Amigo: voorjaar 2021

De Duitse uitgever Amigo heeft zijn nieuwe kaartspelletjes voor het voorjaar van 2021 onlangs uitgeleverd.

De Duitse editie van de boerenbridgevariant Wizard viert dit jaar zijn vijfentwintigste verjaardag. Voor de Duitse uitgever Amigo reden om de zoveelste jubileumeditie uit te brengen. Deze editie bevat een handvol extra kaarten. De gedaantewisselaar is een nieuwe kaart, deze kun je als tovenaar of nar uitspelen. De andere extra kaarten zijn oude bekenden. De draak is hoger dan de tovenaar, de fee lager dan de nar. Met de jongleur wordt een handkaart doorgegeven. De weerwolf verwissel je met de gedraaide troefkaart, waarna je de troefkleur (of geen troef) mag bepalen. De bom neutraliseert een complete slag bij de telling. Bemachtig je een slag met de wolk, dan moet jij jouw voorspelling met +1 of -1 aanpassen. De set bevat verder een handvol varianten. In mijn recensie vind je meer informatie over het spel.

Wizard is een ontwerp van Ken Fisher. Het spel is geschikt voor 3-6 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 45 minuten. [Info]

In het coöperatieve kaartspel Silent Planet krijgt iedere speler negen kaarten, die hij in een willekeurige volgorde in een gedekte rij voor zich op tafel legt. Je mag een paar kaarten omdraaien als hint over de samenstelling van je gedekte kaarten. Deze kaarten doen verder niet meer mee. De spelers moeten sets met vijf gelijke of vijf verschillende aliens uit het kaartaanbod van de medespelers vormen. Het gaat om zoveel sets als er spelers meedoen. Als jij aan de beurt bent, kiezen jouw medespelers zonder te praten een gedekte kaart in jouw rij en leggen deze open in het midden. Dit gaat beurtelings door tot een set is gevormd. Wordt een niet passende kaart getrokken, dan wordt de onvoltooide set verwijderd en moet je een nieuwe set zien te vormen. Het spel is voorbij wanneer de gedekte kaarten zijn verbruikt.

Silent Planet is een ontwerp van Klaus Altenburger. Het spel is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. [Info]

L.A.M.A. Dice is een variant van Reiner Knizia’s gelijknamige kaartspel. Iedereen krijgt zes willekeurige open kaarten, die je kwijt moet zien te raken. Midden op tafel ligt ook nog een open lama-rij met zeven kaarten (1-6 en lama). De actieve speler gooit de drie dobbelstenen of past. Als je past, draai jij jouw kaarten om. Als je dobbelt, mag je afhankelijk van het dobbelresultaat kaarten afleggen. Beschik je niet over de gedobbelde kaart en ligt deze wel in de lama-rij, dan hevel je die kaart over naar jouw eigen rij. Ligt er ook niets passends in de lama-rij, dan moet je de volledige lama-rij nemen. De ronde is meteen voorbij wanneer een speler al zijn kaarten heeft afgelegd, alle spelers hebben gepast of een speler alle kaarten uit de lama-rij moet pakken. Dan krijg je strafpuntenchips voor je resterende kaarten. Je krijgt de afgebeelde waarde aan strafpunten per soort, niet per kaart (lama = 10). Wanneer je alle kaarten hebt afgelegd, of drie lama’s hebt gegooid, mag je een chip inleveren. De speler met 40 of meer strafpunten is de grote verliezer.

L.A.M.A. Dice is geschikt voor 2-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [Info]

Fette Beute is de Duitse editie van Andy Niggles’ kaartspel Hoarders. De spelers zijn bosdieren, die hun wintervoorraad voedsel proberen te verzamelen met vijf gelijke voedselkaarten. Iedere speler krijgt vijf dierkaarten, waarvan er in elke ronde twee gedekt worden gespeeld. De diersoorten hebben verschillende eigenschappen, waarmee ze voedsel verzamelen of beveiligen. Iedere speler draait beurtelings één van zijn uitgespeelde kaarten om en voert de desbetreffende actie uit. Hiermee krijg je voedselkaarten van de stapel, besteel je medespelers of bescherm je jouw voorraad. Dit gaat door tot iemand vijf gelijke voedselkaarten heeft verzameld.

Fette Beute is geschikt voor 3-6 spelers vanaf acht jaar en heeft een speelduur van ongeveer 15 minuten. [Info]

Clack! Family is een reactiespel van Haim Shafir. Dit is een variant op zijn spel Clack! uit 2012. Midden op tafel ligt de niks-schijf. Daaromheen ligt een kring met zeven kaartjes met drie afbeeldingen erop. Twee dobbelstenen worden gegooid, waarna iedereen z.s.m. de kaarten met de gedobbelde eigenschappen probeert te pakken. Daarna wordt de kring aangevuld en speel je verder. Past geen enkele kaart bij de worp, dan moet je z.s.m. de niks-schijf pakken. Daarmee verdien je alle zeven kaartjes. Wanneer de kaartstapel is verbruikt, tellen de spelers de kaarten in hun scorestapels.

Clack! Family is geschikt voor 2-4 spelers vanaf zeven jaar en heeft een speelduur van ongeveer 10 minuten. [Info]

Artischocken is de Duitse editie van de toegankelijke deckbuilder Abandon All Artichokes van Emma Larkins. Dit spel wordt in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Iedere speler start met tien artisjokken in zijn deck en neemt er vijf op de hand. Er is verder een stapel met tien verschillende groentesoorten, met zes kaarten per soort. Aan het begin van je beurt vul je eerst de groentetuin aan tot een open aanbod van vijf groentekaarten. Daarna neem je één van deze kaarten op je hand. Ten slotte speel je groentekaarten één voor één uit je hand en voer je de bijpassende acties uit. Deze zijn een mix van interactieve dingetjes, nieuwe groentekaarten bemachtigen en artisjokken verwijderen. Gespeelde kaarten gaan naar je aflegstapel. Aan het einde van je beurt leg je ongespeelde kaarten af en pak je een nieuwe hand van vijf kaarten. Je wint het spel wanneer deze nieuwe hand geen artisjokken bevat.

Artischocken is geschikt voor 2-4 spelers vanaf tien jaar en heeft een speelduur van ongeveer 20 minuten. [Info]

Meer informatie: