Wizard

wizard-boxDe titel doet anders vermoeden, maar Wizard heeft helemaal niets met fantasy te maken. Het is een traditioneel kaartspelletje in een apart jasje. Het spel is afgeleid van Boerenbridge, een troef- en biedspelletje uit de public domain sector. Het spelmateriaal bestaat uit vier sets kaarten in verschillende kleuren, genummerd van 1 tot en met 13. Het spel kent verder twee soorten jokers, vier tovenaars en vier narren. De tovenaar is de hoogste (troef)kaart, de nar is de laagste kaart. Het materiaal bestaat verder uit een regelboekje en een scoreblok.

Bij Wizard bied je vooraf op het aantal slagen dat je denkt te halen. Haal je het geboden aantal slagen krijg je pluspunten (20 plus 10 voor elke slag), wanneer dit niet lukt krijg je minpunten (-10 voor elke slag te veel of te weinig). Het aantal slagen cumuleert per ronde: in de eerste ronde krijgt iedereen één kaart en zit er maar één slag in het spel; in de tweede ronde krijg je twee kaarten en ga je voor twee slagen enzovoort.

wizard-spelsituatie

Elke ronde start met het bepalen van de troefkleur, waarna het bieden begint. Het spelen van kaarten en het nemen van slagen gebeurt op de bekende manier: uitkomen, kleur bekennen of eventueel een troef uitspelen, de hoogste krijgt de slag. Tot zover niets nieuws onder de zon, totdat de nar en de tovenaar om de hoek komen kijken. Een nar of een tovenaar mag altijd worden gespeeld, ook al kun je kleur bekennen. De tovenaar is de hoogste kaart in het spel, daarmee pak je slagen waarvan een andere speler zeker dacht te zijn. Met een nar kun je slagen duiken, wat prettig is wanneer je de door jou geboden slagen al hebt gehaald.

Ten slotte

Wizard is een toegankelijk traditioneel kaartspelletje. Sinds 1996 was dit jarenlang de lunchpauzehit op mijn werk en wist ik menig collega van de Klaverjastafels te lokken. Ik heb Wizard meer dan 1.000 keer gespeeld en kan er ook anno 2013 nog steeds van genieten. Wizard nodigt je uit om niet alleen naar je eigen hand en bod te kijken, maar vooral om de relatieve positie ten opzichte van de tegenstanders in de gaten te houden. Waarom zou je voor een paar pluspunten gaan, wanneer je een potentiele knaller van een medespeler kunt frustreren door zelf 10 minpuntjes te nemen? Het naaien van de tegenstander staat hier voorop. Wanneer je Wizard op het scherpst van de snede speelt, is dit een uitmuntend kaartspel. Wizard is speelbaar met drie spelers, maar komt beter tot zijn recht met een grotere bezetting.

Auteur: Ken Fisher
Uitgever: 999 Games
Informatie: BGGBSM
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30-45 minuten