Oink Games: najaar 2023

De Japanse uitgever Oink Games komt met een handvol nieuwe releases en goodies naar SPIEL Essen 2013. Oink Games deelt dit jaar een stand met twee andere Japanse uitgevers: Itten en Saashi & Saashi. Ze hebben enkele presentjes om deze samenwerking te vieren. Bij elke aankoop vanaf € 60 krijg je een stijlvolle schoudertas. Bij elke aankoop vanaf € 80 krijg je de exclusieve SPIEL editie van het spel Order Overload. Uiteraard zolang de voorraad strekt. Je vindt dit illustere Japanse trio in hal 2, stand E116.

Whale to look is een spel van Bruno Faidutti en Jun Sasaki. In dit spel vaar je boten met toeristen rond, die walvissen en orka’s willen spotten. De walvissen gaan voor de gebieden met veel vissen, de orka’s voor gebieden met weinig vissen. Het is zaak te deduceren waar ze zullen opduiken, om de boten op de juiste plek te krijgen. De omringende viskaartjes bevatten hints, maar je hebt geen tijd om die allemaal zelf te onderzoeken. Je moet ook aanwijzingen zien te herleiden uit de navigatie van jouw medespelers. Dit spel biedt een mix van strategie, intuïtie en geluk.

Whale to look is geschikt voor 2-5 spelers vanaf negen jaar en duurt ongeveer 30 minuten. [INFO]

Nine Tiles Extreme, een ontwerp van Jens Merkl en Jean-Claude Pellin, is een variant op Nine Tiles. Deze versie introduceert meervoudige patronen die je kun matchen via kleur of vorm. Iedere speler heeft 3 x 3 dubbelzijdige tegels voor zich liggen. Een opdrachtkaartje geeft aan welke configuratie je als eerste moet zien te bereiken. Hiertoe draai en verplaats je jouw tegels.

Geschikt voor 2-4 spelers vanaf zes jaar en duurt ongeveer 15 minuten. [INFO]

Hashimoto Atsushi’s Tiger & Dragon is al een paar weken verkrijgbaar (o.a. bij Spellenpoort Amersfoort). Dit spel bevat 38 stevige plastic tegels: 36 genummerde (van één keer “1”, twee keer “2” tot acht keer “8”) in de kleuren blauw en rood en twee jokers (een blauwe tijger en een rode draak). De tegels worden gedekt verdeeld, waarbij de startspeler één extra tegel ontvangt. Een overschot gaat ongezien uit het spel. De startspeler valt aan door één tegel open uit te spelen. De volgende speler kan passen of verdedigen met dezelfde tegel. Met de tijger of de draak kun je altijd verdedigen tegen de desbetreffende kleur. Na de verdediging start je een nieuwe aanval. Wanneer alle spelers op jouw aanval hebben gepast, speel je een extra tegel gedekt en start je een nieuwe aanval met een open tegel. De speler die als eerste zijn hand leeg weet te spelen, scoort punten op basis van zijn laatst gespeelde tegel en de scorekaart van deze ronde. Je krijgt een bonuspunt voor elke gedekte tegel. Je wint door als eerste 10+ punten te behalen.

Ik heb inmiddels mijn eerste potjes achter de kiezen. Dit waren allemaal leuke en spannende duels, waarbij handmanagement werd gevraagd, geluk geen kwaad kon en een beetje bluf soms een handje kon helpen. Leuk spel, mooie uitvoering, warm aanbevolen.

Geschikt voor 2-5 spelers vanaf acht jaar en duurt ongeveer 20 minuten. [INFO]

Andere spellen:

  • Town 77 is een uitgebreide versie van het legspel Town 66 uit 2022.
  • Een tweede druk van het tekenspel Make the Difference.

Meer informatie: