Winnaars Speelgoed v/h Jaar 2022

Na de ingrijpende verbouwing in 2021 blijkt dat de Speelgoed van het Jaar verkiezing de smaak van het reorganiseren heeft vastgehouden. Er is alweer geschaafd aan de indeling in categorieën. Dit jaar zijn er vijftien, elk met drie winnaars. Alsof deze overdaad aan winnaars niet genoeg is, komt er ook nu een verkiezing voor de publieksprijs bovenop. Ten slotte is er een aanmoedigingsprijs, die deze eerste keer is gewonnen door de Belgische Maxime (11 jaar), die het rekenspel MaXimaal ontwikkelde. De Speelgoed van het Jaar verkiezing wordt sinds 2021 georganiseerd onder leiding van Emile Kalis, een van de mensen achter Identity Games.

alle winnaars bij elkaar met mijn neefje Connor (Directeur Speelgoed) in het midden

Ik beperk me tot een korte opsomming van de categorieën met gezelschapsspellen.

Kinderspellen

 • Peek-A-Zoo (SmartGames)
 • Dodo (999 Games)
 • Hoofd Bewaking (Identity Games)

Familiespellen

 • Stella (Asmodee)
 • Cross Clues (Geronimo Games)
 • Renature (Hot Games)

Familiespellen vanaf 10 jaar

 • Click! The Great Wall (Jolly Dutch)
 • Kuddegedrag (Megableu)
 • Robin Hood (999 Games)

Kennerspellen

 • Turning Tides (Never Be Boardgames)
 • Libertalia (999 Games)
 • The Hunger (Geronimo Games)

Publieksprijs

Het publiek kan via www.speelgoedvanhetjaar.nl t/m 28 oktober op deze winnaars stemmen en bepalen wie de publieksprijs ontvangt. Daarbij maak je kans op een mooi spellen- en speelgoedpakket.

Commentaar: het doet me deugd dat er meerdere mooie gezelschapsspellen zijn bekroond. In het bijzonder geldt dit voor Renature, het heerlijke gemene meerderhedenspel dat ik in 2020 tot mijn Spel van het Jaar heb uitgeroepen. Er staan nog meer mooie winnaars tussen, ook Libertalia, Robin Hood en The Hunger heb ik al met veel plezier op tafel gehad. Het tweepersoonsspel Turning Tides had ik nog niet in beeld. Opmerkelijk dat dit spel nu al heeft gewonnen, terwijl de voorbestellingen volgens de uitgever pas in oktober worden uitgeleverd.
Mijn hartelijke felicitaties voor de winnaars!

Meer informatie: