Spiel 2012 preview G-M

Deel II van de Spiel 2012 preview. Laatste update: 15 oktober. Deze preview bevat een overzicht van de honderden nieuwe spellen die je op Spiel 2012 kunt verwachten. Ik streef naar volledigheid, maar kan dit uiteraard niet garanderen. Als je hier iets mist, trek dan gerust aan de bel. Tips zijn welkom.

De Spiel 2012 preview is verdeeld in vier blokken: A-F / G-M / N-S / T-Z.


The Game Engineers (stand 7-100)
 • In het tweepersoonsspel Proxy Wars strijden de spelers met hun agenten om controle over het speelveld.
GameHeads (stand 9-11)
 • Das kleine Bankett und andere Abenteuer is een communicatieve stoelendans in spelvorm.
The Game Master (stand 12-42)
 • In het modulaire bordspel Countdown [info] krijg je met jouw ‘special ops team’ de opdracht om op tal van locaties bommen te ontmantelen. Het spelsysteem is uitermate flexibel. Je creëert je eigen speelveld, bepaalt de moeilijkheidsgraad, ontwikkelt jouw karakters, bepaalt de speelstijl (coöperatief, competitief enz.) en de speelduur. Countdown is weliswaar niet op de beurs te koop, maar je kunt er wel kennismaken met het spelsysteem.
Gemblo (stand 4-103)
 • In Bling Bling Gemstone keert het spelsysteem van Toc Toc Woodman terug. Edelstenen leveren hier winstpunten op.
 • A-Mart, Confusing Sun en World in Four lijken op het eerste gezicht kinderspelletjes.
Gen-X (stand 4-119)
 • In Northwest Passage Adventure zoeken de spelers ten noorden van Canada naar een zeeroute tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan.
Gerhards Spiel und Design (stand 11-08)

Deze uitgever maakt abstracte denkspellen van hout.

 • In het tweepersoonsspel Mixtour [info] verplaatsen en stapelen de spelers hun speelstukken tot een van hen een toren met vijf stukken controleert. De hoogte van een toren bepaalt de beweging.
 • David Parlett’s Puzzle of Oz [info] kun je alleen of met twee spelers spelen. De spelers trekken stenen in allerlei kleuren uit een zak en leggen ze op het bord. Stenen met dezelfde kleur mogen niet naast elkaar liggen.
 • In So läuft der Hase [info] is het speelbord gevuld met drie groentesoorten in de vorm van gele, groene en oranje kogels. Over dit veld springen 2-4 hazen, die elkaar verjagen en kogels proberen te verzamelen, waarmee ze 1-3 punten per stuk verdienen.
Ghenos Games (stand 9-41)
 • In het bordspel Swordfish besteden de spelers een deel van hun winstpunten aan schepen, kapiteins en matrozen, diesel en lokvoer, om op de oceaan op zwaardvis te vissen. Alleen goed uitgeruste schepen kunnen zonder vrees de gevaarlijke stormen trotseren om de beste visgronden te bereiken.
 • Lupin the Third: The First Expansion.
Gigamic (stand 12-38)
 • Het speelbord van Color Pop [info] bevat fiches in allerlei kleuren. Iedere speler heeft een geheime kleur, waarvan hij zoveel mogelijk fiches wil verwijderen. Om de beurt verwijder je een rijtje fiches van dezelfde kleur (even drukken en ‘pop’ daar gaan ze). De bovenliggende fiches glijden naar beneden en nemen hun plaats in.
 • In Home Sweet Home [info] verzamelen de spelers de juiste combinaties van zeedieren onder hun duikklokken.
 • In Next! [info] dobbelen de spelers bepaalde combinaties van kleuren en symbolen, waarmee ze opdrachtkaartjes winnen. Hoe lastiger de opdracht, des te meer er is te verdienen. Wees niet te gulzig, bij een mislukking maak je het de volgende speler gemakkelijker!
 • Bij het reactie- en puzzelspelletje Panic Lab [info] bestaat het speelveld uit 25 kaartjes met amoeben. Vier dobbelstenen bepalen onder meer welke kleur, vorm en patroon je zoekt. Vervolgens gaan de spelers tegelijkertijd op zoek naar de oplossing van de puzzel.
 • In het tweepersoonsspel Stratopolis [info] heeft iedere speler 20 L-vormige tegels met elk drie vierkanten in wisselende kleurcombinaties (groen, rood en neutraal). De groene speler heeft meer groen, de rode speler meer rood. Vervolgens is het aanleggen en stapelen geblazen, waarbij rood en groen elkaar niet mogen bedekken. Je gaat voor de grootste groep in jouw eigen kleur.
 • In het kaartspel Tea Time [info] verzamelen de spelers karakters uit Alice in Wonderland. De karakterkaarten zijn dubbelzijdig, met een normale kant en een spiegelbeeld. Grote series van hetzelfde karakter zijn veel punten waard. Een combinatie van een normaal karakter en zijn spiegelbeeld levert niets op.
Gigantoskop (stand 4-400)
 • Big Badaboom is een bewerking van Badaboom, met meer bommen, mechanismen en de mogelijkheid om ontplofte goblins opnieuw te gebruiken (met een kleine handicap).
Giochi Uniti (stand 5-08)
 • In Bookmaker spelen de spelers hun kaarten uit om renpaarden over de racebaan te bewegen. Het is de bedoeling om succesvolle weddenschappen af te sluiten.
 • In het kaartspel Jungle Brunch zoeken de spelers voedsel voor hongerige beesten, maar moeten ze oppassen voor net zo hongerige roofdieren.
Giochix.it (stand 5-95)
 • CO2 [info] is een nieuw spel van de auteur van Vinhos. Iedere speler is de CEO van een energiebedrijf. Je moet overstappen naar duurzame energie en daarbij zoveel mogelijk geld verdienen.
 • In The Doge Ship [info] bouwen de spelers aan een nieuw schip voor de Doge. Hiermee verdien je winstpunten. Tussen de bedrijven door moet je ook nog geld verdienen met gondels en barrières bouwen om de scheepswerf te beschermen.
 • In het kaartgestuurde Gladiatori [info] is iedere speler een gladiator. De gladiatoren zijn op allerlei onderdelen aanpasbaar. Jij bepaalt de samenstelling van jouw deck, de vaardigheden van jouw gladiator en participeert in de veilingen van nuttige voorwerpen.
Golden Egg Games (stand 7-115)
 • Fallen City of Karez [info] is een semi-coöperatief bordspel in een fatasy setting. De spelers zijn de leiders van gildes. Ze ageren in de gebouwen van de stad, maar sturen ook avonturiers op pad. Samenwerking is gevraagd, maar het eigenbelang moet ook worden gevoed.
Goliath (stand 10-05 en 11-02)
 • Gitterrätsel Junior!, Kackel Dackel Reisespiel, Stille Post – Extreme, Time no Time Junior en Twisted Eyes. Meer informatie: Goliath.
Granna (stand 5-105)
 • Rancho is een bewerking van Super Farmer. De spelers fokken en ruilen de spelers verschillende diersoorten. Het is de bedoeling om als eerste minstens een dier van elke soort te verzamelen. Vossen en wolven bedreigen jouw dieren, jouw waakhonden bieden bescherming.
Grosso Modo Editions (stand 9-08)
 • In Rome & Carthage vertegenwoordigen de spelers de heersers van Rome, Carthago, Constantinopel en Alexandria. Je moet de vijandige steden bezetten en vijandige troepen vernietigen. Iedere speler controleert meerdere legers met infanterie, cavalerie, olifanten en galeien. Gevechten worden afgewikkeld via speelkaarten, met verschillende sterktes voor de verschillende soorten eenheden en met speciale acties voor kaartcombinaties. Dit is een heruitgave van de klassieker Mediterranee.
Gry Leonardo (stand 4-109)
 • De uitbreiding Magnum Sal: Muria bevat materiaal voor een vijfde speler, twee nieuwe gebouwen, voormannen, nieuwe mijntegels, twee nieuwe gereedschappen en introduceert een andere methode om zout te winnen.
 • In Nehemiah herbouwen de spelers de muren van Jeruzalem. De spelers plaatsen hun werkers op wisselende actiekaarten. De werkers mogen tegen betaling extra kaarten activeren. Timing is belangrijk, opdat actiekaarten niet zijn verdwenen voordat je ze kon gebruiken.
 • In het kaartspel Letnisko bouwen de spelers vakantieoorden in de jaren dertig. Je begint met twee werkers en één huis. De spelers sturen ze om de beurt naar de actievelden, waar ze allerlei voordelen opleveren. Je koopt grond, ontwikkelt jouw vakantieoord, verdient geld en scoort punten.
Gryphon Games (stand 10-55)
 • In het kaartspel Fleet [info] bouwen de spelers aan een winstgevende vissersvloot.
HABA (stand 11-14)
 • Een serie nieuwe kinderspellen: 3 Gnus und 7 Kakadus, Ab durch den Dschungel, Auf die Weide, fertig, los!, Burg Klettermax, Eiskalt erwischt!, Entdeckerquiz Deutschland  (Serie Terra Kids), Ertappt und geschnappt! (Serie fex Fit fürs Lernen), Fieser Zauber, Geheimcode 13 + 4, Hoppa Galoppa, Kleine Baumeister (Serie Meine ersten Spiele), Länder Europas (Serie Terra Kids), Monsterquatsch  (Serie Fit für den Einschulungstest), Nach der magischen Schatten, Tierisch Rabatz!, Was ist da los? (Serie Fit für den Einschulungstest), Wilde Meuterei  (Serie fex – Fit fürs Lernen) en Zählspaß (Serie Meine ersten Spiele). Meer informatie: Haba.
Hall Games (stand 9-66)
 • Rüdiger Dorn’s Il Vecchio [info] speelt zich af in Italië tijdens de 15e eeuw. De spelers proberen de macht van hun families te vergroten. Daartoe zenden ze hun familieleden naar allerlei locaties, om volgelingen te rekruteren en geld te verdienen. Hiermee verkrijg je de controle over provincies, wat macht en extra acties oplevert. Het is verder zaak om in de gunst van de machthebbers te geraken. Om deze taken voordelig uit te kunnen voeren, moet je ervoor zorgen dat jouw familieleden op het juiste moment de juiste intermediair ontmoeten.
 • Er verschijnt verder een herdruk van Stefan Feld’s bordspel Luna.
Hans im Glück (stand 11-03 en 11-45)
 • Die Paläste von Carrara [info] is een nieuw bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling. Het spel draait om de marmergroeven van deze Italiaanse stad. De handel in deze grondstof is wisselend lucratief, hetzelfde geldt voor investeringen in marmeren paleizen, kerken en huizen. Als je de wensen van de opdrachtgevers vervult, word je beloond met winstpunten.
 • Een nieuwe editie van Ohne Furcht und Adel (Machiavelli) [info] introduceert 15 actiekaarten in 7 soorten, die door de gebouwen worden geschud. Hiermee kun je kaarten ruilen, een tweede gebouw bouwen, de moordenaar afweren enzovoort.
 • Een wintereditie van het legspel Carcassonne, inclusief sneeuwvlokjes op de cover.
 • Dominion: Dark Ages is waarschijnlijk de laatste Duitstalige uitbreiding die bij Hans im Glück zal verschijnen. Rio Grande Games heeft namelijk per medio 2013 de licentie ingetrokken.
Happy Baobab (stand 4-103)
 • In het partyspel Spooky Spells zadelen de spelers elkaar op met hilarische toverspreuken.
Helvetia Games (stand 7-104)
 • Helvetia Cup is een voetbalspel voor twee spelers in een fantasy setting.
