzine en verkopen benzine aan de pomp. Daarnaast speculeren de spelers met olie en benzine. Deze doos met economisch speelplezier moet het doen zonder het ‘kwartje van Kok’, maar biedt je wel een overdaad aan thematisch passende plastic speelstukken. McMulti was een veelspelerhit in de vroege jaren negentig.
 • Article 27: The United Nations Security Council Game is een onderhandelingsspel, waarbij iedere speler een lid van de Veiligheidsraad vertegenwoordigt. Elke ronde wordt onderhandeld en gestemd over een voorstel van de secretaris-generaal. Je hebt de mogelijkheid om een veto uit te spreken, maar het is vaak lucratiever om je te laten omkopen.
 • Space Cadets is een coöperatief bordspel in een SF-jasje. De spelers vertegenwoordigen verschillende rollen op de brug van een ruimteschip. Kapitein, navigator, machinist enzovoort.
 • Core Worlds: Galactic Orders is een uitbreiding van het deck building kaartspel Core Worlds.
 • Revolver 2, Crazy Creatures of Dr. Gloom en Little Devils zijn Amerikaanse edities van kaartspellen van White Goblin Games.
 • CO2 is de Amerikaanse editie van dit bordspel van Giochix.
 • Milestones is de Amerikaanse editie van dit bordspel van eggertspiele.
Sunrise Tornado Game Studio (stand 4-414)

Deze uitgever staat alleen donderdag t/m zaterdag op de beurs.

 • The Battle of Red Cliffs is een nieuwe versie van Tien Zi Que, een op Mahjong gebaseerd kaartspel.
 • Di Renjie is een deductiespel, waarbij je doelwit, moordwapen en plaats van een huurmoord moet achterhalen voordat de misdaad wordt gepleegd.
 • Glory of the Three Kingdoms is een deck-building spel in de ‘Three Kingdoms’ setting. De spelers verzamelen kaarten met o.a. helden, militaire strategie, voorwerpen en winstpunten. In een gevechtsfase zet je militaire kaarten in voor de strijd.
 • In het legspel Mines of the Sacred Dragon starten en vergroten de spelers mijnen, waarmee ze winstpunten verdienen.
 • Ice Age is een Sudoku spel.
Surprised Stare Games (stand 4-111)
 • In het treinenspel Snowdonia [info] werken arbeiders aan de Snowdon Mountain Railway. In dit spel moet je een weg door een berg hakken, spoorrails maken en leggen, bruggen bouwen en stations aanleggen. Tussen de bedrijven door word je belaagd door de weersomstandigheden en het spelsysteem.
Swan Panasia (stand: 5-42)

Deze uitgever en distributeur heeft een stand met nieuwe Aziatische spellen. Meer informatie: Swan Panasia.

 • Eigen titels: Darkminded Merchant, Demon Busters en Gotta Go!.
 • Distributie: Hello! Taiwan Expansion 1: Indigenous People Of Taiwan, Spooky Hotel, Desire, Animals, Be Ugly, Godzilla Boom, Wars of the Three Kingdoms, Workoholic Liver War, Ant Nest, Boom!!, Dice Zoo, Bonkan, Giants and Dim Sum Chefs, Sword of Neurasthenia, Pyramid Raiders, Pets Chinese Version, Zirkus Grandioso en Pioneer.