Renature is mijn spel van het jaar 2020

Sinds 2017 kies ik eind december mijn eigen spel van het jaar. Uiteraard is dit een tikkie aanmatigend, deze ‘spellenprijs’ mist immers de samengebalde kracht van een volwaardige jury. Deze prijs is ook een tikkie overbodig, omdat de Nederlandse Spellenprijs in ruime mate voldoet. Maar ik vind het gewoon leuk om mijn favoriet op deze manier uit te lichten. Dit jaar is het bijzonder plezierig, omdat ik met mijn keuze voor 2020 tevens vooruitblik naar de in de nazomer van 2021 verwachte Nederlandstalige editie van dit spel.

Mijn Spel van het Jaar 2020 is Renature. Dit nieuwe bordspel van Wolfgang Kramer en Michael Kiesling is in Duitsland uitgegeven door Deep Print Games. De Nederlandstalige editie verschijnt bij HOT Games. Ik heb een onbezoldigd en bescheiden steentje mogen bijdragen aan de totstandkoming van deze editie. Dit heeft mij de afgelopen maanden al een hoop ervaring en plezier met dit spel opgeleverd. Daarom durf ik Renature nu al met droge ogen op het ereschavot te zetten.

Het speelbord toont een vallei, waar de spelers de natuur een handje helpen om terug te nemen wat haar toebehoort. Iedere speler beschikt over een gedekte voorraad prachtig bedrukte houten domino’s met twee dieren erop. Ze plaatsen deze domino’s in het stroomgebied van een beek en beplanten de aangrenzende gebieden om punten te scoren. Je hebt vier soorten (gras, struik, naaldboom en eik, met een oplopende plantwaarde van 1-4) in twee kleuren (je eigen en neutraal). De actieve speler legt een domino op het speelbord. Minstens één helft moet orthogonaal grenzen aan dezelfde diersoort of op een startveld liggen. Op een jokerspoor is één van de diersoorten als joker gemarkeerd, deze past altijd naast een andere.

Je mag één plant naast de zojuist gelegde domino planten. Je krijgt één punt voor de plant zelf en één punt voor elke andere plant (ongeacht de kleur) in dat gebied met een gelijke of een lagere waarde. Wanneer je een gebied met jouw domino hebt afgesloten, krijg jij de gebiedstegel (die aan het einde punten oplevert) en activeer je daar een gebiedstelling. Deze gebiedstelling begint met een verrukkelijke patregel: kleuren met een gelijke plantwaarde worden namelijk genegeerd alsof ze niet aanwezig zijn. De speler met de hoogste plantwaarde in dat gebied krijgt de hoofdscore van de gebiedstegel, de een na hoogste plantwaarde krijgt de tweede score. Ben je als enige aanwezig, dan krijg je de dubbele buit. Tijdens je beurt mag je wolkfiches inleveren voor een of meer extra acties: wijzig het jokerdier, neem een extra beurt of neem een neutrale of eigen plant terug van het bord. Aan het einde van je beurt trek je een nieuwe domino voor je ‘hand’.

Wanneer iedereen zijn domino’s heeft verbruikt, eindigt het spel. Dan doe je een gebiedstelling in alle gebieden waar nog een gebiedstegel ligt. Vervolgens scoort iedere speler nog punten voor zijn ongebruikte wolkfiches en zijn gewonnen gebiedstegels. Ten slotte verlies je de plantwaarde voor elke plant op jouw tableau. Renature is geschikt voor 2-4 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van 45-60 minuten.

Oordeel: ik vind het thema (herstel van de natuur) sympathiek, ben onder de indruk van de prachtige uitvoering, maar word vooral enthousiast van het spelsysteem. De patregel opent de deur voor geweldige naaistreken. Renature is een zalig, gemeen en interactief meerderhedenspel. Dit is een genre waarin de laatste jaren niet zoveel gebeurde, maar waarin ik – 25 jaar na de verschijning van mijn topfavoriet El Grande – eindelijk weer eens word getrakteerd op een spel naar mijn smaak. In tegenstelling tot de illustere voorganger komt Renature ook volop tot zijn recht als tweepersoonsspel. Renature is zeer toegankelijk, speelt soepel en vlot, maar heeft toch het soort pit waarop ik dol ben. Hiervoor mag je mij wakker maken.