 • In Shafausa kopen de spelers mijnen en gebouwen, waarmee ze grondstoffen verdienen. Hiermee stichten ze nieuwe steden, kopen ze nieuwe bezittingen en/of handelen ze op de ruilmarkt.
Hobby World (stand 4-104)
 • Metro 2033 speelt zich af na een kernoorlog. In de metro van Moskou ontstaat een nieuwe beschaving. Iedere speler beschikt over een held en troepen, waarmee de vijand wordt aangevallen.
HomoLudicus (stand 4-119)
 • In het kaartspel Kalua vertegenwoordigen de spelers vijf goden. Trouwe gelovigen worden beloond met goede oogsten. Aanbidden ze jou niet genoeg, dan straf je ze met rampen. De bewoners hebben niet helemaal door waar dit allemaal vandaan komt. Zie dan maar genoeg zieltjes te winnen om het enige geloof te worden.
HUCH! & friends (stand 12-89)
 • Het kaartspel Nox bestaat uit 90 kaarten in drie kleuren. De actieve speler speelt één kaart. Hiermee kun je een nieuwe scorestapel bij jezelf of een medespeler starten, of kun je een scorestapel verhogen als jouw kaart en de bovenste kaart dezelfde kleur hebben. Twee scorestapels met hetzelfde getal worden samengevoegd. De ronde is voorbij als iemand zes stapels of nul handkaarten heeft. Dan scoor je de afgebeelde punten als de topkaarten van jouw stapels alle drie kleuren tonen.
 • Coco Capitano is een push your luck dobbelspelletje voor kinderen.
 • Scheibenkleister is een partyspel over het raden van woorden.
 • Triovision Master is een bewerking van het abstracte spel Triovision.
Hurrican (stand 12-36)

Lady Alice [info] is een deductiespel in een Sherlock Holmes setting.

Iello (stand 9-74)
 • King of Tokyo: Power Up! is een uitbreiding van Richard Garfield’s monsterlijk populaire dobbelspel. Als je deze uitbreiding voorbestelt, krijg je een promokaartje waarop je Richard Garfield een door jou verzonnen tekst kunt laten schrijven. Meer informatie: Garfield’s Gift.
 • Uchronia is een variant op het spelsysteem van Glory to Rome.
Indie Boards and Cards (stand 9-28)
 • The Resistance: Avalon is een zelfstandig speelbare variant op het groepsspel The Resistance (De Mol van 999 Games). Het toneel is Engeland ten tijde van Koning Arthur en Mordred.
 • In Donald Vaccarino’s Gauntlet of Fools kiezen de spelers hun helden uit honderden combinaties, waarmee ze het meeste goud moeten verzamelen voordat ze door een monster om zeep worden geholpen.
 • Flash Point: Fire Rescue 2nd Story is een uitbreiding van het coöperatieve bordspel Flash Point: Fire Rescue.
Innovative Games Creation (stand 4-132)
 • In Cosmic Empires [info] ontdekken de spelers nieuwe planeten, bestrijden ze de concurrentie en veroveren ze ruimtestations.
Instytut Pamięci Narodowej (stand 4-316)
 • Het bordspel Kolejka (= rij) [info] speelt zich af in Polen ten tijde van het Oostblok. De spelers sturen hun familieleden op pad met boodschappenlijstjes. Helaas zijn de schappen in de buurtwinkels bijna leeg, waardoor alleen de voorsten in de rij kans op succes hebben. Dat wordt dringen!
Irondrake (stand 4-230)
 • Het tweepersoonsspel IRONDIE [info] draait om het maken van combinaties van metalen dobbelstenen in verschillende kleuren.
Iron Games (stand 5-92)
 • Peloponnes: Goat Expansion introduceert een nieuwe grondstof in Peloponnes, die je kunt ruilen voor andere grondstoffen of geld. Deze set geeft de laatste speler van de ronde een ruiloptie. De set bevat ook materiaal voor een extra speler.
 • PAX: Nocturnus is een uitbreiding van PAX.
 • Pergamemnon: Antebellum is een uitbreiding van Pergamemnon.
Jactalea (stand 9-68)
 • In het abstracte tweepersoonsspel Button Up! laat Bruno Cathala de opponenten spelen met knopen. De strijd wordt gestreden met de drie rode knopen van Buttonaparte, de drie zwarte van Von York Buttonburg en drie neutrale knopen. De knopen wisselen van stapel. Uiteindelijk resteert één stapel, waarin de positie van de knopen hun waarde bepaalt.
 • In het tactische dobbelspel Omba proberen de spelers elkaar te blokkeren op een speelveldje van 3×3 velden. Je gooit de dobbelsteen, waarna je een stuk inzet of verplaatst. Het stuk moet de volledige worp gebruiken en mag daarbij hetzelfde veld niet vaker betreden. Bezette velden zijn toegankelijk, maar je betaalt bewegingspunten voor het hoogteverschil. Je zet onderliggende stukken vast.
 • Het tweepersoonsspel Okiya begint op een speelveld van 4 X 4 tegels met symbolen in twee categorieën. De startspeler verwijdert een grenstegel en plaatst een speelstuk. De symbolen op elke verwijderde tegel bepalen waar de volgende speler een stuk mag plaatsen. Je wint het spel door een configuratie van stukken of het gedwongen passen van de tegenstander.
Japanime Games (stand 9-103)
 • Kanzume Goddess is een deck building spel met Mangatekeningen. Dit resulteert in een opmerkelijk rondborstige variant op de Noorse en Griekse mythologie.
 • Tanto Cuore: Expanding the House is een zelfstandig speelbare uitbreiding van het deck building spel Tanto Cuore.
Japon Brand (stand 4-123)

Japon Brand is een samenwerkingsverband van Japanse uitgevers en spelauteurs. Op Spiel 2012 komen ze met de volgende titels (die je hier kunt voorbestellen):

 • In Chicago zijn de spelers bendeleiders tijdens de Amerikaanse drooglegging. Ze verdienen geld met hun illegale praktijken. De rijkste speler wordt aan het einde gearresteerd en mag de helft van zijn kapitaal inleveren. Daarna wint de op dat moment rijkste speler.
 • Trains is een deck building treinenspel, dat zich afspeelt in de 19e en 20ste eeuw. Je bouwt aan de deck met treinen, faciliteiten en personeel. Deze kaarten gebruik je om een spoornet rond Tokyo en Osaka aan te leggen, steden te vergroten en gebouwen te bouwen. Treintjes en deck building? Dit bleek genoeg om mij tot een voorbestelling te verlokken.
 • Trick of the Rails is een kaartspel met een treinenthema. Van de spelbeschrijving op BGG kon ik geen soep koken (een Google translate product?), maar de genoemde mix van 18xx-elementen en een slagenspel heeft mijn belangstelling gewekt.
 • In Card of the Dead moeten de spelers ontsnappen aan zombies. Het deck bestaat uit zombies, voorwerpen en gebeurtenissen. Op eerstgenoemden zit je niet te wachten, met de juiste mix van voorwerpen kun je ontsnappen.
 • More Tanto Cuore voegt worker placement toe aan dit deck building spelsysteem met verleidelijke Japanse kamermeisjes.
 • Cirque du Monster is een deck building spel waarbij de spelers fantasy wezens aan hun circusdeck toevoegen, om vervolgens met hun shows winstpunten te verdienen.
 • 10 Stars is een abstract tweepersoonsspel dat enigszins doet denken aan Boter-kaas-en-eieren.
 • Pincers is een abstract tweepersoonsspel met een bord van 5×5 velden. Iedere speler heeft vijf krabben. Twee van deze krabben hebben een afbeelding op de onderkant: een zeester of een parel. Zodra een krab is omsingeld door de tegenstander, wordt deze omgedraaid. Bij een parel wint de tegenstander, bij een zeester win jij en een neutrale krab wordt geslagen.
 • Ninja Chess is een schaakvariant met een kleiner speelveld en minder stukken.
 • Simple Shogi bevat twee vlotte varianten op Shogi. Op het 3×5 bord speel je met vier stukken, op het 5×7 bord speel je met acht stukken.
 • Even Steven is een partyspel waarbij de spelers iets moeten vinden van stellingen.
 • In het tweepersoonsspel R heeft iedere speler een deck met acht kaarten (waarde 0-8) met speciale krachten. Je speelt simultaan een kaart, waarbij de hoogste kaart de slag wint. De speciale krachten beïnvloeden het spelverloop. Je speelt door tot iemand vier slagen heeft gewonnen.
jhox-SPIELE (stand 7-08)
 • In Giftzwerge [info] maaien de spelers hun gazons door onkruidtegels om te draaien. Ondertussen duiken symbolen op, die voordeeltjes opleveren of medespelers hinderen.
Jira’s Games (stand 9-19)
 • In Aristoocrazy [info] begin je met een mannelijke en een vrouwelijke edele. Elk karakter heeft drie eigenschappen, die je helpen bij het verzamelen van winstpunten en het bestrijden van andere karakters. Door te trouwen, breng je nieuwe karakters in het spel. In elk van de 12 ronden geeft een gebeurtenis aan wat je moet doen om goed te scoren.
Le Joueur (stand 5-59)
 • Aperitivo is de Europese editie van Ted Alspach’s luchtige bierviltjesspel Beer & Pretzels.
Kompass Spiele (stand 4-127)
 • In het kaartspel MafiaDollar proberen gangsters zoveel mogelijk geld te verdienen. Je speelt gangsters, voorziet ze van voorwerpen en speelt buitkaarten. Je kunt vijandelijke pakhuizen en gangsters aanpakken. Politiekaarten zorgen voor gevaar.
Kosmos (stand 12-17)
 • Goldene Zeiten [info] is een tweede set met uitbreidingen van Die Fürsten von Catan, de nieuwe versie van het Kolonisten kaartspel.
 • Baden – Württemberg Catan [info] is een Catanvariant ter gelegenheid van de 60e verjaardag van deze Duitse deelstaat. De spelers moeten o.a. beroemde objecten uit de deelstaat bouwen.
 • Die Legenden von Andor [info] is een coöperatief bordspel van de bekende illustrator Michael Menzel. Een groepje helden beschermt een koninkrijk in een fantasy setting.
 • Star Wars – Angriff der Klonkrieger [info] is een familiespel van Inka en Markus Brand.
 • Martin Rütter – Sitz! Platz! Aus! [info] is een familiespel van Inka en Markus Brand.
 • Madagascar Catan Junior is een speciale editie van Catan Junior.
 • Reken verder maar op een lading Hobbitspellen.
 • Die Siedler von Catan – Mallorca Edition [info] is een variant voor De Kolonisten van Catan.
Krok Nik Douil editions (stand 4-226)

Ik hoop dat deze uitgever in staat is om de voorbestellingen van de tweede oplage van Vanuatu voor oktober te leveren. Voor de extreme vertraging zullen ongetwijfeld goede redenen bestaan, maar het gebrek aan communicatie over de vertraging is stuitend. Het spel ligt al weken in de winkels, maar de particuliere voorbestellers horen of zien helemaal niets.

 • Vanuatu: The Rising Waters is een uitbreiding van Vanuatu. Hierin is water een serieuze bedreiging voor de spelers. Je kunt je beschermen met dijken.
 • In Massilia zijn dobbelstenen de actiemotor. Je kiest een steen en voert de bijpassende actie uit (zo vaak als de ogen aangeven). Hiermee koop je goederen, beweeg je over de markt om te verkopen, offer je aan de goden om bonuskaarten te bemachtigen en koop je reputatie.
Kuźnia Gier (stand 4-121)
 • 1984: Animal Farm [info] is een onderhandelingsspel, waarbij de spelers streven naar de absolute macht op de boerderij.
 • Alcatraz: The Scapegoat – Maximum Security is een uitbreiding van Alcatraz: The Scapegoat.
 • Top-A-Top Plus is een partyspel waarbij de spelers passend moeten reageren op de grappige plaatjes op de gespeelde kaarten.
Lautapelit.fi (stand 12-64)
 • Eclipse: Rise of the Ancients is een uitbreiding van het populaire SF-spel Eclipse. De set bevat speelstukken voor meer spelers en meerdere varianten (o.a. nieuwe technologie, ancient homeworlds enz.), die je naar believen kunt toevoegen.
Lo Scarabeo (stand 12-96)
 • In het kaartspel Fairy Land worden dieren, bloemen en monsters aan setjes toegewezen. Daarna voert iedere speler één actie uit, waarmee hij een bod op een set start of een actiekaart koopt/speelt. Setjes met de juiste dieren en bloemen leveren punten op, monsters verzieken de boel.
Lookout Games (stand 9-40)
 • Agricola: Mehr Ställe für das liebe Vieh is een uitbreiding van het Agricola tweepersoonsspel.
 • Agricola: Pi-Deck is een door fans ontworpen deck met 24 nieuwe kaarten.
 • Agricola: Belgien-Deck bevat een deel van de kaartjes uit De Lage Landen van 999 Games.
 • Le Havre: Der Binnenhafen is een tweepersoonsspel naar aanleiding van Uwe Rosenberg’s Le Havre.
 • Feudalherren: Dunkle Wolken, Bunte Blumen bevat 7o tegels voor het bordspel Feudalherren.
 • Mehr Ruhm für Rom is een uitbreiding van Ruhm für Rom.
 • In het treinenspel Snowdonia [info] werken arbeiders aan de Snowdon Mountain Railway. In dit spel moet je een weg door een berg hakken, spoorrails maken en leggen, bruggen bouwen en stations aanleggen. Tussen de bedrijven door word je belaagd door de weersomstandigheden en het spelsysteem.
 • Suburbia [info] is een legspel, waarbij de spelers hun stadjes ontwikkelen tot bruisende metropolen met zoveel mogelijk inwoners.
Ludibay (stand 4-411)
 • In het kaartspel Card City [info] speel je een burgemeester, die verantwoordelijk is voor de groei van de stad, verdeeld in woonwijken, commercie, industrie en cultuur. Goed bestuur leidt tot grote woonwijken en veel punten.
Ludically (stand 12-64)
 • In Archipelago [info] ontdekken Europese grootmachten het Caribische gebied. Ze ontdekken eilanden, winnen grondstoffen, handelen, bouwen en onderhandelen. Hun doel is het vervullen van hun geheime opdrachten. Tussen deze bedrijven door is het zaak om de inheemse bevolking een beetje tevreden te houden. Bij een opstand is geen enkele speler gebaat, dan verliezen ze allemaal.
Ludocom (stand 5-59)
 • In Columba bouw je duiventillen, fok je duiven en probeer je de valken van jouw medespelers te ontwijken.
Ludonaute (stand 5-59)
 • Het deductiespel Crimebox Investigation kun je op twee manieren spelen: als forensisch onderzoeker, waarbij je via jouw kaarten informatie verzamelt, of als officier van justitie die tijdens een rechtszaak zijn bewijs presenteert. In het laatste geval zijn de andere spelers de advocaten.
 • Het kaartspel Phantom speelt zich af in een spookhuis. De spelers creëren en controleren allerlei spoken, waarmee ze de bewoners schrik proberen aan te jagen.
 • Yggdrasil: Asgard is een uitbreiding van het coöperatieve bordspel Yggdrasil.
Mage Company (stand 4-119)
 • In Wrong Chemistry manipuleren de spelers de stukken op het speelbord, om uit te komen op de vorm die op hun eigen kaartje is afgebeeld.
Make•Believe Games (stand xx)
 • In Democracy: Majority Rules staat het politieke spel centraal. Maak vrienden, vorm coalities, misleid je vijanden, zoek consensus en zorg ervoor dat jouw agenda wordt uitgevoerd.
Matagot (stand 12-07 en 12-72)
 • Kemet [info] speelt zich af in het oude Egypte, waar de spelers met hun legers en bovennatuurlijke wezens nieuwe gebieden veroveren. Van de auteurs van Nefertiti.
 • River Dragons [info] is een heruitgave van Les Dragons du Mekon. Speelstukken bewegen over tijdelijke bruggen. De spelers plannen hun acties in het geheim, waarna in de uitvoering chaos ontstaat.
 • Room 25 [info] is een coöperatief spel met een verrader. Het draait om een ontsnapping uit een gevangenis.
 • De vierde titel, Northwest Passage, is van de releaseplanning van Spiel gehaald. In dit spel bevaren de spelers de zeeroute ten noorden van Canada, op zoek naar een verdwenen schip.
Mattel (stand 5-11 en 5-12)
 • Angry Birds bordspel, Apptivity® Angry Birds, Apptivity® Batman, Apptivity® Cut the Rope, Apptivity® Fruit Ninja, Apptivity® Hot Wheels, Bezzerwizzer deluxe, Blokus junior, Kalle Krokofalle, Skip-Bo Würfel en UNO Würfel.
Mayfair Games (stand 11-41 en 9-72)
 • In Urbania bouwen de spelers aan een nieuw stadscentrum op het fundament van vergane glorie.
 • Er zit verder een heruitgave van het wargame A House Divided [info] in de pijpleiding. Een vorige versie van dit spel was als North & South de eerste titel van de Nederlandse uitgever Phalanx Games.
 • Aeroplanes: Aviation Ascendant [info] is Martin Wallace’s bordspel over de opkomst van de commerciële luchtvaart tussen 1919 en 1939. De spelers streven naar succes middels een goede mix van investeringen in vliegtuigen, service en vliegroutes.
MESAboardgames (stand 4-211)
 • Kosmonauts is een racespel, waarin beginnende astronauten in de gewenste volgorde planeten bezoeken, om daar de beste scorefiches te verzamelen en opdrachten te vervullen. De spelers plannen hun beweging door brandstofblokjes in te zetten op de mogelijke richtingen.
 • In Ragami zijn de spelers beschermenengelen, die over een stad vliegen en problemen oplossen.
Mind the Move (stand 7-213)
 • In het bordspel La Loire [info] zijn de spelers in de 15e eeuw actief als handelaren en boodschappers aan de oevers van de Loire.
Mindwarrior Games (stand xx)
 • Bad Moon [info] is een spel over strijd tussen vampieren, weerwolven en ander gespuis. De spelers verdienen punten door de verschillende facties handig in de strijd te brengen.
Mondainai (stand 4-414)
 • In Trans-Siberian win je grondstoffen en drijf je handel in en rond Siberië. Je investeert in spoorlijnen om het transport te vergemakkelijken en om te verdienen aan transporten van je medespelers.
Moonster Games (stand 12-07)
 • GOSU 2: Tactics [info] is de opvolger van het kaartspel Gosu. Ook hier bestrijden de spelers elkaar via hun Goblinlegers. Het spelmateriaal is nu taalneutraal.
Mücke Spiele (stand 9-33)
 • In AstroNuts vlieg je door de ruimte, land je op planeten, ontmoet je aliens, delf je grondstoffen en sticht je kolonies.
 • In Dahschur: Die Rote Pyramide gebruiken de spelers edelstenen en geschenken om een bijdrage te leveren aan de rode piramide. Dahschur: Die Rote Pyramide – Der Felukenhändler is een uitbreiding van dit spel.
 • In Global Warming verdienen de spelers winstpunten met de productie van consumentengoederen. Blinde productiedrift is niet verstandig. Als de uitstoot van al die fabrieken het klimaat te veel opwarmt, eindigt het spel met winst van de kleinste vervuiler.
 • In Taschkent [info] leidt Peer Sylvester de spelers over de zijderoute, waar ze in de handelsposten goederen en kostbaarheden verhandelen.